Quantcast

Eksplicitno ime (Shem HaMephorash)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

DedaStojan

Primećen član
Poruka
740
Shem HaMephorash (hebrejski: שם המפורש, što znači "eksplicitno ime", izvorno je tannaitski izraz koji opisuje skriveno ime "Boga" Sastoji se od 4, 12, 22, 42 ili 72 slova (ili trijada slova), pri čemu je posljednja verzija najčešća.

Maimonide je mislio da se Shem ha-Mephorash koristi samo za četveroslovno tetragramaton.
Varijanta od 12 slova pojavljuje se u Talmudu.
Varijanta od 22 slova prvi je put zapisana u Sefer Raziel HaMalakh,bez tumačenja, kao אנקתם פסתם פספסים דיונסים (Anaktam Pastam Paspasim Dionsim). Njegovo podrijetlo je nepoznato, a nije pronađena nikakva povezanost s hebrejskim ili aramejskim, niti s nekom posebnom grčkom ili zoroastrijskom tradicijom. Za ime postoje geonski presedani, što ukazuje da je ime starije od Sefera Raziela.

Varijantu od 42 slova opisao je Hai Gaon kao אבגיתץ קרעשטן נגדיכש בטרצתג חקבטנע יקלפזקלפש. Napisao je "Iako su suglasnici ovog imena dobro poznati, njegova pravilna vokalizacija nije prenijeta tradicijom. Neki izgovaraju njegov prvi dio Abgitaẓ, a drugi Abigtaẓ, a posljednji dio se ponekad čita Shakvaẓit, a ponekad Shekuẓit, ali nema definitivan dokaz.

Joshua Trachtenberg shvatio je ovu varijaciju u izgovoru kako bi ukazao na to da je ova verzija prilično stara, da se samoglasnici na hebrejskom s vremenom lako gube. To je, na neki način, izvedeno iz prva 42 slova hebrejske Biblije.Poput imena od 22 slova, nalazi se u Sefer Raziel HaMalakh.

72 slovna verzija

72-struko ime" vrlo je važno i dolazi iz Sefera Raziela HaMalaha.Izvodi se iz Izlaska 14:19–21, čitano da bi se dobila 72 imena od tri slova. Ovu metodu je objasnio Rashi, (b. Sukkah 45a), kao i u Sefer HaBahir (oko 1150 ~ 1200). Legende navode da je Mojsije 72 puta koristio ime za prelazak Crvenog mora, te da je kasnije kasnijim svetim ljudima mogao dati moć da izgone demone, liječe bolesne, sprječavaju prirodne katastrofe, pa čak i ubijaju neprijatelje. [Prema G. Lloydu Jonesu, Kako bi prevladali probleme koje postavlja doktrina o Božjoj transcendenciji, rani židovski mistici razvili su teoriju emanacije u kojoj je alefbet imala važnu ulogu. Učili su da je svemir podijeljen na deset anđeoskih sfera od kojih svaka upravlja posrednikom ili emanacijom božanskog. Bilo je sedamdeset i dva inferiorna anđela preko kojih se posrednicima moglo pristupiti. Kontakt s ovim nebeskim svijetom ostvaren je manipulacijom slovima hebrejskog alefbeta. Ova tehnika može se pratiti kroz djela Josepha Gikatille do slavnog Judeo mistika iz trinaestog stoljeća Abrahama Abulafije.Liber Semamphoras (zvani Semamphoras, Semyforas) naslov je latinskog prijevoda teksta židovske provenijencije koji se pripisuje Solomonu. Posvjedočio ju je 1260. Roger Bacon,koji se žalio na jezičnu korupciju koja se dogodila pri prevođenju Liber Semamphoras na latinski s hebrejskog.

Johann Reuchlin (1455. – 1522.) smatrao je da su ova 72 imena, koja se mogu izgovoriti dodavanjem sufiksa kao što su 'El' ili 'Yah', imenima anđela, pojedinačnim izrazom Božje volje.
Reuchlin se poziva na i navodi 72 anđela Shem Hamephorasha u svojoj knjizi iz 1517. godine.
Prema Berndu Rolingu, Nakon što je izveo Shem ha-mephorasch od 72 anđeoska imena iz biblijskih stihova iz Izlaska 14,19 i dalje, Reuchlin daje izjavu o metafizičkom značaju imena.Imena anđela su izrazi Božje volje. Oni se u osnovi temelje na tetragramatonu, te kroz tu vezu osvjetljavaju i pospješuju čovjekov duhovni povratak Bogu.Uz umetanje božanskih imena kao što su 'El' ili 'Yah', anđeoska imena postaju izgovorljiva, a sam Bog (kao priroda) je temelj anđeoske individuacije.Reuchlinova je kozmologija zauzvrat utjecala na Heinricha Corneliusa Agrippu (1486–1535) i Athanasiusa Kirchera[21] (1602–1680). 1686 Andreas Luppius objavio je Semiphoras und Schemhamphoras, njemački prijevod ranijeg latinskog teksta, Liber Semiphoras, koji je Luppius uvelike uvećao ulomcima iz Agrippine Philosophia i drugih izvora.

