EKSKLUZIVO-Weber: Dodik hteo da krene u secesiju RS, Vučić ga sprečio

drdoktor

Elita
Banovan
Poruka
23.062

Ukrajinska kriza ubrzala je diplomatsku trku između Rusije i Zapada za osnaživanje uticaja na Zapadnom Balkanu. Nova studija (“The Western Balkans and the Ukraine crisis – a changed game for EU and US policies?”) berlinskog Saveta za politiku demokratizacije ( Democratization Policy Council), čiji su autori Bodo Weber i Kurt Bassuener, istražuje izazove za politiku Evropske Unije i SAD-a prema ovom regionu u kontekstu zaoštravanja odnosa između Zapada i Rusije.

Weber, jedan od autora ove studije, u intervjuu za RSE između ostalog govori o tome kako je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom aneksije Krima, uz navodnu rusku podršku, nameravao da ozbiljno krene u realizaciju dugogodišnje pretnje secesijom Republike Srpske – i kako je premijer Srbije Aleksandar Vučić u tome, zasad, uspeo da ga spreči.

Weber: Mi smo u toku istraživanja manje - više slučajno naišli na tu informaciju, najpre iz jednog izvora, a onda je ona potvrđena iz dosta drugih izvora. Pokazalo se, dakle, da je, očigledno, ceo zapadni diplomatski kor znao za taj incident. U tim informacijama se otkriva da je gospodin Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, na početku ruske aneksije Krima zvao gospodina Aleksandra Vučića, premijera Srbije, i da je hteo ozbiljno da iskoristi tu situaciju da krene u implementaciju onoga čime godinama preti, ali da ga je premijer Vučić u tome sprečio, odnosno, da je otkazao podršku takvom jednom poduhvatu.
RSE: Da li je, prema zapadnim diplomatskim izvorima do kojih ste došli, Dodik zaista imao podršku Rusije za secesiju Republike Srpske u trenutku kada Putin vrši aneksiju Krima?

Weber: Više diplomatskih izvora, nezavisno jedni od drugih, navode da je Dodik tvrdio da ima rusku podršku za taj korak prema ostvarivanju secesije Republike Srpske. Da li je on zaista imao podršku Rusije za taj korak prema ostvarivanju secesije nije jasno. Ako se gleda u kontekstu ukrajinske krize u trenutku aneksije Krima, meni nije bliska ta tvrdnja da je imao rusku podršku. Da, generalno gledano, uživa podršku Rusije videli smo kroz čitav niz prethodnih godina, ali da je bio plan Moskve da u trenutku aneksije Krima otvori još jedno žarište – i to ne u Moldaviji, Pridnjestrovlju ili Gruziji nego u Republici Srpskoj – to meni nije baš potpuno uverljiva teza. Pre bih rekao da je Dodik verovao da će imati rusku podršku, što samo govori u kakvoj je krizi njegov režim; a kad je režim u krizi, onda, naravno, zavlada nervoza, donose se pogrešne procene i preduzimaju neracionalni potezi. Očigledno je u Republici Srpskoj na delu takvo jedno stanje – bar je to moja interpretacija.
RSE: Da li su vam te informacije o Dodikovoj nameri da preduzme korake ka secesiji srpskog entiteta, kao i o tome da ga je Vučić u tome sprečio, delovale ubedljivo?

Weber: Da je Dodik imao ozbiljnu nameru da krene u secesiju Republike Srpske od BiH meni je potpuno uverljivo. Naime, zapadni diplomati su se godinama tešili time što su tvrdili da je to puka retorika, pa ako sada iz njihovih izvora dođe informacija da, markar u ovom trenutku, iza te retorike stoje neke ozbiljne namere, to je meni dosta verodostojno i uverljivo. I tvrdnje istih izvora da ga je srpski premijer u tome sprečio prilično su mi uverljive. Mi smo, naime, u više navrata videli nastupe premijera Vučića koji svedoče tome u prilog. Kada je, recimo, pretposlednji put, krajem juna, bio u poseti Nemačkoj, i kada je bio pritisnut pitanjima nekih nemačkih novinara o svom odlasku na otvaranje Andrićgrada, Vučić je jasno je pokazao da Vlada Srbije ne deli poziciju gospodina Dodika. To smo mogli videti i na dosta sastanaka Vučića i Dodika u poslednjih pola godine.
RSE: Suma sumarum, vi ne verujete da Vučić podržava secesiju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine?

