Ердоган губи: Опозиција води у Истанбулу, Анкари ...

1712050746101.png
ČOVJEK KOJI ĆE “SAHRANITI” SULTANA: Ko je Ekrem Imamoglu, gradonačelnik Istanbula i najljući politički rival Erdogana


1712050779910.png


1. Aprila 2024.

Turska politička opozicija, prvenstveno oličena u Republikanskoj narodnoj partiji (CHP) nanijela je sinoć vladajućoj Partiji Pravde i razvoja (AKP) jedan od najtežih i najžešćih poraza, a Ekrem Imamoglu postao je novi-stari gradonačelnik Istanbula.

Nakon što je ponovo ostvario pobjedu i zadržao poziciju gradonačelnika, na osnovu velike većine prebrojanih glasova, Imamoglua mnogi analitičari vide kao potencijalnog budućeg predsjednika, prenosi Guardian.

Jedan od razloga za takvo mišljenje svakako je i činjenica da on i Erdogan imaju mnogo toga sličnog: obojica su vodili Istanbul, obojica imaju porodične korjene u istočnom crnomorskom regionu i obojici su političke karijere „ometali“ turski sudovi. U mladosti su i jedan i drugi bili pasionirani fudbaleri, i obojica imaju sposobnost privlačenja birača, ali se razlikuju kada su u pitanju politike koje vode.

O tome je pričao i sam Imamoglu.

„Naše ideje su uglavnom suprotne“, rekao je Imamoglu. Erdogan je ušao u politiku sa islamističkom strankom i preoblikovao je sekularnu državu otkako je preuzeo uzde 2002, dok je Imamoglu za razliku od toga iz tvrdokorne sekularistička Republikanske narodne partije.

Kako objašnjava Guardian, Imamogluov uspjeh leži u njegovoj sposobnosti da svoju socijaldemokratsku stranku učini privlačnom konzervativnom djelu biračkog tijela. Najbolji pokazatelj toga je svakako 2019. godina, kada je Erdoganovoj partiji na lokalnim izborima nanio jedan od najvećih poraza u posljednje dvije decenije. Iako je te godine poništio njegovu martovsku pobjedu, Imamoglu je već u junu, na ponovljenim izborima, Erdogana pobjedio s još većom razlikom.

Državni mediji već duže vrijeme pokušavaju da ga prikažu u što negativnijem svjetlu, ali sudeći po rezultatima najnovijih izbora, izgleda da to baš i nije toliko djelotvorno. U januaru 2022, na primjer, provladini mediji bili su preplavljeni slikama sa nadzornih kamera na kojima se vidi Imamoglu kako večera sa britanskim ambasadorom u ribljem restoranu, u trenucima dok se ledom okovani Istanbul bori sa snježnom mećavom. Te slike vlast je iskoristila kako bi Imamoglua predstavila kao prozapadnog i nemarnog političara nezainteresiranog za muku običnog naroda. A da stvari po njega budu još grđe, Erdogan je u posljednjih nekoliko godina preuzeo zasluge za mnoge važne projekte koji su modernizirali Istanbul.

IMAMOGLUOVE SUDSKE BITKE I NEPLAĆENE ĆUFTE

Nakon pobjede 2019. godine, sudija je Imamoglua osudio na dvije i po godine zatvora, izričući mu političku zabranu zbog vrijeđanja javnih zvaničnika, i apelacioni sud tek treba da se izjasni o ovom slučaju.

Čitava ta situacija neodoljivo je podsjetila na jednu u kojoj se našao i Erdogan, sada već davne 1999. godine, kada je aktuelni predsjednik Turske na kratko završio u zatvoru jer je recitirao pjesmu za koju je sud ocjenio da rasplamsava vjersku mržnju.

Prošle godine, sud je protiv Imamoglua pokrenuo postupak i zbog sumnje da je namjestio tender.


Iako ove „sudske bitke“ koje Imamoglu vodi Erdoganovi kritičari tumače kao pokušaje da se gradonačelnik diskreditira i omete, vladajuća partija to kategorički poriče.

Imamoglu je studirao na Univerzitetu u Istanbulu i diplomirao poslovnu administraciju 1994. godine – iste one godine kada je Erdogan postao gradonačelnik – prije nego što je počeo da se bavi porodičnim građevinskim poslom. Zanimljiva je činjenica da je jedno vrijeme bio i član „board-a“ Trabzonspora, nogometnog kluba iz njegovog rodnog grada.


Imamoglu se nedavno prisjetio i dana kada su se on i Erdogan prvi put politički susreli. Sredinom 1990-ih, nakon što je Erdogan postao gradonačelnik, posjetio je restoran koji je tada mladi Imamoglu vodio u istanbulskoj četvrti Gungoren.

