Eskimi u Srbiji

Gedeon

Elita
Poruka
19.542
Kod nas je sve povezano sa politikom. Čitam Bošnjaci u Novom Pazaru ovo, Bošnjaci ono, bosanski jezik... Otkud Bošnjaci u Srbiji? U drevnoj Raškoj? U zemlji Nemanjića? Gde je bila zemljica Bosna? Dosta podalje.
I otkuda sad Bošnjaci koji su nastali u BiH tek 1994?

Ustav Republike BiH iz 1993:

Član 1.​

Republika Bosna i Hercegovina je suverena i nezavisna država ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine — Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Član 4.​

U Republici Bosni i Hercegovini u službenoj upotrebi je srpskohrvatski odnosno hrvatskosrpski jezik ijekavskog izgovora.

Oba pisma — latinica i ćirilica su ravnopravna.

----
Nema nikakvih Bošnjaka ni bosanskog jezika ni u BiH 1993?
Kakav spomenik majkama Srebrenice u Raškoj? Nerazumna manjina iritira većinu. Hoće li biti nova Krajina i Oluja?

Pa ono u ustavu BiH je bilo pogrešno. Musliman je veroispovest, a Bošnjaci su državljani Bosne. Oni jesu većinski muslimani, ali ne moraju nužno biti muslimani.

To je kao kad bi za Srbe govorio "pravoslavci".

Ima. Čuo sam od nekih koji su učestvovali u popisu stanovništva da su se neki izjasnili kao Marsovci, Eskimi itd. Svrstani su u kategoriju ostali.

Да. Они су се из зафрканције и заебаннције изјаснили као Марсовци и Ескими, а Бошњаци се изјашњавају као Бошњаци јер се колективно тако осећају и имају специфичне групне културне, религијске, историјске и обичајне разлике у односу на остале народе.

Да. Они су се из зафрканције и заебаннције изјаснили као Марсовци и Ескими, а Бошњаци се изјашњавају као Бошњаци јер се колективно тако осећају и имају специфичне групне културне, религијске, историјске и обичајне разлике у односу на остале народе.
A Bošnjaci u Severnoj Makedoniji? Oni govore čisti srpski jezik ekavskoga izgovora. Kakve veze oni imaju sa Bosnom?

A Bošnjaci u Severnoj Makedoniji? Oni govore čisti srpski jezik ekavskoga izgovora. Kakve veze oni imaju sa Bosnom?

Бошњак не мора нужно да има везе са Босном.

То је назив тог народа. Називи народа могу да дођу из најразличитијих извора.

У случају Бошњака, назив народа су извели од имена Босна где има највише припадника тог народа.

Боњшаци су муслимани словени са овог простора. Имају своје посебне карактеристике као група и донели су одлуку да су посебан народ. Ко смо ми да им оспоравамо да се тако осећају? Име су себи дали деведесетих. Сваки народ је у неком тренутку себи доделио неко име. Бошњаци су доста каснили у односу на друге народе. Али то не мења њихову посебност нити њихов осећај посебности.

Čitam da ima i Torbeša u Makedoniji koji se izjašnjavaju kao Turci i Bošnjaci, a ne govore bi turski ni "bosanski". Ljudi govore makedonski jezik, ali su muslimani. Van svake pameti. Politika nameće svoje.

Bedasto. Oni su se zvali muslimani, zato i JMO u staroj Jugoslaviji. Za to su ime bili vezani. Zato im je Tito i dao to ime, samo s velikim M. Onda tijekom rata su vidjeli da to zbujunje zapad, pa su uzeli ime Bošnjaci da bude lakše. Iako ni sad ne znaju, bar dio njih, kao ovaj trknuti Kurt koji bi htio da se zovu Bosanci

Čitam da ima i Torbeša u Makedoniji koji se izjašnjavaju kao Turci i Bošnjaci, a ne govore bi turski ni "bosanski". Ljudi govore makedonski jezik, ali su muslimani. Van svake pameti. Politika nameće svoje.

Њих има око 4000.

То је недоовљно да буду посебан народ.

