Erich Maria Remarque

Zatvorenik 509:
Niko ništa o njemu... Šteta... :cry:
Evo jedne zanimljivosti: Njegovo pravo prezime je Kramer... ali čovek se malo igrao rečima, pa nastade Remark...

Jest', šteta. Davno beše, osta mi u sećanju samo Kapija. Pogotovu onaj deo sa abortusom. Ne znam zašto baš to, al 'ajde. Kao da i sad vidim slike iz one ordinacije, toliko je dobro to opisao.

Nisam znala za prezime. Daj još neki podatak.

meni se u secanje urezao opis drvenih kovcega sa izrezanim rupama, na kojima bi sedeli vojnici, pusili i vrsili nuzdu... uopste cela ta scena, koja govori o delicu njihovog bivstvovanja na fontu...
a knjiga je "Na zapadu nista novo"...

"На западу ништа ново" нисам читала, али "Три ратна друга", "Црни обелиск" и "Тријумфална капија су феноменалне књиге.

За описе немам речи, као да је фотографисао моменат, па делић по делић описује.

Препоручујем "Искру живота" и "Небо не зна за миљенике" (моје омиљене)... У "Искри" описује живот Јевреја у концентрационом логору... Одатле и мој надимак "Затвореник 509"... Два пута сам је прочитала... Првог пута плакала, другог пута сам занемела...

Хвала што сте ту!

Zatvorenik 509:
За описе немам речи, као да је фотографисао моменат, па делић по делић описује.

Vidiš sad si me podsetila. Vrlo slikovito je opisivao dogadjaje, što ti reče, kao da je fotografisao, a da pri tom nije smarao. Nije razvlačio, teglio, ubijao sa detaljisanjem, kao što su to radili neki drugi pisci. Hm.... Drajzer, na primer....:roll:..

Demetra:
meni se u secanje urezao opis drvenih kovcega sa izrezanim rupama, na kojima bi sedeli vojnici, pusili i vrsili nuzdu... uopste cela ta scena, koja govori o delicu njihovog bivstvovanja na fontu...
a knjiga je "Na zapadu nista novo"...

Ćao, jesi dobra?...
Mislim da tu knjigu nisam čitala. Ne znam sad.

Zatvorenik 509:
Niko ništa o njemu... Šteta... :cry:
Evo jedne zanimljivosti: Njegovo pravo prezime je Kramer... ali čovek se malo igrao rečima, pa nastade Remark...
Morao sam da se javim kada sam vidio omiljenog pisca, inace procitao sam negdje da je nacisticki rezim spaljujuci Remarkove knjige pokrenuo propagandu da je on porijeklom francuski jevrej i da je prezime Remark u stvari Kramer citajuci unazad.
Sjeca li se neko scene kada u "Tri ratna druga" u bolesnickoj sobi pokusava da sakrije ogledalo od voljene (kako se zove, pomozite mi, necu moci zaspati dok se ne sjetim, a nemam tu knjigu.)

Nadam se da si ipak dobro spavao...a devojka u knjizi se zvala Pat...
Meni je knjiga toliko dobra da sam je pročitao tri puta, od korica do korica!
Samo, taj Remarkov stil, da sve završi tragično, malo me deprimira...ali to je Remark.. Najupečatljivija rečenica u knjizi je ona poslednja...:(

Bože!
Neka je blagosloven onaj ko je postavio ovu temu!!! :)
To je moj najdraži pisac, počela sam da ga čitam u šestom razredu, on je gradio moje poglede na svet... I danas znam napamet neke odlomke iz njegovih knjiga...
Zbog njega sam još više zavolela književnost, potom je upisala...
On je čak bio jedan od kriterijuma kada sam tražila prvog momka... ;)

Pročitala sam svih jedanaest njegovih knjiga (ima ih dvanaest u kompletu, ''Senke u raju'' ima dva dela).
Ne znam koju bih mogla da izdvojim, za svaku sam posebno vezana, svaka je priča za sebe.
''Tri ratna druga'' bih možda stavila za nijansu ispred drugih.
''Povratak'', savršeno opisano psihičko stanje mladića koji se vraća sa fronta kući i pokušava da se adaptira na život u normalnim i mirnodopskim uslovima.
Onda, ''Crni obelisk'', bolesnica iz mentalne ustanove i njegova vezanost za nju...
''Nebo nema miljenike'', divna, ljubavna, tragična, životna... Zbog ove knjige, inače prve koju sam pročitala, zavolela sam automobilizam i trke formule... Počela da razmišljam o smrti... :(
''Ljubi bližnjeg svog'', sada sam se setile scene u kojoj izbeglice troše poslednji novac da bi otišli u luna park, da bi u tamo nekakvoj vožnji slavili radost života, osetili ga...
Ljubav koju Remark opisuje... ljubav koju sanjam ja da doživim... Tako obično, a posebno...
Dotakle su me sve knige, sve rasplakale...
Jedna od mojih želja je i da posetim Nemačku, mali grad Osnabrik gde je rođen, mada je umro kao američki državljanin (gde je bio od 1935. godine pa do smrti septembra 1970) i nikad se nije osećao Nemcem.
Ako ikoga išta zanima o ovim knjigma ili želi sa nekim da razmeni utiske, ja sam otvorena za svaki razgovor na temu ERIH MARIJA REMARK...

