Quantcast

Erih From

sanja v

Zainteresovan član
Poruka
491
Da li mozda neko zna da li kod nas moze da se nadje u knjizarama (ili polovni) komplet dela Eriha Froma i Frojda? Mogla bih ovako da se namucim i kupujem jednu po jednu..Ali bih volela da imam sve...Ako neko zna...Thx
 

*Dragonfly*

Aktivan član
Poruka
1.185
Pošto nema posebne teme na kojoj bih mogla izraziti svoje mišljenje o Fromu i njegovim delima, učiniću to ovde. :)
Nedavno pročitah Bekstvo od slobode. Sjajna knjiga. Uživala sam, pažljivo čitajući svaki redak. Cenim rad ovog vrsnog pisca. Tematika knjige je ostavila dojam na mene i zbog vremena u kome živimo, iskrivljenih vrednosti. Stanje slobode svojstveno je čoveku jer poseduje dušu i svest, razum. Međutim, svaki odnos s društvom donekle podrazumeva gubitak slobode.
Možda je najbolja definicija slobode - sloboda ljudskog duha.
Knjiga Eriha Froma Bekstvo od slobode predstavlja teoriju o ljudskom karakteru. Glavni predmet je pitanje značaja slobode za modernog čoveka te razlozi i načini na koje čovek slobodu odbacuje.
Mehanizmi bekstva o kojima je reč u knjizi proizilaze iz osećanja nesigurnosti pojedinca.
Kada se prekinu primarne spone koje su pojedincu pružale bezbednost i kada se suoči sa svetom izvan sebe, pojedinac mora da savlada osećanje nemoći i usamljenosti. Pred njim se otvaraju dva puta.
Jednim može dospeti do pozitivne slobode; sa svetom može da se poveže ljubavlju i radom, istinskim izražavanjem svojih emocionalnih, čulnih i intelektualnih sposobnosti.
Drugi put jeste odstupanje, odustajanje od slobode i pokušaj da se usamljenost savlada odstranjivanjem jaza koji je nastao između pojedinačnog ja i sveta.
To je bekstvo iz jedne nesnošljive situacije koja bi, kada bi trajala, onemogućila življenje.

Mehanizmi bekstva:

Autoritarizam
Čovek traži sekundarne spone kao zamenu za izgubljene.

Rušilaštvo
Teži uklanjanju predmeta.
Osećanje vlastite nemoći prema svetu izvan sebe može se izbeći tako što se taj svet uništi.

Saobražavanje pojedinca
Pojedinac prestaje da bude pojedinac, on potpuno usvaja onakvu ličnost kakvu mu pružaju kulturni obrasci.
Cena je gubitak svog ličnog ja!
Prevelika cena, zaista. :(

Sloboda će pobediti snage nihilizma samo ako može da ispuni ljude najsnažnijom verom za koju je njihov duh kadar - verom u život, u istinu i u slobodu kao spontano ostvarivanje pojedinačnog ja.

Pregršt je prekrasnih, vrednih stvari pomoću kojih možemo biti. Postojati. :)
 

loš đak Boža

Ističe se
Poruka
2.144
Зашто је ова тема на овом подфоруму? Фром није био писац већ социолог/филозоф.
Radovi iz društvenih nauka imaju svoju pupčanu vrpcu sa književnošću, a to je što su često plod istog kreativnog uma koji se materijalizovao u umjetničkim delima kao i u naučnim radovima neke od ovih nauka. Neki psiholozi psihoanalizu uopšte ne uzimaju u obzir kao iole ozbiljnu naučnu metodu, već je svrstavaju u neku vrstu pseudonauke, blisku astrologiji. Slično je i kod raznih drugih dela, iz psihologije, sociologije, istorije ili čak i ekonomije (što je recimo nešto što se osporava marksizmu). No u sva ta dela neki ljudi su uložili svoj kreativan napor i šteta je što postoji neka vrsta zabrane na recenziranje tih dela na ovom pdf-u.

Na ovom forumu nedostaje pdf Sociologija. To je ono što odavno tvrdim
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.