Emmi

erdbermund

Početnik
Poruka
43
Emmi
Stara Pazova, Svetosavska 25

Pocetkom septembra zove me bivsi kolega,hoce da kupi racunar.Posto se on u to ne razume nista zove mene u pomoc.Nekoliko njegovih kolega imalo je uzasna iskustva oko kupovine racunara u Gigatronu pa smo se usaglasili da Gigatron,Tehnomanija I Win Win ne dolaze u obzir.Bice posebna tema o kupovini racunara u Gigatronu.
Ja sam ispao iz fazona pa sam letimicno video da Emi ima mnogo konfiguracija u ponudi,znatno vise od ostalih pa sam mu rekao da vidi sta mu se odande svidja.Posle par dana kaze da proverim nekoliko konfiguracija I da fiksiram jednu do 50000 dindzi,bez monitora naravno.Nadjemo jednu I on ode u radnju u Staroj Pazovi da ju kupi.
Tresnuo je 50 hiljada dindzi na sto I prodavac mu kaze da ce biti najdalje za nedelju dana u radnji,okej to je to.Insistirao je da ne donose na kucu nego u radnju.
A onda je pocelo.

Posle dve nedelje jos uvek nista.On je u redovnom kontaktu sa radnjom I oni kenjaju bajke,te sada ce,samo sto nije,pa nema ga trenutno u magacinu I slicne gluposti za malu decu.Rekao sam mu da kada dodje u radnju da ga donese kod mene sa svim racunima,diskovima I specifikacijom sta je u konfiguraciji.
Sada mi sve postaje sumnjivo,sklapaju ga u nekoj garazi na Altini,fali Im nesta iz konfiguracije pa traze nesta slicno ili cekaju da dodje deo sa Marsa ili Meseca.U svakom slucaju moram da ga otvorim da vidim sta nije u redu.
Tacno posle tri nedelje zovu ga da je stigao u radnju I da ga preuzme,secam se bio je petak.Posto on radi po smenama mozemo da se vidimo tek u ponedeljak da ga proverim.Definitivno nesta nisu imali pa su cekali da dodje taj deo od nekuda I da ga montiraju.A na sajtu nude zilion konfiguracija.
Elem,ponedeljak uvece dodje komp kod mene,ali ne sme da se otvara,ima nalepnicu.Steta,onda mora na duzi nacin.Instaliranje lajt verzije nekog OS-a koji ce prepoznati komponente da vidimo slaze li se specifikacija.Bio sam uveren da su nesta smuljali,jednostavno njihova prica je nebuloza.
Opa,Djurdjo!Komp radi,ali ne pokrece se monitor.Ajde drugi izlaz,ajde treci,jok.Ni jedan izlaz na grafickoj ne pokrece monitor.Koji mu je moj?Mozda je u biosu podesen da pokrece integrisanu grafiku,a ne PCI Ekspres.I to je nebuloza,ne pije vodu,ali probamo I tri izlaza iz maticne.Jok,ne radi ni jedan.Hajde sve ponovo iz pocetka,6 izlaza I ni jedan nema signal.Mozda je vrisnuo monitor.Ubodem ga u moj komp,radi.Nije mi jasno,mora da pokrene monitor bez obzira sto nema OS.
Kolega se u kompove ne razume pa mu objasnjavam da nesta nije u redu.Iz naftalina izvlacim jedan stari monitor od 15 cola,takozvana spijunka,bas je mali.Nema nikakve logike da jedan monitor hoce a drugi nece.Naravno da nece ni on.Probali smo sa nekoliko kablova I sa dva monitora,nista.Ne znam sta je,ali vracaj ga u radnju.I kada ga ponovo budes preuzimao trazi da ubodu komp u neki monitor ili TV u radnji da odmah vidis ima li signala.
Ode on u radnju pred zatvaranje,kaze sta je bilo I oni ga uzmu.Sada moze cekati mesec dana da ga vrate.Sranje,nije mi jasno o cemu je rec.Nije samo to,nego ti puknes 50 hiljada za nesta sto kasni masala I jos ne radi.I onda novu stvar saljes u servis.Hajde da kazemo da su kompovi specificni jer su modularni,osetljivi na cimanje.Mozda se nesta otkacilo u voznji,a zbog nalepnice ne smes da ga otvaras.Trazis neka objasnjenja koja izbegavaju sukobe I svadje.

