ELOHIM . rec Elohim, sta predstavlja, na koga se odnosi. da li je jedan Elohim, ili vise njih. da li je u mnozini? da li su to Annunaki?

mo.mass

Zainteresovan član
Poruka
347
Zasto , i da li je ispravno prevoditi rec Elohim sa "Bog" ( i varijacije poput "Gospod" ) ? Da li Elohim moze imati i neko drugo znacenje , neku drugu aplikaciju?
Da li u knjizi Postanka 1:26-27 gde kaze da "
  1. Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji.
  2. I stvori Bog čovjeka po obličju svojemu, po obličju Božijemu stvori ga; muško i žensko stvori ih.
Zanimljivo mi je da se u knjizi Postanja, u prvoj glavi ne pojavljuje rec Gospod ( Jahweh ) ....vec iskljucivo Elohim. Da li je vise Elohima sudelovalo u stvaranju , pogotovo jer Postanak 1:26-27 govori u mnozini ? Da li su i drugi, ne Izraelski Bogovi bili deo te mnozine ?

da čim prevode "da načinimo"
svevišnji (el elion) sa svojim sinovima kojima je kasnije delio kojem će koji narod pripasti.
U tom slucaju ... da li Jahve ima jurisdikciju nad nama ? U smislu : Ako ima vise Bogova poput Jahve , koji vladaju razlicitim oblastima , na osnovu toga sto im je El Elion ostavio u nasledje razlicite delove zemlje /naroda da vladaju njima ....da li ti narodi mogu sami od sebe da menjaju ko im je vladar /Gospod/Bog? Da li je Car mogao da naredi narodu da promeni ko im je Bog ? Da li je veca Carska ili Bozija? Ako je El Elion dao Jahvi u nasledje Izraelce , onda to (makar Jahve) nema blage veze sa nama , jer mi smo Srbi. Po tome , sluzimo li pogresnog Boga?

Zasto , i da li je ispravno prevoditi rec Elohim sa "Bog" ( i varijacije poput "Gospod" ) ? Da li Elohim moze imati i neko drugo znacenje , neku drugu aplikaciju?
  1. Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi, koji će biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cijele zemlje i od svijeh životinja što se miču po zemlji.
  2. I stvori Bog čovjeka po obličju svojemu, po obličju Božijemu stvori ga; muško i žensko stvori ih.
Zanimljivo mi je da se u knjizi Postanja, u prvoj glavi ne pojavljuje rec Gospod ( Jahweh ) ....vec iskljucivo Elohim. Da li je vise Elohima sudelovalo u stvaranju , pogotovo jer Postanak 1:26-27 govori u mnozini ? Da li su i drugi, ne Izraelski Bogovi bili deo te mnozine ?
Elohim je Bog JHVH Jehova
jedan jedini
tako i stoji u Bibliji

I Bog stvori nebo i zemlju...
Uvek je u jednini Bog STVORI

jedan jedini
tako i stoji u Bibliji

Pozdrav Aeternum, nadam se da mi necete zameriti sto cu se sloziti sa nekim detaljima vaseg odgovora , a sa nekima ...makar cu postaviti znak pitanja. Ovo kako ste napisali " Elohim je Bog JHVH Jehova " . Istina , ima delova gde se JHVH predstavlja kao Elohim Izraela. Kao na Sinaju , prilikom davanja zapovedi " Ja sam Jehve , tvoj Elohim koji sam te izveo iz ropstva misirskog " ( kod nas prevedeno otprilike kao " ja sam Gospod , Bog tvoj koji sam te izveo ..." ).

