Električna Gitara za početnika

Prvo gledaj da uložiš vreme u vežbanje :) Ne svira gitara nego gitarista. Što se setup-a tiče, video sam na FB servis gitara u TC Singidunum u Uzun Mirkovoj (nisam bio tamo, pa samo pominjem, ne mogu da preporučujem jer nisam koristio njihove usluge). Ja pazarim D'Addario žice, ali imaš i Fender, Gibson, Ernie Ball...

Vežbam naravno i idem na časove, znam da bez toga ne mogu da napredujem. Sve pesme koje sam ostavljala za kasnije kad nabavim električnu sad konačno mogu da sviram tj. učim. 😅 Trenutno mi ne smeta toliko ni pojačalo koliko žice. Svirala sam na akustičnoj i na njoj naučila barre hvat, a sad na električnoj mi treba više snage jer me žice ubiše. 😅 Pa se demorališem jer sam se naslušala priča "Samo ti uči na akustičnoj, kad uzmeš električnu biće ti 10x lakše". Ne znam što nije 😅

Trenutno sam zaglavljena sa vežbom 1. 5. 3. 5. polje i sa svakom žicom se pomeram jedno polje napred, pa završim sa 6. 10. 8. 10. I to radim neke dve nedelje i na početku nisam mogla mali prst da "razvučem" toliko, ali sad uspevam da se "popnem" tako, međutim, još je to jadno. 😅 Onda me te vežbe iznerviraju i demorališu, pa se bacim na učenje pesama. 😅

Za tebe isto važi predlog da kupiš paket (gitara, pojačalo, uz to neke slušalice jer većina tih malih pojačala ima ulaz za slušalice - dok ne naučiš da sviraš :)). Bolje novo prosečno nego polovno (ako se ne razumeš šta da gledaš). Za povezivanje gitare i kompjutera ti je potreban audio interfejs, ne ide to baš "ubodeš i sviraš". Ne znam da li kod nas ima jeftinije od 100-ak evra (Focusrite Scarlet Solo 3rd gen), možda neki kinez (ja imam nešto, ali ako kupuješ, opet, bolje uzmi novo, taj FR Scarlet je sasvim OK), onda u kompu i neka aplikacija koja će da taj signal pretvori u zvuk (Guitar Rig, Peavey Revalver, BiasFX...ove aplikacije se plaćaju, ali :whistling:). Ove aplikacije imaju sve drugo što ti treba (pedale, efekte...)
Čuo sam da su ti paketi baš očajni pa zbog toga nisam hteo. I pritom, ako posle nekog vremena "maturiram" i hoću da prodam tu istu opremu, dosta bih izgubio novca. A za povezivanje na komp sam video da postoji neki usb interface za 15ak evra. Izgleda kao plastikaner, ali kažu ljudi na netu da je okej. Ovu količinu novca koju sam odvojio mi nije žao da dam pa zato gledam neku finu polovnu opremu

Znam za njega, ima klipove sa tipičnim greškama koje prave početnici. Videla sam i vežbe da snima, ali mi se bar te koje sam videla, činile težim, pa sam ih preskočila, ali prečešljaću ponovo kanal. Hvala ti 🤘
Da, ali sa greskama koje prave pocetnici u "sredingu" a ne pocetnici na gitari. Ti pocetnici koji grese u sredingu, vec znaju osnove gitare i nisu pocetnici od nule. Ti pocetnici zele da nauce sreding u cemu nema nista lose, ali brzina nije merilo sviranja gitare niti te "srederi" uce osnovama sviranja gitare. Ako vec zelis da naucis da sviras gitaru a totalni pocetnik si, onda uzmi pocetnicki kurs. Neki koji pocinje od nule. "Fender Play", "Jam Play", "Simply Guitar" i slicne koji ce te nauciti progresivnost akorda, skala, metode gitare, metode trzalice i prstiju, raspored prstiju i slicne osnovne, pocetnicke stvari sviranja gitare.

Nije lako nama početnicima. 😅
Nije tema, ali pitam uvek svakoga za koga znam da svira gitaru, posle kog perioda ste postali onako ok gitaristi?
Ja sviram nekih osam meseci, ali neka je sedam jer sam u jednom momentu imala "krizu" i omrzla gitaru. 😂 I gledala sam ljude što su snimali svoj napredak, to je kidalo gitaru već posle tri meseca, a ja se i sad mučim sa menjanjem akorda na primer. Mada mislim da je tu bila greška što nisam od starta krenula sa njima nego su bile neke jednostavne melodijice. Išla sam na časove u jednoj školi i tamo kad ne znaš ništa, sviraš bas i dosta toga je na tebi da savladaš.
Verovatno tu ima i do vremena za vežbanje, osam sati vežbe kao klinci recimo, ne mogu da izguram jer radim, ali vežbam svaki dan oko dva sata jer nakon toga mi opadne koncentracija.

