Elektroinženjeri beže iz Srbije!

Torrente Bgd

Buduća legenda
Poruka
34.549
Najuspešniji diplomci Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu napuštaju Srbiju odmah po diplomiranju, u poslednjih nekoliko decenija otišlo čak 5.000 najboljih
Najbolji studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, sa prosekom ocena iznad devet, napuštaju Srbiju čim uzmu diplomu u ruke! Kako saznajemo od profesora na ETF-u, ostali odlaze postepeno, kada im se ukaže prva povoljna prilika, što može uskoro da rezultira ozbiljnim manjkom stručnjaka elektrotehnike u Srbiji!
Zemlju je od 1990. do 2000. godine napustilo 1.200 diplomaca Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a nezvanični podaci govore da je u poslednjih nekoliko decenija Srbija ostala bez čak 5.000 elektroinženjera. Dekan ETF-a dr Miodrag Popović kaže za naš list da podaci pokazuju da veliki broj studenata odlazi iz zemlje odmah po diplomiranju jer im u inostranstvu nude kvalitetne i odlično plaćene poslove!

Razlog uništena privreda

- Bar 30 odsto studenata iz jedne generacije odlazi u inostranstvo odmah po dobijanju diplome, dok jedan broj njih napušta zemlju u naredne dve do tri godine. Devedesetih godina naši studenti su masovno išli u Kanadu i Ameriku, gde su dobijali dobro plaćene poslove ili su nastavljali stručno usavršavanje. Od 2000. godine promenio se trend, pa naši inženjeri sada najčešće odlaze u zemlje Zapadne Evrope - ističe Popović.

Naš sagovornik objašnjava da diplomci ETF-a napuštaju Srbiju zato što im se ovde ne nude dovoljno kvalitetni i dobro plaćeni poslovi.

- Ovi mladi ljudi ulažu ogroman trud da dođu do diplome i zauzvrat očekuju kvalitetan i dobro plaćen posao. Evropa, Kanada i Amerika im baš to i nude, i zato i odlaze! Ne verujem da će trend odlaska naših diplomaca biti zaustavljen sve dok se ne obnovi srpska privreda koja je potpuno urušena. Do tada, najbolji će nam i dalje odlaziti iz zemlje - upozorava dekan Popović.
Doktor Veselin Branković, diplomac beogradskog ETF-a, jedan od najboljih studenata u generaciji 1983/84, otišao je u Nemačku odmah po diplomiranju.

- Iz moje generacije od 330 ljudi njih 150 je u inostranstvu! Ja sam dobio izradu doktorskog rada u sklopu ugovora da radim kao naučni saradnik na Univerzitetu u Bremenu. Nakon školovanja sam ostao u Nemačkoj - kaže Branković, koji je zaposlen kao direktor za hardverske platforme u nemačkoj kompaniji „TES elektronik solušen".

Vise na...

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/141331/Elektroinženjeri+beže+iz+Srbije!.html

O ovom sam pisao 100x.Ne odlaze samo elektro već svi inženjeri,pošto ovu državu vode mamlazi koji su po zanimanju pravnici i ekonomisti.Takvi mediokriteti ne mogu da odu u inostranstvo zato što ne znaju ništa da rade ali zato znaju da teraju odavde inteligentnije i obrazovanije od sebe.
Јел тако о најљепшем,а??? Седи доле ! Један!!!:hahaha::rotf::zcepanje:

У демокрацијској србији нема перспективе.
Све је подређено распродаји и уништењу.Зарад пријатеља и личне користи владајуће касте.
Сутра кад све пресуши и кад се пријатељи спакују све што пожеле и оду остаће пустош.
Без идеја, без људи, без знања и способности да се ишта осмисли произведе и прода остаће еуропска србија за подсмех.
Болесна,гладна и презадужена.Захваљујући обећањима и сновима.О будућности.

Kako mu je...loše mu je. :whistling: Preko 50% mojih kolega je negde po belom svetu. I svi kukaju a niko se ne vrati. :lol:

Највећа кукњава је кад наши гастарбајтери дођу овде за време годишњих одмора.
Па тамо је тешко, па скупо, па ово па оно ...
Једном свом рођаку сам рекао: ''па што се онда не вратиш у Србију ... да живиш к'о човек''?
Понашају се као да су дошли у Емирате, као да смо ми шеици, а они јадна сиротиња .... само да се не истроше код родбине.
Али зато пара има за кафане да се ките певаљке ... голема је туга гастарбајтерска
Част изузецима !

