Epl se povinovao pravilima EU, novi Ajfon imaće USB-C punjač

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
336.680
192674_profimedia-0554338983_s.jpg


Najnoviji Ajfon kompanije Epl koji će biti predstavljen 12. septembra imaće USB-C punjač, u skladu sa regulativom EU
koja zahteva od proizvođača da usvoje zajednički model punjača do decembra 2024. kako bi se uštedeo novac potrošačima i smanjio otpad.

Većina novih Epl proizvoda, kao što je najnoviji iPad, već koriste USB-C, ali kompanija se do skoro protivila pravilu EU. T
elefoni američke kompanije trenutno koriste sopstveni Lightning adapter, za razliku od rivala, uključujući Samsung, prenosi BBC.

Svi Ajfon uređaji počev od Ajfon 8 telefona koji je predstavljen 2017. godine podržavaju bežično punjenje.
Međutim, izgleda da će poslednji model Ajfon 14 ujedno biti i poslednji model koji koristi "Lightning" kabl, koji se u Eplovim prodavnicama prodaje za oko 23 evra.

Za sada nije poznato da li je reč o globalnoj promeni proizvoda, ali, kako piše BBC, malo je verovatno da će tehnološki gigant napraviti drugačiju verziju telefona
samo za evropsko tržište.Ove novine biće ugrađene u novi Ajfon 15 i Ajfon 15 Pro uređaje koji bi trebalo da budu predstavljeni sledeće nedelje na godišnjem jesenjem događaju Epla, a osnovna prednost, osim veće brzine punjenja, je što će moći da se koristi jedan punjač za Ajped, Mek i Ajfon.

Pravilo EU o zajedničkom punjaču pokriva niz proizvoda "male i srednje prenosive elektronike", uključujući mobilne telefoni, tablete, e-čitače, miševe i tastature, GPS uređaje, slušalice, digitalne kamere, ručne konzole za video igre i prenosive zvučnike.

Bilo koji od ovih uređaja koji se puni pomoću žičanog kabla moraće da ima USB Tipe-C port, bez obzira na proizvođača. Prema EU, to će uštedeti potrošačima "do 250 miliona evra godišnje na nepotrebnim kupovinama punjača" i smanjiti 11.000 tona otpada na godišnjem nivou.
link
 

Back
Top