Weber: Apsolutno. Mi smo još pre dve godine radili studiju o odnosu rukovodstva Srbije prema čelniku RS, kada je na vlasti još bila Demokratska stranka tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Tadić je prilično koristio taj bratski odnos sa Dodikom za svoj nacionalni imidž, ali iza kulisa nije mogao da kontroliše Dodika, koji je i njemu predstavljao problem, što, naravno, Tadić nikada nije spomenuo u javnosti, upravo zato što ga je koristio za svoje kampanje.

Vučić je, za razliku od Tadića, prema Dodiku uspostavio distancu. Imali smo, recimo, mislim u maju, pres konferenciju Vučića i Dodika, kada je Dodik ponovo stavio pod upitnik egzistenciju države Bosne i Hercegovine. Vučić je tom prilikom, iako ne u najizričitijoj formi, rekao da to nije stajalište Vlade Srbije. U poslednje vreme zabeleženo je i distanciranje Vučića od učešća u izbornoj kampanji u Republici Srpskoj. Dakle, to sve ima jedan jasan pravac, mada vidimo, kao i pre par godina sa dijalogom Beograd-Priština, da se, kad Zapad nema jasnu poziciju, izbegava jasnije izraženo distanciranje od nekih istorijskih tradicionalnih pozicija koje se vuku još iz devedesetih godina.

* Intergralni intervju sa Bodom Weberom poslušajte u jutarnjem programu Radija Slobodna Evropa u nedelju, 14. septembra u 9.30.

http://www.slobodnaevropa.org/conte...-u-secesiju-rs-vicic-ga-sprecio/26577779.html

Poslednja izmena od moderatora:

Ukrajinska kriza ubrzala je diplomatsku trku između Rusije i Zapada za osnaživanje uticaja na Zapadnom Balkanu. Nova studija (“The Western Balkans and the Ukraine crisis – a changed game for EU and US policies?”) berlinskog Saveta za politiku demokratizacije ( Democratization Policy Council), čiji su autori Bodo Weber i Kurt Bassuener, istražuje izazove za politiku Evropske Unije i SAD-a prema ovom regionu u kontekstu zaoštravanja odnosa između Zapada i Rusije.

Weber, jedan od autora ove studije, u intervjuu za RSE između ostalog govori o tome kako je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom aneksije Krima, uz navodnu rusku podršku, nameravao da ozbiljno krene u realizaciju dugogodišnje pretnje secesijom Republike Srpske – i kako je premijer Srbije Aleksandar Vučić u tome, zasad, uspeo da ga spreči.

Weber: Mi smo u toku istraživanja manje - više slučajno naišli na tu informaciju, najpre iz jednog izvora, a onda je ona potvrđena iz dosta drugih izvora. Pokazalo se, dakle, da je, očigledno, ceo zapadni diplomatski kor znao za taj incident. U tim informacijama se otkriva da je gospodin Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, na početku ruske aneksije Krima zvao gospodina Aleksandra Vučića, premijera Srbije, i da je hteo ozbiljno da iskoristi tu situaciju da krene u implementaciju onoga čime godinama preti, ali da ga je premijer Vučić u tome sprečio, odnosno, da je otkazao podršku takvom jednom poduhvatu.
RSE: Da li je, prema zapadnim diplomatskim izvorima do kojih ste došli, Dodik zaista imao podršku Rusije za secesiju Republike Srpske u trenutku kada Putin vrši aneksiju Krima?