Blaise de Vigenère (1523–1596), slijedeći Reuchlina, prikazao je 72 anđela u svojim spisima. De Vigenèreov materijal o Shemhamphorashu kasnije je kopirao i proširio Thomas Rudd (1583? –1656) koji je predložio da je to ključna (ali često nedostajuća) komponenta praksi u Malome ključu Solomona , kao balansirajuća sila protiv zlih duhova Ars Goetia ili u izolaciji.
Skinner i Rankine objašnjavaju da su de Vigenère i Rudd usvojili ove triliteralne riječi sa "-el" ili "-yah" (oba na hebrejskom za "bog") dodana kao imena 72 anđela koji mogu vezati 72 zla duha također opisan u Manjem Salomonovom ključu (oko sredine 17. stoljeća).Rukopise Blaisea de Vigenèrea također je koristio Samuel Liddell MacGregor Mathers (1854.–1918.) u svojim djelima. Mathers opisuje silazak moći s Tetragrammatona kroz 24 prijestolja starješina apokalipse, svaki s krunom od tri zrake: Četiri je broj slova Tetragramatona. Četiri je također broj slova imena ADNI koje je njegov predstavnik i ključ. Potonji naziv vezan je uz prvi i sjedinjen s njim, pa je IAHDVNHY formirao ime od 8 slova. 8 X 3, broj Nadnaravne Trijade, daje 24 prijestolja Starješina Apokalipse, od kojih svaki nosi na glavi zlatnu krunu od tri zrake, od kojih je svaka zraka ime, svako ime Apsolutna Ideja i Vladajuća moć velikog imena YHVH Tetragramaton. Broj 24 prijestolja pomnožen s 3 zrake krune koja je jednaka 72, Božje ime od 72 slova, koje je tako mistično prikazano u imenu YHVH, kako slijedi: (Ili kako knjiga Otkrivenja kaže: „Kad živa bića (četiri Kerubim slova imena) slave Ga, itd. Dvadeset četiri starješina padaju pred njim i bacaju svoje krune pred prijestolje itd. ”(to su krune, koje svaka nosi 3 od 72 imena, a ta 72 imena ispisana su na listovima Drveta života koja su bila za ozdravljenje nacija.) To su i 72 imena Jakovljevih ljestava na kojima su se uspinjali i spuštali Božji anđeli. Sada će se pokazati kako su 72 anđeoska imena nastala od 72 imena Božanstva, te kako se može pronaći njihovo značenje. Tako se dobivaju 72 Imena Božanstva. 19., 20. i 21. stih XIV. Poglavlja Knjige Izlaska sastoji se od po 72 slova ..

Anđeli iz Shema HaMephorash

Prema Valentini Izmirlievi, Najraniji postojeći tekst koji dokumentira rekonstrukciju shem ha-mephorasha na temelju ovog odlomka (Izlazak 14: 19-21) je klasično djelo Sepher ha-Bahir [Knjiga Bahira], prvi put objavljeno u rukopisnom obliku u Provansi između 1150. i 1200. Ona dalje navodi da, potpuna rekonstrukcija imena dostupna je u brojnim izvorima na engleskom jeziku; vidi, na primjer, kritičko dvojezično izdanje poznate rasprave Johannesa Reuchlina O umjetnosti kabale (1517.) u Reuchlin, Umjetnost kabale, 263.

Reuchlin ovako opisuje proces generiranja imena: Uzmite tri vrste koji počinju vayisa, vayabo i vayet i ispišite ih jedan po jedan u okomitom stupcu na način zdesna nalijevo tako da slova svake riječi slijede jedna od druge odozgo prema dolje bez pauze . Zatim uzmite prvo slovo prvog stiha, koje se zove Vav (V); sljedeći rad na drugi način uzmite posljednje slovo drugog stiha, (H) i na kraju idite na početak trećeg stiha koji ćete opet pronaći kao Vav. Kada povežete ova tri slova ovim redoslijedom, dobiva se mnemonika prvog anđela V-H-V, drugi anđeo je Y-H-Y, a treći S-Y-T. Tako će i s ostatkom, kad god su postavljeni tri po tri, s pravilnim i urednim tri stupca, proizvesti neka vrsta znaka koji objašnjava Tetragrammaton.

