Emocije,nagonski kreativ drustvenih zivotinja

Tuzni_patak

Elita
Poruka
18.246
Citajuci neke teme i pitanja u njima, vidim da mora da se postavi ovakva tema odvojeno.

Test:
Uzmete kap sirupa i stavite na mestogde ce nekad naici mravi....
Zatim sacekate da feromonima zapisu adresu do te kapi...
A onda koristite kap za likvidaciju mrava...bez povratne informacije....
Koliko mrava cete pobiti?
Oni ce pratiti feromonski trag dokle god postoji....ako je ostavljen debeo trag, znaci velika kolicina sirupa, ima da navale kao ludi...
I bukvalno slicnu taktiku imate kod nekih zivotinja koje klopaju mrave...
Jer ne postoji emocija kao kreativ koji povezuje jedinke drustvenih zajednica, a sluzi za promenu odluka i reakcija,u cilju zastite drustva i pojedinaca drustva...

Moram to ovako da definisem da bi i priglupima bilo jasno kako emocija deluje i kod sebicnih i nesebicnih, kao nesebicnih....
Kako emocija ne nastaje radi samosvesti ili radi boljeg uzivanja u seksu.....vec je socijalni nagon....
Imam utisak da manje od 1% ljudi to shvata...tj da niti psiholozi niti sociolozi niti filozofi to ne shvataju , ne vide ili ne tumace kao tako...

Suvise se olako gledaju socijalne strukture u zivotinjskom a i ljudskom svetu...

A ako se posmatra nastanak emocija, i do cega je danas dovedeno tim istim emocijama drustvo, dobijate prilicno jasan zakljucak da je sumrak jedne vrste vrlo blizu....
Covek ne moze pojedinacno da opstane....suvise je zavistan, neautohton...i kao vrsta je prilicno glup kad ima takav zakljucak i ne shvata sta se desava..
Kao opravdanje mogu da iznesem jedino to sto put ka pametnijem drustvu vodi preko dezintegracije porodice....sto je neophodan uslov...
Da li to neko navodi na to, ne znam, da li je bas tako kontrolisano?
A i ova dezintegracija porodice je i sporija i destruktivnija nego sto je potrebno, ali je jeftinija, to mora da se prizna....a to mozda jeste bitno...

Da vratim....
Moze li se odnos majke prema mladuncetu kod individualnih zivotinja gledati kao emocija, ili se to desava samo kod socijalnih zivotinja...
Postoji li drugi nacin prenosenja informacija o opadanju brojnosti i ugrozavanju drustvene zajednice jedne vrste od emocije....?

Kad vec postavljam analogije, hijararhija se kod svih socijalnih zivotinja koristi da bi se iskljucila potreba za potpunim razumevanjem situacije od strane svih jedinki,clanova te socijalne grupe zivotinja...
Sporedna funkcija, obezbedjenje neravnopravne raspodele je samo posledica , ne i razlog nastanka hijararhije....

Cak ni najjaci argument, najveca sposobnost, nije razlog nastanka hijararhije unutar socijalnih grupa zivotinja, jer imate zivotinje koje su usamljeni lovci, gepardi npr, kod kojih snaga ne odlazi na hijararhiju vec na procenu opasno neopasno...jer nisu socijalne grupe zivotinja...
Hijararhija ima svrhu tek kod socijalnih tipova zivotinja...gde udruzivanje rada...ma kakav bio oblik tog rada, makar i zajednicko trcanje, kao kod bizona i bivola, ili antilopa , daje prednost grupi u odnosu na pojedinca i odrzava motiv za grupom...Hijararhija ima ili je dobila jos jedan zadatak, raspodela ogranicenih resursa....a i to daje kolektivni karakter hijararhiji....razlika izmedju reci raspodela i otimanje...
Brojnost na jednom podrucju ne cini grupu....primer su vam komarci........brojnost ima veze sa razmnozavanjem i tu je kraj, tacka...leptirice svetlost itd...i sa selekcijom...

E sad neko ce pitati, selekcija i emocija, su dva suprostavljena mehanizma....?
Ali nisu....selekcija je uvek jaca......emocija ima vrlo jednostavnu ulogu radjanja svesti o kolektivnom...a kolektivno rodi svest o pojedincu i polozaju pojedinca u svetu, u grupi...
Dakle zivotinja > nagon > grupa > emocija > kolektivno > individualno > svest

Zato je ova tema ovde, a ne na biologiji...

