ronhilllol
Zainteresovan član
- Poruka
- 293
Dokaz je odsustvo bilo kakvih spomena Srba na tim područjima poslije Porfirogenetova zapisa o njihovoj selidbi.Dokaz?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Dokaz je odsustvo bilo kakvih spomena Srba na tim područjima poslije Porfirogenetova zapisa o njihovoj selidbi.Dokaz?
To ne može nikako da bude dokaz nego može biti samo tvoja želja da bude tako.Dokaz je odsustvo bilo kakvih spomena Srba na tim područjima poslije Porfirogenetova zapisa o njihovoj selidbi.
Kada je Dubrovnik u srednjem veku bio deo Hrvatske?Hrvatsku naziva i Dalmacijom, za Dubrovnik kaže da je zadnji grad u Hrvatskoj, a stanovnike naziva Dalmatincima za koje kaže da upravljaju brojnim brodovima.
Hrvatsku naziva i Dalmacijom, za Dubrovnik kaže da je zadnji grad u Hrvatskoj, a stanovnike naziva Dalmatincima za koje kaže da upravljaju brojnim brodovima.
Mislim da pod Dalmatimcima ovaj pisac podrazumeva Romane koji su najvećim delom ili u velikom broju nastanjivali dalmatinske primorske gradove.3) Šta znači da u Biogradu žive Dalmatinci i Sloveni? Ko su Dalmatinci? Ako Dalmatinci žive u Dubrovniku, to znači da u Dubrovniku ne žive definitivo Hrvati?
Mislim da pod Dalmatimcima ovaj pisac podrazumeva Romane koji su najvećim delom ili u velikom broju nastanjivali dalmatinske primorske gradove.
Pa i ja bih tako rekao. Ali ostaje samo sumnja zašto Dubrovnik naziva poslednjim mestom u Hrvatskoj. Mozda Ildriz pod "Hrvatskom" podrazumeva sve teritorije gde je katolički elemenat dominantan na Jadranskoj obali.Onda to znači da po Idriziju u Dubrovačkoj republici upravo ne žive Hrvati?
Pa i ja bih tako rekao. Ali ostaje samo sumnja zašto Dubrovnik naziva poslednjim mestom u Hrvatskoj. Mozda Ildriz pod "Hrvatskom" podrazumeva sve teritorije gde je katolički elemenat dominantan na Jadranskoj obali.
Šta je dao? Nije mi baš jasno.Zapravo, odgovor na to pitanje je sam Idrizi dao.
I nalazi se u iznad prevedenom delu koji sam i citirao.
Šta je dao? Nije mi baš jasno.
Nije kratak tekst, hajde izbacite taj deo citata ovde, baš me zanima na šta mislite.Odgovor na pitanje zašto je Dubrovnik poslednji grad Hrvatske, nalazi se u citatu iznad.
Ja to vidim ovako: Hrvatsku i Slavoniju vidi kao države, a teritorij naziva Dalmacijom. Duklju vjerojatno naziva Slavonijom po Slavenima koji je nastanjuju.1) Šta znači da je istočna obala Jadranskog mora duž Dalmacije, Hrvatske i Slavonije? Šta znače ta tri pojma?
Hrvatska po njemu zauzima velike dijelove Dalmacije, pa ih on poistovjećuje.2) Šta znači da je drugo ime Hrvatske Dalmacija?
Dobro pitanje. Dalmatinci se odnose na Romane, a Slaveni na Hrvate. Dalmatince smješta u veće gradove, Slavene u zaleđe.3) Šta znači da u Biogradu žive Dalmatinci i Sloveni? Ko su Dalmatinci? Ako Dalmatinci žive u Dubrovniku, to znači da u Dubrovniku ne žive definitivo Hrvati?
Znači da je posljedni grad pod vlašću hrvatskog vladara, što omogućuje ovaj iznad navedeni proces postupnog naseljavanja Hrvata. Poslije Dubrovnika ne ide nužno Slavonija, koju uzimam za Duklju.4) Šta znači to da je Dubrovnik poslednji grad u Hrvatskoj? Znači li to da posle Dubrovniak ide Slavonija? Šta je Slavonija, čiji je Bar prestono mesto? Srbija?
Nije potpora Crvenoj Hrvatskoj; koncept Crvene Hrvatske, Idrisi i drugi izvori su potvrda prisutnosti Hrvata u južnim sklavinijama, koje Dukljanin naziva Crvenom Hrvatskom.5) U kojem tumačenju, tačno, ovaj izvor može biti potpora Crvene Hrvatske latinskog Dukljanina?
Nije kratak tekst, hajde izbacite taj deo citata ovde, baš me zanima na šta mislite.
Akvilejske zemlje, o kojima smo raspravili, prate one Hrvatske, nazvane Dalmacijom, o kojoj će mo govoriti na odgovarajućem mestu u sledećem delu, ukoliko nam Bog Najuzvišeniji pomogne.
