truthSeeker:
...
religija je neretko magnet za egoiste...jer dobijaju validaciju od ideje da su bliski Bogu, da su oni ispravni a drugi nisu, da su besmrtni ili čak Bogovi, da znaju više od drugih, da mogu da sude i osuđuju zaklanjajući se iza autoriteta starozavetnog dela biblije itd..
..
Kako bi se ono boldovano "opredelilo" prema ovom :
"Једном прилоком дођоше му у посету неколико браће да дознаду да ли је он заиста смирен и трпљив као што о њему други говораху. Због тога га подвргоше искушаванју овако: Оче Агатоне, ми смо чули да си горд, поносит, да презиреш друге и да си блидник? Тако је, на жалост, рече Агатон
Браћа: Чули смо да радо оговараш друге?
Агатон: Признајем на себи све те пороке и не могу се ничим оправдати. При овим речима он ничице паде пред ноге њихове с речима: "Молим вас, браћо моја, молите се Господу Исусу Христу за мене оптерећеног небројним гресима, да би ми их Господ преблаги опростио.
Браћа: Оче, Агатоне, чули смо да си ти јеретик?
Агатон живо: "То не! Ја нисам јеретик. Тај грех веома је мрзак мојој души."
Тада му се браћа поклонише до земље и рекоше: "Оче, молимо те кажи нам зашто се ти ни мало не збуни и не узнемири за оне страшне пороке и грехе, а при речи "јеретик" сав си се узбунио и одбио си то од себе?"
Агатон: Прва окривљавања да сам грешан примио сам да смиравам самога себе, а у једно исто време да ви имате о мени мишљења као грешнику. Међутим окривљивање да сам јеретик не могах примити на се зато што је јерес - отуђење од Бога. Јеретик се одлучава од живога и истинитог Бога и ставља се у друштво ђавола. А ја никако не волим да будем одлучен од Господа мога. "...
A ovo gore je "Katiheza Pravoslavlja" .
O "Katihezi" info onima koje to zanima:
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/916/tekst/liturgijska-katiheza-i-njen-znacaj/