Weber: Više diplomatskih izvora, nezavisno jedni od drugih, navode da je Dodik tvrdio da ima rusku podršku za taj korak prema ostvarivanju secesije Republike Srpske. Da li je on zaista imao podršku Rusije za taj korak prema ostvarivanju secesije nije jasno. Ako se gleda u kontekstu ukrajinske krize u trenutku aneksije Krima, meni nije bliska ta tvrdnja da je imao rusku podršku. Da, generalno gledano, uživa podršku Rusije videli smo kroz čitav niz prethodnih godina, ali da je bio plan Moskve da u trenutku aneksije Krima otvori još jedno žarište – i to ne u Moldaviji, Pridnjestrovlju ili Gruziji nego u Republici Srpskoj – to meni nije baš potpuno uverljiva teza. Pre bih rekao da je Dodik verovao da će imati rusku podršku, što samo govori u kakvoj je krizi njegov režim; a kad je režim u krizi, onda, naravno, zavlada nervoza, donose se pogrešne procene i preduzimaju neracionalni potezi. Očigledno je u Republici Srpskoj na delu takvo jedno stanje – bar je to moja interpretacija.
RSE: Da li su vam te informacije o Dodikovoj nameri da preduzme korake ka secesiji srpskog entiteta, kao i o tome da ga je Vučić u tome sprečio, delovale ubedljivo?

Weber: Da je Dodik imao ozbiljnu nameru da krene u secesiju Republike Srpske od BiH meni je potpuno uverljivo. Naime, zapadni diplomati su se godinama tešili time što su tvrdili da je to puka retorika, pa ako sada iz njihovih izvora dođe informacija da, markar u ovom trenutku, iza te retorike stoje neke ozbiljne namere, to je meni dosta verodostojno i uverljivo. I tvrdnje istih izvora da ga je srpski premijer u tome sprečio prilično su mi uverljive. Mi smo, naime, u više navrata videli nastupe premijera Vučića koji svedoče tome u prilog. Kada je, recimo, pretposlednji put, krajem juna, bio u poseti Nemačkoj, i kada je bio pritisnut pitanjima nekih nemačkih novinara o svom odlasku na otvaranje Andrićgrada, Vučić je jasno je pokazao da Vlada Srbije ne deli poziciju gospodina Dodika. To smo mogli videti i na dosta sastanaka Vučića i Dodika u poslednjih pola godine.
RSE: Suma sumarum, vi ne verujete da Vučić podržava secesiju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine?

Weber: Apsolutno. Mi smo još pre dve godine radili studiju o odnosu rukovodstva Srbije prema čelniku RS, kada je na vlasti još bila Demokratska stranka tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Tadić je prilično koristio taj bratski odnos sa Dodikom za svoj nacionalni imidž, ali iza kulisa nije mogao da kontroliše Dodika, koji je i njemu predstavljao problem, što, naravno, Tadić nikada nije spomenuo u javnosti, upravo zato što ga je koristio za svoje kampanje.

Vučić je, za razliku od Tadića, prema Dodiku uspostavio distancu. Imali smo, recimo, mislim u maju, pres konferenciju Vučića i Dodika, kada je Dodik ponovo stavio pod upitnik egzistenciju države Bosne i Hercegovine. Vučić je tom prilikom, iako ne u najizričitijoj formi, rekao da to nije stajalište Vlade Srbije. U poslednje vreme zabeleženo je i distanciranje Vučića od učešća u izbornoj kampanji u Republici Srpskoj. Dakle, to sve ima jedan jasan pravac, mada vidimo, kao i pre par godina sa dijalogom Beograd-Priština, da se, kad Zapad nema jasnu poziciju, izbegava jasnije izraženo distanciranje od nekih istorijskih tradicionalnih pozicija koje se vuku još iz devedesetih godina.

* Intergralni intervju sa Bodom Weberom poslušajte u jutarnjem programu Radija Slobodna Evropa u nedelju, 14. septembra u 9.30.

http://www.slobodnaevropa.org/conte...-u-secesiju-rs-vicic-ga-sprecio/26577779.html

Pa sad i nije vreme za samostalnost RS.
Znači dobili bisamo jednu šamarčinu po sred labrnje, svi skupa.

Strpljenja. Ne znam zašto kod nas mora sve odmah, za šest meseci max.
Pozicije se grade polako i sigurno, a ne kako se kome digne pa ajde da probamo...

Веберовци открили врућу воду! А и постављач теме: и врапци на грани знају да Додик покушава да отцепи РС и да му је за то потребна подршка велике силе. Не Србије, већ Велике Силе!
Шта има оводе ново?

РС ће се сигурно отцепити.чим за то добије подршку Велике Силе.
амин.

