Eksplozija u "Merkatoru"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Alekasandar3

Buduća legenda
Poruka
35.716
SNAŽNA eksplozija odjeknula je u petak oko pet ujutru u garaži tržnog centra "Merkator" u Bulevaru umetnosti 4 u Novom Beogradu. Srećom, niko nije povređen, a materijalna šteta je neznatna. Uzbuna je u petak bila i "Merkatoru" u Čačku. Nepoznata osoba je oko 11 časova zaposlenima javila da je u centru postavljena bomba, ali je posle detaljne policijske pretrage utvrđeno da je dojava bila lažna.
Žitelje Novog Beograda rano ujutru probudila je snažna detonacija. Eksplozija se dogodila na oko pet metara od glavnog ulaza u Bulevaru umetnosti. Polupano je desetak stakala kod glavnog ulaza, a na parkingu u garaži "probušena" je rupa. Kako smo nezvanično saznali, na parking je bačena bomba "kašikara". Parkiralište ovog centra u to vreme bilo je zatvoreno. Povređenih nije bilo, iako je u centru u trenutku eksplozije bilo nekoliko radnika obezbeđenja.
Predstavnici kompanije popodne su održali konferenciju za novinare. Stanka Čurović, generalni direktor "Merkator S", rekla je da je preduzeće zgroženo nad ovim vandalskim činom.
- Kroz naše centre dnevno prođe desetine hiljada ljudi i bezbednost nam je na prvom mestu - ispričala je Čurovićeva. - Poslove obezbeđenja za "Merkator" rade tri agencije, a kamere snimaju ulaze i spratove gde su potrošači.
Novinarsko pitanje da li video-nadzor podstoji i na parkingu ostalo je bez odgovora. - To je tajna - kratko je rekao Srba Stepanović, direktor "Gem kompani" koja obezbeđuje objekat. - Imamo najsavremeniju tehnologiju, ali ne možemo da komentarišemo ništa dok je istraga u toku.
BOMBA%20MERKARTOR%200802%202008%2002.jpg

Policija je završila uviđaj pre otvaranja centra, tako da je "Merkator" u petak normalno radio, a broj kupaca je bio uobičajen. Većina njih nije ni znala da se dogodila eksplozija.
- Čuli smo da je jutros "pukla" bomba, ali ne plašimo se i radimo kao i svakog dana - rekla nam je jedna od prodavačica. - Danas imamo i više mušterija nego u petak. Kupci ili nisu čuli, ili nisu ovo ozbiljno shvatili. Posle incidenta, bezbednost je, prema rečima Čurovićeve, podignuta na viši nivo i u Čačku i Novom Sadu. Obezbeđenje je htelo da evakuiše i novosadski centar da bi ga pregledalo, ali kupci nisu želeli da izađu.
- Na našu internet adresu stiglo je puno pisama podrške potrošača - nastavila je direktorka. - Očekujemo od državnih ustanova da što pre saopšte imena počinioca ovog vandalizma.
U Novom Sadu se 23. januara zapalio službeni džip "Merkatora". Kako smo saznali, njegova vlasnica je direktorka Čurović. Ona je, međutim, rekla da je u pitanju samozapaljivanje automobila i da ova dva događaja nisu povezana.
 
t_Merkator-prva-AP-foto.jpg


„Меркатор” на мети
Јуче ујутру експлодирала бомба на улазу у Тржни центар у Новом Београду, нема повређених. – Лажна дојава о бомби у „Меркатору” у Чачку


Тржни центар „Меркатор” у Булевару др Зорана Ђинђића, у Новом Београду, јуче у 5.10 часова ујутру, нашао се на мети за сада непознатог бомбаша. У нападу срећом није било повређених, будући да радно време запослених још није било почело. Од експлозије су попуцала стакла на улазу, чиме је причињена мања материјална штета.

МУП Србије саопштио је јуче да је до експлозије дошло поред главног улаза такозване пешачке капије, на око 25 метара од жичане ограде и на око пет метара од излога стакла које одваја гаражни простор од главног улаза.

