Естетика

skabio

Početnik
Poruka
8
Да ли може неко да ме упути мало боље у разумевање естетике?
Чиме се ова грана филозофије тачно бави, шта проучава....све како бисте ми помогли да је што боље разумем. Нараво неко штиво би било пожељно.

А приде, можете се и прикључити мом размишљању и учествовати у разговору.
Наиме, размишљам тако, зашто имамо потребу да будемо "лепи"? Због чега се нама неко "свиђа"? Уколико би одговор био подаривање својих гена у квалитетнију јединку, ради самим тим добијања квалитетнијих потомака, све вођено потребом продужавања врсте, ко сме онда констатовати да се нешто неком не свиђа?
Ако је осећај лепоте субјективан, како је лепота (естетика) у служби продужавања врсте? Зар онда не би требало да се створи неки ултимативни образац лепоте који би обезбеђивао најбоље потомке? Зашто је онда нешто у једном времену, једном народу, граду, особи лепо, а другој иста та ствар није лепа?
Неко ће рећи да воли да се естетски осећа лепо због самог себе, што је и тачно у неку руку, али опет тој особи, у том времену, у том месту тај његов укус му је наметнуло окружење у ком је одрастао.
Да ли, на пример, може слепом човеку да се нешто свиђа (из домена чула вида) ако то никад није видео? или пак не свиђа?

Нешто ми овде није јасно, не могу сам себи да објасним, недоречив сам....поприлично апстрактно размишљање, али да ли ми неко може дати одговор на ова питања?

Dooobroo...
Pa kad si već takav talenat,objasni mi kako to da sam sam sebi uvek izgledao bez veze... I da mi
bilo smešno kad mi babe govorile da sam lep momak i slične gluposti...
Kako to,estetski neko može sebi biti lep ili ružan?
Znam da može,ali kako?z:mrgreen:

U pokusaju, izgleda uspesnom, da se svaka misao i osecaj ljudi kontrolise, tada jos prizemni mudraci smislili su deo propagandne masinerije i nazvali je estetika. Ovom filozofskonaucnom disciplinom uveden je finiji mehanizam u okviru etike kojim se dublje dopire u ljudski mentalitet i delom kontrolise, dok se drugim delom monitorise uticaj na one koji nisu podlozni kontroli.
Estetika je ona grana ljudske delatnosti koja omogucava vlasti da pojedincu kaze sta bi trebalo da bude lepo za njega i kao uputstvo za autocenzuru. Medjutim, kao vec prezvakana filozofskoeticka delatnost, vise nije u upotrebi, osim kao paralela vec odomacenoj mediokritetskoj istini.

Наиме, размишљам тако, зашто имамо потребу да будемо "лепи"? Због чега се нама неко "свиђа"? Уколико би одговор био подаривање својих гена у квалитетнију јединку, ради самим тим добијања квалитетнијих потомака, све вођено потребом продужавања врсте, ко сме онда констатовати да се нешто неком не свиђа? Ако је осећај лепоте субјективан, како је лепота (естетика) у служби продужавања врсте? Зар онда не би требало да се створи неки ултимативни образац лепоте који би обезбеђивао најбоље потомке? Зашто је онда нешто у једном времену, једном народу, граду, особи лепо, а другој иста та ствар није лепа?
Неко ће рећи да воли да се естетски осећа лепо због самог себе, што је и тачно у неку руку, али опет тој особи, у том времену, у том месту тај његов укус му је наметнуло окружење у ком је одрастао.
Да ли, на пример, може слепом човеку да се нешто свиђа (из домена чула вида) ако то никад није видео? или пак не свиђа?

Нешто ми овде није јасно, не могу сам себи да објасним, недоречив сам....поприлично апстрактно размишљање, али да ли ми неко може дати одговор на ова питања?

Толика разноликост у поимању лепог приликом полног избора потиче од ткз. релативних обзира који иако делују као да не маре за основни тип врсте.. заправо њему служе.

Они се могу свести na hemijsku formulu gde se kiselina i baza neutralisu stvarajuci neutralnu so.
Isto tako onaj koji je visok bice privucen onom koja je niska.
Onaj ko ima prcast nos bice ocaran onom koja ima orlovski nos.
Onaj ko ima kratke noge bice ocaran onom koja ima duge noge itd.itd.
Pri svemu ovome na umu se nesvesno ima , slika buduceg potomstva koje mora biti skladno, to jest onakvo kakvo interes vrste zahteva.

Дакле, основни тип врсте који носимо у себи априори а који је можда најбоље отелотоворен у античким скулптурама, јесте неприкосновен приликом сваког полног избора, тако да, иако некоме ако неутралише његове сопствене мане у потомству, чак и Квазимодо може бити леп, то не нарушава основни тип врсте који се ту заправо тражи и чува.