Imam utisak da je Biblija , ili bolje receno , Stari zavet , na neki nacin sazrevao od pozicije politeizma ka monoteizmu ... sto zbog raznovrsnosti pisaca Starog zaveta , sto zbog velikog vremenskog perioda koji ( navodno) pokriva. Imamo prazninu od pretpostavljenog zivota Mojsijevog ( delimicnog , ili pretpostavljeno vecinskog pisca Tore ( prvih 5 knjiga Mojsijevih )) do fizickih primeraka komadica tekstova Tore, od nekih najmanje 1100 godina.
To je tema sama za sebe : verujemo u autoritet knjiga Mojsijevih , jer ih je on hodao i razgovarao sa Bogom. A kako znamo da je on hodao i razgovarao sa Bogom ? Pa zato sto pise u knjigama Mojsijevim. A kako znamo da ih je bas Mojsije pisao ? Verom. Mnogo supljina popunjavamo verom.

U ovisnosti odakle uzimate taj citat ...i da li pise Elohim stvori , ili pise JHWH stvori ...razumevanje tekstva moze predstavljati mnozinu, ili jedninu.

Ovaj deo bas i ne zvuci kao jednina : " Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi " " Potom reče Elohim : da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi " . Sa kime je Elohim razgovarao , i na koga je mislio kada je rekao "hajde da nacinimo" ? Kako vi razumete taj deo?

Elohim je bog, El, Baal, Haddad.
Ovo je verovatno sumerska predaja, priča o njihovim kraljevima koju je Biblija preuzela.

Hrist najbolje zna i daje odgovor na to pitanje...

Jovan 17,3A ovo je život vječni da poznaju tebe jedinoga istinoga Boga, i koga si poslao Isusa Hrista.

A Apostoli isto kažu...

1. Timotiju 2,5Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovjek Hristos Isus,

Elohim je bog, El, Baal, Haddad.
Ovo je verovatno sumerska predaja, priča o njihovim kraljevima koju je Biblija preuzela.
Da, sad ste na opasnom terenu, koji se zove preuzimanje tekstova . Moglo se desiti da vuce korenje jos iz vremena El Elyona , jer je tako bilo i shvacanje ranih Izraelaca , da je tu bio vrhovni Bog , koji je izrodio mnostvo naslednika , i kada im je delio zemlju u nasledstvo, po broju svojih sinova, Jahvu je zapao za njegov dio da bude to Izrael. I jedno vreme Izraelci su smatrali da je njihov Elohim (Bog ) Jahwe , dok su Elohimi (Bogovi) drugih naroda izmedju ostalog i Astarta, Hemos , Milkom , Baal ...Ako je suditi po Ugaritskom tekstu (glinene plocice nadjene u Siriji , desetine hiljada , datiraju iz 12 veka pne ) , Kananski vrhovni Bog El je izrodio 70 naslednika.... Vremenom se prelilo u tvrdi monoteizam , kako je nama to plasirano, da je Jahve stvoritelj Univerzuma , jedini Bog itd. A to preuzimanje tekstova , moglo se desiti i za vreme Vavilonskog ropstva ...kad su imali pristup Vavilonskim bibliotekama , i dovoljno vremena , pa su prepisivali , da bi dali krila svom narodu. Mozda se odut poklapa biblijska prica o stvaranju sa Enuma Elish (Sumerijskim epom o stvaranju) , ili i prica o Utnapistimu...postala prica o Noju i potopu. Pozajmili su i legendu o Sargonu, koji je kao beba plovio u kosarici , pa su od toga sklepali detalje price o Mojsiju.