Највећа кукњава је кад наши гастарбајтери дођу овде за време годишњих одмора.
Па тамо је тешко, па скупо, па ово па оно ...
Једном свом рођаку сам рекао: ''па што се онда не вратиш у Србију ... да живиш к'о човек''?
Понашају се као да су дошли у Емирате, као да смо ми шеици, а они јадна сиротиња .... само да се не истроше код родбине.
Али зато пара има за кафане да се ките певаљке ... голема је туга гастарбајтерска
Част изузецима !
Takav profil ljudi mi je jako dobro poznat ali ne pričamo o njima. Ovo su ljudi koji su otišli u ranim devedesetim i nemaju pojma o svim s*ranjima koja su nas zadesila i misle da je ovde isto zezanje kao kad smo išli na elektrijade.

ma, boravio sam ja tamo, nekoliko puta, uglavnom krace

meni se svidja, zemlja gradjanskog mira i idile.

a licni mir imas u glavi i srcu ili nemas

Iz Nisa sa El fakulteta je poceo postepeni idlazak inzenjera elektronike jos 70-tih a kulminirao je odlazak 80-tih. Tih godina su vrata bila otvorena svakom sa diplomom El fak. iz Nisa i ElTeh faksa iz Bgd. Sada El faks upisuju samo oni koji zele u inostranstvo.

Tamo, u razvijenim zemljama, na primer u Becu gde sam bio, retko ko studira elektroniku, unosnije je pravo, bankarstvo ili osiguranje i zato im stalno trebaju inzenjeri.

Medjutim nije sve tako sjajno. Moj prijatelj koji je otisao 80-tih kod Eriksona u Australiji, pa napredovao i prebacio se u Svedsku redovno dolazi u leto i uvek popricamo o svemu. U startu je po svemu bolje ziveo od mene, stan, auto velika plata i t. d. No, prolazile su godine i proslog leta ga pitam da podvuce crtu, jer smo obojca pri kraju radnog veka, i da sroci rezultat. Sta je rezime: jedno dete hoce da zivi u Britaniji, drugo da se vrati u Australiju, on ne moze da se vrati jer jos otplacuje stan (u odnosu na moj duplo veci) koji je pod hipotekom, Ustedjevina mala, izgubio nesto na berzi, dodatno penziono osiguranje nije placao jer je mnogo ulagao u decu (engleska skola i slicno). U ocevoj kuci njegov brat (nije inzenjer) sredio svoj sprat a njegov zjapi i propada. Sada kada je omatorio, i kada se otpustaju radnici, gleda da dodje na posao pre kolege da to zapazi sef, a kada se zavrsi radno vreme i on i kolega se prave da rade i cekaju da onom drugom pre dosadi i prvi ode.

Posto zna sta sam ja stekao za ovih teskih nekoliko decenija on to okarakterisa da sam ja za njega kapitalista. Dakle svih ovih decenija je on bolje ziveo, ali je manje stekao.

Inzenjer, makar bio i sitan sef, nije kao vodoinstelater, mora da stanuje u odredjenom delu grada, da ima solidan auto da skoluje decu a sve tokosta. Dotle vodoinstalater stanuje gde hoce, jede salame i beli luk, tezgari i odvaja pare na gomilu. Svakako muci se ali i dosta ustedi i donese kuci.

Ali kada si mlad ne razmisljas mnogo, vazno je da ti je dobro danas, i bice ti dok si mlad i jak. A posle, ko ce o tome da razmislja.

..zato treba izjednachiti shkolarine sa istim fakultetima u americi ,kanadi i evropi ,pa kad vec idu radi para nek i plate poshteno a ne ovde se skoluju besplatno a onda odu tamo pljuju nas i zaradjuju dobru kintu ............

nije to resenje. resenje je da se srbiji napravi privreda. ne mozes ti nikoga silom na nesto terati.

kada bi izjednacio skolarine svi bi isli da studiraju u inostranstvu, mislim ti koji mogu to sebi da priuste , jer inostrana diploma u svakom slucaju vredi vise nego ova nasa.

nije to resenje. resenje je da se srbiji napravi privreda. ne mozes ti nikoga silom na nesto terati.

kada bi izjednacio skolarine svi bi isli da studiraju u inostranstvu, mislim ti koji mogu to sebi da priuste , jer inostrana diploma u svakom slucaju vredi vise nego ova nasa.

Nije ni to resenje.

Resenje je smanjiti broj upisanih na fakultete. A ne i dekani i profesori samo gledaju kako da zarade, a sutra sto ce taj kadar ostati da se muci ovde bez posla ili da ode u inostranstvo, to ih ne interesuje.

Drzava je kriva sto na taj nacin (jos od Slobinih vremena) privremeno kupuje socijalni mir.

A posle se ubijaju od razocarenja. Ni to ne ide.

Back