Etnička granica Srba i Hrvata u srednjem veku

Moguće je raditi samo u domenu koje dopuštaju izvori. Ako nema izvora, možemo samo nagađati, kao npr. o Amikovoj akciji.

A i o mnogim stvarima se uopšte nije porazmislilo. Pa sećaš se kako smo ti i ja došli do zaključka da jednostavno nema nikakve teorije da papa Grgur VII nudi Hrvatsku onom danskom princu i da je po svemu sudeći reč o Siciliji. Ali, to se toliko ponavlja i prepisuje u Hrvatskoj, bez kritičkog preispitivanja.

Slično kao i ova bula iz 1022. godine vezana za Dubrovnik. Pazi, molim te, bila i jubilarna hiljadugodišnjica 2022. A dokument falsifikat jedno barem stoleće i po mlađi. :rotf:
Ako se sećaš, pričali smo jedno o tom pismu u kojem papa, tobož, nudi Hrvatsku jednom od sinova danskog kralja! Očigledna nebuloza, kakva Hrvatska koji Danci!? Ali prolazi i na simpozijuma u Hrvatskoj, i to onako ozbiljnim. I niko da se tamo zapita 'ej bre, koji Danci, kakvi Hrvati, po kom osnovu, kako'?

Ček, sad se setih da ima i ova vrlo specifična studija o Normanima baš na Balkanu, to je možda bolje.

9781783271399.jpg

https://www.jstor.org/stable/10.7722/j.ctt5vj7pj

@АнаиванГорд

str. 147

AmicDa.png

Teotokis kaže da su Normane, zapravo, iz Dalmacije isterali Mlečani.

Pa posmatraj stvari ovako. Normani bi trebalo da su u tom momentu saveznici pape, ako se ne varam.
1) Upadaju (papini saveznici) u Hrvatsku i otimaju kralja
2) Dolazi novi kralj, i to kao papski vazal, sa posebnom zavernicom i priznanjem
Ako ovde misliš na Zvonimira , tu se Hrvatima i 'namestila' priča s Ugarima. On je bio, najverovatnije, formalno ugarski ban, pa onda kralj koji plaća danak papi. Kad ga Hrvati skinuli ili je umro, nema plaćanja reketa papi više (podrška pape pa-pa) a Ugarima se već namestili s tim kraljevstvom. I eto, naprasno, posle vek i po ili dva, Ugari odlučuju da napadnu Hrvatsku.

Ako se sećaš, pričali smo jedno o tom pismu u kojem papa, tobož, nudi Hrvatsku jednom od sinova danskog kralja! Očigledna nebuloza, kakva Hrvatska koji Danci!? Ali prolazi i na simpozijuma u Hrvatskoj, i to onako ozbiljnim. I niko da se tamo zapita 'ej bre, koji Danci, kakvi Hrvati, po kom osnovu, kako'?

Pa malopre sam to spomenuo i ja doslovno, možda nii primetio. :D I da je reč o južnoj Italiji najverovatnije, a ne Hrvatskoj.

Pogledajte prilog 1675021

Teotokis smatra da između Mihailove krune tj. njegovog zbližavanja s papom stoji upravo Mihailov strah od Normana (i iskustvo šta su je grof Amik II uradio).
Hm, pre bih tu zaštitu video u ženidbi Bodina s Jakvintom!? Šta bi mu papa pomogao s Normanima, oni divlajci, koji papa za njih nešto znači ako nema love (zlato, teritorija..)

Ne, ta grupa Amika nije. Na papinoj strani je Robert a Amiko je protiv Roberta.
'Upadaju u Hrvatsku i otimaju kralja' , onako s plaže!? Pa bre, ne znam, meni je to bajkovito objašnjeno.
Da se ogradim, po onome što sam ja čitao i shvatio, nema šanse!

Ipak nije. Robert je protiv pape, što će reći da je Amiko na papinoj strani.

Grugr.png

U lošim odnosima je u ovo vreme bio sa Robertom Gviskardom.

Čak je Grgur VII pisao VIljemu I Burgundskom februara 1074. godine tražeći pomoć protiv Roberta.

To grofa Amika II ipak ispravno smešta u (potencijalne) saveznike pape Grgura VII, u tom momentu.