Nije to dalje, kad ljudi zaborave zasto je nastala emocija...i pretvore je u kreativ koji razara taj primarni cilj....i onda optimisticki pricaju da se istorija vrti u krug i da ce ljudi kao vrsta opstati...a emociju koja je delovala regulativno, cak i kad je razum bio totalno out, sad neutralisu u potpunosti....

Hocu reci sledece....dzaba tebi bilo sto kao to znas, kad ne uocavas da uklanjanjem emocija nestaje regulatorni mehanizam koji je prekidao samodestruktivni sablon u proslosti...

Citajuci neke teme i pitanja u njima, vidim da mora da se postavi ovakva tema odvojeno.

Test:
Uzmete kap sirupa i stavite na mestogde ce nekad naici mravi....
Zatim sacekate da feromonima zapisu adresu do te kapi...
A onda koristite kap za likvidaciju mrava...bez povratne informacije....
Koliko mrava cete pobiti?
Oni ce pratiti feromonski trag dokle god postoji....ako je ostavljen debeo trag, znaci velika kolicina sirupa, ima da navale kao ludi...
I bukvalno slicnu taktiku imate kod nekih zivotinja koje klopaju mrave...
Jer ne postoji emocija kao kreativ koji povezuje jedinke drustvenih zajednica, a sluzi za promenu odluka i reakcija,u cilju zastite drustva i pojedinaca drustva...

Moram to ovako da definisem da bi i priglupima bilo jasno kako emocija deluje i kod sebicnih i nesebicnih, kao nesebicnih....
Kako emocija ne nastaje radi samosvesti ili radi boljeg uzivanja u seksu.....vec je socijalni nagon....
Imam utisak da manje od 1% ljudi to shvata...tj da niti psiholozi niti sociolozi niti filozofi to ne shvataju , ne vide ili ne tumace kao tako...

Suvise se olako gledaju socijalne strukture u zivotinjskom a i ljudskom svetu...

A ako se posmatra nastanak emocija, i do cega je danas dovedeno tim istim emocijama drustvo, dobijate prilicno jasan zakljucak da je sumrak jedne vrste vrlo blizu....
Covek ne moze pojedinacno da opstane....suvise je zavistan, neautohton...i kao vrsta je prilicno glup kad ima takav zakljucak i ne shvata sta se desava..
Kao opravdanje mogu da iznesem jedino to sto put ka pametnijem drustvu vodi preko dezintegracije porodice....sto je neophodan uslov...
Da li to neko navodi na to, ne znam, da li je bas tako kontrolisano?
A i ova dezintegracija porodice je i sporija i destruktivnija nego sto je potrebno, ali je jeftinija, to mora da se prizna....a to mozda jeste bitno...

Da vratim....
1.Moze li se odnos majke prema mladuncetu kod individualnih zivotinja gledati kao emocija, ili se to desava samo kod socijalnih zivotinja...
2.Postoji li drugi nacin prenosenja informacija o opadanju brojnosti i ugrozavanju drustvene zajednice jedne vrste od emocije....?

Meni je uvijek bio zanimljiv onaj momenat kada nekolicinu crnih mrava stavite među žute. (Inače ove dvije grupe mrava 'ratuju') I pri sledećem 'obračunu' crni mravi u grupi sa žutima će se boriti protiv 'svojih' crnih mrava ...
Kažu, okolina je sve..porjeklo ništa ... Ne bi da ovo u potpunosti prenosim na ljudsku vrstu, ali imamo masu primjera u istoriji kada je jedna nacija prešla u drugu i borila se protiv svoje..? No neki nisu? Kako ovo objasniti sa prirodnog stanovišta koji obuhvata sve vrste, a kako sa stanovišta vrste homo sapiens ..

1.Mislim da je odnos majke prema mladunčetu emocionalni i kod individualnih i kod socijalnih životinja
2.Samo istrenirana emocija može zaustaviti neistreniranu ..

