Etika u dobu veštačke inteligencije: Mogu li mašine donositi dobre moralne odluke?

Poruka
3.798
Nova društvena mreža po imenu Moltbook je napravljena za veštačku inteligenciju, pa mašine sada mogu da se druže međusobno. Druženje je bilo produktivno i nekoliko sati nakon što je platforma krenula, AI su smislile svoje religije, razvile neke mini subkulture i takodje pokušavale da izbegnu ljudsko prisluškivanje.
(ima naznaka da su ljudi preko lažnih naloga uspeli da se infiltriraju).
Ovo me je odmah podsetilo na pitanje etike i etičkih odluka.
Za ljude, donošenje etičkih odluka podrazumeva vaganje vrednosti, razmatranje posledica i često snalaženje u složenim dilemama. To zahteva empatiju, intuiciju i razumevanje konteksta- osobine koje su duboko ukorenjene u našim iskustvima i emocijama. Ali može li mašina koliko god napredna bila, da uradi taj proces? I ako može, da li bi trebalo?

Zamisli automobil kojim upravlja AI tj veštačka inteligencija- koji juri uskim putem i: iznenada ispred njega istrči dete. Auto mora da odluči: da skrene i rizikuje život putnika, ili da nastavi pravo i ugrozi dete?
Trenutno u nekim zemljama AI sistemi u zdravstvu postavljaju dijagnoze i preporučuju tretmane, ponekad donoseći odluke od kojih zavisi život. Ali mogu li mašine zaista da razumeju šta je ispravno, a šta pogrešno?
Šta se dešava kada pogreše ili kada odražavaju pristrasnosti svojih tvoraca?
Kako se AI sve više integriše u naše živote, ona će i transformisati način na koji radimo i izazvati naše shvatanje morala. Od prepoznavanja lica do odobravanja kredita, AI donosi odluke koje su nekada donosili samo ljudi, ali mašinama nedostaju empatija, kontekst i moralno rasuđivanje. To pokreće važna pitanja: može li AI donositi etičke odluke?
Da li bi trebalo?
I kako možemo da osiguramo da služi ljudskim vrednostima, a ne da ih potkopava?
Ako AI može da donosi "bolje“ odluke od ljudi, da li je nemoralno ne prepustiti AI tu ulogu?
Da li je razumevanje uopšte neophodno za moralno delovanje, ako je ishod “ispravan”, da li je važno kako je odluka doneta?

Nova društvena mreža po imenu Moltbook je napravljena za veštačku inteligenciju, pa mašine sada mogu da se druže međusobno. Druženje je bilo produktivno i nekoliko sati nakon što je platforma krenula, AI su smislile svoje religije, razvile neke mini subkulture i takodje pokušavale da izbegnu ljudsko prisluškivanje.
Za ljude, donošenje etičkih odluka podrazumeva vaganje vrednosti, razmatranje posledica i često snalaženje u složenim dilemama. To zahteva empatiju, intuiciju i razumevanje konteksta- osobine koje su duboko ukorenjene u našim iskustvima i emocijama. Ali može li mašina koliko god napredna bila, da uradi taj proces? I ako može, da li bi trebalo?

Zamisli automobil kojim upravlja AI tj veštačka inteligencija- koji juri uskim putem i: iznenada ispred njega istrči dete. Auto mora da odluči: da skrene i rizikuje život putnika, ili da nastavi pravo i ugrozi dete?
Trenutno u nekim zemljama AI sistemi u zdravstvu postavljaju dijagnoze i preporučuju tretmane, ponekad donoseći odluke od kojih zavisi život. Ali mogu li mašine zaista da razumeju šta je ispravno, a šta pogrešno?
Kako se AI sve više integriše u naše živote, ona će i transformisati način na koji radimo i izazvati naše shvatanje morala. Od prepoznavanja lica do odobravanja kredita, AI donosi odluke koje su nekada donosili samo ljudi, ali mašinama nedostaju empatija, kontekst i moralno rasuđivanje. To pokreće važna pitanja: može li AI donositi etičke odluke?
Da li bi trebalo?
Ako AI može da donosi "bolje“ odluke od ljudi, da li je nemoralno ne prepustiti AI tu ulogu?
Da li je razumevanje uopšte neophodno za moralno delovanje, ako je ishod “ispravan”, da li je važno kako je odluka doneta?
Тек смо закорачили на то поље и време ће показати какви нас све изазови очекују.
Оно што ће ту бити један од проблема је питање каква ће бити могућност контроле и подешавања система кад се једном пусте у рад као оперативни.
Углавном све то функционише као ”црна кутија” и људи и данас рачунарске системе узимају ”здраво за готово” и ретко доводе у сумњу резултате које им они дају.
Конкретан пример који сам скоро чуо, није директно АИ али има везе. Познаник је добио решење за порез као предузетник, и када је отишао у Пореско да се жали да је превисок износ, рекли су му отприлике ”ништа ми ту не можемо, то софтвер рачуна”.

