Erupcija Tonge je "rekordna atmosferska eksplozija"

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
39.440
Erupcija vulkana Tonga u januaru potvrđena je kao najveća eksplozija ikada zabeležena u atmosferi savremenim instrumentima.

Bio je daleko veći od bilo kog vulkanskog događaja u 20. veku, ili zaista bilo kog testa atomske bombe sprovedene posle Drugog svetskog rata.

Procena dolazi u par naučnih radova u časopisu Science koji su pregledali sve podatke.

U novijoj istoriji, verovatno je samo erupcija Krakatoa iz 1883. bila konkurentna atmosferskim poremećajima.

Smatra se da je taj katastrofalni događaj u Indoneziji odneo više od 30.000 života. Na sreću, klimatska erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai (HTHH) 15. januara u južnom Pacifiku rezultirala je vrlo malo smrtnih slučajeva, iako je i ona izazvala velike cunamije.

„Tonga je bila zaista globalni događaj, baš kao što je bio i Krakatau, ali sada imamo sve ove geofizičke sisteme za posmatranje i oni su zabeležili nešto što je zaista bilo bez presedana u savremenim podacima“, dr Robin Matoza sa Univerziteta Kalifornije u Santa Barbari , rekao je za BBC Nevs. On je glavni autor jednog od radova.

t.jpg
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.