Elohim je Bog JHVH Jehova
jedan jedini
tako i stoji u Bibliji
I Bog stvori nebo i zemlju...
Uvek je u jednini Bog STVORI
Mauro Biglino je obavio brilijantan posao , gde je rekao da smo mi sve skupusali u jedno, dok smo prevodili razna imena Boga ...poput Elohim , Al Shadai, Adonai , El Elion, Jahve ... moguce da smo se prezatrcali u tom nastojanju da je to sve jedan Bog . Kao kad bi recimo tu bila imena poput : Petar , Marko, Janko, Vladimir , Jovica ....i mi prilikom prevodjenja tekstva kazemo da sve ta imena u stvari se odnose na Jovicu ???
Zatim, imate recimo tekst u 5. Mojsijevoj 32 glava , gde razni prevodi kazu sledece :
Ivan Saric:
Kada je Svevišnji dijelio narodima posjede, kada je dijelio sinove čovječje, tada je postavio međe narodima po broju sinova Izraelovih. Jer je dio Gospodnji narod njegov, Jakov je njemu odmjerena baština. |
Jeruzalemska Biblija :
Kad je Višnji baštinu dijelio narodima, kad je razmještao sinove čovječje, odredi im međe po broju Božjih sinova: tad Jahvu njegov narod zapade, Jakov bi njegova baština.
Djuro Danicic :
Kad višnji razdade našljedstvo narodima, kad razdijeli sinove Adamove, postavi međe narodima po broju sinova Izrailjevih.Jer je dio Gospodnji narod njegov, Jakov je uže našljedstva njegova..
Uglavnom kazu da je Visnji stvorio narode po broju svojih sinova, dao svakome u nasljedstvo odredjenu skupinu ljudi i prepustio sinovima da vladaju tim narodima.Na taj nacin je i Jahve dobio svoj deo nasledja , dobio je narod Jakovljev u nasledje.
Da je to zaista tako , moze se videti i u Knjizi o Sudijama , 11 glava (gde se Jeftaj svadja sa Moabcima , i kaze sta oni hoce ?" Nije li tvoje ono što ti da da je tvoje Hemos
bog tvoj? ")
Jednako i u 1.Carevima , 11 glava , Gospod se zali kako je Salamun zastranio sa drugim bogovima " To je zato što me ostavio i poklonio se Aštarti,
boginji Sidonaca, Kemošu,
bogu moapskom, i Milkomu,
bogu Amonaca, i ne hodi više mojim putovima; ne čini što je pravo u mojim očima, niti izvršava moje zakone i naredbe kao što je činio njegov otac David." Sve ovo sto sam podebljao , u originalu pise Elohim.
" To je zato sto si me ostavio i poklonio se Astarti , Elohimu Sidonaca, Kemosu , Elohimu Moapskom, i Milkomu Elohimu Amonaca. ".
Sve upucuje da je El Elion ( Svevisnji) dao svojim sinovima (Elohimima ) ( "Bogovima") da svako uzme po jednu grupu ljudi (narod) i naseli komad zemlje , i da tamo vlada. Tako su i Elohimi koji su nabrojani po imenu dobili svoje delove zemlje, i narode : I Astarta, i Kemos, i Milkom, i Jahve , i Baal...i jos 65 drugih Elohima . ( Ugaritski tekst , prevod glinenih plocica nadjenih sa teritorije Sirije ,iz 12 veka pne, govori o verovanju Kaananaca itu spominje Vrhovnog boga El, koji je stvorio 70 potomaka (Elohima))
Pretpostavljam da su ako ne i svi , a ono makar neki od tih Elohima , bili u onoj mnozini spomenuti : " Hajde da napravimo coveka po oblicju svojemu"
Jedini razlog sto smo se mi zalepili za Boga (Elohima) Jahvu je sto ga je Rim popularizovao kroz promociju Hriscanstva.
Biblija ne govori kojem Elohimu je zapao narod Srba sa njihovom teritorijom.
Biblija ne govori da su narodi birali Elohime koji ce vladati pojedinacno narodima.
Biblija kaze da je to odredio ne Elohim Jahve , vec El Elion - Svevisnji, koji ce Elohim dobiti koju skupinu ljudi-narod, i gde ce se naseliti.
Stari zavet ne govori o drugim detaljima , za druge narode , jer je pisan iz grupe ljudi/ jednog naroda koji je odredjen da sluzi Jahvi, pa se najvise i bave sobom i svojim Elohimom, a tek tu i tamo spomenu narode koji su im stali na zulj , a sluze drugim Elohimima.
Tako da zaista , ako se gleda Biblijski, ne daje dojam da je Jahve stvoritelj Univerzuma ,i svega zivog, a jos manje jedan jedini "pravi" Bog.
Nekako je vise plemenski Bog , bog Jakovljev , Jakovljevog naroda, na teritoriji Levanta .
Sve sto se rodi, jednog dana i umre. Kako mi , tako i kolonizatori : Elohimi. Biblija ne ide u te detalje , gde su skoncali i kad, ti Elohimi. Da li ih jos ima , i na koji nacin vladaju nama.