Quantcast

ekumenizam

topaz

Zainteresovan član
Poruka
293
Ne moli te se sa inoslavnima... :cry:
Brate, ne olim se sa inoslavnima, vec imam i problema da slavim i svoju slavu ovde!!
Kakva je to SPC koja se zove Nova SPC ???!!!!???

Koja je to crkva nasa koju zabole za nasu dusu ovde?
Zar da postoje tri SPC ovde?
U koju da se prijavim da mi dodje pop za SV. Luku?
Gde da kupim ikonu?
Ni na jedno pitanje nisam nasao odgovor.
To je nasa crkva!
Gde joj je stado?
Ko kontrolise crkve u Australji (SPC) ?
 

drzgan

Početnik
Poruka
50
E ikonu smo doneli sa sobom. A stado cemo sami da stvaramo time sto se druzimo medjusobno i vaspitavamo nasu decu u onom duhu u kojem smo i mi vaspitani, i da ih ucimo mi Srpski jezik, istoriju i kulturu. :D ;) :p :super:
 

amoriswej

Početnik
Poruka
9
Pokusacu da dam neko svoje subjektivno vidjenje problema, brat moga kuma je svestenik te sam sa njim pricao i o ovome a ovo je neko moje vidjenje svega nakon sto sam cuo sve strane sukoba tamo a ima ih vishe. [ pratio sam dugo serbinfo]

Dakle..

Imamo problematicne popove koji su se obogatili na svojim parohijama, toliko su u sprezi sa mnogim "delovima" srpskoga drushta tamo da im se ne moze stati na put.
Organizacija crkve tamo je skroz drugacija nego u matici, tamo su glavni crkveni odbori i oni odlucuju o svemu, shto pozdravljam naravno. No kao sto gore rekoh pojedini popovi su tako sebi izgradili poziciju da su postavili svoje crkvene odbore i niko ih ne moze skinuti pa ni vladika koji tamo nema vlast kakvu bi trebao da ima.
Jednostavno su koristili taj vakum koji postoji jako dugo na relaciji ne poverenja naroda tamo prema vladikama koje dolaze iz srbije.
Sa druge strane imamo narod, koji je dobrim delom josh uvek fanaticno nacionalan i zatvoren u sebe.
Dugo su nasi zemljaci u australiji svakog vladiku koji je dolazio iz srbije smatrali komunistickim spijunom koji je dosao da rasturi zajednicu. Zbog toga se zajednica zatvorila u sebe i naravno dozivela devijacije svoga indetiteta.
Uvek se setim primera poslednje posete nasheg patrijarha Pavla Austraiju, kada mu je jedan od tih "srbendi cetnika" rekao evo ga stigao komunista. Toliko o prosvecenosti dela nasheg naroda tamo. Vera je za vecinu isto sto i nacionalnost, a pravoslavna vera je vaseljenska a ne srpska ruska ili grcka. Tako da imamo npr. srpsku cetnicku crkvu svetoga Save, ne zelim da vredjam ili da zvucim tako ali zamilite taj nivo hladnoratovskog razmishljanja dela nasheg naroda tamo kada svojoj pravoslavnoj crkvi da ovakvo ime.
Takvim ljudima nijedan vladika nije odgovarao pa ni sam patrijarh.
Imamo primer prosloga vladike koji je doshao iz srbije, ziveo kao kaludjer od svoje 15 godine. Nije odgovarao delu naroda tamo, kazu da su ga zanimale samo finansije.
Vratio se on u srbiju igrom slucaja sad je moj vladika i odgovorno tvrdim da je vecina naroda izuzetno zadovoljna, za sada ne cuh ni jednu aferu ovde zaista o njemu a tamo su nicale svakodnevno.
Drugi primer jeste sadasnji vladika Irinej, srbin rodjen u americi. Kao takav sigurno da su mu i razmishljanja najbliza australijskom mentalitetu.
Medjutim u tome je problem, kao sto rekoh deo srba zatvorenih u sebe nije moga da ga proglasi komunistom ali sada imaju novu pretnju a to je ekumenizam i vladika ekumenista.
U svemu oni vide opasnost i izdaju, njima nije izdaja cetnicka crkva ali jeste ako vladika ima dobre odnose i sa ostalim crkvenim velikodostojnicima drugih crkava.
Aposlutno sam protiv molitvenog - liturgijskog ekumenizma ali za administrativni i crkveno politicki ekumenizam aposlutno.
To je jedna neminovnost koja moze veoma pozitivno da se iskoristi.
Eto vladika Irinej je zahvaljujuci svom poznavanju jezika, kontaktu sa drugim uticajnim hriscanskim konfesijama u australijskom drushtvu i samom parlamentu upseo da za SPC u Austrailiji dobije drzavno priznanje posle 50-60 godina crkve tamo. Ogroman uspeh svi vide ali naravno ne deo zatvorenih srba koji ovde vidoshe izdajnicki cin i na vladiku sve najgore.
Namerno navodim ova zadnja dva primera jer se radi o dve diametralno razlicite osobe, ali ni jedna ne odgovara delu nasheg naroda tamo.
Nemojte sada samo molim vas pricati o novcanim malverzacijama nashih vladika tamo, kada se ni jedan nije vratio ovamo nishta bogatiji. Ako je bilo malverzacija, a bilo ih je uveren sam da su vladike bile zrtveni jarci, jer nisu oni uzeli najskuplje nekretnine ni tamo ni ovde.
Problem su deo popova koji drzi parhije na kojima bi mogla da budu 3 sveshtenika i imaju stanove u centrru jednog grada [da ne navodim ime] vrednosti preko 1.000.000 dolara. Ponavljam oni koriste opisani vakum, oni su sramota spc, ali deo krivice pripada i delu naroda koji razmilja onako zatvoreno kao sto sam opisao, pa ako hocete i delom i vladikama koji nisu videle gde je glavni problem ili su dozvolili da manipuslishu sa njima.

Odgovor na pitanje koja je nasha crkva tamo je prost, tamo gle je vladika jer ne postoji crkva bez vladike, on je glava crkve tamo, on je taj koji treba da okuplja narod pred samog Hrista.
Zato podzite vladiku, ukazite mu vece poverenje, ukazite na propuste i greshke, ne terajte ga vec ga prigrlite sebi, dajte mu vlast i podrshku da on smeni deo svestenstva koji tamo pravi vec 20. godina probleme, ali i budite spremni da menjate svest delu nashih zemljaka tamo.
Daj BOZE da se srbi sloze !
 

Top