„Kada je tek postao gradonačelnik, ja sam ga ugostio u svom restoranu“, pričao je Imamoglu. „Jeo je ćufte u mom restoranu, i ja mu nisam uzeo novac. Neće platiti taj račun dok je živ.“

Prema pisanju Guardiana, mnogi analitičari Imamogluu sada predviđaju još više uspjeha.

„Ako ovi izbori ne budu poništeni, Imamoglu će postati predsjednik 2028. godine“, rekao je uoči izbora za Reuters Ozer Senčar, vodeći analitilčar i anketar Metropola.

(TBT)
 
Borba u Turskoj je borba između sekularne države u kojoj islam ne igra primarnu ulogu (Ekrem) i nazadnih snaga koje bi da ponište Ataturkov zavet, ponovo zaviju žene u hidžabe i burke, vrate versku policiju, ponovo stave turbane i vrate se u srednji vek (Erdogan i ti).

U mnogim zemljama na svetu dešava se procvat te nazadne propasti, nije Turska jedina u problemu.
Колико је Ердоган на власти па није увео ни верску полицију нити било шта од тога што причаш.
Заправо, једини је проблем што је Султан уз Путина, а да је против њега могао би да ради шта хоће, а вас људскоправаше то никада не би ни занимало.
 
Није лоше да се на власт врате кемалисти, и да пошаљу у аут Ердоганов неосманистички повратак Турске на Балкан.Кемал Ататурк и његови следбеници после Другог светског рата се нису претерано бавили Балканом, БиХ, КиМ, већ неким другим стварима.
 

Pogledajte prilog 1524119

Erdogan gubi: Opozicija vodi u Istanbulu, Ankari ...


Prema zvaničnim rezultatima, na osnovu 41,43 odsto prebrojanih glasačkih listića, aktuelni gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu iz glavne turske opozicione stranke Republikanske narodne partije (CHP) ima 50 procenata podrške birača u odnosu na 41,26 procenata, koliko je zabeležio njegov izazivač iz vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Murat Kurum, bivši ministar u vladi predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.


Erdogan gubi: Opozicija vodi u Istanbulu, Ankari ...


31.03.2024 | 21:28

"Na osnovu podataka koje smo prikupili, mogu reći da su građani zaista pokazali naklonost i poverenje u nas", rekao je Imamoglu, preneo je Rojters.

On je dodao da ih trenutna slika veoma raduje.

Istovremeno, aktuelni gradonačelnik Ankare, takođe kandidat CHP, Mansur Javas proglasio je pobedu na izborima samo tri sata nakon zatvaranja biračkih mesta na osnovu početnih rezultata, koji su pokazali da vodi u odnosu na rivala iz vladajuće AKP za skoro 20 odsto.

Turska agencija Anadolija objavila je i delimične zvanične izveštaje koji pokazuju da glavna opoziciona stranka vodi u velikim gradovima kao što su Izmir, Bursa, Antalija i Adana.

Prema delimičnim rezultatima, CHP vodi u celoj zemlji sa skoro 39 odsto glasova, prvi put u poslednih 35 godina.

Turski građani danas su birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji će obavljati funkcije u narednih pet godina.

Glavne konkurentske stranke su vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP), glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), Partija nacionalističkog pokreta (MHP), Dobra stranka i Narodna demokratska partija (DEM stranka).

(Tanjug) link


Сјајно је што Султанова партија губи у културолошки нама блиској Турској. Време аутократизма на југоистоку Јевропе пролази! Слично чека и Чипуљчанина 2. јуна када ће победу опозицији на поновљеним београдским изборима да донесу политички субјекти као што су "Крени промени" са левице и коалиција Шаровић-Шкоро-Паровић-Калајжић са десне стране политичког спектра.
Znači tamo pobedjuje "Ne davimo Tursku"?
I ti se tome raduješ?
Pa kakav si ti to muja?
 
