Električna Gitara za početnika

Mladen Jovin

Početnik
Poruka
27
Pozdrav,neko vreme istrazujem koju el. gitaru mogu da kupim,ali ne razumem se baš mnogo u same gitare kao i u pojačala. Počeo bih da sviram i uzeo bih neko jeftinije pojačalo,video sam da ima solidnih polovnih za 40-50e a za gitaru mogu da izdvojim 150,200e. Svirao bih heavy,thrash metal i eventualno hard rock. Razmisljao sam da uzmem neku gitaru poput ibanez GRG, GRX serije i sličnih,što mi je prilično sigurno,kao i jackson JS seriju. Ali nisam siguran,pratim i oglase polovnih gitara i naišao sam na jednu zanimljivu marke Hamer,u pitanju je Hamer Slammer oblika explorer što me je brzo privuklo. https://www.kupujemprodajem.com/muz...tricne/slammer-hamer-explorer/oglas/119372409 Ovde mozete da vidite o kojoj se gitari radi,ne razumem se apsolutno u magnete,i sve to što gitara poseduje,samo slušajući su mi se svidele gitare sa emg magnetima,zanima me šta treba da uzmem za metal muziku. Dakle,neka gitara oko 200e ako moze. Hvala Vam unapred na izdvojenom vremenu i nadam se da će se neko odazvati da mi pomogne.

Sve koje su nabrojao su solidno napravljenje gitare. Kada kupuješ polovno treba da obratiš pažnju na nekoliko detalja
  • Da li su pragovi izlizani (da nemaju udubljenja il su očigledno izlizani)
  • Da žice ne "zveče" na odredjenim pragovima. Svaku žicu probaj da sviraš na svakom pragu. Zvuk treba svugde da bude jasan.
  • Da sve radi kako treba kad se uključi u pojačalo.
  • Da vrat nije negde napukao.
Ako ti se svidja izgled i nema gore navedenih problema, onda je gitara dobra bez obzira koliko košta i ko je pravio

Hvala na odgovoru,isplati se uzeti polovno,naročito u Srbiji,gde je u prodavnica sve mnogo skuplje,od telefona pa do gitara. Nalazio sam super ponude ali zbog izgleda ipak nisam odlučio da razmotrim te ponude kao opciju. Nadam se da oni magneti ne igraju preveliku ulogu,iako sam zakljucio da neke gitare koje nemaju npr. EMG magnet imaju "suvlji" zvuk (ne znam kako da objasnim) , kao da je smanjena distorzija,prosto rečeno.Ipak,hvala na odgovoru,sve najbolje.

Hvala na odgovoru,isplati se uzeti polovno,naročito u Srbiji,gde je u prodavnica sve mnogo skuplje,od telefona pa do gitara. Nalazio sam super ponude ali zbog izgleda ipak nisam odlučio da razmotrim te ponude kao opciju. Nadam se da oni magneti ne igraju preveliku ulogu,iako sam zakljucio da neke gitare koje nemaju npr. EMG magnet imaju "suvlji" zvuk (ne znam kako da objasnim) , kao da je smanjena distorzija,prosto rečeno.Ipak,hvala na odgovoru,sve najbolje.
to se sve nadomesti kasnije ili pojačalom ili pedalama. Nemoj da se mnogo udubljuješ u zvuč čistih magneta

Update: Kupio sam svoju prvu elektricnu gitaru pre oko mesec dana. Gitara je Harley Benton Explorer EX84 Progressive series sa HBZ Active Humbuckerima. Zadovoljan sam,želeo sam baš ovakvu gitaru jer volim Explorere i Flying V gitare. Kada imam slobodnog vremena trudim se da što više iskoristim da učim da sviram gitaru. Za sada mi odlično ide,pre gitare sam zaista puno vremena provodio gledajući video klipove o sviranju električne gitare,tako da teorijski nisam bio potpuno na nuli. U prvoj nedelji sviranja uspeo sam već da odsviram intro Master Of Puppets od Metallice. Zaista sam se dosta trudio oko svega ovoga. Nadam se da ću nastaviti da napredujem barem približno ovim tempom.
Harley Benton EX84.jpg

Pozdrav, da se nadovežem sa sličnim "problemom".

