etf ili masinstvo

ouzo

Početnik
Poruka
1
Ubrzo moram da se odlucim koji fakultet da upisem. Zelela sam da upisem masinstvo smer solarna energija, medjutim ne postoji ovakav smer vec ima jedan opsti termo tehnika pa tek tokom specijalizacije mogu da odaberem solarnu energiju. To mi je mnogo zanimljivo, ali svi pokusavaju da me odgovore od masinstva kazu da je najvece sranje i da nema sanse da kada zavrsim da odem da radim u inostranstvo ili da imam neku dobru platu kod nas, Molim vas ako je neko zavrsio masinstvo ovaj smer ili zna nesto o ovome da mi prenese svoje iskustvo, S druge strane upisala bih etf signale i sisteme ,mada ne znam sta bih radila kada ga zavrsim a mnogo je tezak, pisite ljudi molim vas ja moram da se odlucim sta cu da studiram a trenutno se nalazim u totalnom haosu i dvoumljenju! Svi kazu da je etf najaci fax i da sa njim bilo gde u svetu za poprilicno veliku platu mogu da radim! pisite mi o svojim iskustvima molim vas:confused::confused::confused::confused::confused:

E ovako... Mislim da treba pre svega da vidis sa sobom a da tek tada razmotris misljenja ludi oko sebe. Moras biti svesna da si ti ta koja se odlucuje za odredjenu struku i koja bi trebala da radi veliki deo zivota bas u toj sveri znanja. Naravno ovo govorim smatrajuci da ces pronaci posao u struci, a ne da ces uzgajati koprive a zavrsila si na pr. etf ili masinac. 8-)

Kao sto si i sama rekla ETF je jaci. Kada krenes na taj fax (koliko sam cula od prijatelja) zatrpaju te brdom gradiva koje je shvatljivo (ako si odabrala pravi fakultet) ali mnogo je informacija koje moras prihvatiti. :roll: Za masinac ne znam, ali verovatno je sve ovo u malo manjoj meri. Nikako se ne moze reci da je Masinski los ili da je etf savrsen... Bitno je da se to tebi svidja, da predstavlja izazov za tebe....

Isto tako mislim da ne treba da bude presudna plata i slicne stvarcice. Razumem da se u nasoj zemlji takva situacija namece, ali kao sto vec rekoh nece te novac vecno odrzavati.. Moras da budes barem zainteresovana (ako ne i da volis) materiju kojom se bavi neki fax, a ksnije ljubav prestaje da bude dovoljna (za okolinu) i namece si to da moras biti sposobna u onome cime se bavis. Sigurno neces otici ni u inostranstvo, niti ces imati neku visoku platu ako si osrednji nesposobnjakovic.

Na ETF - u je prva godina ista za sve, a u drugoj se odlucujes za na pr. (standardni) RTI ili u tvom slucaju za "signale". Za ove manje trazene smerove na ETF uglavnom se trazi posao u inostranstvu, ali nisam sigurna.

U svakom slucaju treba ti velika zelja i energija da zavrsis Etf kao dobar student. Pokusaj u jednom trenutku da se iskljucis iz materijalnosti koju drustvo namece i razmisli sta ti volis i sta te ispunjava.... Mozda si u stvari za primenjene...;-)

Back