Er Srbija traži otpis većeg dela dugovanja, Etihad odbio

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.651
Дуг наш насушни

Кад се дели добит, онда ту добит деле братски, а када се појави дуг, онда њихов дуг плаћају сви грађани

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Er Srbija traži otpis većeg dela dugovanja, Etihad odbio


Da li je ugroženo poslovanje Er Srbije? Odgovor na to pitanje u toj kompaniji N1 nije dobio, ali se uvidom u dokumenta uverio da srpski avioprevoznik i to pominje kao opciju. Naime, N1 je došao u posed dokumenata na osnovu kojih se vidi da je Er Srbija tražila od Etihada otpis većeg dela dugovanja, da joj, kako navodi, poslovanje ne bi bilo dovedeno u pitanje. Kompanija iz Emirata, međutim, isključila je tu mogućnost i traži poštovanje dogovorenog.

Na čijim će krilima Er Srbija leteti ako joj Etihad ne odobri smanjenje duga od 82 odsto? Srpska nacionalna aviokompanija u dva navrata u maju i julu ove godine tražila je od svog partnera Etihad Ervejza otpis dela duga zbog načina poslovanja izazvanog epidemijom kovida -19.

U dokumentima kompanije Etihad stoji i da je Er Srbiji otpis duga od 120 miliona dolara neophodan da bi mogli da nastave poslovanje. Međutim, kompanija nije u teškom položaju od juče.

“Er Srbija je inače u teškom položaju, ona je bila prezadužena i u prošloj godini. Pitanje je može li opstati ili će morati da ide u stečaj. Pitanje je da li i pod kojim uslovima mi i trebamo nacionalnu kompaniju ili možemo razmišljati i o stečaju. Ova situacija, da se traži od jedne strane da otpiše 82 odsto ne izgleda naročito normalno u jednom društvu od dva člana, nego bi ta dva člana trebalo da sednu pa traže šta će se moći uraditi sa tom kompanijom”, kaže stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević.


Otpis duga, arapski partner nije dozvolio, stoji u internom dokumentu ove kompanije u koji je N1 imao uvid.

“Upravni odbor smatra da je takav predlog Er Srbije neprihvatljiv jer predviđa da iznos, koji je utvrđen Ugovorom o zajmu, trajno bude umanjen za 82 odsto, što bi za posledicu imalo smanjenje iznosa koji bi EA Partneri platili trećoj strani”, piše u dokumentu.

Oni su, usvajanjem Treće posebne rezolucije, naložili Etihad ervejz partnerima da, u pisanoj formi, obaveste Er Srbiju da u potpunosti odbacuju njihov predlog i da se od Er Srbije očekuje da svoje obaveze izmiri na vreme, a u skladu sa datumima iz Ugovora o zajmu.

Autentičnost ovog dokumenta i navode koji stoje u njemu, pokušali smo da proverimo u kompaniji Etihad Ervejz, ali do emitovanja ovog priloga, odgovor nije stigao.

“Kad je sa Etihadom napravljen posao, to je bila velika pohvala da je nađen dobar partner. A od samog početka Etihad sigurno nije imao nameru da ispomaže tu kompaniju, nego je težio postići neki profit. S druge strane, izgleda da smo mi bili nerealni, da smo mi bili ti koji smo ispomagali da ona uopšte opstane i takav postupak ne može da večno traje i treba se analizirati ukupno stanje i videti šta se sa kompanijom mora uraditi”, kaže Kovačević.

Da li ovo otkriva da srpska aviokompanija ne može da opstane ako se ne otpiše dug, saznaćemo neki drugi put. Jer na pitanje N1 kako će se odbijanje ovog zahteva odraziti na njeno buduće poslovanje, Er Srbija ostala je nema.
 

sasasta

Buduća legenda
Poruka
27.408

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.651
Број запослених је близу 2000 што је више него дупло у односу на компаније сличне величине флоте

Без сумње је да је бар 1000 реално непотребно компанији, али потребно режиму који ту смешта своје партијске кадрове
 

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.651
Bilo je mnogo pametnih ljudi,koji su govorili, ne sadite "tikve' sa Arapima.Taj Etihad ce nam glave doci,finansijski.

Зависи и од онога ко сади и какву технику користи при сађењу.

Италијани су садили тикве такође са АлИТалијом и то са истом кућом као и Ер Србија и берба им се исплатила, док арапима није остала ни кора

Наше дилеје које ни свој српски језик не разумеју како треба, а камоли енглески су потписивале уговор који је очајно лош по нас. Уосталом постоји неколико десетина страница разлике између српске и енглеске верзије истог уговора
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.