Moram nešto da kažem.....
Po meni mora se razdvojiti termin empatije i saosećanja.....
Empatija po meni dodje kao refleksna radnja , koja proizvodi osećanje u subjektu , nastala iz iskustva , koja daje zaključak (nesvesno jer je refleksna) na osnovu mimike, stava, pokreta, boje glasa, tj, na osnovu verbalne i neverbalne komunikacije.....(čitanje emotivnosti objekta)
Saosećanje je svesna radnja, tj stavljanje u poziciju osobe, i duhovna emulacija ,simulacija osećanja .Ovakav postupak možda sledi iz podsvesno gurnute "ne čini drugome što ne bi voleo da čine tebi".(Reakcija na stanje objekta).Očigledno da ovde ima više ličnog stava.
I na kraju treći termin , je ono što se često naziva empatija , a ja bih probao to da nazovem "telepatska empatija" , tj. empatija koja se prenosi rezonancom , tj komunikacijom naše kosmičke svesti sa "Mrežom".
Za ovo treće , nemam primer, nisam to osetio ili predosetio , pošto se ljudi takvih osećaja uplaše jer obično donose loše vesti.....
----------------------------------------------
Ovde sam samo pokušao da raščlanim i definišem , ali i dalje lutam bez konkretnog odgovora na temu......znači radimo i dalje.....