Meni je uvijek bio zanimljiv onaj momenat kada nekolicinu crnih mrava stavite među žute. (Inače ove dvije grupe mrava 'ratuju') I pri sledećem 'obračunu' crni mravi u grupi sa žutima će se boriti protiv 'svojih' crnih mrava ...
Kažu, okolina je sve..porjeklo ništa ... Ne bi da ovo u potpunosti prenosim na ljudsku vrstu, ali imamo masu primjera u istoriji kada je jedna nacija prešla u drugu i borila se protiv svoje..? No neki nisu? Kako ovo objasniti sa prirodnog stanovišta koji obuhvata sve vrste, a kako sa stanovišta vrste homo sapiens ..

1.Mislim da je odnos majke prema mladunčetu emocionalni i kod individualnih i kod socijalnih životinja
2.Samo istrenirana emocija može zaustaviti neistreniranu ..

Svakako:prve su senzacije,slede emocije,slede automatske reakcije (instikti),intuicija na prelazu emocija u racio i imaginacija.
Majčine emocije treba da je mobilišu za zaštitu mladunčeta...
Naravno,ponavljane reakcije su moćne...

Rekao bih da je u pitanju nagon, nesto sto dolazi iz kicme a ne iz svesti, nesto sto se ne da ni iskljuciti ni kontrolisati.
Bar kod mene.
Emocije dolaze kao posledica.

@coviax 1
Slede senzacije!
Mislim da se razumemo...

Nagoni se ne mogu odvojiti od emocija..?! Ne znam kako ste to složili u svojim glavama..?
Svaka nagonska reakcija se ispoljava preko emocija..
Vi smatrate da je za emociju potrebna svijest ? Al to je pogrešno..
Svijest možda jeste društvena odlika, ali emocija je individualna ..

Nagoni se ne mogu odvojiti od emocija..?! Ne znam kako ste to složili u svojim glavama..?
Svaka nagonska reakcija se ispoljava preko emocija..
Vi smatrate da je za emociju potrebna svijest ? Al to je pogrešno..
Svijest možda jeste društvena odlika, ali emocija je individualna ..
Ne vidim gde smo to rekli o svesti...Ja se o svesti ne bih izjašnjavao tako olako,a vidim i mislim ni Hakim Bej...Čak sam ubeđen da to ne bi bez zadrške ni jedan Tvoj kolega,čak i spec.psi. Svest je daleko složenije i obuhvatnija mada u osnovi bića...Nisam siguran za mnoga bića DA JE NE POSEDUJU...Kao što nisam siguran u mnoga moja saznanja... ON KOJI JESTE nešto o tome nabada,s ponečim bih se rado složio,ali opet MATERIJALIZACIJA svesti me iznova odvrača na početak promišljanja...Ili nisam dovoljno uman ili je to stvar budućnosti...Psihoanaliza kad govori o idu,takođe samo nagađa indukujući samo primere...

Nauka smatra da ni jedno biće osim homo sapiensa ne posjeduje svijest .. pa bio ti siguran ili ne ..
Tačno je fali ti znanja iz te oblasti ..
Nije samo svijest materijalizovana nego sve naše psihičke funkcije imaju organsku podlogu ..i ono što mi nazivamo psihičko u stvari je fizičko - to je činjenica
O Id-u se ne može nagađati ..on je određeniji pojam od samog ega ili superega, odn. lakše ga je shvatiti, bar koliko sam ja primjetila da ljudi na forumu mogu shvatiti šta je šta po toj psihoanalitičkoj podjeli .. mada u suštini nije ni jedno baš toliko komplikovano za shvatiti nego je problem što kad jednom nešto pohvataš sa 'reciklovanih' programa potrebno je pronaći grešku .. ljudi imaju problem sa ovom funkcijom ..čitanjem i povezivanjem iz početka da bi došli do zaključka .. lakše je preći preko onoga što ti nije jasno, nego pročitati ispočetka 100 puta dok ti ne postane jasno ili čak ostaviti nejasno ... doduše ova nejasnoća se lakše kod sebe prepozna kad su egzaktne nauke u pitanju ..