On nastavlja: ... Dakle, za nas je Bog najbolji jer je milostiv, a najveći jer je jak, a to je predstavljeno ova dva božanska imena, Jah i El. A ako se pridružite jednom od ovih imena bilo kojem od sedamdeset dva imena, napravit ćete impresivnu i upečatljivu riječ. Uvijek ga morate izgovarati s tri sloga i aspiratom, napisanim na latinskom s oznakom "h". Mora izaći iz dna prsa kao da dvostruko diše latinsko slovo "h". U svim slučajevima Yah izgovarat će se samo suglasničkim "y". El je isti. Obje se izgovaraju kao jednosložne i kada su u nazivu sastavljenom od dijelova, a u oba slučaja akcenat pada na istom mjestu. Dakle, postoji sedamdeset dva sveta imena. Oni su (jednom riječju) Semhamafori koji objašnjavaju sveti Tetragramaton. Govoriti ih trebaju samo ljudi posvećeni Bogu i moraju se tako izgovarati u strahu i drhtanju kroz zazive anđela.
 
Poslednja izmena:

bmaxa

Elita
Poruka
16.727
itd...

Screenshot 2021-10-23 at 03.11.45.png
 

bmaxa

Elita
Poruka
16.727
i neeshto od:
goetia.PDFIt is perhaps appropriate to give notice of the system of Angelic Hierarchies alluded to in various of the descriptions of the Spirits, since it is not mentioned in many of the modern works of Qabalistic reference such as 777. It is due to a Platonizing Christian mystic and theologian known as pseudo-Dionysus (ca. 5th century C.E.; his system was largely plagiarised from the Platonist Proclus) and postulates nine orders of celestial spirits, to wit: Seraphim, Kerubim, Thrones; Dominations (or Dominions), Powers, Virtues; Principalities, Archangels, Angels. Sometimes they are referred to the Sephiroth from Kether to Yesod in that order, with the “Blessed Souls” placed in Malkuth to fill out the scheme.

3: VASSAGO does not appear in the Pseudomonarchia. Waite in Book of Black Magic and of Pacts states that he is also invoked in ceremonial crystallomancy by self-styled practitioners of “White Magic” but gives no specifics, although he does give a variant form of the seal said to be used in “White Magic.”

13: BELETH. The Pseudomonarchia mentions that Beleth, in common with many of the other spirits, has hopes to return to the Seventh Throne, “quod minus credibile.”

26: BUNE. According to the version of the Goetia in Sloane 3825,which gives both forms of the seal, it is rather the more complex form, given first, which is best.

32: ASMODAY. The sentence “When the Exorcist hath a mind to call him...” has been much garbled, largely due to “T.R.’s” mistranslation from the Latin of the Pseudomonarchia, compounded by misunderstanding of 16th-century useage by later copyists. The Latin runs: Cum hujus officia exercet exorcista, sit fortis, cautus & in pedibus stans: si vero coopertus fuerit, ut in omnibus detegatur, efficiet: Quod si non fecerit exorcista, ab Amaymone in cunctis decipietur. Approx: “When the exorcist employs his [Asmodai’s] offices, let him [the exorcist] be strong, wary [lit. “warned”], standing on his feet, for should he be overwhelmed, he will be exposed in everything: but if the exorcist does not do this he will be deceived in everything by Amaymon.” In the powers of Asmoday, “Invincible” is probably a copyist’s error for “Invisible” (Wier has Hominem reddit invisibilem), Scot “invisible.”

33. GAÄP. The entry for Gaäp in the Pseudomonarchia goes off on a long digression, outlining a legend concerning how Cham (Ham) son of Noah was the first human after the Flood to invoke evil spirits, and mentioning many unspeakable things (nefaria) done by “exorcists”; also refusing to disclose the means whereby Gaäp (or possibly Beleth, the Latin is ambiguous) may be constrained by an Exorcist who cannot get him to appear or show himself, since that too is nefandum.
 

DedaStojan

Primećen član
Poruka
740
Jeshu su optuzili da je uzeo eksplicitno ime i koristio ga da izvodi čuda.
Više o tome poslije

Ne izgovaraj ime Botije uzalud jedna je od zapovjesti.

Krscani misle da je to rjec bog ili psovanje boga ili sto vec.

Radi se o koristenju moći preko izgovora

Shem HaMephorash​


Bilo ih je koji su se razbacivali da privuku narod da bi ih stovali ko boga.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.