Q. in perpetuum hibernum
Stara legenda
- Poruka
- 97.678
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ako se sećaš, pričali smo jedno o tom pismu u kojem papa, tobož, nudi Hrvatsku jednom od sinova danskog kralja! Očigledna nebuloza, kakva Hrvatska koji Danci!? Ali prolazi i na simpozijuma u Hrvatskoj, i to onako ozbiljnim. I niko da se tamo zapita 'ej bre, koji Danci, kakvi Hrvati, po kom osnovu, kako'?Moguće je raditi samo u domenu koje dopuštaju izvori. Ako nema izvora, možemo samo nagađati, kao npr. o Amikovoj akciji.
A i o mnogim stvarima se uopšte nije porazmislilo. Pa sećaš se kako smo ti i ja došli do zaključka da jednostavno nema nikakve teorije da papa Grgur VII nudi Hrvatsku onom danskom princu i da je po svemu sudeći reč o Siciliji. Ali, to se toliko ponavlja i prepisuje u Hrvatskoj, bez kritičkog preispitivanja.
Slično kao i ova bula iz 1022. godine vezana za Dubrovnik. Pazi, molim te, bila i jubilarna hiljadugodišnjica 2022. A dokument falsifikat jedno barem stoleće i po mlađi.![]()
Uh, jel misliš na Majnarića? Ili onog drugog, nema šanse sad da se setim imena...
Ček, sad se setih da ima i ova vrlo specifična studija o Normanima baš na Balkanu, to je možda bolje.
![]()
https://www.jstor.org/stable/10.7722/j.ctt5vj7pj
Pa da, sad ovo kad vidim prisećam se, da , njih su Mlečani isterali i to,mislim, s područja između Splita i Zadra!?@АнаиванГорд
str. 147
Pogledajte prilog 1675020
Teotokis kaže da su Normane, zapravo, iz Dalmacije isterali Mlečani.
Ako ovde misliš na Zvonimira , tu se Hrvatima i 'namestila' priča s Ugarima. On je bio, najverovatnije, formalno ugarski ban, pa onda kralj koji plaća danak papi. Kad ga Hrvati skinuli ili je umro, nema plaćanja reketa papi više (podrška pape pa-pa) a Ugarima se već namestili s tim kraljevstvom. I eto, naprasno, posle vek i po ili dva, Ugari odlučuju da napadnu Hrvatsku.Pa posmatraj stvari ovako. Normani bi trebalo da su u tom momentu saveznici pape, ako se ne varam.
1) Upadaju (papini saveznici) u Hrvatsku i otimaju kralja
2) Dolazi novi kralj, i to kao papski vazal, sa posebnom zavernicom i priznanjem
Ako se sećaš, pričali smo jedno o tom pismu u kojem papa, tobož, nudi Hrvatsku jednom od sinova danskog kralja! Očigledna nebuloza, kakva Hrvatska koji Danci!? Ali prolazi i na simpozijuma u Hrvatskoj, i to onako ozbiljnim. I niko da se tamo zapita 'ej bre, koji Danci, kakvi Hrvati, po kom osnovu, kako'?
Hm, pre bih tu zaštitu video u ženidbi Bodina s Jakvintom!? Šta bi mu papa pomogao s Normanima, oni divlajci, koji papa za njih nešto znači ako nema love (zlato, teritorija..)Pogledajte prilog 1675021
Teotokis smatra da između Mihailove krune tj. njegovog zbližavanja s papom stoji upravo Mihailov strah od Normana (i iskustvo šta su je grof Amik II uradio).
Ne, ta grupa Amika nije. Na papinoj strani je Robert a Amiko je protiv Roberta.
'Upadaju u Hrvatsku i otimaju kralja' , onako s plaže!? Pa bre, ne znam, meni je to bajkovito objašnjeno.
Da se ogradim, po onome što sam ja čitao i shvatio, nema šanse!
Da, mi smo se i tada složili da od Hrvata tu nema ni H, dobro ajd, nema ni R (u slučaju da su Rvati). Ali sam pomenuo u kontekstu prihvatanja te vesti kao činjenice od strane hrvatskih istoričara.Pa malopre sam to spomenuo i ja doslovno, možda nii primetio.I da je reč o južnoj Italiji najverovatnije, a ne Hrvatskoj.
A delovanje Roberta protiv Vizantije , napad na Drač, Solun? Čak i da nije tako, Robert i Amiko su dve suprotne strane, to sam poprilično siguran.Ipak nije. Robert je protiv pape, što će reći da je Amiko na papinoj strani.
Pogledajte prilog 1675023
U lošim odnosima je u ovo vreme bio sa Robertom Gviskardom.
Čak je Grgur VII pisao VIljemu I Burgundskom februara 1074. godine tražeći pomoć protiv Roberta.
A delovanje Roberta protiv Vizantije , napad na Drač, Solun?
Čak i da nije tako, Robert i Amiko su dve suprotne strane, to sam poprilično siguran.
I obrati pažnju na to da su normanska savezništva kratkotrajna. Nema interesa, nema saradnje. To je čudna ekipa, iz našeg ugla posmatranja 'obraz kao đon'.Ipak nije. Robert je protiv pape, što će reći da je Amiko na papinoj strani.
Pogledajte prilog 1675023
U lošim odnosima je u ovo vreme bio sa Robertom Gviskardom.
Čak je Grgur VII pisao VIljemu I Burgundskom februara 1074. godine tražeći pomoć protiv Roberta.
To grofa Amika II ipak ispravno smešta u (potencijalne) saveznike pape Grgura VII, u tom momentu.
https://sr.wikisource.org/wiki/Историја_Југославије_(В._Ћоровић)_1.13Da, mi smo se i tada složili da od Hrvata tu nema ni H, dobro ajd, nema ni R (u slučaju da su Rvati). Ali sam pomenuo u kontekstu prihvatanja te vesti kao činjenice od strane hrvatskih istoričara.
1071. godine , Robert je osvojio Bari, poslednje vizantijsko uporište u Italiji.To su kasniji događaji, ne pripadaju ovom razdoblju.
I obrati pažnju na to da su normanska savezništva kratkotrajna. Nema interesa, nema saradnje. To je čudna ekipa, iz našeg ugla posmatranja 'obraz kao đon'.
To je to! A imali snage da rade raznorazne stvari. Pogledaj malo oko toga, mislim da Amiko nije 'papina priča'.Idu tamo gde im neko plati ili gde ima blaga za pljačku; eto interesa.![]()
Imaš emisiju na Jutjubu Povijest četvrtom o Robertu, poslušaj.To su kasniji događaji, ne pripadaju ovom razdoblju.
Da.
I to čini grofa Amika II neprijateljem neprijatelja pape Grgura VII.![]()
Pa da, familiju suprotstavlja familiji ! Dakle Danci na Normane!Čekaj malo, pa on piše danskom kralju ono pismo upravo u to vreme. Januar 1075. godine? To je proces Koncila u Lentu, gde je ekskomunicirao normanske vođe (nedugo nakon pisma danskom kralju).
Pa da, familiju suprotstavlja familiji ! Dakle Danci na Normane!
Opa bato, jel smo stigli do tog nivoaSve smo rešili.![]()
To je to! A imali snage da rade raznorazne stvari. Pogledaj malo oko toga, mislim da Amiko nije 'papina priča'.
Pa posmatraj stvari ovako. Normani bi trebalo da su u tom momentu saveznici pape, ako se ne varam.
1) Upadaju (papini saveznici) u Hrvatsku i otimaju kralja
2) Dolazi novi kralj, i to kao papski vazal, sa posebnom zavernicom i priznanjem