Hoću da kupim električnu gitaru, treba mi za učenje, ali da bude solidna. Trenutno imam akustičnu, jeftino izgleda, a tako i zvuči. :cool: Znam "ako umeš da sviraš, nije bitna gitara", slažem se, ali i posle korekcija zvuči bezveze i kad je uzme u ruke neko ko je iskusan. Ne bih da ponovim grešku sa električnom o kojoj sanjam od početka :D

Nego...
Budžet mi je do 350e gitaru i do 20.000 za pojačalo.
Otprilike znam šta da gledam prilikom kupovine, a i za razliku od kupovine akustične, sad znam nešto i da odsviram i mogu da je isprobam.
Trebaju mi i neki luđi efekti da ubijem monotoniju prilikom raznih vežbi.

Koje gitare preporučujete? Što se tiče muzike koju sviram, pa za sada je to rok koji mi dozvoljava akustična, tako da nemam nikakvog iskustva sa metalom recimo. Išla bih da ih isprobam u Beogradu i nekoj bližoj okolini. Što se tiče polovnih, ne znam, može da bude možda bolja opcija, ali i da bude mačka u džaku.

Hvala na pomoći 🤘

Hoću da kupim električnu gitaru, treba mi za učenje, ali da bude solidna. Trenutno imam akustičnu, jeftino izgleda, a tako i zvuči. :cool: Znam "ako umeš da sviraš, nije bitna gitara", slažem se, ali i posle korekcija zvuči bezveze i kad je uzme u ruke neko ko je iskusan. Ne bih da ponovim grešku sa električnom o kojoj sanjam od početka :D

Nego...
Otprilike znam šta da gledam prilikom kupovine, a i za razliku od kupovine akustične, sad znam nešto i da odsviram i mogu da je isprobam.

Koje gitare preporučujete? Što se tiče muzike koju sviram, pa za sada je to rok koji mi dozvoljava akustična, tako da nemam nikakvog iskustva sa metalom recimo. Išla bih da ih isprobam u Beogradu i nekoj bližoj okolini. Što se tiče polovnih, ne znam, može da bude možda bolja opcija, ali i da bude mačka u džaku.

Hvala na pomoći 🤘
idi u Mitros Music i proveri šta sve imaju za te pare koje imaš da potrošiš. Ima dosta izbora. Kada vidiš otprilike šta ti se svidja, dodji pa nas pitaj ponovo.

Polovno možeš za mnogo manje para da nadješ

Nego...

Hvala na pomoći 🤘
koji ti se zvuk gitare svidja? Imaš li omiljeni bend ili izvodjača da kažeš "e ovako hoću i ja"?

Ustvari ima već par gitara koje su me zainteresovale. Najveći favorit mi je prva i po izgledu i po snimcima koje sam čula, dok su utisci o kvalitetu onako, više se preporučuje ova poslednja. Možda i '50s čak, ali nervirala bih se oko boje svaki put kad bih je uzela 😅

https://www.mitrosmusic.com/proizvo...ack-and-Chrome-Standard-Stratocaster-HSS-LRL/

https://www.mitrosmusic.com/proizvo...er-Vintage-Modified-Stratocaster®-HSS-RW-BLK/

https://www.mitrosmusic.com/proizvod/10887-Squier-By-Fender-Classic-Vibe-Stratocaster®-'60s-RW-CAR/

Nego...

