Primera radi, svako pitanje nameće samo po sebi pitanje: šta su Bosanci? Jesu li Bosanci u prvoj polovini XV stoleća isto ono što su bili i u prvoj polovini XIII stoleća?
Ovde se često nekima diže kosa na glavi, zato što to pitanje smatraju tabu temom i pokušavaju na neki način da kada god pišem o tome dotično dovedu u vezu sa dnevno političkim pitanjima, ali ja ne znam kako neko od mene očekuje da nešto drugačije pišem od onoga što stoji u izvorima i od onog što svi vidimo. Ako su Bosanci u prvoj polovini XV stoleća identifikovali sebe kao Srbi, što je percepcija mnogih forumaša ovde, zbog čega nemamo izvore koji bi dotično potvrdili? Zašto Konstantin Filozof na dvoru srpskih despota pišeo bosanskom jeziku, jednako kao o hrvatskom ili srpskom?
Jednostavno, otvaranje pitanja kakvo je foruma otvorio izuzetno je kompleksno i otvara pitanje šta je tačno etnos, kako ćemo ga definisati i kako ćemo rešiti problem Bosne. Poznato je da se kod nas to sve u celosti pojednostavljuje kao da nema nikakve slojeve, pa se samo kaže Bosna je cela srpska zemlja i to je sve. Država Srba, ali druga, kao Crna Gora u XIX stoleću primera radi. Ali izvori nam tako nešto ne dopuštaju.
Ako se ode bilo gde van Srbije, Crne Gore ili Republike Srpske, doslovno bilo gde, bez gotovo ikakvog obzira na to o kome govorimo - da li o istoriografiji kod Amerikanaca ili Rusa ili ikog drugog - o Bosancima se govori u ovom kontekstu u tom periodu srednjovekovlja kao o jednom od južnoslovenskih etnija, jednako kao što su to Hrvati, Srbi ili Bugari.
Na takve stvari iz naše sredine kada neko pročita tako nešto to se u principu tumači kao nešto što ima veze sa politikom, ali se ne daju logični i konzistentni odgovori. Uglavnom se nekoliko izvora vrti u krug; npr. povelje Mateje Ninoslava, sve iz sredine XIII stoleća i tako do besvesti, bez adekvatnih odgovora ili pojašnjenja pitanja koja nesumnjivo stoje zato što je pitanje etničkog identiteta, pa još provući ga kroz hiljadugodišnji period, jedno od najtežih pitanja svih vremena.