ENGLEZI PUKLI NACISTO 2: Britanija povecala PDV sa 17.5% na 20%!

Тихи

Starosedelac
Poruka
156.119
U Britaniji od PDV povećan na 20 %
5. januar 2011. | 11:09 | Izvor: Beta
London -- U Velikoj Britaniji je stupio na snagu novi zakon o porezu na dodatu vrednost (PDV) prema kojem je PDV povećan sa 17,5 odsto na 20 odsto.


Povećanje PDV-a od čak 2,5 odsto vlada u Londonu pravda teškom ekonomskom situacijom i potrebom da se u budžet prikupi više novca.

Takva odluka izazvala je, međutim, oštre reakcije na političkoj sceni u zemlji.

Lider laburista Ed Miliband izjavio je za Bi-Bi-Si (BBC) da će odluka vlade najviše pogoditi najsiromašnije u državi i naveo da će zbog povećanja PDV-a prosečna porodica morati da troši 7,5 funti više nedeljno.

Miliband tvrdi da će povećanje PDV-a negativno uticati kako na životni standard, tako i na razvoj malih i srednjih preduzeća i gubitak radnih mesta.

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn (George Osborne) izjavio je da je povećanje PDV-a bilo neophodno jer je koaliciona vlast nasledila velike dugove od prethodne laburističke vlade.

Vlada u Londonu nada se da će od povećanja PDV-a prikupiti dodatnih 13 milijardi funti godišnje, što će pomoći u smanjenju deficita.

Britanski Centar za istraživanje tržižsta predvideo je da će zbog rasta PDV-a opasti prodaja za 2,2 milijarde funti samo u prvom kvartalu 2011. godine.

Humanitarne organizacije u Britaniji upozorile su da bi zbog povećanja PDV-a više stotina porodica moglo da ostane bez socijalne pomoći, prenosi Gardijan (Guardian) na sajtu.

Zaposleni u Programu porodične podrške, koji obezbeđuje pomoć od 100 do 300 funti po porodici, navode da će zbog povećanja PDV-a morati da uskrate tu pomoć za oko 70 porodica. Taj program obezbeđuje pomoć za oko 3.000 porodica.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2011&mm=01&dd=05&nav_id=483816

Britanija u bankrotu :super:
 

Back
Top