Веберовци открили врућу воду! А и постављач теме: и врапци на грани знају да Додик покушава да отцепи РС и да му је за то потребна подршка велике силе. Не Србије, већ Велике Силе!
Шта има оводе ново?

амин.
Ovo vrapci na grani neki novi trend u srpskom jeziku kada hoces da dokazes nesto? :think:

Шта има оводе ново?

амин.

Da i upitno je da li ce uopste dobiti takvu podrsku ? Podrska Velike Sile se ne zasniva na vlaznim snovima lokalnog djiklosa kakav je Dodik, njegovog pevanja pod satorom, mezetluk glupave raje uz hladnu volovinu i mlako pivo...

Ја сам овде написао неки коментар о некој особи која издаје на свим фронтовима а сад те поруке нема. Сигурно је била увредљива, безобразна и на друге начине противна политици Крсте.

Мораћу убудуће да се удржавам коментара о особи која издаје свуда и на сваком месту.

- - - - - - - - - -

Da i upitno je da li ce uopste dobiti takvu podrsku ? Podrska Velike Sile se ne zasniva na vlaznim snovima lokalnog djiklosa kakav je Dodik, njegovog pevanja pod satorom, mezetluk glupave raje uz hladnu volovinu i mlako pivo...

images

Nego masovnim klanjem, rusenjem i paljenjem, zatiranjem i unistavanjem? Tako ste vi dobili podrsku velike sile ;)

Бодо Вебер: Александар Вучић спречио Милорада Додика да крене у сецесију РС

четвртак, 11. септембар 2014.

ПРАГ - Председник Републике Српске Милорад Додик намеравао је, током анексије Крима, да крене у отцепљење Републике Српске, тврдећи да има руску подршку, али га је премијер Србије Александар Вучић у томе зауставио, тврди Бодо Вебер из берлинског Савета за политику демократизације.

Бодо Вебер

Вебер, један од аутора студије "Западни Балкан и украјинска криза - промењена игра за политику ЕУ и САД", рекао је за Радио Слободна Европа да су он и његов колега Курт Басојнер током израде судије случајно наишли на ту информацију, али да је она потврђена из више извора и да је за то "знао цео западни дипломатски кор."

"У тим информацијама се открива да је Милорад Додик, председник Републике Српске, на почетку руске анексије Крима звао Александра Вучића, премијера Србије и да је хтео озбиљно да искористи ту ситуацију да крене у спровођење онога чиме годинама прети, али да га је премијер Вучић у томе спречио", рекао је Вебер.

Вебер каже да му те информације делују убедљиво.

"Ми смо, наиме, у више наврата видели наступе премијера Вучића који сведоче томе у прилог. Када је, рецимо, претпоследњи пут, крајем јуна, био у посети Немачкој, и када је био притиснут питањима неких немачких новинара о свом одласку на отварање Андрићграда, Вучић је јасно показао да Влада Србије не дели позицију Додика", рекао је Вебер.

Вебер је рекао да "није јасно" да ли је Додик имао руску подршку за тај корак и да му теза да је Москва планирала да у тренутку анексије Крима отвори још једно жариште - и то не у Молдавији, Придњестровљу или Грузији него у Републици Српској, "није уверљива".

"Пре бих рекао да је Додик веровао да ће имати руску подршку", рекао је Вебер.

Он је рекао да је пре две године рађена студија о односу руководства Србије према челнику Републике Српске, када је на власти још била Демократска странка тадашњег председника Србије Бориса Тадића, По њему, Тадић је прилично користио тај" братски однос" са Додиком за свој "национални имиџ", али иза кулиса није могао да контролише Додика, "који је и њему представљао проблем".

"Вучић је, за разлику од Тадића, према Додику успоставио дистанцу", рекао је Вебер и додао да је премијер Србије у мају на прес конференцији са Додиком, који је тада поново ставио под упитник егзистенцију државе Босне и Херцеговине, рекао да то није позиција Владе Србије.

(Танјуг)

Šta kaže Veber - Dodik je nešto htio, ali mu Vučić nije dao... je l' to govorimo o odlasku u bioskop, o vršenju male nužde ili o tome šta ćemo skuvati za ručak...??? Kao da je otcjepljenje Srpske tako jednostavan posao, pa ga je ovaj htio izvesti za pola sata, a Vučić ga, eto(!) spriječio... ma gluposti...