Sokolica_M:
Ako ikoga išta zanima o ovim knjigma ili želi sa nekim da razmeni utiske, ja sam otvorena za svaki razgovor na temu ERIH MARIJA REMARK...

'Ajd, Sokolice, drugo moja po krilima i perju,...:lol:....baci neku iz njegove biografije. Zaboravilo se i ono što se znalo, a mnogo toga se i nije znalo. Valjalo bi malo se prisetiti...:wink:

E.M. REMARQUE

47799.878518.jpg

Erich Maria Remarque (22. juni, 1898. – 25. septembar, 1970.) je pseudonim njemačkog pisca čije je pravo ime Erich Paul Remark.

Biografija

Erich Paul Remark je rođen u Osnabrück-u u katoličkoj radničkoj porodici. Sa osamnaest godina mobilizovan je i poslan na front (to je bilo u vrijeme Prvog svjetskog rata), gdje je ranjen komadićem šrapnela. Nakon rata promijenio je prezime u Remarque, što je i bilo prezime njegove porodice, dok ga njegov djed nije promijenio. Poslije rata radio je različite poslove, između ostalog bio je bibliotekar, učitelj, preduzetnik, novinar i izdavač.

1929. godine objavljuje svoje najpoznatije djelo Na zapadu ništa novo (Im Westen nichts Neues), pod imenom Erich Maria Remarque (mijenjajući srednje ime u čast svoje majke), kroman koji daje prikaz okrutnosti rata iz ugla devetnaestogodišnjeg vojnika. Slijedi pisanje izvjesnog broja djela sličnih karakteristika, koje jednostavnim i emotivnim jezikom daju sliku ratnog i poratnog vremena u Njemačkoj. Kao komparacija suprotno viđenje se može naći u djelu Oluja čelika (In Stahlgewittern) od Ernsta Jüngera.

1933. godine Nacisti zabranjuju njegova djela i vrše zapljenu istih. Paralelno s tim kreću s propagandom kako je Remarque ustvari porijeklom francuski jevrej i da je njegovo pravo ime Kramer (što dobijemo u slučaju da izgovaramo prezime Remark unatrag). I u današnje vrijeme, u pojedinim biografijama ovog pisca stoji ova tvrdnja, sa već navedenim primjerom kao dokazom.

Od 1931. godine živi u Švajcarskoj, a 1939. godine emigrira u Sjedinjene Američke Države, zajedno sa prvom ženom Ilsa Jeanne Zamboui (s kojom se vjenčao i razveo dva puta), i njih dvoje postaju naturalizovani građani ove zemlje. Godine 1958. oženio se holivudskom glumicom Paulette Goddard, i ostao oženjen njom sve do svoje smrti 1970. godine.

1948. godine doseljava u Švajcarsku, gdje živi do smrti u 72 godini. Sahranjen je na groblju Ronco u Ticinu, Švajcarska, a na tom groblju je također sahranjena i Paulette Goddard.

Da dodam, po meni jedan od najboljih...

@Šakal,
J***m te drčnog! :)
Nemam šta da dodam, to je i više od onog što ja znam... Nisam znala tačan datum rođenja...
Ako ipak iskrsne nešto, dopisaću...
Sada mogu samo da plačem što nisam ja nešto pametno napisala... :)

Pročitao sam u kratkom periodu komplet njegovih knjiga - zaista izuzetan pripovedač. Nego, skoro sva dela završavaju tragično, što malo ume da ubije u pojam... :( Povratak je izuzetno aktuelan prikaz postratnog sindroma... Na Zapadu ništa novo zaista ubitačno realistično - nije ni čudo da je izazvao tolike reakcije..

svaka knjiga Remarka je rezultat neverovatnog zivotnog iskustva i spoznaje istog...
samo dva citata koja znam napamet od prvog citanja...(a,znam ih mnogo)

....samo onaj covek koji je cesto samovao zna ceniti trenutak srece kada su dvoje zajedno...

....bez ljubavi je covek samo mrtvac na odsustvu....

Back