EPIDURAL...STA MISLITE O TOME...

U porodjaju nema vise nista prirodno.
Kakva priroda, bre, kad ti odmah ukljuce indukciju/stimulaciju, odnosno sintocinon?
Kontrakcije su jace nego prirodne, vise boli nego sto je prirodno, brze se otvaras nego sto bi prirodno...sve je sad hemija.
Porodicu se u maju, najverovatnije bez epiduralne, nisam jos odlucila, ali ne bih to bas nazvala prirodnim. :confused:

moj drugi porođaj je išao prirodno, odn spontano, odn bez indukcije, pukao je vodenjak kod kuće i otišla sam u bolnicu i porodila se bez stimulansa....
prvi su stimulisali jer je prošao termin
valjda zavisi od doktora do doktora kako odluči ili kako je i njima lakše.....neki bre gledaju i svoju komociju, bar imam takav utisak

moj drugi porođaj je išao prirodno, odn spontano, odn bez indukcije, pukao je vodenjak kod kuće i otišla sam u bolnicu i porodila se bez stimulansa....
prvi su stimulisali jer je prošao termin
valjda zavisi od doktora do doktora kako odluči ili kako je i njima lakše.....neki bre gledaju i svoju komociju, bar imam takav utisak

Blago tebi...to je stvarno retkost.
Znam da kako udjes u salu, odmah ti krknu sintocinon da pojaca kontrakcije, bez obzira sto ih vec prirodno imas.
Druga stvar je kad ti prodje termin, placenta prezrela, onda moraju da ti daju isti taj sintocinon da indukuje kontrakcije jer ih prirodno nema.
Ali, brate, kad vec krene, sto ga ne puste da ide svojim tokom...
Nece, bre, da im se razvlacis po stolu npr. 12 sati u blagim bolovima, kad mogu da te zbrze za recimo 6 sati uz hemiju, e sad sto ces tih 6 sati da molis Boga da te uzme, to vec nije njihov problem. :roll:

Meni nisu davali indukciju, mozda je razlog tome sto sam, kada sam prvi put otisla, bila nekih 3 cm otvorena i rekose mi da mogu na patologiju ili indukciju. Ja sam izabrala trecu varijantu i otisla kuci da bolovi postanu jaci i da jos neki sat odlezim kuci. Moglo je tako jer mi nije pukao vodenjak, kada sam dosla, sve je proslo za par sati i to bez indukcije samo uz stimulaciju na kraju, nekih desetak minuta jer je bebi vec slabilo srce.

Gde ste se vi, bre, zene to porodile, da idem i ja?
U Beogradu, sigurno niste...ne znam nikog ko je ovde izbegao stimulaciju, a sve drugarice su mi se porodile u prethodne 2-3 godine.
Cak nas i u skolici za trudnice uce da je to obavezna procedura-posle pripreme se odlazi u salu za porodjaj gde se prvo ukljucuje sintocinon, prosto, tako se radi.

ja u subotici:D
i meni se čini (iz mog iskustva i iz priče drugih) da tamo prirodni porođaj stavlaju na prvo mesto, ni epidural ni carski neće da rade ako baš ne mora
i ja mislim da je to dobro
odn verujem da su izabrali za mene i bebu bolju vartijantu
a znam da ima gde npr postoji minimalni rizik-odma rade carski bez čekanja samo jer je trudnica stara (32god) i gojazna (a bez visokog pritiska, šećera i dr)
a i ja sam bila gojazna pa prošlo sve ok bez carskog
a mislim da samo oće da skinu bedu sa vrata, ajd da obavim pada idem
nek mi ne zamere, možda i grešim

ja sam u oba porođaja imala uključunu i indukciju, ali džabe...
sećam se prvi porođaj, pregled, merene kontrakcije, komentar ouuu kakve jeke ipravilne kontrakcije, ovo će brzo....i onda cela noć u pripremi da bi ujutru orvorenost i dalje bila pola prsta...pole pet sati od uključenja indukcije otvorenost jedan prst...a ne mogu da kežem da nisam bila gledana, mažena i pažena...(porađao me je kućni prijatelj, znamo se sa većinom akušera...al kad ne ide ne ide)...
u trenucima kada mi se činilo da ću ostati jedina žena fenomen-neporođena, mislila sam da bi možda moglo i carski rez (ni tada o epiduralu nisam mislila, istina želela sam neki sedativ, bilo kakav...ali ja imam poseban problem ne reagujem ili jako loše reagujem na sedative,) ali verovatno sam nemajka jer sam odmah pomislila i na ožiljak od carskog reza pa mi se nešto i ta ideja nije svidela....
bilo kako bilo nekako sam se porodila i za drugi porođaj odabrala isti scenario - indukcija i to je to.
Samo da dodam da su mi oba porođaja polinjala baš na izračunati termin, znači punih 9 meseci trudnoće, oba počela prirodnim naponima, ali zbog izuzetno sporog otvaranja oba trajala satima
i sve se to preživi, kažeš sebi, pa odvojiću taj jedan dan da se orodim i to je to...

ali zato su mi trudnoće bile ne lake, no ko da nisam bila trudna

čak za prvi porođaj sam malo gurala fićka da upali....

na drugom porođaju sam videla ženu koja je iz okolnog sela i samo su je stavili na sto i počeli da seku helanke jer se ona već porađala. videla se bebina glava....

zato svakom kažem daj bože da se porodi na putu za bolnicu jer to znači da će biti brzo i lako, a bebama nikad ništ a ne fali...a ne ko moj sin kome je tokom porođaj abroj otkucaj asrca padao ispod 80...a ja gledam i ništ ane mogu....namučeni i on i ja

E, i moja mama isto.
Ukljucili su joj u 5 ujutru, a ja sam se rodila u 22:15, porodila je treca smena babica...sa sestrom isto tako nesto. :(

jaoo
moram da ispričam...
mada jeste glupo...ali...

imajući u vidu kako sam se porodila oba puta, a kako je naša komšinica za manje od sat vremena došla u bolnicu i rodila dete od 4 kg...moja majka kad mi je setra bila trudna krene sa kampanjom koju joj je komšinica rekla-svako jutro kašika maslinovog ulja to sve podmazuje:dash:
jadna sestra..pila svako jutro...

porodila se skoro ko ja...

što kaže nije mi što sam se namučila...no ono ulje...

drugi put bez ulja za nepun sat

Back