Више о томе погледај у уводном посту ове теме:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/279619-Kupidon-Metafizika-polne-ljubavi

А што се тиче самог тог типа врсте. Његове суштине самим тим и суштине лепог, то је већ питање метафизике и тиче се ткз. степена објективације воље по Шопенхауеру или Платонових идеја. Естетско је оно што најбоље обејективше у појави метафизичку идеју своје врсте.

Изнећу овде нешто што сам писао на другој теми:

Шопенхауер је приметио да је појам о лепоти априоран.
No, po čemu da umetnik prepozna njeno uspelo delo, koje mu valja oponašati, i kako da ga otkrije među neuspelim delima, ako on ono što je lepo ne anticipuje pre iskustva? Sem toga, da li je priroda ikad stvorila čoveka potpuno lepog u svim njegovim delovima? Mislilo se da umetnik mora sakupiti lepe delove, razdeljene na mnoge ljude, i da od njih. sačini lepu celinu: pogrešno i apsurdno mišljenje. Jer se opet postavlja pitanje po čemu da umetnik zna da su ove forme lepe a one nisu? Čisto a posteriori, to jest ako se polazi od pukog iskustva, saznanje lepog nikako nije moguće: ono je uvek barem delimično a priori, premda se sasvim razlikuje od vidova načela razloga, kojih smo a priori svesni.
Sopenhauer

Odakle onda apriorno saznanje lepog u nama? Odatle, sto je sustina ovoga sveta VOLJA koja deluje u prirodi na nacin zivotne sile "Elan vitala" koja pokusava da se probije kroz materiju dok joj materija pruza otpor. U toj igri napregnutosti i otpustenosti volje , u tom mukotrpnom probijanju elan vitala kroz materiju, IDEJA coveka pokusava da se sto bolje ovaploti. Ako u tome uspe, imacemo lepotu ljudskog oblicja na delu , ako su prepreke materije suvise jake, imacemo neuspesan pokusaj ovaplocenja ideje ili ruznocu.

To nam moze biti jasnije na primeru kristala. Kristal mozemo posmatrati kao pokusaj da se sila ovaploti u materiji.
Ako prilikom kristalizacije kristal ne naidje na prepreku, dobicemo savrsenu simetriju ili objektivaciju sile u materiji.
Ako prilikom kristalizacije kristal naidje na prepreku imacemo nepravilnu figuru ili ruznocu u odnosu na silu koja je pokusavala da se ovaploti.

Isto to se desava i sa covekom ali ovde se nazire nesto veoma znacajno. Ne mozemo da ne primetimo da je ono sto se pokusava ovaplotiti u materiji ili IDEJA jedno te isto transcendentno bice koje deluje u svim ljudima.
Dakle, svako zivo bice predstavlja jednu te istu transcendentnu ideju.
Kod zena je to anima, kod muskaraca animus. To su sasvim realna bica transcendentnog sveta i svako od nas je u svojoj sustini to....IDEJA a razdvojeni smo samo u spoljasnjem opazajnom svetu pri cemu se nasa unutrasnja sustina podelila na sest milijardi ljudi i pri cemu je u nekom slucaju uspela da se ovaploti kao lepota a u nekom slucaju nije.

]Sta je uopste lepo? Lepo je ono sto najbolje iskazuje ideal vrste. Lepota postoji i kod zivotinja. Pogledaj izlozbe pasa. Medjutim pogledaj i same zivotinje u prirodi. One prepoznaju lepotu u svojoj vrsti na instiktivan nacin a instikt je upravo ono sto kada bude obasjano svescu kod coveka postaje ideal lepote.

Evo kako izgleda ideal "gavrana".
1535999699_5aa329ae62.jpg

Ovako izgleda muzjak rajske ptice (inace istog roda u kome je i gavran) a ovakvim ga je napravio "instikt" zenke koji je nista drugo do ono sto je kod nas "ideal lepote, a u oba slcaja to je nesto sto potice iz transcendentnog sveta ideja...ili volje po sebi. Tako da u tom smislu ovu rajsku pticu mozemo i bukvalno smatrati odrazom neceg "rajskog".

Odavde stiže sklonost estetskom:
https://www.google.com/search?q=dnk...gbm44DQAw&sqi=2&ved=0CEAQsAQ&biw=1920&bih=934
Info-paketići se pravilno raspeređuju po DNK rešetki koja na svojim svim tačkama ima tačno određene (matematički moguće izraziti) potencijale...

Posebna tajna života-pitanje šta je pokrenulo prvu ćeliju-sve bliže odgovoru-nije ni moralo da je nešto pokreče-sve je već u pokretu...

