Electronic Arts na prodaju, Apple, Amazon i Disney zainteresovani

Smarti

Buduća legenda
Moderator
Poruka
32.832
Već nekoliko dana internetom kruže navodi kako kompanija Electronic Arts traži ili kupca ili drugu kompaniju za korporativno spajanje (merger). Međutim, pravo iznenađenje jeste nezvanična informacija o tome koje su to kompanije u ovom trenutku najviše zainteresovane za kupovinu EA.

Amazon i Disney​

Neka od imena koja se najviše pominju jesu Amazon i Disney. Za Amazon nas iskreno ništa više ne iznenađuje. Imaju novca, žele da zađu u svaku poru društva, a kupovina EA bila bi idealan scenario za jedan ozbiljniji ulazak u gejming industriju. Ovo je pogotovo bitno u kontekstu neuspelih i poluuspešnih pokušaja Amazon Games-a da naprave kvalitetnu video igru (New World je ni tu ni tamo).

Sa druge strane, prema navodima portala 9to5mac, pojavile su se nezvanične informacije i da Disney želi da kupi EA. Iako pomalo neočikvano, možda i nije toliko iznenađujuće. Disney ima novca, već imaju sklopljen ugovor za Star Wars video igre, pa bi ovo takođe bila logična akvizicija. Gejming industrija je u porastu, a izgleda da svi žele parče kolača.

Apple​

Međutim, čini se da je najozbiljniji kandidat za kupovinu kompanije Electronic Arts upravo Apple. Prema navodima portala Puck, Apple je već neko vreme u razgovorima sa EA oko potencijalne kupovine.

Ovo možda i ne zvuči toliko čudno koliko se čini na prvu loptu imajući u vidu Apple Arcade servis koji postoji od 2019. godine, a koji za cilj ima razvoj i distribuciju eksluzivnih naslova za ekosistem ove kompanije (jRPG Fantasian važi za veoma kvalitetno igračko iskustvo).

Apple Arcade


Zanimljiva informacija jeste da je sam začetak kompanije EA usko vezan za Apple. Naime, 1982. godine, Trip Hokins, tadašnji direktor marketinga unutar Apple-a, napustio je kompaniju i osnovao EA. Dakle, bar istorijski postoji veza.

Međutim, sve ovo ostaje u domenu teorije i spekulacija jer niti jedna od navedenih kompanija nije dala nikakve konkretne informacije o kupovini, prodaji, ili korporativnom spajanju. Prema rečima Džoša Rezeburga iz kompanije EA, “Ne želimo da komentarišemo nikakve glasine vezane za potencijalnu akviziciju ili korporativno spajanje. Ponosni smo na našu trenutno poziciju, kao i na rast vrednosti naše kompanije, te ostajemo posvećeni razvijanju kvalitetnih video igara od strane neverovatno talentovanih razvojnih timova”.

Bez obzira na to što Džoš kaže, gde ima dima obično ima i vatre. Međutim, ostalo je za sada tajna.
 

Back
Top