Da, sad ste na opasnom terenu, koji se zove preuzimanje tekstova . Moglo se desiti da vuce korenje jos iz vremena El Elyona , jer je tako bilo i shvacanje ranih Izraelaca , da je tu bio vrhovni Bog , koji je izrodio mnostvo naslednika , i kada im je delio zemlju u nasledstvo, po broju svojih sinova, Jahvu je zapao za njegov dio da bude to Izrael. I jedno vreme Izraelci su smatrali da je njihov Elohim (Bog ) Jahwe , dok su Elohimi (Bogovi) drugih naroda izmedju ostalog i Astarta, Hemos , Milkom , Baal ...Ako je suditi po Ugaritskom tekstu (glinene plocice nadjene u Siriji , desetine hiljada , datiraju iz 12 veka pne ) , Kananski vrhovni Bog El je izrodio 70 naslednika.... Vremenom se prelilo u tvrdi monoteizam , kako je nama to plasirano, da je Jahve stvoritelj Univerzuma , jedini Bog itd. A to preuzimanje tekstova , moglo se desiti i za vreme Vavilonskog ropstva ...kad su imali pristup Vavilonskim bibliotekama , i dovoljno vremena , pa su prepisivali , da bi dali krila svom narodu. Mozda se odut poklapa biblijska prica o stvaranju sa Enuma Elish (Sumerijskim epom o stvaranju) , ili i prica o Utnapistimu...postala prica o Noju i potopu. Pozajmili su i legendu o Sargonu, koji je kao beba plovio u kosarici , pa su od toga sklepali detalje price o Mojsiju.
Ep o Etani takođe, sve je postalo deo nove religije, koja se prilagođavala vremenu i izazovima.
Zanimljivo kako mnoge kulture i religije imaju slične legende.

Zanimljivo kako mnoge kulture i religije imaju slične legende.
Da, i kad se malo rascisti namalterisana dogma sa doktrinalnim verskim ucenjima , ostaje skelet koji se poklapa , da smo kolonizirani od strane tehnoloski razvijenije vrste. Uzgred , ovo sto ste spomenuli Ep o Etani ...skroz mi je nepoznato. O cemu se radi , tj kako se uklapa u skelet ?

Pozdrav Aeternum, nadam se da mi necete zameriti sto cu se sloziti sa nekim detaljima vaseg odgovora , a sa nekima ...makar cu postaviti znak pitanja. Ovo kako ste napisali " Elohim je Bog JHVH Jehova " . Istina , ima delova gde se JHVH predstavlja kao Elohim Izraela. Kao na Sinaju , prilikom davanja zapovedi " Ja sam Jehve , tvoj Elohim koji sam te izveo iz ropstva misirskog " ( kod nas prevedeno otprilike kao " ja sam Gospod , Bog tvoj koji sam te izveo ..." ).

Imam utisak da je Biblija , ili bolje receno , Stari zavet , na neki nacin sazrevao od pozicije politeizma ka monoteizmu ... sto zbog raznovrsnosti pisaca Starog zaveta , sto zbog velikog vremenskog perioda koji ( navodno) pokriva. Imamo prazninu od pretpostavljenog zivota Mojsijevog ( delimicnog , ili pretpostavljeno vecinskog pisca Tore ( prvih 5 knjiga Mojsijevih )) do fizickih primeraka komadica tekstova Tore, od nekih najmanje 1100 godina.
To je tema sama za sebe : verujemo u autoritet knjiga Mojsijevih , jer ih je on hodao i razgovarao sa Bogom. A kako znamo da je on hodao i razgovarao sa Bogom ? Pa zato sto pise u knjigama Mojsijevim. A kako znamo da ih je bas Mojsije pisao ? Verom. Mnogo supljina popunjavamo verom.

U ovisnosti odakle uzimate taj citat ...i da li pise Elohim stvori , ili pise JHWH stvori ...razumevanje tekstva moze predstavljati mnozinu, ili jedninu.

Ovaj deo bas i ne zvuci kao jednina : " Potom reče Bog: da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi " " Potom reče Elohim : da načinimo čovjeka po svojemu obličju, kao što smo mi " . Sa kime je Elohim razgovarao , i na koga je mislio kada je rekao "hajde da nacinimo" ? Kako vi razumete taj deo?
Bas zvuci kao jednina
Potom rece Bog a ne bogovi...
Bog se obraca svom Sinu Isusus Hristu
kojeg je prvo stvorio direktno pre svega

u tom slučaju semiti nisu tada ni znali za sve narode sveta.
Pa nisu Semiti delili zemlju , nego kako i sami rekoste El Elyon , je podelio zemlju u nasledstvo , po broju sinova svojih. Ako vec razgovaramo o Svevisnjem ...on nije Semita , i trebalo bi biti da je znao sve narode sveta. Inace ako se radi samo o lokalnom Bogu , da odma zavrsimo pricu o religijama , ukljucujuci i nase podvarijante Pravoslavlje i Svetoslavlje.