Bogami ga je cekao dve I po nedelje.Extra.Zovu ga iz radnje I procitaju mu zapisnik iz servisa.Instaliran probni sistem,pusten da radi pod opterecenjem,komponente proverene,ispravan.Najverovatnije se nesta otkacilo.
Ali tu ide crv sumnje koji gricka.Kako to da istovremeno nema signala ni na integrisanoj ni na instaliranoj grafickoj?To je cudno,ali posto su ovo ultra nove maticne,mozda to tako treba.
Kada je dosao da ga preuzme trgovci iz radnje nisu hteli da ga ubodu ni u jedan monitor niti TV u radnji.Kao,ne smeju oni to da rade I neke slicne apsolutno glupe izgovore.
Dodjemo kod mene I sve je opet isto,ne rade monitori.***** mi mater sada sam popizdeo.Koga oni zajebavaju?Kazem mu da sada lepo zove inspekciju I sa njima ode u radnju I da trazi novi komp ili da mu vrate pare.Ali ne lezi vraze,on nece inspekciju ni pod tackom razno.Ne znam zasto,nece pa nece.Onda mu objasnjavam da samo zamisli da je u pitanju nova ves masina ili TV,a ne komp.Do sada bi vec verovatno nekoga ubio.Sve je to njemu jasno,ali nece inspekciju.Bezveze.Posto se u tim malim mestima svi znaju mozda se on nesta kacio sa inspektorima pa zna da mu nece pomoci,ko zna,drugacije funkcionisu ti mali gradovi od velikih.
Rekao sam mu da disk nije dobro legao,da stoji nekako nakrivo.Kaze on da je to mozda takvo kuciste.Ja mu kazem da nema sanse da stoji taku nahero.Definitivno neki hohstapleri rade za Emi.
Ici ce prvo u neki servis za kompove da pita njih da nema neka fora sa ovim novim kompovima oko pokretanja.Koliko ja znam nema,on mora da se pokrene imao ili ne instaliran OS.U svakom slucaju bio je u servisu.Oni su ga probali I rekli isto sto I ja,inspekcija pa trazi pare ili trazi da ti daju komp koji Imaju trenutno u radnji uz doplatu za razliku ili vracanje para ako je jeftiniji.E ta ideja mu se svidela sto I nije tako lose,da odmah uzme novi komp.
Sada je vec 15.oktobar I zurka traje vec mesec I po dana.Trazio je sefa radnje I ona mu je rekla da pare nece dobiti niti ce da menjaju komp za drugi.Jedino sto moze je da trazi da dodje novi komp iz magacina.Pazi pricu koju serviraju jadnim ljudima koji nemaju blage veze,komp iz magacina!Pa gde se kompovi drze u magacinima?To je trebalo biti poslednje upozorenje da zove inspekciju.Ali nece da ih zove.

Posle tri dana ladno ga zove cuveni serviser racunara iz Emija I ladno mu se.....Sta se on okomio na ovaj racunar,on je odlican,nece dobiti novi.Kolega mu sve isprica mirno I stalozeno kako je bilo,a ovaj mu odgovara onako otresito I ljutito kao sta on misli da je.Ti monitori I kablovi su neispravni (na kojima je isprobao komp),ti ljudi ne znaju ni da upale komp I prekine poziv.Shock!

Negde oko 20.oktobra ga zovu iz radnje da je stigao komp I da je sredjen,proban I da radi.On pita kako znaju da radi ako je to novi racunar iz magacina (ha-ha),a trgovac kaze da je serviser napisao isto sto I prosli put.Znaci,mucak!
Povede on decu sa sobom pa opet u radnju.Dobar dan,dobar dan!Trgovac mu donosi komp,isti onaj,vidi se po nakrivljenom disku.Zove menadzerku radnje I kaze joj da nece da uzme stari komp I da insistira na novom,na nekom iz radnje ili da mu vrate pare.Ona mu odgovori da pare nece dobiti kao ni novi komp nego ovaj iz servisa.Kaze on da ce stajati ispred radnje sve dok mu ne vrate pare,a ona mu odgovori da moze da stoji ispred radnje do sudnjeg dana ako hoce.
On izvadi decu iz kola I da im loptu da se igraju ispred radnje I deca ko deca,divljaju.Ljudi prolaze,a on glasno vice.Ovi iz Emija su mi uzeli 50 hiljada dinara za novi kompjuter,a hoce da mi uvale stari neispravan,lopovi ,banda.Svakog ko je hteo da udje u radnju je zaustavio I govorio im ono sta se njemu desilo.I tako malo po malo ljudi su poceli da se skupljaju ispred radnje,a on ponavlja mantru.Kaze da je scena bila nadrealna.Klinci placu jer su se posvadjali,ljudi pokusavaju da smire decu,a on ponavlja jedno te isto.Posle nekih 35-40 minuta izlazi menadzerka iz radnje I gura mu pare u ruke.On ih izbroja,sakupi decu I ode.

