Elektricni automobili nastupaju korakom pobednika !

Moze biti i to...Nekada je nauka smatrala da je nafta nastala od raspadnutih zivih bica, ali onda su shvatili da na Zemlji nikada nije postojalo toliko zivih bica koliko ima nafte, pa su isukali drugu teoriju: da je nafta mineralnog porekla!
Ма та теорија као и она Дарвинова, глупост. Нафта се извлачи углавном из стена и сличних материјала, тамо је у капиларама матаријала, извлачи се уз потпритисак...
 
Mislim da su električni automobili budućnost. Međutim tu vidim problem sa baterijama čija je tehnologija istina sve bolja i bolja ali i one najmodernije imaju određen broj ciklusa punjenja i pražnjenja. Kada dođe vreme za zamenu koštaće kao pola auta.
Neće ta cene ide dole .. Cana $ po kwh
Screenshot_20200202_134330_com.android.chrome.jpg
 
Kreće masovna proizvodnja električnog GOLFA!

Nemački auto-gigant je u četvrtak pokrenuo proizvodnju električnog hečbeka ID3.
VW ID3 je najpre prebrodio probleme sa softverom, a sada i sa zastojem u proizvodnji izazvanim pandemijom koronavirusa, pa su fabričke trake pogona Cvikau u Nemačkoj ponovo pokrenute.
Kako je protparol kompanije najavio, lansiranje na tržište planirano je za leto 2020, piše Autonews Europe.
"Naš cilj je da kupcima što pre isporučimo 30.000 vozila iz prve serije modela ID3", kažu u Volkswagenu.

Pošto se zahukta proizvodnja ovog modela, Volkswagen planira da pokrene i drugu proizvodnu traku na kojoj će se sklapati drugi električni model, krosover ID4.
U fabrici Cvikau će se izrađivati i električni krosover Audi e-tron Sportback, kao i Seatov serijski model na struju, zasnovan na konceptu el-Born.
Pre pogona Cvikau, Volkswagen je već pokrenuo proizvodnju u svojoj fabrici u Bratislavi, gde se prave modeli kao što su Porsche Cayenne, VW Touareg i Audi Q7.

B92

Ovo već sve više liči na naslov teme, električni automobili za sada polako ali nezaustavljivo će potisnuti ove naše "standardne". Mislim da će veća ponuda a i konkurencija učiniti da ova auta budu pristupačnija i povoljnija.
 
Bas sam pre par dana kontaktirao predstavnike Tojote u Srbiji jer gledam nove automobile i na hibridna vozila je garancija 3 godine na vozilo i 5 godina na hibridne delove, a ta garancija se posle toga moze obnavljati do 10 godina. Jednostavno se ne isplati razlika u ceni ako se ne predje bar 120 - 150 000 KM sa tim vozilom. Takodje hibridni pogon se koristi samo ako se vozi ispod 50 KM na sat.
 

Back
Top