Elektromobili su mnogo manje pouzdani od običnih

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.298
Električna vozila imaju znatno manje delova od normalnih što bi trebalo da znači i da se manje kvare. Teoretski sve to lepo zvuči. Malčice je drukčije u praksi.

Tesla-Cybertruck.jpg

Električna vozila su daleko manje pouzdana od vozila koja pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem, prema rezultatima istraživanja Consumer Reportsa o zadovoljstvu vlasnika pouzdanošću objavljenim u sredu.
Podaci prikupljeni od strane Consumer Reportsa od vlasnika preko 330.000 vozila u rasponu modelnih godina od 2000. do 2024. pokazuju da su električna vozila u proseku 79 procenata manje pouzdana od vozila na SUS pogon, uprkos manjem broju pokretnih delova i jednostavnijoj konstrukciji pogona.
Plug-in hibridi su još gori kada je u pitanju pouzdanost, sa zapanjujućih 146 odsto više problema u odnosu na tradicionalne automobile na benzin. Zanimljivo je da su tradicionalna hibridna vozila postigla najbolje rezultate, stvarajući 26% manje problema u odnosu na vozila na pogon SUS.

Consumer Reports sugeriše da nove tehnologije koje proizilaze iz razvoja električnih vozila znače da će oni koji su ih rano usvojili morati da se suoče sa nekim nedostacima pre nego što se pouzdanost poboljša.

„Što je duže vozilo ili tehnologija u proizvodnji, više se greške razrađuju“, rekao je za Automotive News viši direktor za testiranje automobila CR-a Džejk Fišer. „Proizvođači automobila koji su ranije proizvodili „električare“, poboljšavaju pouzdanost.“
https://autorepublika.com/2023/11/3...omobili-su-mnogo-manje-pouzdani-od-termickih/

Zaključak - Tojota opet dominira po pitanju pouzdanosti. Njeni hibridi su se najbolje pokazali. To smo međutim znali i pre. Tesla i ostali će još morati da uče da prave automobile. Ok, znaju da prave kompjutere, ali to je nešto drugo.

Tako je sa svakom novom kompleksnom tehnologijom - prvih nekoliko godina broj gresaka je ogroman, ali se to vremenom smanjuje.

Cekam da vidim sada kada krenu masovnije na vodonik, kako ce tu biti. Opet ce Japanci biti u prednosti, jer vec 2 decenije skoro razvijaju tu tehnologiju, a honda i toyota su cak imale i komericjalne modele gde su to lepo testirali.

Problem je u tome što mnogi proizvođači EV zapravo imaju veoma malo iskustva u proizvodnji automobila.
To jeste, zato treba uvek birati stare i pouzdane proizvodjace.
A i svima savetujem da sacekaju i preskoce EV na baterije, i sacekaju da se zalaufaju EV na vodonik. To ce biti prava stvar, sto bi rekli "best of the both world" - imas elektro auto, ali struju generises iz ekoloski cistog i mocnog goriva koje sipas na pumpi kao sto sipas benzin.

A i svima savetujem da sacekaju i preskoce EV na baterije, i sacekaju da se zalaufaju EV na vodonik. To ce biti prava stvar, sto bi rekli "best of the both world" - imas elektro auto, ali struju generises iz ekoloski cistog i mocnog goriva koje sipas na pumpi kao sto sipas benzin.
Једини проблем са водоником је што је превоз незгодан, читај скуп. Ако би се све правило на лицу места, то би заиста било добро решење. Постоје неки покушаји у том смислу, али тек покушаји. Није још масовно.

Ne znam baš kako će to ići. Vodonik trenutno slabo gde ima da se sipa, a instalacija za njega je komplikovanija i skuplja nego za EV punjače.

Једини проблем са водоником је што је превоз незгодан, читај скуп. Ако би се све правило на лицу места, то би заиста било добро решење. Постоје неки покушаји у том смислу, али тек покушаји. Није још масовно.
Ne znam baš kako će to ići. Vodonik trenutno slabo gde ima da se sipa, a instalacija za njega je komplikovanija i skuplja nego za EV punjače.

Razvija se prica. Cim su Nemci napravili nacionalnu strategiju i ulozili milijarde, prica ce da se zalaufa za 5-6 godina samo tako 😎

Tesko izvodljivo ..Ja sam isto mislio ali sam malo citao o tome i problem je skladištenje ..Temperatura tečnog i zapremina skladišta da bi auto bio upotrebljiv ..Autobusi su mogući, vozovi kamioni jer tamo mogu spakovati dovoljno velik tank i nema stajanja ..ali na autu od 3-4m da bude funkcionalno tesko..Na samom parkiranje od dan dva bi se izgubila većina gotiva ..

Tesko izvodljivo ..Ja sam isto mislio ali sam malo citao o tome i problem je skladištenje ..Temperatura tečnog i zapremina skladišta da bi auto bio upotrebljiv ..Autobusi su mogući, vozovi kamioni jer tamo mogu spakovati dovoljno velik tank ali na autu od 3-4m da bude funkcionalno tesko
To je reseno vodonicnim gorivim celijama, koje ujedno i skladiste i vrse sagorevanje, tj. konverziju vodonika u elektricnu energiju.
Izguglaj malo hondina i tojotina resenja. Odlicna su.

To je reseno vodonicnim gorivim celijama, koje ujedno i skladiste i vrse sagorevanje, tj. konverziju vodonika u elektricnu energiju.
Ništa nije rešeno.
Jeste vodonik neiscrpan izvor energije, ali je problem skladištenje i proizvodnja vodonika.
Da bi se prozveo vodonik, potrebna je energija, a teško da je za to dovoljna samo zelena energija.
To ti je isti problem kao i sa električnim vozilima - kako proizvesti toliku količinu struje potrebnu
za punjenje baterija električnih vozila?

Treba da punimo električne automobile strujom proizvedenom u termoelektrani?
Pa bravo.

Ništa nije rešeno.
Jeste vodonik neiscrpan izvor energije, ali je problem skladištenje i proizvodnja vodonika.
Da bi se prozveo vodonik, potrebna je energija, a teško da je za to dovoljna samo zelena energija.
Zato se ulazu ogromne pare u centrale za proizvodnju vodonika na severu Afrike.
To nije resenje za preko noci.
Ozbiljne drzave su napravile nacionalne strategije u vezi uvodjenja vodonika.

Back