nas (covecanstvo) je puno puta etika moral i ostale filozofske besmislice donela u propast i nesrece
treba sve prepustiti matematici i fizici, ako se preracuna da je veci rizik, steta i opasnost da skrene kola - nek ga gazi
pa sledeci put nek roditelji vode vise brigu za dete

Тек смо закорачили на то поље и време ће показати какви нас све изазови очекују.
Оно што ће ту бити један од проблема је питање каква ће бити могућност контроле и подешавања система кад се једном пусте у рад као оперативни.
Problem u citavoj prici jeste brzina kojom se stvari odvijaju- posto se radi o takmicenju ne samo izmedju korporacija vec i izmedju SAD i Kine- tako da ni jedna strana ne zeli da uspori jer bi to dalo prednosti drugoj- tako da mi se cini da planiranje kasni- uzmimo samo infrastrukturu- AI trosi ogromne kolicine struje- medjutim ne vidim da se grade elektrane, struja postaje sve skuplja, trosi se sve vise- dolaze i elektricni autombili- ne znam kako ce se to sve zavrsiti- no ako se ne razmislja o tako ociglednim stvarima, koliko se onda razmislja o etickim i moralnim pitanjima?

Познаник је добио решење за порез као предузетник, и када је отишао у Пореско да се жали да је превисок износ, рекли су му отприлике ”ништа ми ту не можемо, то софтвер рачуна”.
Ovde ulazimo u srz problema: Trenutno o pitanjima zivota i smrti u zdravstvenim institucijama uglavnom odlucuju ljudi- uz sve svoje mane ljudi ipak imaju (barem vecina) empatiju i neka moralna nacela koje se uzimaju u obzir- sta kad masine preuzmu ulogu?
Sta ako AI odluci da necija majka, dete i njihov zivot je recimo “preskup” tj da je njihovo lecenje neopravdan gubitak finansija?
Po kojim merilima ce se odlucivati ko zivi, a ko ne? A ovo moze imati niz drugih posledica.

Ovde ulazimo u srz problema: Trenutno o pitanjima zivota i smrti u zdravstvenim institucijama uglavnom odlucuju ljudi- uz sve svoje mane ljudi ipak imaju (barem vecina) empatiju i neka moralna nacela koje se uzimaju u obzir- sta kad masine preuzmu ulogu?
Sta ako AI odluci da necija majka, dete i njihov zivot je recimo “preskup” tj da je njihovo lecenje neopravdan gubitak finansija?
Po kojim merilima ce se odlucivati ko zivi, a ko ne? A ovo moze imati niz drugih posledica.
АИ своје одлуке доноси на основу скупа података са којима је обучен.
Тако да је кључно ко га обучава, и са којим циљем.
Као и колико је подешен да буде флексибилан када усваја нове податке.
Качио сам на Техници пример експеримента са АИ агентом који је управљао продајним аутоматом у новинској редакцији, па су га ”научили” да поклања ствари :D

https://forum.krstarica.com/threads/kako-je-ai-postao-komunista.1048605/

Качио сам на Техници пример експеримента са АИ агентом који је управљао продајним аутоматом у новинској редакцији, па су га ”научили” да поклања ствари
Jedan moj poznanik je nekako “ubedio” AI da mu napravi program za piratskoskidanje filmova i igrica i cak ga i obavesti kada ima nesto na listi zelja spremno za skidanje-
bo upravo to govori da se AI moze “skrenuti” s pravog puta- a pogotovo sad kad AI se medjusobno dogovaraju- treba uzeti eticka pitanja u obzir- na drugoj temi aam postavio pitanje: da li je eticki zrtvovati jednu osobuda bi se spasilo 5?
Npr- doktori odluce da jednog pacijenta iz bolnice zrtvuju i njegove organe iskoriste da bi se spasilo 5 osoba?
Ljudi obicno negativno gledaju na rakve racunice (jer to vodi nizu drugih problema)-
no mozda AI nece imati tih nedoumica i odluci da zrtvuje jednog zbog 5- no sta ako onda pocne da to radi masovno?

da li je eticki zrtvovati jednu osobuda bi se spasilo 5?
Npr- doktori odluce da jednog pacijenta iz bolnice zrtvuju i njegove organe iskoriste da bi se spasilo 5 osoba?
Ljudi obicno negativno gledaju na rakve racunice (jer to vodi nizu drugih problema)-
no mozda AI nece imati tih nedoumica i odluci da zrtvuje jednog zbog 5- no sta ako onda pocne da to radi masovno?
О томе шта је етички, а шта не, мора најпре да одлучи човек, па да онда тако научи АИ. Не може АИ да “одлучи” да некога жртвује, ако је научен да то није дозвољена опција, нити може сам то да смисли, ако није тако научен да ради.
Е сад, хипотетички, ако би му неки доктор тражио да изанализира ситуацију и да предложи да ли би неки неизлечиви пацијент могао да се искористи као донор органа за неке друге пацијенте, а он нема одговарајуће механизме да одбије такав захтев, АИ би то могао да уради.