Hvala na pomoći 🤘
Možda da uzmeš neki od paketa (gitara, pojačalo 10-15W, torba, štimer...) i neki jeftiniji procesor?
U Mitrosu imaš ove YAMAHA koje izgledaju rok-metal (HSS i HSH), u MIX MUSIC imaš IBANEZ paket (HH).
U Mitrosu imaju na listi i ovaj jeftini MOOER procesor, a kako radi, imaš na YT.
Ili za malo više para ZOOM G3XN https://www.kupujemprodajem.com/muz...rema-efekti-i-pedale/zoom-g3xn/oglas/60946055

Poslednja izmena:
Procesore nisam ni razmatrala nešto posebno jer računam zatrebaće kad naučim da sviram 😂

Ali ovi paketi mi deluju dobro, a povoljni su. Videću da li mogu da se isprobaju jer po utiscima o Mitrosu vidim da nisu baš najljubazniji 😅

Sad ću da se bacim na slušanje Yamahe i utisaka o njoj.

Procesore nisam ni razmatrala nešto posebno jer računam zatrebaće kad naučim da sviram
Procesori su dobra stvar jer u jednom uređaju imaš i štimer i metronom/ritam mašinu (ako ti je dosadno da vežbaš uz klasični TAK TAK TAK metronoma) i gomilu efekata koje možeš da podesiš da dobiješ zvuk kakav hoćeš. U ona dva videa gore uglavnom predstavljaju fabričke postavke (a ima savim dobrih, mada ima i nekih koje nisu baš nešto), ali možeš da menjaš sve. Overdrive, distorzije, fuzz, delay, reverb, chorus, flanger, u ZOOM-u imaš pichshifter koji može da ti npr. svira tercu na solo koji sviraš... svašta.
Nije isto ako hoćeš da vežbaš neki rok/metal " na suvo", bez efekata ili mu daš baš metal zvuk i čuješ baš onako kako treba da zvuči.

Uz to mogu da budu i alatka za učenje o raznim efektima.
Overdrive, distorzije, fuzz, delay, reverb, chorus, flanger
Šta ti je to?
Ako ne znaš o ovim efektima, očistiš sve efekte iz trenutnog preseta i dodaš jedan (npr. overdrive) i menjaš postavke i vidiš kako utiče na zvuk. Ponoviš sa svakim sledećim to isto. Onda pogledaš koji sve efekti stoje u nekom presetu koji ti se dopada i skapiraš kako dobijaš taj zvuk koji ti se sviđa.

Ustvari ima već par gitara koje su me zainteresovale. Najveći favorit mi je prva i po izgledu i po snimcima koje sam čula, dok su utisci o kvalitetu onako, više se preporučuje ova poslednja. Možda i '50s čak, ali nervirala bih se oko boje svaki put kad bih je uzela 😅

https://www.mitrosmusic.com/proizvo...ack-and-Chrome-Standard-Stratocaster-HSS-LRL/

https://www.mitrosmusic.com/proizvod/14495-Squier-By-Fender-Vintage-Modified-Stratocaster®-HSS-RW-BLK/

https://www.mitrosmusic.com/proizvod/10887-Squier-By-Fender-Classic-Vibe-Stratocaster®-'60s-RW-CAR/
pominjao sam razne Skvajere u ovoj temi
https://forum.krstarica.com/threads...tandard-classic-vibe-vintage-modified.921650/

Polovan može da bude bolji od novog ako je bio kod nekoga ko je uradio "setup" - podešavanje. I plus je upola cene.

Od pojačala ti preporučujem neki modeling amp od barem 20W. Takva pojačala imaju i osnovne efekte, taman da imaš sa čime da se igraš.
..............

Sad gledam, nema neki izbor polovnih, tako da ovaj i nije tako loš dil.
Skvajer je prestao da proizvodi tu gitaru 2018. što bi reklo kad se proda više neće biti iste takve.

1658019829671.png

Poslednja izmena:
Da, za efekte sam mislila ono što može pojačalo, a posle ima vremena i za pedale i ostalo.