Уливају се у већу реку.

Bedasto. Oni su se zvali muslimani, zato i JMO u staroj Jugoslaviji. Za to su ime bili vezani. Zato im je Tito i dao to ime, samo s velikim M. Onda tijekom rata su vidjeli da to zbujunje zapad, pa su uzeli ime Bošnjaci da bude lakše. Iako ni sad ne znaju, bar dio njih, kao ovaj trknuti Kurt koji bi htio da se zovu Bosanci
Они који се залажу политички за име Босанци, би да свој идентитет вежу за државу, те да сви буду Босанци који живе у Босни. То се никада неће десити, јер нити Срби нити Хрвати нити Бошњаци прихватају идетнитет босанца као припадника народа.

Бошњак је установљено. Стандардизовано. Бошњаци су као посебан народ постојали и пре деведесетих и доделе новог имена. Постојали су и пре тога, под именом Муслимани. Али због забуне око имена, о којој пишеш, решили су да промене назив народа.

Бошњак не мора нужно да има везе са Босном.

То је назив тог народа. Називи народа могу да дођу из најразличитијих извора.

У случају Бошњака, назив народа су извели од имена Босна где има највише припадника тог народа.

Боњшаци су муслимани словени са овог простора. Имају своје посебне карактеристике као група и донели су одлуку да су посебан народ. Ко смо ми да им оспоравамо да се тако осећају? Име су себи дали деведесетих. Сваки народ је у неком тренутку себи доделио неко име. Бошњаци су доста каснили у односу на друге народе. Али то не мења њихову посебност нити њихов осећај посебности.
Ako su oni sebi dali takvo ime zašto bi ih mi morali zvati tako? Možemo ih zvati kako hoćemo. I to je naše pravo. Npr. Bosandžerosi.
Ime Bošnjak doskriminiše Hercegovce, a sa Srbijom i Makedonijom nema blage veze.

Они који се залажу политички за име Босанци, би да свој идентитет вежу за државу, те да сви буду Босанци који живе у Босни. То се никада неће десити, јер нити Срби нити Хрвати нити Бошњаци прихватају идетнитет босанца као припадника народа.

Бошњак је установљено. Стандардизовано. Бошњаци су као посебан народ постојали и пре деведесетих и доделе новог имена. Постојали су и пре тога, под именом Муслимани. Али због забуне око имена, о којој пишеш, решили су да промене назив народа.
Istina, no pokazuje da je to krhko. Kriza identiteta bez razrješenja.

Bosandžerosi već postoji u praksi.
vuj.png

Ako su oni sebi dali takvo ime zašto bi ih mi morali zvati tako? Možemo ih zvati kako hoćemo. I to je naše pravo. Npr. Bosandžerosi.
Ime Bošnjak doskriminiše Hercegovce, a sa Srbijom i Makedonijom nema blage veze.

Зашто бисмо их ми морали тако звати? Чекај, а зашто тебе људи зову по твом имену? Зато што су пристојни. Ако те неко зове по погрдном надимку, да ли сматраш да је тај човек говедо смрдљиво? Вероватно сматраш. Е, тако и припаднике неког народа треба да зовемо по њиховом имену, а не по неком пежоративном називу.

Народ Херцеговци не постоји. Можда се неки појединац изјашњава као Херцеговац, али још увек се није из те масе херцеговаца издвојио колектив из кога би могао да настане народ херцеговци.

Istina, no pokazuje da je to krhko. Kriza identiteta bez razrješenja.

Ја сам се сто пута овде на форуму зезао на тему кризе идентитета Бошњака, посебно на темама о буреку, пирамидама у Милићу и сл.

И озбиљно сам писао о кризи идентитета коју имају, у жељи да се разликују од својих комшија.

Али им не спорим да су народ. Јесу народ. Имају све елементе које један народ треба да има. Нема рзалога да им оспоравамо да су народ. Бошњаци су Бошњаци и у Босни и у Србији и у Македонији и у јужној српској покрајини и не морају пореклом да буду из централне Босне да би били Бошњаци.

Back