– Дејством за сада непознате направе дошло је до оштећења десет стакала главног улаза. Повређених није било, а материјална штета још није утврђена. Увиђај су обавили припадници Полицијске управе Београда. Полиција интензивно ради на прикупљању свих чињеница и околности овог догађаја – наведено је у саопштењу МУП-а Србије.

Иако је полиција прецизирала да не зна о којој је експлозивној направи реч, како незванично сазнајемо, инспектори задужени за рад на овом случају верују да је највероватније у питању експлозија ручне бомбе „кашикаре”.

На самом месту догађаја, како смо јуче видели, код 13. реда за паркирање, на неколико метара од стакла на улазу у Тржни центар био је видљив мањи кратер, дужине око 30 центиметара где је бомба и експлодирала. Свуда је било пуно поломљеног стакла.

Полиција је обезбедила место експлозије у широком пречнику од неколико десетина метара. Увиђај који је трајао неколико часова обавила је специјализована контрадиверзиона екипа и инспектори београдске полиције.

Са првим извештајима електронских медија о експлозији у београдском „Меркатору”, запослени у Тржном центру овог ланца супермаркета у Чачку добили су дојаву и да је у њиховим радњама подметнута бомба. Како јавља наш дописник из Чачка Гвозден Оташевић, полиција у овом граду испразнила је у 11 сати трговински центар „Меркатор” у насељу Алваџиница. Инспектори су, после детаљног прегледа, утврдили да је реч о лажној вести, па су купци у 12.30 позвани да се врате у центар, по ствари.

Дописник „Политике” јавља да је менаџер ове продајне куће, Драган Драмнићанин, примио два анонимна телефонска позива, у 10.54 и 10.55 сати, током којих му је мушки глас саопштио да је у згради постављена бомба која ће експлодирати за пола сата. У време дојаве, у чачанском „Меркатору”, није било много купаца.

– Затекла сам се у самопослузи „Меркатора” кад су ме људи из безбедности замолили да напустим зграду. Рекли су да имају дојаву да је постављена бомба, да оставим своје ствари, али да нема разлога за панику – казала је нашем дописнику Соња Матовић, пензионерка из Чачка.

Са Соњом је била њена сестра Светлана Азањац, заједно су на паркингу сачекале да полиција доврши свој део посла, а затим се вратиле да би наставиле куповину.

„Меркатор” у Чачку, отворен у Србији после београдског, почео је да ради 2. децембра 2005. године. Полиција ради на лоцирању места са којег су упућени позиви.

Упркос експлозији, београдски „Меркатор” је јуче отворио врата за своје купце и паркинг је већ око 10 часова ујутру био скоро попуњен. Испред полицијске увиђајне траке није било окупљених, чак ни радозналих грађана. Изгледало је као да нико не мари за експлозију која се догодила. На питање новинара да ли знају шта се десило и да ли се плаше за своју безбедност, купци су одговарали да су начули да је била „провала” и да се не осећају угрожено.


Узбуна у чачанском "Меркатору" (Фото Г. Оташевић)
Запослени у „Меркатору” када су дошли на посао све што су знали о догађају било је то да је испред улаза експлодирала бомба и да нико није повређен.

– Кад сам стигла на радно место видела сам пуно разбијеног стакла. Оштећени су ормарићи, а свуда је било и много прашине – изјавила је Розетка Михајловић, радница „Супер кенди” продавнице која се налази недалеко од улаза.

Радници обезбеђења који су јуче додатно ангажовани у „Меркатору” претпостављају да је нападач прескочио жичану ограду, јер су сви улази до почетка радног времена затворени. А ограду је лако прескочити.

Полиција паралелно са откривањем нападача испитује и мотив напада на „Меркатор”.

– У овом тренутку ништа не знамо, а мотиви могу бити разнолики. Од незадовољства словеначким производима и квалитетом, на пример, „крањске кобасице”, па до револта изазваног словеначким председавањем ЕУ и „кројењем судбине Србије и њене јужне покрајине”. За сада не искључујемо ниједну могућност, осим оне да је реч о терористичком нападу, будући да овај чин по дефиницији укључује и људске жртве – казао је наш саговорник близак истрази.

Данијела Вукосављевић
 
Наводи словеначког „Дела”

Словеначки дневни лист „Дело”, 1. фебруара ове године објавио је да у Србији јача презир према Словенији.

