Equus caballus Skyriano - mali skirijski konj

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
315.985
img_3796.jpg


Skiros u Grckoj je najveće ostrvo u svojoj grupi i uprkos svom imenu koje u prevodu znači kamenito, ostrvo nije potpuno neplodno već je u jednom delu šumovito, sa pašnjacima, pšenicom, vinovom lozom i agrumima, dok je druga strana ostrva pusta. Prostire se od planine Olimp na severu do planine Kočilas na jugu gde možete sresti skirijske konje koji ovde slobodno kreću. Žive u malim krdima potpuno slobodno, a tokom toplih letnjih meseci kada su u oskudici sa vodom i hranom silaze sa planine i dolaze na farme gde dobijaju odgovarajuću negu.

Ovi minijaturni konji su jedna od najređih rasa na svetu i smatra se da potiču od konja dovedenih na Skiros iz Atine tokom perioda između V i VIII veka pre nove ere. Naučno poznat kao Equus caballus Skyriano zakonom su zaštićena vrsta.

Ovaj poseban konj mirne prirode je visok svega oko 110 cm, karakteriše ga duga gusta griva i jedinstveni tip tela. Poreklom je iz Grčke i u davna vremena je živeo širom zemlje, a danas se može naći samo u divljini na Skirosu, i na farmama za uzgoj i njihovu dobrobit na ovom ostrvu.

Clip.jpg
 

Back
Top