Populistički i naročito nacionalistički pokreti i lideri uvek svoju snagu vuku iz provincije. Najveći urbani centri po prirodi stvari su uvek više kosmopolitski orijentisani, daleko podložniji svetskoj popularnoj kulturi,trendovima, konzumerizmu i najčešće i ekonomski nezavisniji, samim tim teže im se dugoročno prodaju ideje na kojima populisti naročito nacionalno-religijskog tipa grade svoju ideologiju.
I Orban je odavno izgubio Budimpeštu ali je godinu dana kasnije pomeo opoziciju na izborima izgubivši jedino u Budimpešti od svih regija

Ono što Erdogana može daleko više sjebati je dalji propast lire,inflacija i urušavanje ekonomije. Istanbul i Ankaru je i ranije držala opozicije, doduše sa manjom razlikom, ali izgubio je i Bursu, Izmir,...neke čisto radničke gradove na severoistoku....Turskoj populaciji generalno cvile jajca za Ruse i Ukrajince, Amere i te geostrateške igrarije tog tipa ne znače na njihovoj lokalnoj sceni ni izbliza koliko im se ovde daje značaj.

Inače ne razumem stav da je Erdogan neki saveznik Srbije, čovek je bukvalno opremio i naoružao kosovsku vojsku, i glavni im je lokalni garant, kao i albanske države uopšte. Čini mi se da je "ljubav" ovde viže vezana za njegov "saveznički" (mada nije jer naoružava i ZSU i otvoreno radi biznis) stav prema Putinu. Što opet povlači pitanje ili bolje rečeno daje odgovor čije su "patriote" srpski nacionalisti, ruski ili srpski.
Ali dobro...nije da smo drugo očekivali.
Ja gledam to ovako, svako obaranje diktature je dobro. Zato ako uopšte moram da imam simpatije a realno me nije briga ni za jednu sortu turaka, svakako navijam da Erdogan padne...kao i Vučić, Putin, lukašenko, Kimovi razni....to je moj generalni stav.
 

Pogledajte prilog 1524119

Erdogan gubi: Opozicija vodi u Istanbulu, Ankari ...


Prema zvaničnim rezultatima, na osnovu 41,43 odsto prebrojanih glasačkih listića, aktuelni gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu iz glavne turske opozicione stranke Republikanske narodne partije (CHP) ima 50 procenata podrške birača u odnosu na 41,26 procenata, koliko je zabeležio njegov izazivač iz vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Murat Kurum, bivši ministar u vladi predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.


Erdogan gubi: Opozicija vodi u Istanbulu, Ankari ...


31.03.2024 | 21:28

"Na osnovu podataka koje smo prikupili, mogu reći da su građani zaista pokazali naklonost i poverenje u nas", rekao je Imamoglu, preneo je Rojters.

On je dodao da ih trenutna slika veoma raduje.

Istovremeno, aktuelni gradonačelnik Ankare, takođe kandidat CHP, Mansur Javas proglasio je pobedu na izborima samo tri sata nakon zatvaranja biračkih mesta na osnovu početnih rezultata, koji su pokazali da vodi u odnosu na rivala iz vladajuće AKP za skoro 20 odsto.

Turska agencija Anadolija objavila je i delimične zvanične izveštaje koji pokazuju da glavna opoziciona stranka vodi u velikim gradovima kao što su Izmir, Bursa, Antalija i Adana.

Prema delimičnim rezultatima, CHP vodi u celoj zemlji sa skoro 39 odsto glasova, prvi put u poslednih 35 godina.

Turski građani danas su birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji će obavljati funkcije u narednih pet godina.

Glavne konkurentske stranke su vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP), glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), Partija nacionalističkog pokreta (MHP), Dobra stranka i Narodna demokratska partija (DEM stranka).

(Tanjug) link


Сјајно је што Султанова партија губи у културолошки нама блиској Турској. Време аутократизма на југоистоку Јевропе пролази! Слично чека и Чипуљчанина 2. јуна када ће победу опозицији на поновљеним београдским изборима да донесу политички субјекти као што су "Крени промени" са левице и коалиција Шаровић-Шкоро-Паровић-Калајжић са десне стране политичког спектра.
Ja mislim da je to loše za Srbiju jer Erdogan voli Srbe ko Mara hurac!:per::hahaha:
 
Није лоше да се на власт врате кемалисти, и да пошаљу у аут Ердоганов неосманистички повратак Турске на Балкан.Кемал Ататурк и његови следбеници после Другог светског рата се нису претерано бавили Балканом, БиХ, КиМ, већ неким другим стварима.

Pazi sta zelis, moze da ti se ostvari.

Moze da ode u aut neoosmanisticki povratak Turske, a da se desi NATO povratak Turske. U oba slucaja, ako obratis paznju, naglasak je na POVRATAK TURSKE NA BALKAN.

Tako da - pazi sta zelis...

Inace mislim da nam je svejedno ko tamo vlada, nece drzava da menja strateske ciljeve zbog promene pajaca na vlasti. Slicno je i u USA i njihovim izborima - nama svejedno, ko god pobedio nama ce da zavuce do balcaka.
 

Back
Top