Pa nisu Semiti delili zemlju , nego kako i sami rekoste El Elyon , je podelio zemlju u nasledstvo , po broju sinova svojih. Ako vec razgovaramo o Svevisnjem ...on nije Semita , i trebalo bi biti da je znao sve narode sveta. Inace ako se radi samo o lokalnom Bogu , da odma zavrsimo pricu o religijama , ukljucujuci i nase podvarijante Pravoslavlje i Svetoslavlje.
sve zavisi kako gledaš na bibliju, ako kao istinitu božiju reč onda svevišnjeg zabole uopšte za druge narode. ako je gledaš kao mitologiju onda mi nemamo veze sa takvim pogledom na boga i svet uopšte. naše pravoslavlje je mešavina jevrejske i slovenske mitologije danas.

kako može evo konkretno za nas prva zapovest da važi?

Ја сам Господ Бог твој, који сам те извео из земље Мисирске, из дома ропскога.

Немој имати других богова уза ме.

jesmo li bili u misiru kao robovi, šta kaže istorija?

sve zavisi kako gledaš na bibliju, ako kao istinitu božiju reč onda svevišnjeg zabole uopšte za druge narode. ako je gledaš kao mitologiju onda mi nemamo veze sa takvim pogledom na boga i svet uopšte. naše pravoslavlje je mešavina jevrejske i slovenske mitologije danas.

Aj dokazi da nismo

U redu , da odgovorimo i na to pitanje . Licno, mislim da smo namagarceni .Prvo , nismo imali izbora , Carski Rim je bio prejak za nas , a i bili smo deo Rimskog carstva , tako da smo slusali sta nam je bilo receno. I kad smo se vec uhodali da budemo poslusni Carevima Rima , onda smo poslusali i kad su nam plasirali Hriscanstvo sa Teodozijem , pre isteka cetvrtog veka nase ere. Svakako da smo se opirali , jer do tada smo imali svoju veru ...medjutim nasi knezovi, despoti i ostali ...zbog politike , i vojnih saveza , a zatim stogod i zbog lakomosti su nam na kraju srucili niz grlo ovo sto sledimo i dan danas.

A u vezi Biblije , bez obzira koliko se veruje da je Bozja rec , kad se detaljnije pretrese , vidi se koliko ima supljina i kontradiktornosti ...a i koliko je u raskoraku Hriscanstvo i dan danas i sa time sta pise u Bibliji. Uostalom i sama cinjenica da ima na stotine , a po nekima i hiljadu Hriscanskih denominacija govori o tome koliko se razilazimoi u tumacenjima.

Vas sam "bocnuo" ...izvinjavam se , naletelo mi u sekundi, jer sam zapamtio da vam je poznat citat iz Ponovljenih zakona ...gde govori da je El Elyon podelio u nasledstvo zemlju po broju sinova svojih , i da je tada Jahvu zapao u njegov deo , Izrael. Izrael mu je dat kao njegov deo zaostavstine od Svevisnjeg.
I stvarno , pitanja su bila na mestu , ko smo mi da birkamo koga cemo sluziti ? Ako je , ne Jahve , vec licno Svevisnji odlucio ko ce vladati kojim delom. Tadasnja sluzenje bogovima , je bilo pre svega rintanje ...kao na plantazama Luizijane kako su robovi odrzavali za veleposednike.

Ali , na ovom forumu , nije mi fora dolaziti izvana sa negiranjem ...ono u smislu "ne verujem" ..."sve je to suplja prica" .... vec iznutar samoga teksta ukazati sta ne stima.

Jos da se vratim na vasu prvu recenicu : Biblija , Svevisnji ...zabole za druge narode.

