epiduralna anestezija

..tezina bebe nema veze sa guranjem doktora laktovima..
..bebe u posterior polozaju se tako "izguravaju", poshto ni najjachi majchini voljni naponi (najcheshce) nisu dovoljni
za prolazak bebe tako okrenute..
..sin moje sestre je imao 3300 i gurali su ga kroz poslednjih osam napona, njih troje (pored mame)..

de pojasni, života ti?
kakve sprave?

koliko je bila teška tvoja beba?

Порођај је био мали тежи, јер се беби омотала пупчана врпца око врата крајем 8. месеца.

Одмах по пријему су ме прикључили на ЦТГ и још неке справе, којима су пратили бебу и њене покрете.

Тачно су по томе знали када треба да дам јак напон да би беба изашла.

До другог пута нисам хтела никакву анестезију, поготово не епидурал, јер сам се плашила.

Пошто је било очигледно да ће се порођај одужити, анестезиолог ми је препоручио и дао спиналну (ињекција у кичму).

До другог напона сам шетала око кревета, све тако прикључена на та чуда, онда је дошао доктор и рекао да ће беба бити спремна за излазак за пар минута.

Ни тада није успело, али бар нисам осећала болове.

Успело је тек из трећег пута, беба је сама излетела, без притискања.

Била је тешка 3 килограма.

Ако је и то важно, нисам се породила у Србији.

И око мене је био цео конзилијум: 2 медицинске сестре, мој гинеколог, педијатар и анестезилог.

У породилишту сам била 5 дана, коштало ме 500 еура.

Вероватно би ме толико коштало и овде (ако не и више, јер овде сви од сестре до лекара чекају да их частиш и пре и после), али сам тамо била сигурнија.

И око порођаја и касније.

Порођај је био мали тежи, јер се беби омотала пупчана врпца око врата крајем 8. месеца.

Одмах по пријему су ме прикључили на ЦТГ и још неке справе, којима су пратили бебу и њене покрете.

Тачно су по томе знали када треба да дам јак напон да би беба изашла.

До другог пута нисам хтела никакву анестезију, поготово не епидурал, јер сам се плашила.

Пошто је било очигледно да ће се порођај одужити, анестезиолог ми је препоручио и дао спиналну (ињекција у кичму).

До другог напона сам шетала око кревета, све тако прикључена на та чуда, онда је дошао доктор и рекао да ће беба бити спремна за излазак за пар минута.

Ни тада није успело, али бар нисам осећала болове.

Успело је тек из трећег пута, беба је сама излетела, без притискања.

Била је тешка 3 килограма.

Ако је и то важно, нисам се породила у Србији.

И око мене је био цео конзилијум: 2 медицинске сестре, мој гинеколог, педијатар и анестезилог.

У породилишту сам била 5 дана, коштало ме 500 еура.

Вероватно би ме толико коштало и овде (ако не и више, јер овде сви од сестре до лекара чекају да их частиш и пре и после), али сам тамо била сигурнија.

И око порођаја и касније.

nisam ti tražila bolničku istoriju.
CTG prati samo otkucaje srca bebe.
kako god, meni su gurali... tako to rade u srbiji.

nisam ti tražila bolničku istoriju.
CTG prati samo otkucaje srca bebe.
kako god, meni su gurali... tako to rade u srbiji.

Чисто сам дала детаљно објашњење због спиналне, зашто сам је примила (дакле, није био хир), и колико може да помогне када је порођај дуг и мучан.

И што се тог гурања тиче, знам да то раде овде у Србији и знам да вуку бебице за главу, па деца имају деформитете и тако.

Чула сам за све наше савремене технике :(

Чисто сам дала детаљно објашњење због спиналне, зашто сам је примила (дакле, није био хир), и колико може да помогне када је порођај дуг и мучан.

И што се тог гурања тиче, знам да то раде овде у Србији и знам да вуку бебице за главу, па деца имају деформитете и тако.

Чула сам за све наше савремене технике :(

sada su modernizovani, ne vuku ih više vukama, imaju vakuum spravu za to.
al efekat ne izostane u većini slučajeva.

sada su modernizovani, ne vuku ih više vukama, imaju vakuum spravu za to.
al efekat ne izostane u većini slučajeva.

