Empatijski deficitni poremećaj

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.753
Baš čitam o ovome (ne slučajno) i pokušavam da razumem svoje mentalno stanje. Primetio sam da mi nekako nedostaje empatija. Ako je neko tužan, ja mogu da tešim tu osobu, ali ne osećam ništa. Kao mašina. Evo simptoma:

• Oni skaču brzo na kritiku drugih ljudi, bez postavke u situaciju tih osoba.
  • Oni se čine hladno ili jednostavno nedodirljivo za ljude koji pate ili su manje srećni.
  • Oni veruju 100% u ispravnost sopstvenih ideja i/ili uverenja i sude bilo kome ko ne podržava ista time što im ukazuju da greše, da su neznalice ili da su glupi.
  • Imaju problema da se osećaju srećno zbog drugih.
  • Imaju problema da sklapaju ili zadržavaju prijateljstva.
  • Imaju problema da se slažu sa članovima porodice.
  • Osećaju se privilegovano da im se čine usluge i koriste vas da ispune svoje potrebe bez iskazivanja zahvalnosti. Oni će se čak uvrediti ukoliko nešto ne bude kako su oni zamislili.
  • U grupama, oni će puno pričati o sebi i svojim životima, bez da zaista brinu o tome šta drugi ljudi imaju da kažu ili podele.
  • Oni rade ili kažu nešto što povređuje prijatelja ili voljenu osobu i teže da krive nju/njega za sopstvene postupke. Oni istinski veruju da je greška u osobi koja proživljava bol – zato što su reagovali loše, zato što su bili nepristojni ili preosetljivi.

Čitam i kao da neko opisuje mene. Ne kapiram zašto.

Baš čitam o ovome (ne slučajno) i pokušavam da razumem svoje mentalno stanje. Primetio sam da mi nekako nedostaje empatija. Ako je neko tužan, ja mogu da tešim tu osobu, ali ne osećam ništa. Kao mašina. Evo simptoma:

Tebi je Tramp neki rodjak?:D
Imam i ja jednu osobu ( fala Bogu nisam udata za takvu) u svojoj malo siroj porodici.
Rekla bih da je u pitanju neki narcisiodni poremecaj licnosti.

Mozda ne mozes da sagledas koliki je njihov problem pa ih samo tesis da ne bi bili tuzni, a mozda je bas suprotno da oni ni od cega prave da je veliki problem pa zato ne osecas empatiju a neko trece resenje je da si se sam mnogo napatio pa si otupeo

Takve ljude tudji problemi pa ni tudje tragedije uopste ne zanimaju, on tesi te ljude jer mu razum i
drustvene norme tako nalazu, ne zato sto saoseca sa njima.

Hmmm, zanimvljivo @Rayela . Ponekada osećam empatiju. Definitivno ako je neko nasilan prema nekome. Bilo koja vrsta okrutnosti. Teško je da objasnim. Porodično nemam baš nikakvih emocija, ma šta god da je u pitanju. Narcizam. Da, definitivno. Nema poente poricati ono što je meni očigledno.
Vrlo mi je neobično pitanje ljubavi. Odnosno moj način kako je osećam. Kada kažem da voilm, volim sve ono što neko čini za mene, i voljan sam da usrećim i tu osobu, razumljivo. Ali ako toj osobi recimo nešto fali, ima neki zdravstveni problem ili bilo koje prirode, ja se pretvaram da mi je stalo. A zapravo uopšte nije.
Ali to je moj doživljaj ljubavi. Verovatno iskrivljen. Nije da ja želim da tako bude, nego tako jeste.

Osećam krivicu što ne mogu da se saosećam sa devojkom, recimo.

Hmmm, zanimvljivo @Rayela . Ponekada osećam empatiju. Definitivno ako je neko nasilan prema nekome. Bilo koja vrsta okrutnosti. Teško je da objasnim. Porodično nemam baš nikakvih emocija, ma šta god da je u pitanju. Narcizam. Da, definitivno. Nema poente poricati ono što je meni očigledno.
Vrlo mi je neobično pitanje ljubavi. Odnosno moj način kako je osećam. Kada kažem da voilm, volim sve ono što neko čini za mene, i voljan sam da usrećim i tu osobu, razumljivo. Ali ako toj osobi recimo nešto fali, ima neki zdravstveni problem ili bilo koje prirode, ja se pretvaram da mi je stalo. A zapravo uopšte nije.
Ali to je moj doživljaj ljubavi. Verovatno iskrivljen. Nije da ja želim da tako bude, nego tako jeste.