Znaci,Emmi!Bezite od njih!

Poslednja izmena od moderatora:
Mi u Lazarevcu imamo Tehno Shop.Veoma korektni ljudi i nema zezanja kod njih.nabavljaju isto konfe po porudzbini.mogu oni da ti sklope,a mozes i sam.Super su i imaju dobre majstore za popravke.Nema lazi nema prevare.

Meni je poznata "krvna slika" računarske scene po Srbiji, a i narod hoće sve u full-u al za džabe...
Besna konfiguracija za 400 evra nikad nije postojala.
Od pećinskog doba aktuelan računar košta 1200 evra i tačka!
Ne, oće Srbin kompjuter, mobilni i auto za 1000 evra ukupno.

Kad budem uzimao sledeći laptop to će biti onaj na kom je instaliran besplatni Linux a skuplji od onog sa original Windowsom.
Fora je u komponentama koje su skupe iako je Linux besplatan.
Samo na full komponentama rade Linux, Windows i MacOS
Na onim reklamnim sranjima sa gigabajtima RAM-a i Terabajtima hard diska to je za neznalice ili alave što posle više para daju na budženja nego što je trebalo.

Za desktop mašinu uvek kreni od matične ploče i tu zvekni lovu.
Džaba grafička na jeftinoj matičnoj...

....
On izvadi decu iz kola I da im loptu da se igraju ispred radnje I deca ko deca,divljaju.Ljudi prolaze,a on glasno vice.Ovi iz Emija su mi uzeli 50 hiljada dinara za novi kompjuter,a hoce da mi uvale stari neispravan,lopovi ,banda.Svakog ko je hteo da udje u radnju je zaustavio I govorio im ono sta se njemu desilo.I tako malo po malo ljudi su poceli da se skupljaju ispred radnje,a on ponavlja mantru.Kaze da je scena bila nadrealna.Klinci placu jer su se posvadjali,ljudi pokusavaju da smire decu,a on ponavlja jedno te isto.Posle nekih 35-40 minuta izlazi menadzerka iz radnje I gura mu pare u ruke.On ih izbroja,sakupi decu I ode.

Znaci,Emmi!Bezite od njih!

Брате, ово је за филм! Подсеће ма на оне луде шпанске тј каталонске, луде надреалне комедије!
Смејао сам се пола сата!
....
Нема брате, док сам не узмеш правду у своје руке, ништа! Нико и ништа те неће овде заштити....

Kad budem uzimao sledeći laptop to će biti onaj na kom je instaliran besplatni Linux a skuplji od onog sa original Windowsom.
Fora je u komponentama koje su skupe iako je Linux besplatan.
Samo na full komponentama rade Linux, Windows i MacOS
Na onim reklamnim sranjima sa gigabajtima RAM-a i Terabajtima hard diska to je za neznalice ili alave što posle više para daju na budženja nego što je trebalo.

Za desktop mašinu uvek kreni od matične ploče i tu zvekni lovu.
Džaba grafička na jeftinoj matičnoj...

Ova zemlja definitivno ne bi imala problema u IT sektoru da su svi potkovani tolikim znanjem kao ti....

ako nekom nešto znači...
najnoviji hiren's boot proizvod je super stvar
radi se o tome da možete da napravite butabilni fleš i da sa fleša dignete win 10

Neverovatan si lik da je po tebi sve prevara.

I kakav to light os prepoznaje komponente?
Instaliraš Speccy na Windowsu...

Nema instaliran OS,blanko komp,a ne sme da se otvori kuciste zbog nalepnice i gubljenja garancije.Da proveris da li su ubacili u komp ono sta pise na specifikaciji instaliras preinstal OS.Hirens Boot Windows 10 PE se instalira za 2 minuta preko USB-a i u njemu pokrenes Speci i to je to.

Back