А најгоре је кад се после праве блесави и кажу да дете има урођену ману.

Па то је да човек стварно убије некога!

...i meni su gurali stomak prvi put...i hvala im, to mi je puno pomoglo da se porodjaj skrat, jer sam ja bila toliko iscrpljena, da nisam imala snage da guram jako...

isti slucaj
par dana pred porodjaj me je boleo zub toliko da sam plakala i nisam mogla da spavam
mislila sam da je krenuo umnjak :lol:
bila kod privatnika, kaze normalno je u trudnoci, desava se, a sve je okej
mesec dana nakon porodjaja otisla sam lepo u dom zdravlja
jedan zub mi je pravio problem sa polovinom vilice, mislim na bol, od kog me je i glava bolela
i resila zena i prestalo da boli :lol:

no ja sam zahvalna zubu, toliko je boleo da sam oguglala na bol pa mi ni porodjajni nisu bili strasni :lol:
jedino sto nisam imala snage, pa su i drugi gurali, na kraju je sve proslo dobro

a epiduralnu, uh
nije mi padalo na pamet
ne zbog predrasuda, kontam ja da ume da bude jako korisna
nego se plasim igle i dan danas :sad2:
kad sam vadila krv u trudnoci, pitali su me kako cu se poroditi kad se toliko plasim
rekoh vise se plasim igle nego porodjaja :lol:

i na porodjaju videh igle, no nisam registrovala
ali sad.. rekoh kevi da bude srecna jer narkoman od mene nikad nece biti :zcepanje:

Dado, i ja se plasim igala, ali epidural ti bodu u kicmu, tako da ne vidis iglu, a i ne boli nesto..pa samim tim je manji strah, bar meni. I nije ona korisna uopste, niti olaksava bebi ko sto neko rece, ali olaksava mami, ne oseca se bol.
I ne osecas noge uopste, utrnute su potpuno.
I da, ja nisam trazila vecu dozu, nego ti doktori daju dozu na osnovu visine i tezine.
Po meni nije vredno, al ko voli nek izvoli. Probala sam i sad znam da necu na narednom.

..ja sam mnogo guglala kad mi je bebac bio okrenut naopako,
poshto mi je dr preporuchio epidural ako se ne okrene, bez obzira shto sam
rekla da ni ne razmishljam o toj opciji i da sam imala lake i brze predhodne porodjaje..

..ne svidja mi se mnogo toga shto sam izguglala..

..za ilustraciju mog finalnog utiska cu spomenuti samo podatak iz nekog istrazivanja koje se bavilo
vezom izmedju epiziotomije i epidurala (to kod nas, naravno, nema uticaja, prvorotkama sleduje epiziotomija
samo ako uspeju da uhvate minut da je urade, bile ili ne bile pod epiduralom.. :roll: beogradska shkola akusherstva.. :roll: )
u kojoj je medju statistikom porodilja iz uzorka (20 i kusur hiljada porodilja) najveci procenat epidurala bio kod low-class afro-amerikanki prvorotki.. :confused:

..treba se informisati..

ne mogu da pricam jer nisam probala :)
znam samo da se neki ne usudjuju jer moze shebati noge :roll:
mislim, moze nestrucno lice i zub da ti vadi pa da te unisti

meni ta ideja o igli nije nikako privlacna, znam da je ne vidis, ali nisam smela da se usudim
cak mi je poznanica nudila kontakt doktorice koja te salje na carski ako zelis, a ne ako moras
ni to nisam htela, bez' bre :lol:

a ako epidural ne olaksava bebi, a moze da joj naskodi, navode primer da ne osecas napone i sl., pa frka panika
e onda bi mi bilo i sebicno malo

ja sam inace osetljiva kao govance i ako sam mogla da se porodim na suvo :mrgreen:
moze svako

dobro, uspricali mi bensedin, mislim, ne samo meni, svima, valjda za svaki slucaj :aha:

..ja sam mnogo guglala kad mi je bebac bio okrenut naopako,
poshto mi je dr preporuchio epidural ako se ne okrene, bez obzira shto sam
rekla da ni ne razmishljam o toj opciji i da sam imala lake i brze predhodne porodjaje..

..ne svidja mi se mnogo toga shto sam izguglala..