Osećam krivicu što ne mogu da se saosećam sa devojkom, recimo.

Licno sam misljenja da je zapravo svaki drugi, treci covek takav, ti si redak "primerak" koji to uopste nekako i
registruje. Ljudi ne zele da preispituju sebe, ali zato sa velikom ljubavlju prave psihograme za druge ljude.
Moja je baba ( polupismena zena koja sa psihologijom veze nije imala) takve ljude, a naravno da ih je bilo
oduvek, karakterisala kao samozive, samoziv= egoist.

Najbolje ces sebe nekako preispitati u svom odnosu prema zivotinjama u smislu da li te dirne sudbina zivotinja
i da li bi bio u stanju da imas psa,. macku i da li bi to uopste zeleo.
Za mene su to neki reperi oko empatije.

Licno sam misljenja da je zapravo svaki drugi, treci covek takav, ti si redak "primerak" koji to uopste nekako i
registruje. Ljudi ne zele da preispituju sebe, ali zato sa velikom ljubavlju prave psihograme za druge ljude.
Moja je baba ( polupismena zena koja sa psihologijom veze nije imala) takve ljude, a naravno da ih je bilo
oduvek, karakterisala kao samozive, samoziv= egoist.

Najbolje ces sebe nekako preispitati u svom odnosu prema zivotinjama u smislu da li te dirne sudbina zivotinja
i da li bi bio u stanju da imas psa,. macku i da li bi to uopste zeleo.
Za mene su to neki reperi oko empatije.
Volim životinje. Imao sam psa. I mačku. Želim imati opet psa. Ili kanarinca. Užasavam se nasilja nad životinjama. U tom pogledu sam vrlo empatičan. Ali u pogledu ljudi, jako jako retko.

Volim životinje. Imao sam psa. I mačku. Želim imati opet psa. Ili kanarinca. Užasavam se nasilja nad životinjama. U tom pogledu sam vrlo empatičan. Ali u pogledu ljudi, jako jako retko.
Ja nisam psiholog, samo sam malo posmatrala ljude iz svoje okoline koji su slicni tebi u smislu da nisu
u stanju da saosecaju sa drugim ljudima, ali sam takodje primetila kod tih ljudi da kao sto ih ljudi i patnja coveka
ne zanima, jos ih manje zanima zlostavljanje zivotinja ili uopste interesovanje za zivotinje.
Ma budi ti i dalje zdrav egoista i nista ne brini;)

pa bravo i sam je rekao da se ne saoseca
pitanje je zasto
Vjerovadno narcis ali preporucujem hipnozu, jer vecina stvari koje ne razumijemo danas, ko smo to postali i zbog cega, nalazi se u dubokoj podsvjesti i dogadjajima iz djetinjstva. Poznajem jednu takvu osobu, koja nije svjesna ovoga. I uopste ne moguce je doprijeti do nje i objasniti sta joj se to dogadja i naravno ne prihvata..mozes da drvis pet dana kao da pricas panju..
Veliki je korak da je momak zapazio i prihvatio i sada trazi odgovore. Svaka pohvala, uvijek trebamo raditi na sebi, pogotovo ako uticemo i na druge sa svojim ponasanjem.

• Oni skaču brzo na kritiku drugih ljudi, bez postavke u situaciju tih osoba.
  • Oni se čine hladno ili jednostavno nedodirljivo za ljude koji pate ili su manje srećni.
  • Oni veruju 100% u ispravnost sopstvenih ideja i/ili uverenja i sude bilo kome ko ne podržava ista time što im ukazuju da greše, da su neznalice ili da su glupi.
  • Imaju problema da se osećaju srećno zbog drugih.
  • Imaju problema da sklapaju ili zadržavaju prijateljstva.
  • Imaju problema da se slažu sa članovima porodice.
  • Osećaju se privilegovano da im se čine usluge i koriste vas da ispune svoje potrebe bez iskazivanja zahvalnosti. Oni će se čak uvrediti ukoliko nešto ne bude kako su oni zamislili.
  • U grupama, oni će puno pričati o sebi i svojim životima, bez da zaista brinu o tome šta drugi ljudi imaju da kažu ili podele.
  • Oni rade ili kažu nešto što povređuje prijatelja ili voljenu osobu i teže da krive nju/njega za sopstvene postupke. Oni istinski veruju da je greška u osobi koja proživljava bol – zato što su reagovali loše, zato što su bili nepristojni ili preosetljivi.