„Можда би истраживања, која би превазишла површне утиске на основу свакодневне комуникације, боље показала претпостављену све већу ненаклоност српских грађана према Словенији или боље речено према њеном државном врху”, наводи се у листу.

„Дело” наводи да „српски презир према бившој браћи” јача због тога што се Словенци непозвани мешају у „српске ствари” и да у Србији има мало разумевања за неке потезе словеначких политичара.„Реч је, на пример, о словеначком мешању у српске ствари које је због тренутног положаја који Словенија има у ЕУ оправдано”, пише лист.

[објављено: 09.02.2008.]
 
e, a najbolja fora je što je večeras kao i u Tempu bila dojava bombe. ne mogu a da ne posumnjam da neko malo viši nije umešao prste da ne bude da je bomba usmerena ka slovenačkoj politici nego je to, eto, neki supermarket loonatic sarmoubica :) :)
 
e, a najbolja fora je što je večeras kao i u Tempu bila dojava bombe. ne mogu a da ne posumnjam da neko malo viši nije umešao prste da ne bude da je bomba usmerena ka slovenačkoj politici nego je to, eto, neki supermarket loonatic sarmoubica :) :)

И мени је то глупо. Бомбе посебно.
Ако се прави протест, онда се лепо направи договор и у целој Србији се полупају каменицама сва стакла на свим страним маркетима и готово.
Е, то је веч политичка порука.
Бомба је тероризам.
 
И мени је то глупо. Бомбе посебно.
Ако се прави протест, онда се лепо направи договор и у целој Србији се полупају каменицама сва стакла на свим страним маркетима и готово.Е, то је веч политичка порука.
Бомба је тероризам.

au, super idfeja....ili da se postave balvani sa strazom pred ulaze....
cccccccc
 
И мени је то глупо. Бомбе посебно.
Ако се прави протест, онда се лепо направи договор и у целој Србији се полупају каменицама сва стакла на свим страним маркетима и готово.
Е, то је веч политичка порука.
Бомба је тероризам.

Tebe nije sramota da pišeš ovakve stvari?
 
Meni stvarno nije jasno ko može da se ovome raduje i da još priželjkuje ovakve događaje. Uzgred, kopiranje celih tekstova nije dožvoljeno, a i link treba ostaviti.

А и толет-папир треба да је роза боје и птице не би смеле тако гласно да певају...
Милсим... чиме се ти бавиш?
 
Ponosim se jer smirujem tenzije, i osuđujem bombe!
Misli malo pre nego li napišeš nešto na moj komentar!

Mislim da nema potrebe da na ovaj način smiruješ tenzije. Preporuka da umesto eksploziva sledeći put upotrebe kamenje i nije neko smirivanje situacije.

Problem je u tome što normalan svet ne može da shvati poriv za rušenjem, kamenjem ili eksplozivom, svejedno. Razumeš? I razmisli malo kad sledeći put kreneš u "smirivanje situacije".
 
А и толет-папир треба да је роза боје и птице не би смеле тако гласно да певају...
Милсим... чиме се ти бавиш?

Стварно, неко треба да среди гласне жице птицама, чујем да Тадић није у стању да спава мирно...треба направити демонстрације против птица...и прогласити за носиоце анти-европске доктрине којом Србија треба да крене...
 
Mislim da nema potrebe da na ovaj način smiruješ tenzije. Preporuka da umesto eksploziva sledeći put upotrebe kamenje i nije neko smirivanje situacije.

Problem je u tome što normalan svet ne može da shvati poriv za rušenjem, kamenjem ili eksplozivom, svejedno. Razumeš? I razmisli malo kad sledeći put kreneš u "smirivanje situacije".
Мало би ја вас на КиМ..па да вам арбанаси излију страву
 
Da je ovo neki "narod" pukao bi automobil bomba, koja bi razrušio pola merkatora, i odučio "građane" da tu kupuju

Тужно, али једини лек...

Управо сте заражени Амиш компјутерским вирусом. Пошто Амиши немају компјутере, он је заснован на систему части. Зато вас молимо да обришете све фајлове са вашег рачунара. Хвала вам на сарадњи.
2mufu8
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top