..za ilustraciju mog finalnog utiska cu spomenuti samo podatak iz nekog istrazivanja koje se bavilo
vezom izmedju epiziotomije i epidurala (to kod nas, naravno, nema uticaja, prvorotkama sleduje epiziotomija
samo ako uspeju da uhvate minut da je urade, bile ili ne bile pod epiduralom.. :roll: beogradska shkola akusherstva.. :roll: )
u kojoj je medju statistikom porodilja iz uzorka (20 i kusur hiljada porodilja) najveci procenat epidurala bio kod low-class afro-amerikanki prvorotki.. :confused:

..treba se informisati..

Mene su rezali i kod drugog porodjaja...bez potrebe...Nadja imala samo dve kile i 650... :roll:

Епидурал обара притисак на 100/60 а некима чак на 90/55. јако је ружан осећај лупања срца услед ниског притиска. Избаци се путем мокраће у року од 48 сату, али чим се избаци почиње да се осећа бол кад карличне коске почињу да се враћају у своје лежиште, те боли епизиотомија, ппа брадавице. На неки начин епидурал ти наплати болове касније. Неке жене умиру од болова када су отворене 4-5цм. Епидурал је за њих. Мене је бабица одвратила од епидурала, каже да сам се одлично држала на 5цм кад ме прегледала. Мене је тад болело као менструални бол, али кад је беба излазила покајала сам се што нисам примила епидурал. Након оних ужасних порођајних болова, рана од епизиотомије и брадавице које нису навикле на халапљиво бебеће сркање нису болеле, као да ми је мозак утрнуо и огуглао на бол.

Mene nije bolelo nakon prestanka dejstva epidurala, jos su mi i dodavali kad je trebalo da mi rade epiziotomiju. Stvarno, bar sto se mog iskustva tice, svima bih preporucila epidural. Vrlo brzo sam po dolasku u sobu (nakon porodjaja), ustala i otisla da se istusiram.

- - - - - - - - - -

A da inace tokom cele trudnoce mi je bio nizak pritisak oko 95/55 i nije mi se snizavao od epidurala.

Sva tri puta sam imala epidural, konstantno sam osećala noge, nije mi bilo muka, ni na porođaju ni nakon. Najneprijatnije stvar desila se na prvom porođaju u Višegradskoj, tzv. besplatni epidural koji dobiješ ako ima anesteziologa. Anesteziologa je bilo, dobila sam prvu dozu, druge nije bilo, bolovi su bili toliki da sam pri naponu povraćala žuč (uredno nisam ni jela ni pila). Dobila drugu dozu, bebu izgurala u dva napona. Drugi put sam platila uu Višegradskoj, tada je postojala i ta mogućnost i ako ga platiš, anesteziolog je tu. U Mišoviću je besplatan. Tri sata nakon svakog porođaja ja sam se već tuširala, sama sebi sam bila bljak i smrdljiva.
Ne kažem da se ne treba informisati, ali po meni epidural koristi i bebi koja oseća sve što mama oseća, paniku, pogrešno disanje usled bola bla bla.... tako da je korist višestruka. Lično sam uvek za. Inače igla je debjine vlasi kose, toliko o tome.
I još jedna stvar, u svetu se uveliko i Cr radi uz epidural ili spinal, niko neće da te uspavljuje ako ne mora. Većina operacija na Ortopedskoj klinici radi se uz epidural. Razlika je u dozi pa je pri porođaju anelgezija (da imaš osećaj, ali da te ne boli), a pri operacijama anestezija kao kod zubara da ne osećaš ništa. Epidural i spinal se koriste kod pacijenata koji nisu za uvođenje u totalnu anesteziju.
U svakom slučaju ja sam uvek za, i da je do porođaja, teško bi i drugo dete imali da nije epidurala.