Samo da pohvalim. Primjetiti nesto i prihvatiti i traziti odgovore u cilju da radis na sebi je jedan veliki korak i svaka ti cast. Drugo, mislim da bi odgovore na svoja pitanja dobio hipnozom, jer smatram da je pomenuto, duboko u nasoj podsvijesti, i da odgovori leze u iskustvima iz ranog djetinjstva.

Aha, znaci sposoban si da volis i da se saosjecas sa zivotinjama. Znaci ti si sposoban da osjecas empatiju prema zivotinjama ali ne prema ljudima, to znaci da su te ljudi povrijedili i da im ne vjerujes.

Aha, znaci sposoban si da volis i da se saosjecas sa zivotinjama. Znaci ti si sposoban da osjecas empatiju prema zivotinjama ali ne prema ljudima, to znaci da su te ljudi povrijedili i da im ne vjerujes.
Takodje mislim da je neka vrsta nasila bila u pitanju. Moras se sjetiti konkretne te situacije i razmisliti opet o tome, donijetizakljucke, oprostiti sto je jako vazno.

Moguce da se o tome radi. Evo na primer, ja sam bila izvrgnuta nasilju u prvom razredu osnovne skole..djecak me je stalno sacekivao poslije skole, nije mi dao da prodjem. Ja sam mogla ici drugom ulicom ali nisam. i stalno sam mu govorila da prestane. Da mi se skloni sa puta. Ali nije , nazivao me je pogrdnim imenima u skoli, nikad mu nisam uzvratila, jer nisam sebe htjela da mijenjam. I bila sam jako tolerantna, dok jednoga dana nije presao granicu. Bilo je proljece, tek snijeg poceo da se topi. Okupio je petoro sestoro ucenika iz razreda, i poceli su svi da me gurkaju ikada sam pala na zemlju nasla sam kamen i gadjala ga u glavu. I mirno prosla pored njega i otisla kuci kao da se nista nije dogodilo. Moji roditelji nisu znali za moje probleme u skoli, sama sam ih rjesavala.. Naravno za ovo su saznali jer su dobili poziv da dodju na roditeljski..Sustina ove moje price ovdje ako zanemarimo kamen jeste da nikad sebe ne treba mjenjati. Kad ti neko ucini zlo, pretpi , oprosti, jer ako ne uradis to, pocece da te mijenja, i izgubices dio sebe.

Tako konkretno u tvom slucaju, pocni sa tim sto ces da im oprostis..suoci se sa tim dogadjajem. Nacrtaj ga na papir, i objasni ga sebi iz svakog ugla i njihovog i tvog ali kao da se nekom drugom dogadja da ti ne bi proradio ego , i to stanje kada smo u ugrozeni i u samoodbrani..To je kao ona srna kada je lav napadne, ona se osjeca ugrozeno i pocne trcati kao luda preko bara, drva, sisljaga samo da spasi sebi zivot. Ali ako ona razmislja o tom napadu iste te emocije ce joj se ukljuciti i nagooni i nece moci da sagleda stvari onakvima kakve jesu. Tako ce i tebi biti tesko da sagledas tu situaciju normalno jer se tebi dogodilo. Ali ako posmatras da se to dogodilo nekom drugom, onda ces moci da dobijes puno vise razumjevanja..

Sjeti se da li si ti mozda ikada nekog povrjedio pa zamisli sta ti je bilo na umu kada si to uradio..

Takodje ja se uvijek sjetim performansa Marine Abramovic, kada je stajala ne pomicno i dopustila ljudima da rade sa njom bukvalno sta hoce. I onda se zgrozis kakve sve monstruoznosti leze u ljudima. Iskreno da ti kazem svi smo mi sposobni na sve. Ali ajde sad da te ne zbunjujem. Fokusiraj se na ovaj prethodni paragraf.

Ма, прошао је тај догађај јако давно. Чак је и психолог као сматрао да сам ја то потиснуо али ја о томе када мислим данас не видим ништа лоше, стресно. Просто се десило и то је то. То што си рекла за " pocece da te mijenja, i izgubices dio sebe". Има један цитат од Конфучија:
"Пре него што кренеш на пут освете, ископај прво два гроба".

Back