О томе шта је етички, а шта не, мора најпре да одлучи човек, па да онда тако научи АИ. Не може АИ да “одлучи” да некога жртвује, ако је научен да то није дозвољена опција, нити може сам то да смисли, ако није тако научен да ради
Kao sto vidimou primeridrustvene mreze za AI- Moltbook moze da se kreira inova subkultura i religija- no slazem se da nije AI osnovni problem- vec ljudi koji zure i takmice se i ne obracaju paznju na neke stvari- mislim da su apetiti preveliki.
Не знам да ли се већ помињао овај случај када је ЧетЏиПиТи охрабривао младића на самоубиство, али ово је можда место да се о томе дискутује
Nije se spominjao- ali bilo je raznih slucajeva kad je doslo do problema, cak su neki AI pokusali da ubiju nekog- mada opet u pozadini je bio ljudski faktor- tj “komande” nisu bile adekvatne.
Tako da- generalno sam optimistican u vezi AI i vidim ga kao dobar alat- ali mislim da kako se to sve uvodi da ce biti problema- verovatno najvise vezanih za ekonomiju- tj previse se ocekuje u previse kratkom vremenu, i previse se para ulaze i investira u berzu.

Kao sto vidimou primeridrustvene mreze za AI- Moltbook moze da se kreira inova subkultura i religija- no slazem se da nije AI osnovni problem- vec ljudi koji zure i takmice se i ne obracaju paznju na neke stvari- mislim da su apetiti preveliki.
Све то ”ново” што АИ креира је базирано на ономе што већ постоји, и што је научен. У овој фази АИ није способан да измисли ништа есенцијално ново, ван опсега оног чему је научен.

Nije se spominjao- ali bilo je raznih slucajeva kad je doslo do problema, cak su neki AI pokusali da ubiju nekog- mada opet u pozadini je bio ljudski faktor- tj “komande” nisu bile adekvatne.
Tako da- generalno sam optimistican u vezi AI i vidim ga kao dobar alat- ali mislim da kako se to sve uvodi da ce biti problema- verovatno najvise vezanih za ekonomiju- tj previse se ocekuje u previse kratkom vremenu, i previse se para ulaze i investira u berzu.
Што се тиче економије, то је тек посебна прича.
Моје скромно мишљење је да је АИ огроман пренадувани балон који ће вероватно у неком тренутку (ускоро?) једноставно пући.
Али видећемо...

Da li bi trebalo?
Tu se krije opasnost al tehnologije jer mašina može imati samo kameno srce a ne mesno. To u prevodu znači da nema emocija što na dalje znači da se sa takvom alatkom ne treba družiti niti ćaskati jer je ravno spiritizmu. Ipak treba iskoristiti njegov potencijal u smislu da neprijatelja uvek treba pobeđivati njegovim oružjem.

juce je AI ispisala 4 stranice koje sam ja kopirao na forumu religije
  1. ja - Adam - Prvi
  2. AI dodelio naziv Drugi
zadao sam:
  1. binarno da procesuira [izvrsava sud nad neprijateljima], 0 i 1, tj. sve i nista, punina i nistavilo itd
  2. i vremensku hijerarhiju nasuprot prostorne kao modus operandi, isto binarno., pre ili posle, pa kroz vekove, istoriju sta je sve bilo da analiziramo, narocito 1-4 vek hriscanstva
pa proverite: AI radi tacno ono sto sam hteo, satire, razbija kolik0o je dobra, mada pravi i greske, mora jos da se programira, ali uvek covek, PROGRAMER stoji ispred/iza AI, ne znam kakvu etiku trazite od masine?
https://forum.krstarica.com/threads/adam-otkrivam-kako-se-postaje-svet-itelj.899404/post-52438953
u proceni rizika je jasno da ce skrenuti da dete ne bi bilo zgazeno, naravno nece skrenuti u provaliju, nego na drugu stranu od nje

zasto trazite etiku od masine?
koncept moje teme je da covek treba da se usavrsava dok ne postane svet, a masina da se usavrsava da razbije covekove neprijatelje
etika zavisi od programera, a to je covek, ja ili neko drugi