Pa malopre sam to spomenuo i ja doslovno, možda nii primetio. :D I da je reč o južnoj Italiji najverovatnije, a ne Hrvatskoj.
Da, mi smo se i tada složili da od Hrvata tu nema ni H, dobro ajd, nema ni R (u slučaju da su Rvati). Ali sam pomenuo u kontekstu prihvatanja te vesti kao činjenice od strane hrvatskih istoričara.

Pogledajte prilog 1675023

Čak je Grgur VII pisao VIljemu I Burgundskom februara 1074. godine tražeći pomoć protiv Roberta.
A delovanje Roberta protiv Vizantije , napad na Drač, Solun? Čak i da nije tako, Robert i Amiko su dve suprotne strane, to sam poprilično siguran.

Pogledajte prilog 1675023

To grofa Amika II ipak ispravno smešta u (potencijalne) saveznike pape Grgura VII, u tom momentu.
I obrati pažnju na to da su normanska savezništva kratkotrajna. Nema interesa, nema saradnje. To je čudna ekipa, iz našeg ugla posmatranja 'obraz kao đon'.

@АнаиванГорд papa Grgur je ekskomunicirao Roberta Gviskarda i Rišara od Kapue dva puta. Prvi put ih je ekskomunicirao 1075. godine i onda opet svega par godina kasnije obojicu, februara 1078. godine. :rotf:

Čekaj malo, pa on piše danskom kralju ono pismo upravo u to vreme. Januar 1075. godine? To je proces Koncila u Lentu, gde je ekskomunicirao normanske vođe (nedugo nakon pisma danskom kralju).

Pa to je Grgur tražio Dance da dođu malo i disciplinuju svoje daleke rođake. :D

To je to! A imali snage da rade raznorazne stvari. Pogledaj malo oko toga, mislim da Amiko nije 'papina priča'.

Nisam mislio papina priča, već u smislu potencijalni saveznik.

Prelistao sam malo, nisam za sada sve. Ovako ovlaš, Amik je bio najveći suparnik Robertu Gviskardu i konstantno su se nizali ustanci protiv njega (3 pobune protiv Robeta je vodio; 1067/8, 1072. i 1078-1080). Deluje da je to bio baš krvav sukob, i pride, Amik je bio smešten u severnoj Apuliji (dakle, geografski čak i relativno govoreći blizu Papskoj državi).

To je od Amika II pravilo prirodnog saveznika za papu Grgura VII, jer su imali zajedničkog (i to po svemu sudeći prvog, najbitnijeg; takoreći pred dvorištem u Italiji, potencijalno i vrlo opasnog) neprijatelja.

P. S. Još, pazi, 3. Amikova pobuna koincidira sa 2. Grgurovom ekskomunikacijom. :think: Amiko je očigledno bio, da kažemo, 2. čovek južne Italije i to takav da je mogao da stalno diže bune i posle e ništa malo smo se džarali ae sad smo OK. :rotf:

Poslednja izmena:
Amikov napad na Hrvate odvija se između 2. i 3. bune protiv Roberta tj. između 1072. i 1078. godine. U periodu kada imamo zatišje i kada je bio u situaciji da traži avanturu negde drugde da zadovolji žeđ za ratom i plenom. Tako da to bi se uklapalo u taj upad u Hrvatsku 1074/5. godine, kada je imao „slobodne ruke“.

Sad, ne znam, možda bi trebalo probati da smestimo 4. splitski sabor (?) nekako u neki kontekst sa Amikovom avanturom? 🤔

Pa posmatraj stvari ovako. Normani bi trebalo da su u tom momentu saveznici pape, ako se ne varam.
1) Upadaju (papini saveznici) u Hrvatsku i otimaju kralja
2) Dolazi novi kralj, i to kao papski vazal, sa posebnom zavernicom i priznanjem

Ne znam, ja bih se ipak vratio negde u ovaj smer misli. :think:

Ako je grof Amiko bio prirodni saveznik pape i odlazio malo u avanture dok je bila pauza klanja u Apuliji...avantura koja okvirno koincidira sa 4. crkvenim saborom u Splitu. I posle Hrvatska postaje papski vazal.

Poslednja izmena:

Back