Ernest Hemingvej

• Začetnik teme Začetnik teme Verde
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Гледао сам филм (не знам зашто пишем латиницом али заборавим д апребацим тастатуру)
неки одличан, истраживао сам мало, и од тог филма има оргинал филма lila lila a holivudska verzija je the words a film lila lila je napisan prema romanu nekog nemackog pisca za koji se prepostavlja da ga je ukrao Hemingveju ili obrnuto ne znam nisma istarzivao jer toliko bas dobro engleski ne znam
u filmu ima se prikazuje od pomenutog pisca kamen ploca u Parazu, doalzio je za vreme rata Ernest Hemingvej u Pariz da se ozeni valjda...

Zapravo, Lila, Lila i The Words bave se istom temom (mladi pisac nađe nečiji izgubljeni rukopis i objavi ga kao svoju knjigu, doživi uspjeh, pa kasnije ima probleme). Njemačka verzija je snimljena po knjizi švajcarskog pisca Martina Sutera. Autori američkog filma kažu da nisu ništa maznuli od Nijemaca/Švajcaraca, što je sumnjivo, ali svakako stvara zanimljivu vezu između teme i real-life sudbine filma.
Veza sa Hemingvejem je samo u tome što je i njegova prva žena 1922. godine izgubila u vozu torbu sa Hemovim rukopisima, koja više nikad nije pronađena, pa su u film ubacili neke reference. I onda neko kaže da pisanje na računaru nije prava stvar.

"... Posmatrao je kako se nebo razvedrava iznad dugog vidika močvare i
vrativši se u potopljeno bure preletao je pogledom zamrznutu lagunu i
močvaru, ugledavši u daljini bregove pokrivene snegom. Iz onako niskog
položaja u kome se nalazio, on nije mogao da vidi brežuljke i izgledalo
je da planinski visovi izrastaju direktno iz ravnice. Dok je gledao u
pravcu bregova, osećao je hladan povetarac po licu i znao da će kada
odande stigne vetar zajedno s izlazećim suncem sigurno s mora doleteti
tada i neke ptice, uznemirene vetrom."

Preko reke i u šume,
Ernest Hemingway

Zahvaljujući slavnom Hemingveju, ali i činjenici da je u baru "El Floridita" prvi put smućkan popularan koktel "daikiri", a svega nekoliko ulica dalje, u baru "La Bodegita del medio", podjednako omiljen "mohito", ova dva mesta obavezno treba posetiti u Havani.
Kao veliki avanturista, boem, svetski putnik i ljubitelj alkoholnih napitaka svih vrsta slavni novinar i pisac Ernest Hemingvej mnogo je vremena provodio po barovima širom sveta i bio njihov redovan gost. Tokom boravka na Kubi on se zaista odomaćio u dva lokala u Havani. Oni su mu, kako je često umeo da kaže, postali druga kuća.

Ernest Hemingvej Cuba-bodequitas-hemingway-sign

Uramljen natpis na jednom zidu "La Bodegite" i danas privlači ogroman broj turista iz celog sveta. Naime, rečenicu "Moj mohito u La Bodegiti a moj daikiri u El Floriditi" navodno je napisao lično Hemingvej!

Zapravo, Lila, Lila i The Words bave se istom temom (mladi pisac nađe nečiji izgubljeni rukopis i objavi ga kao svoju knjigu, doživi uspjeh, pa kasnije ima probleme). Njemačka verzija je snimljena po knjizi švajcarskog pisca Martina Sutera. Autori američkog filma kažu da nisu ništa maznuli od Nijemaca/Švajcaraca, što je sumnjivo, ali svakako stvara zanimljivu vezu između teme i real-life sudbine filma.
Veza sa Hemingvejem je samo u tome što je i njegova prva žena 1922. godine izgubila u vozu torbu sa Hemovim rukopisima, koja više nikad nije pronađena, pa su u film ubacili neke reference. I onda neko kaže da pisanje na računaru nije prava stvar.
Znaci ipak je istina.
A vidis ti, obicno stoji snimljeno po istinitim dogadjajima ili zasnovano i sl, al u words nema, gledao sam taj film bezbroj puta znam ga napamet.
a lilu lilu nema hebeni prevod a ne uci mi se nemacki ni zarad svetog franje pape klementina 3 a i 2 pape mladjeg juniora!

("Za kim zvono zvoni", E. Hemingvej)

Nijedan čovek nije ostrvo, samo po sebi celina;

svaki je čovek deo Kontinenta, deo Zemlje;

ako grudvu zemlje odnese more, Evrope je manje,

kao da je odnelo neki Rt, kao da je odnelo Posed

tvojih prijatelja ili tvoj; smrt ma kog čoveka

smanjuje mene, jer ja sam obuhvaćen Čovečanstvom.

I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni: ono zvoni

za tobom.

MOŽDA

(Ernest Hemingvej)

Možda čovek ponekad izgubi sve što mu je drago i oseti se napušten sam, sasvim sam.

Možda ponekad razočaraš se u ljude i sve oko sebe (čak i u sebe) i kao ptica bez gnezda tražiš utočište pod tuđim krovom.

Možda ponekad, ali jednom sigurno isprečiće se neko pred tobom, neko preko koga ne možeš tako preći, pogledati ga preko ramena.

Jednom, sigurno shvatićeš da nekog duboko voliš.

Back