Poslednja izmena:
Да ли може неко да ме упути мало боље у разумевање естетике?
Чиме се ова грана филозофије тачно бави, шта проучава....све како бисте ми помогли да је што боље разумем. Нараво неко штиво би било пожељно.

Наиме, размишљам тако, зашто имамо потребу да будемо "лепи"? Због чега се нама неко "свиђа"? Уколико би одговор био подаривање својих гена у квалитетнију јединку, ради самим тим добијања квалитетнијих потомака, све вођено потребом продужавања врсте, ко сме онда констатовати да се нешто неком не свиђа?
Ако је осећај лепоте субјективан, како је лепота (естетика) у служби продужавања врсте? Зар онда не би требало да се створи неки ултимативни образац лепоте који би обезбеђивао најбоље потомке? Зашто је онда нешто у једном времену, једном народу, граду, особи лепо, а другој иста та ствар није лепа?

ljudska potreba da sve stavi u neki sablon i formulu....nit je covek broj....niti su impresije....matematicke funkcije....covek nije masina....vec slobodno bice....i dobro je sto je tako....inace bi svi bili gomila zombija ,robota koji bi sve radili po nekim formulama i pravilima....

Dooobroo...
Pa kad si već takav talenat,objasni mi kako to da sam sam sebi uvek izgledao bez veze... I da mi
bilo smešno kad mi babe govorile da sam lep momak i slične gluposti...
Kako to,estetski neko može sebi biti lep ili ružan?
Znam da može,ali kako?z:mrgreen:

Nisam baš talenat. Naime, nemam ideal lepog. Prevazišla sam ga sa 17. Imam razne druge ideale, ali ideja lepog mi je ostala zagonetka. I već godinama sumnjam da sam osmicu na ispitu zaradila zbog profesorove estetske naklonosti spram mojih okica i prekrštenih nogu.
Tako da Fishi, možda su te te bakice doživele kao lepog momka zbog tvog dupenceta koje nisi mogao da vidiš jer ti je otpozadi. :zelenko3:

Na brzinu...

Recimo da je lepo ono što me zadivi – ali i uzburka, i što želim da gledam, slušam, osetim … ali u međusobnom prožimanju. U suprotnom je, kao nepotpun doživljaj, delimično lepo
Moj professor je imao običaj da kaže da je isključivo ljudska lepota prolazna. E sad, ideal ljudske vrste je vrlo diskutabilan, zato što se vremenom menjao, i menja se. Zavisi i od podneblja. Čak i individualni ideali skloni su da se utope u opšte obrasce Lepog. Neko će reći – da, ali na nivou nesvesnog postoji ideja lepog, pa će se ispoljiti kad-tad i povrh usvojenih obrazaca. Ne mora. Čovek je složena mašinerija: može potiskivati instinkte u ime drugih ideja (ideje Dobrog, ovaploćene u Bogu) i tavoriti u ubeđenju da lepotu mora da otkrije polako i postepeno, ispod sedam velova (analizama i sintezama) a da je ružno ono na šta je burno reagovao čulima, odnosno pomagalima koje je protumačio kao relikt životinjskog i odbacio kao nešto odvratno i sramno. O lepom običan čovek mnogo ne kontemplira, nego lepota, primećena na prvi pogled (mora biti na prvi) klikne neki taster za pokretanje drugih mehanizama, pre svega nadahnuća: kako osvojiti lepotu, kako imati što više lepote, kako doživeti najlepše od najlepšeg. Doživljaj lepog pobuđuje lančanu reakciju, sa uvek istim ciljem: vraćanje na mesto zločina, odnosno ponovljeni doživljaj lepote koja je inicirala kretanje i traganje.
Nekada se stavljao znak jednakosti između pojmova lepog – istine – dobrog, pa se ispostavilo da lepa forma nestaje i kod dobrih, kao i da lepa forma ispod površine ume da krije laž i zlo („Dorijan Grej“).
Lepota je ono u čemu uživamo zbog nje same, nezavisno od toga da li nam pripada. I nema nikakve veze sa dobrotom, jer i dobri a lepi vremenom izgube lepotu. (Ključna reč „vremenom“.) Vreme je zajebana kategorija koja remeti sve šablone, mada šablone i treba odyebati.

edit: ideo poslednjeg pasusa odnosi se na ljudsku lepotu ...blablabla

Poslednja izmena:
Lepota je ono u čemu uživamo zbog nje same, nezavisno od toga da li nam pripada. I nema nikakve veze sa dobrotom, jer i dobri a lepi vremenom izgube lepotu. (Ključna reč „vremenom“.) Vreme je zajebana kategorija koja remeti sve šablone, mada šablone i treba odyebati.
pa jeste, vreme je ključna reč.
lepota, sama od sebe, je bezvremenska, ono što je vremenski ograničeno je objekat te lepote.

Back