Banovic Strahinja
Domaćin
- Poruka
- 3.798
I izbor odnosa prema lenjosti jeste uslovljen nizom drugih faktora, takodje i sa odnosom prema depresiji- npr neke osobe ostanu "zaglavljene" u depresiji jer im je i ta depresija neka vrsta konfort zone- tj da bi "izasli" iz depresije moraju proci kroz razne drame i teskoce i nekad neki ljudi nemaju snage ili volje i onda to racionaliziraju- tj tehnicki gledano oni nisu svesni racionalizacije vec ono sto njihov "unutrasnji narativ" ili "ego" govori je sasvim racionalno i stvarno za njih.Tu nastupa stvarni izbor: hoćeš li da prihvatiš lenjost i prepustiš joj se, ili ćeš da se pokreneš, makar polako, i uradiš šta treba. Dakle, lenjost je stanje, ali odnos prema lenjosti je izbor.
Ne biraš ni depresiju. Hoćeš li se prepustiti depresiji i dopustiti da ti oblikuje život? Ili ćeš potražiti pomoć, promeniti rutinu, raditi male akcije i tako se aktivno odnositi prema svom stanju?
Odnos prema depresiji je ono što nosi određen stepen slobode i odgovornosti, iako sama depresija nije izbor.
Otprilike je Sopenhauer dobro rekao: "Covek moze raditi sta hoce, ali ne moze da zeli sta hoce".
Odakle dolaze nase misli? Da li ih mi stvaramo ili se samo pojave?
Najjednostavnija tehnika (i jako dobra) je metakognitivna terapija- koja nas uci da ne moramo prihvatiti misli koje nam dolaze na pamet- tj ne mozemo ih kontrolisati ali mozemo birati kojima cemo se posvetiti, tj analogija bi bila kao covek na zeleznickoj stanici- vozovi dolaze i odlaze- a mi mozemo izabrati u koji cemo sesti.
Kognitivno-behavijoralna tehnika pak uci kako da promenimo nacin razmisljanja (tj da se reprogramiramo)- a to traje godinama.
Efektivno sto se cesto desava s depresivnim osobama-jeste da oni samo gledaju razne motivacione programe, knjige- no u vecini slucajeva nikad ne urade nesto konkretno- sto je kljuc- medjutim da bi se doslo do promene treba barem 6 meseci da se bave odredjenim programom ili terapijom ili pak samostalnim radom- sto nije lako- jer treba 6 meseci da covek pocne da veruje u svoj "agency"-
tj "agency" je (po definiciji AI): Agency je sposobnost osobe da bude uzrok sopstvenog delovanja – da započne, usmeri i preuzme odgovornost za svoje postupke, umesto da samo reaguje na spoljašnje ili unutrašnje impulse.
I mislim da je ovde srz: da li osobe zaista imaju "agency" ili je i to privid?
Rekao bih da je privid.
Zapravo poenta nije toliko u stvarima koje nam se desavaju vec u unutrasnjem narativu i percepciji- npr ako su 2 bila bio maltretirana u skoli: jedan moze doci do zakljucka: Preziveo sam svasta i sad sam jaci...
Drugi ce reci: Ja sam izmucena osoba, osecam se ponizeno...
Rezultat ce biti vrlo, vrlo razlicit...