Trenutno sam zaglavljena sa vežbom 1. 5. 3. 5. polje i sa svakom žicom se pomeram jedno polje napred, pa završim sa 6. 10. 8. 10. I to radim neke dve nedelje i na početku nisam mogla mali prst da "razvučem" toliko, ali sad uspevam da se "popnem" tako, međutim, još je to jadno. 😅 Onda me te vežbe iznerviraju i demorališu, pa se bacim na učenje pesama. 😅
tako i treba. Ideš malo sa vežbama ali i sviraš pesme "za svoju dušu". Treba da ti prvenstveno bude zabavno

Trenutno mi ne smeta toliko ni pojačalo koliko žice. Svirala sam na akustičnoj i na njoj naučila barre hvat, a sad na električnoj mi treba više snage jer me žice ubiše.
osim ako "akustična" gitara nije klasična sa najlonskim žicama, teško da prosečna električna ima "tvrdje" žice od akustične. Žice na akustičnoj su generalno deblje nego na električnoj i višlje su od vrata što znači da treba više snage da se stisnu uz pragove.

Kod tebe je onda problem da su žice previsoke u odnosu na vrat i to treba pod hitno da središ (setup).

Debljina žica se izražava u hiljaditim delovima inča.
Fender (i Skvajer) najčešće stavlja fabrički najtanju žicu 9 a najdeblju 42 za električne gitare. Akustične mogu da počnu i od 13 što je jako "tvrdo" za početnike.

Divota. Sad baš čitam o tome, može biti pojačalo, može biti i gitara ili da mi instalacije u stanu nisu kako treba. A ne bi me čudilo da je ovo treće jer mi je prošle godine izgorela utičnica. Međutim, ako je pojačalo ili gitara, da ja to fino vratim u prodavnicu, pa neka se oni tamo peckaju. 😂

Divota. Sad baš čitam o tome, može biti pojačalo, može biti i gitara ili da mi instalacije u stanu nisu kako treba. A ne bi me čudilo da je ovo treće jer mi je prošle godine izgorela utičnica. Međutim, ako je pojačalo ili gitara, da ja to fino vratim u prodavnicu, pa neka se oni tamo peckaju. 😂
Ponesi gitaru i pojačalo kod nekoga i probaj tamo. Ako se ne dešava, onda bi trebalo da ti neko kvalifikovan pogleda instalacije, da ne bude "Tata spalio Đenku".

Pozdrav,neko vreme istrazujem koju el. gitaru mogu da kupim,ali ne razumem se baš mnogo u same gitare kao i u pojačala. Počeo bih da sviram i uzeo bih neko jeftinije pojačalo,video sam da ima solidnih polovnih za 40-50e a za gitaru mogu da izdvojim 150,200e. Svirao bih heavy,thrash metal i eventualno hard rock. Razmisljao sam da uzmem neku gitaru poput ibanez GRG, GRX serije i sličnih,što mi je prilično sigurno,kao i jackson JS seriju. Ali nisam siguran,pratim i oglase polovnih gitara i naišao sam na jednu zanimljivu marke Hamer,u pitanju je Hamer Slammer oblika explorer što me je brzo privuklo. https://www.kupujemprodajem.com/muz...tricne/slammer-hamer-explorer/oglas/119372409 Ovde mozete da vidite o kojoj se gitari radi,ne razumem se apsolutno u magnete,i sve to što gitara poseduje,samo slušajući su mi se svidele gitare sa emg magnetima,zanima me šta treba da uzmem za metal muziku. Dakle,neka gitara oko 200e ako moze. Hvala Vam unapred na izdvojenom vremenu i nadam se da će se neko odazvati da mi pomogne.
Почни да свираш прво акустичну гитару. Када то савладаш, ако имаш слуха, лако ћеш одабрати ел. гитару. Довољно је да одсвираш пар акорда и видиш да ли је то звук по твом укусу или не.
Да одмах учиш на ел.гитари бесмислено је. Ко ће те трпети док будеш вежбао гитару на појачалу?

Почни да свираш прво акустичну гитару. Када то савладаш, ако имаш слуха, лако ћеш одабрати ел. гитару. Довољно је да одсвираш пар акорда и видиш да ли је то звук по твом укусу или не.
Да одмах учиш на ел.гитари бесмислено је. Ко ће те трпети док будеш вежбао гитару на појачалу?
pa sad... ne mora da se odšrafi, čak ne mora ni da se uključi u pojačalo dok uči akorde i jednostavne pesme

Back