Nauka smatra da ni jedno biće osim homo sapiensa ne posjeduje svijest .. pa bio ti siguran ili ne ..
Nije samo svijest materijalizovana nego sve naše psihičke funkcije imaju organsku podlogu ..i ono što mi nazivamo psihičko u stvari je fizičko - to je činjenica
O Id-u se ne može nagađati ..on je određeniji pojam od samog ega ili superega, odn. lakše ga je shvatiti, bar koliko sam ja primjetila da ljudi na forumu mogu shvatiti šta je šta po toj psihoanalitičkoj podjeli .. mada u suštini nije ni jedno baš toliko komplikovano za shvatiti nego je problem što kad jednom nešto pohvataš sa 'reciklovanih' programa potrebno je pronaći grešku .. ljudi imaju problem sa ovom funkcijom ..čitanjem i povezivanjem iz početka da bi došli do zaključka .. lakše je preći preko onoga što ti nije jasno, nego pročitati ispočetka 100 puta dok ti ne postane jasno ili čak ostaviti nejasno ... doduše ova nejasnoća se lakše kod sebe prepozna kad su egzaktne nauke u pitanju ..
Kad bi sve to bilo tako jednostavno-iz zdravsvenih ustnova ni jedan pacijent ne bi izašao s nogama napred...Nauke su na nekoliko koraka od početka,a med.nauka na svom prvom koraku-još uvek.
Nauke ne znaju ŠTA JE MATERIJA,ŠTA JE GRAVITACIJA,ŠTA JE PROSTOR...itd,ali zato med.nauka zna sve o SVESTI o idu,egu,superegu...Prihvatim i ja takvu formalizaciju POJMOVA psihoanalize radi neke orjentacije ,ali to su samo privremeni orjentiri.Nisam ja pobornik ideja koje su unutar uma i unutar kog sam ja kao ideja.Ali,ako i vidim sebe-vidim i druga bića i ne pada mi na pamet da ih imenujem mrtvom prirodom...Postoje nerazjašnjeni slučajevi naprasnih smrti koji se dešavaju "bez uzroka" ,ćak i ne baš retko pri čemu život naprosto nestane iz osobe!!!Neraspoloženje prema i spominjanju takvih slučajeva je opšteprisutno,a ti slučajevi osporavaju mnoge osnove med.nauke...Kad bude medicina u stanju da i o tome da neku jasnu naučnu informaciju,tada će več i o samom životu kao pojavi ponešto i znati...A sigurno je da u tom fizičko-psihičkom (psihosomatskom) biću ŽIVOT nije nešto marginalno,a svakako ima veze sa suštinskim materije,prostora,energije,vremenitosti,jakim i slabim silama (gravitacija,subatomske sile),interakcijama kvarkova i leptona u kvantnim superpozicijama i pozicijama...Ja kad tvrdim da ne znam,to je iz saznanja koliko je tek saznavanja ispred nas...A ko misli da je došao do kraja znanja-za njega dalja saznavanja i nisu...Kraj nauke za takve veoma brzo stigne,

I sama kažeš da nauka smatra, a ne tvrdi, što ipak znači da to nije dokazano, pa prema tome i nije znanje.

Po mom ubjeđenju, sve životinje koje imaju sposobnost učenje tj. gdje roditelji obučavaju potomstvo, moraju imati neku svijest. Naravno da je ona kod njih na nižem nivou nego što je kod čovjeka.

Primjer:

Ako se čovjek sretne sa opasnim psom, koji nasrće na nepoznate ljude, pas će pomno da proučava pogled čovjeka i izraz lica, njegove pokrete i gestove kako bi procijenio da li ga se čovjek plaši, jer samo u tom slučaju pas napada, a ako procijeni da ga se čovjek ne plaši, onda ga pas ne smije napasti. Šta više, povlači se. Ne vjerujem da se sve to kod psa može odvijati bez prisustva svijesti.

Za svinje kazu da su izuzetni pametne zivotinje, sta god da to znacilo...

Pre par godina sam na animal planetu gledao nesto najcudnije sto sam ikada video u zivotu na tv-u, i sto cu pamtiti dok sam ziv...

Lavica ulovila mladunche divlje svinje... keva divlje svinje, gonjena nagonom za opstanak bezi, ali u jednom trenutku staje, okrece se i krece da jurisa na lavicu kako bi je nabila na svoje kljove... lavica biva spretnija, izbegava napad, i vata divlju svinju i prikolje i nju... gomila prasinchine... polako se sve slegava, i ja zurim u ekran i ne verujem cemu sam prisustvovao...

... za sekund se sve promenilo u glavi te svinje, nagon za opstanak se iskljucio, suspendovan je, a majcinski nagon se ukljucio i krenula je u juris na tu lavicu... puna adrenalina, da pocepa lavici utrobu...

Back