Sve pohvale i preporuke za epidural, nema vakuma, nema poremećaja u mokrenju, nema naknadnog bola (ček da se setim još mitova i legendi koje sam čula :lol:) .
Ako anesteziolog zna šta radi onda nema nikakvog bola, dakle ni pri porodjaju ni pri šivenju. Dr-ov lakat bio aktivan dva puta ali ništa nije naškodilo ni detetu ni meni, dete je skroz ok bilo.
Odmorna sam bila, raspoložena nakon porodjaja, ma nikad svežija :lol:

Ono ''nemajka'', ''nemati osećaj majčinstva zbog anestezije :lol: '' i slično neću komentarisati, to još moja baba možda misli tako i niko drugi tako da to ne treba komentarisati ;)

porodjaj sa i bez epidurala su nebo i zemlja
sa dobrim anesteziologom neces skoro ni osetiti onaj ubod u ledja, dobro ce dozirati anesteziju, pa nece biti onog cuvenog efekta "jedna strana oduzeta, druga boli", porodjaj je vremenski skracen, jer epidural ne samo da ublazava bol, vec i ubrzava porodjaj -skracuje fazu dilatacije (a, svako ko se poradjao zna koliko i sat vremena kraci porodjaj znaci, pogotovo je zasu ta najduza faza, faza dilatacije, kad samo cekas da se otvoris, trpis uzasne bolove, nista se ne desava bitno, a babica/lekar ulaze u boks na sat vremena i pitaju "jel boli duso?" ,a ti treba da kazes-sta?!?), nisi nimalo osamucena nakon njega (ja sam telefonirala vec u sali, pricala i zezala se), ustala sam (uz tudju pomoc doduse) tri sata nakon izlaska iz sale, te noci vec sama isla do kupatila, primila jednu, jedinu injekciju protiv bolova tamo u bolnici (i to je vise bilo u fazonu 'ajde, cini mi se da pocinje da me boli epiziotomija, pa da roknem jednu kad je za dz), nijednu tabletu protiv bolova kuci popila nisam, sedela normalno vec peti dan (mogla sam i pre, al ajde, zbog rane), itd, itd...o porodjaju bez epidurala ne zelim ni da govorim...
u dragisi misovicu je besplatan epidural, ne moras nista da calnes anesteziologu da bi bio tamo, jer je uvek tamo, ima samo dva kreveta u sali za porodjaj (ne racunam carski), tako da ne moze "da bude zauzet sa pet drugih porodilja, pa ne stize"), muzika pici u sali sa kompa, frendly atmosfera, tu su u sali i doktori i babice, nisu boksevi odvojeno ko u visegradskoj, pa kad odu i ostave te samu, ne vidis coveka citavu vecnost, samo cujes jauke i vristanja iz drugih boksova...e, ebiga, jedino treba veza za misovica, ili da platis nekome (ako nekom treba info, mogu da kazem i kome da se plati)...

Епидурал обара притисак на 100/60 а некима чак на 90/55. јако је ружан осећај лупања срца услед ниског притиска. Избаци се путем мокраће у року од 48 сату, али чим се избаци почиње да се осећа бол кад карличне коске почињу да се враћају у своје лежиште, те боли епизиотомија, ппа брадавице. На неки начин епидурал ти наплати болове касније. Неке жене умиру од болова када су отворене 4-5цм. Епидурал је за њих. Мене је бабица одвратила од епидурала, каже да сам се одлично држала на 5цм кад ме прегледала. Мене је тад болело као менструални бол, али кад је беба излазила покајала сам се што нисам примила епидурал. Након оних ужасних порођајних болова, рана од епизиотомије и брадавице које нису навикле на халапљиво бебеће сркање нису болеле, као да ми је мозак утрнуо и огуглао на бол.
nije bilo obaranja pritiska
nije bilo lupanja srca
nije bilo muke, ni povracanja
epidural nema veze sa bolom u bradavicama(btw kaki bre bol bradavica? mogu da te bole grudi kad krene da nadolazi mleko par sati nakon porodjaja, al to ide isto bez obzira da li si primila, ili ne epidural),
epiziotomija boli, pa boli (ako je lose odradjena), jedina je razlika sto ako nisi primila epidural boli i dok ti epiziotomiju rade i posle, a a jesi-boli samo posle
epidural ti bas nista ne naplacuje kasnije-sta kao, ako ga nema onda te boli tada, a kasnije ne??? kad sam se poradjala bez njegovog velicanstva epidurala bolelo me je mesec dana sve ..

nisam pristalica epidurala,
ali za Misovic su mi rekose da ne treba veza, samo odes i otvoris karton
vodis trudnocu i porodis se

tako su neke moje drugarice radile...
prvi porodjaj skinuta sa epidurala posle 12 sati,
drugi porodila se za 2 sata

Back