Stari zavet je svakako bio usredsredjen na Izraelce . Mislim da je Novi zavet bio cista podvala Rima , da umeksa tvrdoglave i buntovne Jevreje , koji su bili kao na buretu baruta , i cekali mesiju da se porokaju sa Rimljanima . Te im je Rim plasirao Mesiju - jagnje , umesto lava kojeg su ocekivali. A istu formulu su onda preneli i na ostatak svojih teritorija , izmedju ostalog i na nas.

Medjutim, zanimljivo mi je da u Ugaritskom tekstu , vezanom za verovanje Kananaca (ne Jevreja) je takodje da je bilo vrhovno bozanstvo El ...koji je podelio naslednicima svojim da vladaju....

I ako se osvrnem na tematiku Annunakija , iz Sumerskih tekstova ...ima detalj gde je dosla komanda da svaki od Annunakija uzme po grupu ljudi i da se prosire , da nasele Zemlju. Mislim da je to pocetak naseljavanja planete , i da je svaki od te grupe Annunakija (Elohima) vladao svojom teritorijom kao lokalni bogovi. I da od tuda dolazi i nasa grupa sa Perunom .

Tako da Biblija i nema nista sa nama , ali da sam pocetak price o Svevisnjem , El Elyon daje postavku za sve.

I jos jednom , ako je Svevisnji podelio ... ( svakako da se Jahve prvi oglusio o Svevisnjega , jer je celu svoju karijeru proveo otimajuci teritorije od Baala , amoguce i od Astarte, Hemosa , Milkoma) ...po cijem autoritetu mi birkamo kome cemo sluziti ? - ako vec ceznemo za time da budemo sluge i robovi.

Da li imamo kapacitet da ustanemo protiv kolonizatora ? Da li imamo kapacitet da ustanemo protiv onih koji odrzavaju taj sistem mentalnog robovanja , pogotovo kad smo ih poistovetili sa nasim identitetom ... ? Pola nam je zivota u tim ritualima , pocev od krstenja , plivanja za Casnim krstom ...pa do vencanja i sahrana ... a i sluzbe , postove , crkvene svetce da i ne nabrajam...

Poslednja izmena:
jedan jedini
tako i stoji u Bibliji

Mauro Biglino je obavio brilijantan posao , gde je rekao da smo mi sve skupusali u jedno, dok smo prevodili razna imena Boga ...poput Elohim , Al Shadai, Adonai , El Elion, Jahve ... moguce da smo se prezatrcali u tom nastojanju da je to sve jedan Bog . Kao kad bi recimo tu bila imena poput : Petar , Marko, Janko, Vladimir , Jovica ....i mi prilikom prevodjenja tekstva kazemo da sve ta imena u stvari se odnose na Jovicu ???
Zatim, imate recimo tekst u 5. Mojsijevoj 32 glava , gde razni prevodi kazu sledece :
Ivan Saric:
Kada je Svevišnji dijelio narodima posjede, kada je dijelio sinove čovječje, tada je postavio međe narodima po broju sinova Izraelovih. Jer je dio Gospodnji narod njegov, Jakov je njemu odmjerena baština.
Jeruzalemska Biblija :
Kad je Višnji baštinu dijelio narodima, kad je razmještao sinove čovječje, odredi im međe po broju Božjih sinova: tad Jahvu njegov narod zapade, Jakov bi njegova baština.
Djuro Danicic :
Kad višnji razdade našljedstvo narodima, kad razdijeli sinove Adamove, postavi međe narodima po broju sinova Izrailjevih.Jer je dio Gospodnji narod njegov, Jakov je uže našljedstva njegova..
Uglavnom kazu da je Visnji stvorio narode po broju svojih sinova, dao svakome u nasljedstvo odredjenu skupinu ljudi i prepustio sinovima da vladaju tim narodima.Na taj nacin je i Jahve dobio svoj deo nasledja , dobio je narod Jakovljev u nasledje.
Da je to zaista tako , moze se videti i u Knjizi o Sudijama , 11 glava (gde se Jeftaj svadja sa Moabcima , i kaze sta oni hoce ?" Nije li tvoje ono što ti da da je tvoje Hemos bog tvoj? ")
Jednako i u 1.Carevima , 11 glava , Gospod se zali kako je Salamun zastranio sa drugim bogovima " To je zato što me ostavio i poklonio se Aštarti, boginji Sidonaca, Kemošu, bogu moapskom, i Milkomu, bogu Amonaca, i ne hodi više mojim putovima; ne čini što je pravo u mojim očima, niti izvršava moje zakone i naredbe kao što je činio njegov otac David." Sve ovo sto sam podebljao , u originalu pise Elohim.
" To je zato sto si me ostavio i poklonio se Astarti , Elohimu Sidonaca, Kemosu , Elohimu Moapskom, i Milkomu Elohimu Amonaca. ".