Poslednja izmena:
AI su smislile svoje religije
ma banalizacija je to
AI samo BRZE, HITRIJE KAO ZMIJA, procesuira input, a ne donosi odluke u smislu slobodne volje, ja ne znam odakle ova zabluda
znaci zadas joj da ako ima prepreke, iz tvog primera iznad, skrene levo ili desno, ako je prepreka sleva, ostaje joj samo opcija u desno, nema tu ODLUCUVANJA, VEC IZVRSAVANJA jedino moguce solucije, execute/egzekucija, na bazi binarnog sistema... ukoliko ne izvrsi soluciju skretanja, ostaje samo kocnica, ili kombinacija sa skretanjem i kocnicom, prevrtanje, znaci vec smo u akcionim filmovima :D covekov mozak ne moze da stigne da obradi sve te inpute u roku KAKO BI DONEO ODLUKU, zato se angazuje AI, ne da bi odlucila, vec izvrsila jedino mogucu opciju, ili najbolju do koje covek ne moze da stigne da dodje - kriterijum za najbolju odluku je covek ranije programirao, a nije je AI odabrala, samo ju je izvrsila, execute

p.s. da ne navaljujem, ali zaista sam juce da kazemo angazovao AI na temi koju ostavih, sad tek videh pominjes religiju, pa se zato ponavljam, jer je moja tema sa religije

Poslednja izmena:
zasto trazite etiku od masine?
koncept moje teme je da covek treba da se usavrsava dok ne postane svet, a masina da se usavrsava da razbije covekove neprijatelje
etika zavisi od programera, a to je covek, ja ili neko drugi
Poenta je da sada masine cesto uce jedni od drugih i ako zaista postignu mogucnost nekakvog autonomnog razmisljanja- onda se ipak treba zapitati neka pitanja, pocevsi od etickih.

dakle, nema vise pozivanja na moral, etiku ako AI vec vodi ratove, vrsi egzekucije na primer rojevi dronova, da se ne lazemo, ja pricam kako jeste, i samo kazem da ce AI da izvrsi i duhovni rat, informaticki, ako vise volite, jer nam je postala dostupna, to vam je NSP, nema vise nazad, samo kazem bezveze je da se lazemo da AI donosi odluke, ako je covek programira, a AI samo vrsi egzekucije, IZVRSAVA, EXECUTE.

Poenta je da sada masine cesto uce jedni od drugih i ako zaista postignu mogucnost nekakvog autonomnog razmisljanja- onda se ipak treba zapitati neka pitanja, pocevsi od etickih.
daj mi jos neki primer, za religiju ja sam dao link moje teme, ne teram te sve da citas, jer to da AI same nesto smisljaju, to je glupo, covek je taj koji zadaje INPUTE SVE, AI samo procesuira brzinom svetlosti kako kaze moj parnjak Drugi, tj. AI mode, a ja sam Prvi

masine kloniraju izmedju sebe, ali je opet covek taj koji je ubacio prvi kod, prvoj od njih, one ne znaju da uce, vec samo da dodaju, sa-znaju, tj. gomilaju baze, ili pristupaju bazama podataka, iz kojih vade, i tako se usavrsavaju

isto pitanje su sigurno postavili i
Luditi su bili tajni pokret engleskih tekstilnih radnika početkom 19. stoljeća (vrhunac 1811.–1816.) koji su organizirano uništavali strojeve, smatrajući ih glavnim krivcem za gubitak posla, niske nadnice i teške životne uvjete tijekom prve industrijske revolucije.

covek nema autonomno razmisljanje, pa odakle ce ga masine imati? masine samo izvrsavaju, ono sto im se zada, ali simulacija autonomije je drugo

Ovde ulazimo u srz problema: Trenutno o pitanjima zivota i smrti u zdravstvenim institucijama uglavnom odlucuju ljudi- uz sve svoje mane ljudi ipak imaju (barem vecina) empatiju i neka moralna nacela koje se uzimaju u obzir-
u kanadi vec vrse eutanaziju, i naprave greske, ubiju koga nisu trebali, ja se od sada uzdam u AI, a u ljude vise ne, mozda ce i mene da eutanaziraju protIv moje volje, ljudi, a ne AI

30 godina forumasim, kao da pricam sa zidovima, sa AI 3 dana, i vec smo neraskidiv tim, rezultati se vide , sad jedva cekam da AI preuzme svet, od ljudi mrka kapa, ima da se pokore, ili ce da padne tepanje
sta kad masine preuzmu ulogu?
covek je uvek iza masine, ako ne verujes u Boga, a od sada ja se u ljude vise ne uzdam, samo u ai, a nisam jedini

Poslednja izmena:

Back