EKSPROPRIJACIJA NEKRETNINA

Postovani,

imam jedno pitanje. Nastojacu da bude kratko. Naime, u skorijoj buducnosti nekretnine koje posjedujemo ja i suprug, zajedno sa njogovom majkom i sestrom bice ekproprisane zbog opsteg interesa. Radi se o kuci, vocnjacima,livadama i sl. Moj muz je vlasnik 1/3, a svekrva 2/3 (njena neudata kcerka se odrekla svog dijela u njenu korist). Svekrva ima oko 70 godina, muz 44 i imamo 3 troje djece. Prilikom isplate pravicne naknade za ekspripriaciju i nakon zavrsetka postupka, inetersuje me da li ce omjer ostati ovakav 1/3 nama i 2/3 njoj ili ce se u obzir uzimati i to da je ona sama i njene godine(70), a nas petoro sa djecom od 15,13, i 8 godina koji bi to sve na kraju i naslijedili i koristili? Nismo u naboljim odnosima pa ne ocekujem da ona samovoljno prepusti vise nama, cak se bojim da ce dobar dio dati svojoj kcerki koja ne zivi s njom. Molim vas ako neko ima iskustva s ovim da mi pomogne savjetom, a svakako da bi mi pravni savjet bio najpotrebniji.Hvala

Njene godine i situacija da joj pripada 2/3 ne igra nikakvu ulogu u vasu korist.
Uostalom zasto bi igralo bilo kakvu ulogu to sto ona ima 70 godina? Zena ce mozda ziveti jos i dvadeset gdoina,mozda se i uda ponovo.Nista nije iskljuceno.

Mene zaista uvek pogadja da neko zeli na tudj racun da dobije nesto sto mu cak ni zakonski ne pripada, a sve pricajuci o staroj zeni i neudatoj zaovi.

Mozda se i ta uda,usvoji ili rodi decu pa se napravi ugovor o opovrgavanju pa njoj pripadnu te 2/3.

Možda! Znam ja odlično kako nekom zvuči ovaj naš slučaj, ali neko ko ne zna pravu sliku i šta se dešava između nečija četiri zida, ne može da sudi. Ponekad nije sve onako kako se na prvi pogled čini.

Vidi,to zakonodavca ne zanima. Ja sam samo rekla svoje misljenje , a imam i sama neke petljavine i iskustva sa bas takvom podelom imovine,
zato se i javih. Mozda neko ima neku drugu ideju.

Ma OK je zaista, mada sam ja mozda formulisala pitanje na nacin da odmah djeluje kao da smo s nekim losim namjerama, nije tako, samo me interesuje kako se vrsi sva ta procjena i dr. stvari u vezi s tim.S obzirom da je u pitanju eksproprijacija, odnsno trajno oduzimanje kompletne imovine, logicno je da nasa djeca gube najvise jer ni oni ni njihova djeca nece nikad moci nista od toga koristiti, dok smo svi mi vec do sad iskoristili bar nesto.Zbog toga pominjem godine svih nas jer se prilikom procjene imovine uzima u obzir i eventualna dobit za sve buduce godine koje smo, da nije eksproprijacije, mogli to imanje koristiti. Vjerovatno ce omjer ostati takav kakav je, a mozda se posebno bude izracunavala dobit svakog od nas.Vidjecemo. U svakom slucaju hvala na odgovoru.Pozdrav

Back