Bakar, lepi i nastanjeni grad, prvi je grad u zemlji Hrvatske koja nosi ime Dalmacija i koja se prostire duž mora.
Hrvatska po njemu zauzima velike dijelove Dalmacije, pa ih on poistovjećuje.
Zašto samo na Hrvate?Dobro pitanje. Dalmatinci se odnose na Romane, a Slaveni na Hrvate. Dalmatince smješta u veće gradove, Slavene u zaleđe.
Kod hrvatskog vladara? O kom periodu mi govorimo?Znači da je posljedni grad pod vlašću hrvatskog vladara, što omogućuje ovaj iznad navedeni proces postupnog naseljavanja Hrvata. Poslije Dubrovnika ne ide nužno Slavonija, koju uzimam za Duklju.
Dalmacija je rimski naziv, Rim se vezuje za katoličanstvo, Hrvati su potpali pod Rim odnosno postali katolici pa je zato Hrvatska=Dalmacija. A Dalmatinci su Romani i zato se razlikuju od Slovena.Akvilejske zemlje, o kojima smo raspravili, prate one Hrvatske, nazvane Dalmacijom, o kojoj će mo govoriti na odgovarajućem mestu u sledećem delu, ukoliko nam Bog Najuzvišeniji pomogne.
Zašto samo na Hrvate?
Kod hrvatskog vladara? O kom periodu mi govorimo?
Pa pod kojim hrvatskim vladarem je Dubrovnik bio u ranom XII veku ili čak pre toga?Tabula Rogeriana nastala je na Siciliji, na dvoru kralja Rogera II (1130-1154), godine 1153. On je nju napravio gotovo isključivo koristeći arabljanske izvore, a ne latinske, što će reći da se nikako ne može odnositi na savremeno doba, već se moramo pomeriti najmanje par decenija u prošlost. Dakle, njegove predstave Mediterana odnose se (najverovatnije) na razdoblje ranog XII stoleća (sa veoma velikom mogućnošću uticaja možda i nekog ranijeg perioda),
Interesantan je opis. Pogotovo gde opisuje deo od Splita do Dubrovnika. Ako tumačimo bukvalno tekst, onda bi mu u tom delu mogao biti neki izvor iz X veka i mogućnost da je u doba splitskih sabora vladar Zahumlja priznavao vlast hrvatskog vladara. Sad, ne znam kako se uklapa u taj period ovaj deo gde opisuje od Kotora do Bara i Ulcinja.!?Tabula Rogeriana nastala je na Siciliji, na dvoru kralja Rogera II (1130-1154), godine 1153. On je nju napravio gotovo isključivo koristeći arabljanske izvore, a ne latinske, što će reći da se nikako ne može odnositi na savremeno doba, već se moramo pomeriti najmanje par decenija u prošlost. Dakle, njegove predstave Mediterana odnose se (najverovatnije) na razdoblje ranog XII stoleća (sa veoma velikom mogućnošću uticaja možda i nekog ranijeg perioda),
Slaveni koji su osnovali Hrvatsku su Hrvati.Zašto samo na Hrvate?
Kralj je nakon 1102.g iz mađarske loze, ali banovi i hrvatsko plemstvo upravljaju Hrvatskom.Kod hrvatskog vladara? O kom periodu mi govorimo?
Ali on Slovene spominje i južnije gde Hrvate odnosno Hrvatsku vidi samo Pop Dukljanin i niko više.Slaveni koji su osnovali Hrvatsku su Hrvati.
I kada je u nekom momentu istorije do ovog spisa Dubrovnik bio pod Ugarskom?Kralj je nakon 1102.g iz mađarske loze, ali banovi i hrvatsko plemstvo upravljaju Hrvatskom.
Dalmacija je rimski naziv, Rim se vezuje za katoličanstvo, Hrvati su potpali pod Rim odnosno postali katolici pa je zato Hrvatska=Dalmacija.
Interesantan je opis. Pogotovo gde opisuje deo od Splita do Dubrovnika. Ako tumačimo bukvalno tekst, onda bi mu u tom delu mogao biti neki izvor iz X veka i mogućnost da je u doba splitskih sabora vladar Zahumlja priznavao vlast hrvatskog vladara. Sad, ne znam kako se uklapa u taj period ovaj deo gde opisuje od Kotora do Bara i Ulcinja.!?
Dubrovnik je bez obzira čiju vlast priznavao i kome danak plaćao uvek išao uz Mlečane i Rim pre svega svog jakog romanskog i katoličkog elementa u njemu. Pa Italija je i u 20. veku na račun prisustva Romana na dalmatinskoj obali zahtevala deo jadranskog primorja.Postojala je svest o pripadnosti Dubrovnika Dalmaciji. Staroj carskoj temi, odnosno istoimenom upravnom području Dalmacije, kojem je, u periodima mletačke prevlasti, Dubrovnik spajan sa mletačkim upravnim područjem na severozapadnom jadranskom priobalju.