Izbor polovnih je baš tako, ništa posebno, možda mi je jedna privukla pažnju, classic vibe '50s ali boja me odbija 😂 A ne čeka mi se da iskoči neka dobra ponuda, jer čekam električnu mesecima jer je bilo ono "nauči na akustičnoj, lako ćeš posle na električnoj" 😂

Hvala vam na pomoći, nestrpljiva sam i zvaću sutra da pitam baš za ovu iznad. Odmah mi je privukla pažnju i cena je ok, a svakako ću morati da je nosim negde da je doteraju.

Išla sam do Mitrosa i razočarala se. Naravno nema ove gore, niti jedne Afiniti koja mi je bila kao druga opcija. Pola onih gitara na sajtu ili nemaju uopšte ili im nije u radnji. Preporučivali su mi '50s classic vibe kojoj na sajtu stoji da je 48.000, a u radnji je 60.000. Probala sam i tu CV, jednu Yamahu, Squier HH, Ibanez, Affinity... nije mi ni jedna nešto legla, možda najviše Yamaha Pacifica i možda se varam ali su mi one sa maple neck-om bile nekako nezgrapnije :think:
Cene su im veće nego na sajtu tako da mi skroz menja planove i verovatno i prodavnicu.

Pitala sam za par gitara i dobijem odgovor kako im se ne žuri, čekaju bolju ponudu, gitara je super, ali joj je napukao vrat... Zato sam otišla i kupila paket. Pre toga sam ponovo isprobala par gitara, imala sam nameru da uzmem Yamahu 112J, ali kad sam videla da joj vire žice ispod hambakera, rekoh sebi - ne hvala.
Tako da sam završila sa Affinity. Gitara nije loša, deluje da je solidno odrađena, ali žice su horor i baš se vidi da joj treba setup. Nadam se da će posle setup-a biti više "svirljiva".
Pojačalo... clean je ok, nije loš, ali distorzija je jeziva. Za vežbu će poslužiti u nekom narednom periodu, a prvo što ću gledati da zamenim je pojačalo.

Pozdrav ljudi, nisam siguran da li sam trebao da otvorim novu temu ili smem da ukradem ovu, unapred se izvinjavam ako sam napravio grešku.
Već par godina razmišljam o kupovini električne gitare i sada sam konačno rešio. Totalni sam početnik, nisam svirao ništa do sada, pa mi je onda malo i izazovno ovo pronalaženje prve gitare, jer je većina saveta "obavezno uzmi gitaru u ruke i probaj, vidi kako ti leži". Meni to ne znači apsolutno ništa jer sam gitaru ukupno držao 2 sata u životu 😄.

Razmišljao sam da uzmem nešto polovno. Gledao bih da uklopim polovnu gitaru i pojačalo za oko 250 evra. Estetski mi se najviše sviđaju stratocasfer i telecaster, tako da bih hteo da bude tog oblika, a generalno od muzike bih svirao i rok i bluz. Nešto jače poput metala ne slušam toliko.

Inače, imam neke okej zvučnike prikačene na komp (microlab solo 6c) u sobi gde bih svirao tu gitaru, pa razmišljam da li mi je uopšte i potrebno pojačalo. Nisam 100% siguran kako to funkcioniše, da li bih samo mogao da je prijavim nekako na zvučnike/komp. To bi svakako bila finansijska olakšica.

Pa ako misliš bez pojačala, onda uzmi akustičnu. Električna bez pojačala je jako tiha i nema smisla svirati je tako. Morao bi sigurno da dokupljuješ nekakve adaptere ako je moguće povezivati gitaru direktno na zvučnike. Znam da se to sve radi preko pojačala.
Ne znam šta može da se nađe za 250e. Mogu ustvari da se nađu Fender Frontman pojačala 4-5000, ali to stvarno ne vredi ničemu. Imam jedno.
Što se tiče gitare, za do 200e možeš naći polovne Affinity i Bullet, moguće i neku Yamahu, Ibanez i verovatno neke no name gitare. U nekom momentu ćeš napredovati i trebaće ti bolja gitara i verovatno ćeš hteti da prodaš tu početničku, a ići će teško ako je neka no name. Kvalitetnu gitaru kao polovnu za 200e teško da ćeš naći, jer ti prodavci čak i kad stave toliku cifru, ne prodaju odmah nego čekaju dobru ponudu - čitaj više para, zamena za pojačalo/gitaru i ko zna šta još.