Sve upucuje da je El Elion ( Svevisnji) dao svojim sinovima (Elohimima ) ( "Bogovima") da svako uzme po jednu grupu ljudi (narod) i naseli komad zemlje , i da tamo vlada. Tako su i Elohimi koji su nabrojani po imenu dobili svoje delove zemlje, i narode : I Astarta, i Kemos, i Milkom, i Jahve , i Baal...i jos 65 drugih Elohima . ( Ugaritski tekst , prevod glinenih plocica nadjenih sa teritorije Sirije ,iz 12 veka pne, govori o verovanju Kaananaca itu spominje Vrhovnog boga El, koji je stvorio 70 potomaka (Elohima))

Pretpostavljam da su ako ne i svi , a ono makar neki od tih Elohima , bili u onoj mnozini spomenuti : " Hajde da napravimo coveka po oblicju svojemu"

Jedini razlog sto smo se mi zalepili za Boga (Elohima) Jahvu je sto ga je Rim popularizovao kroz promociju Hriscanstva.
Biblija ne govori kojem Elohimu je zapao narod Srba sa njihovom teritorijom.
Biblija ne govori da su narodi birali Elohime koji ce vladati pojedinacno narodima.
Biblija kaze da je to odredio ne Elohim Jahve , vec El Elion - Svevisnji, koji ce Elohim dobiti koju skupinu ljudi-narod, i gde ce se naseliti.
Stari zavet ne govori o drugim detaljima , za druge narode , jer je pisan iz grupe ljudi/ jednog naroda koji je odredjen da sluzi Jahvi, pa se najvise i bave sobom i svojim Elohimom, a tek tu i tamo spomenu narode koji su im stali na zulj , a sluze drugim Elohimima.

Tako da zaista , ako se gleda Biblijski, ne daje dojam da je Jahve stvoritelj Univerzuma ,i svega zivog, a jos manje jedan jedini "pravi" Bog.
Nekako je vise plemenski Bog , bog Jakovljev , Jakovljevog naroda, na teritoriji Levanta .

Sve sto se rodi, jednog dana i umre. Kako mi , tako i kolonizatori : Elohimi. Biblija ne ide u te detalje , gde su skoncali i kad, ti Elohimi. Da li ih jos ima , i na koji nacin vladaju nama.

Poslednja izmena:
Da, i kad se malo rascisti namalterisana dogma sa doktrinalnim verskim ucenjima , ostaje skelet koji se poklapa , da smo kolonizirani od strane tehnoloski razvijenije vrste. Uzgred , ovo sto ste spomenuli Ep o Etani ...skroz mi je nepoznato. O cemu se radi , tj kako se uklapa u skelet ?
Ep o Etani, borba dobra i zla, Zevsa i Tifona, orla i zmije. U epu orao nije baš oličenje dobrote, ali je dovoljno dobar za religijske priču o dobrom.
To je i baza za Ahura Mazdu.
Smatram da ime tog božanstva proizilazi iz igre reči Ahura-Ahur-Ahor-A hor-Horus-orao i Mazda-M Azda-Azdaha-Aždaha-zmaj-zmija.

Back