Da bi prikljucio elektricnu gitaru u kompjuter i koristio kompjuterske zvucnike treba ti audio interface. Audio interface pretvara analogni signal iz gitare u digitalni signal. Postoji i takozvani "real tone cable" sto je u stvari 1/4 inch standard gitarski plug sa jedne strane i USB plug sa druge strane kabla, ali nisam siguran da li se moze koristiti uz neki softver bez audio interfaca.

... ali žice su horor i baš se vidi da joj treba setup. Nadam se da će posle setup-a biti više "svirljiva".
Pojačalo... clean je ok, nije loš, ali distorzija je jeziva. Za vežbu će poslužiti u nekom narednom periodu, a prvo što ću gledati da zamenim je pojačalo.
Prvo gledaj da uložiš vreme u vežbanje :) Ne svira gitara nego gitarista. Što se setup-a tiče, video sam na FB servis gitara u TC Singidunum u Uzun Mirkovoj (nisam bio tamo, pa samo pominjem, ne mogu da preporučujem jer nisam koristio njihove usluge). Ja pazarim D'Addario žice, ali imaš i Fender, Gibson, Ernie Ball...
Pozdrav ljudi, nisam siguran da li sam trebao da otvorim novu temu ili smem da ukradem ovu, unapred se izvinjavam ako sam napravio grešku.
Već par godina razmišljam o kupovini električne gitare i sada sam konačno rešio. Totalni sam početnik, nisam svirao ništa do sada, pa mi je onda malo i izazovno ovo pronalaženje prve gitare, jer je većina saveta "obavezno uzmi gitaru u ruke i probaj, vidi kako ti leži". Meni to ne znači apsolutno ništa jer sam gitaru ukupno držao 2 sata u životu 😄.

Razmišljao sam da uzmem nešto polovno. Gledao bih da uklopim polovnu gitaru i pojačalo za oko 250 evra. Estetski mi se najviše sviđaju stratocasfer i telecaster, tako da bih hteo da bude tog oblika, a generalno od muzike bih svirao i rok i bluz. Nešto jače poput metala ne slušam toliko.

Inače, imam neke okej zvučnike prikačene na komp (microlab solo 6c) u sobi gde bih svirao tu gitaru, pa razmišljam da li mi je uopšte i potrebno pojačalo. Nisam 100% siguran kako to funkcioniše, da li bih samo mogao da je prijavim nekako na zvučnike/komp. To bi svakako bila finansijska olakšica.
Za tebe isto važi predlog da kupiš paket (gitara, pojačalo, uz to neke slušalice jer većina tih malih pojačala ima ulaz za slušalice - dok ne naučiš da sviraš :)). Bolje novo prosečno nego polovno (ako se ne razumeš šta da gledaš). Za povezivanje gitare i kompjutera ti je potreban audio interfejs, ne ide to baš "ubodeš i sviraš". Ne znam da li kod nas ima jeftinije od 100-ak evra (Focusrite Scarlet Solo 3rd gen), možda neki kinez (ja imam nešto, ali ako kupuješ, opet, bolje uzmi novo, taj FR Scarlet je sasvim OK), onda u kompu i neka aplikacija koja će da taj signal pretvori u zvuk (Guitar Rig, Peavey Revalver, BiasFX...ove aplikacije se plaćaju, ali :whistling:). Ove aplikacije imaju sve drugo što ti treba (pedale, efekte...)

Back