Eto, neka nam Dodik, kao najveći zagovornik toga pokaže bilokakvu strategiju, akcione planove ili političke platforme na kakvima misli realizovati tako nešto... ! Sad će neko pomisliti da bi takvi planovi ili političke platforme trebale biti tajne, međutim, da li Škoti, Katalonci ili šta znam ko već ne to čini u tajnosti? Ma jok (!) , ljudi su to javno proklamovali kao političke ciljeve i sad promovišu sa ciljem realizacije... to se jednostavno tako radi ukoliko želite postići takve ciljeve...
Eto na prvom koraku Srpska bi trebala sačiniti jednu kvalitetnu i sveobuhvatnu analizu o tome kakve prednosti donosi otcjepljenje, kakve opasnosti, da li oupšte može bitisati kao država, u kakve integracije ulaziti, ma, najvažnije, kakav bi bio pravni osnov otcjepljenja... To što bi u ovom entitetu otvorili javnu raspravu po pitanju konkretne analize oko toga da li se otcijepiti ili ne, to još uvijek ne znači otcjepljenje, nego samo raspravu o tome. Na takvu raspravu Srpska uvijek ima pravo, no, potrebno je da neko pokrene to pitanje. Zbog čega to Dodik ne učini? Pa naprosto - jer lakovjernom narodu prodaje jeftinu demagogiju, a nikada nije ni pomišljao da to ozbiljno izvede... da jeste, pa valjda bi za ovih 8-9 godina sačinio nekakve dokumente o jednom tako složenom projektu. Da bi neku podučnu (seosku) osnovnu školu odvojili od matične škole - to podrazumijeva sačinjavanje poprilično "debele" dokumentacije, a otcjepljenje Srpske od BiH posmatramo kao "tek poslić" od pola sata... glupost!
Lično mislim da je budućnost BiH i exYu prostora u integracijama, pa ne mislim da je i ovakva percepcija budućnosti dobra, no, svakako je bolja od jevtine demagogije. Istovremeno vidim da Vučić niti ne razmišlja o daljim dezintegracijama ovih prostora, pa time ni o bilokakvom otcjepljenju Srpske, već da budućnost zamišlja baš na suprotan način (kroz integracije). Po mom dubokom uvjerenju prvi korak izgradnje nekog boljeg "sutra" na ovim prostorima leži u jednoj snažnoj političko-ekonomskoj uniji (integraciji) JI Evrope kao zajednice. Sljedeći korak je potpuno ili (još bolje) djelimično pridruživanje EU, a uspostavljanje paralelnih sporazuma sa Rusijom i unijama kakve ona gradi u ovim trenucima. To podrazumijeva da u sebi aktiviramo i ono slavensko i ono evropsko nasljeđe, no, uz percepciju kako smo mi ovdje jedni drugima najbliži i da nam ama baš niko u svijetu ne može biti bliži, odnosno da niko ovdje neće doći da štiti naše interese (nego svoje!). Naš interes je stvaranje jedne kvalitetne unije kakvom ćemo se štititi od ovih velikih sila i različitih unija država (zajedno smo ipak jači, nego bilo ko pojedinačno), pa tek tako "osnaženi" možemo koliko-toliko ravnopravno razgovarati sa većima od nas. Ovako rasparčani predstavljamo sprdnu i za veće kompanije, a da ne govorimo o velikim silama ili savezima država, šta nas direktno navodi da pod hitno prestanemo razmišljati o daljim dezintegracijama, nego o zajednicama/integracijama kroz kakve ćemo bar pokušati zaštititi sopstvene interese.

Sjećam se jedne izjave Nebojše Vukanovića od prošlih lokalnih izbora (iz emisije Zabranjeni forum, ukoliko me sjećanje ne vara). Reče Nebojša nekom gostu iz Sarajeva (parafraziram): "Ne bojte se vi ovih što stalno galame oko otcjepljenja, a ne čine ništa..Ili ona narodna:"Pas koji laje ne ujeda", jer da je imao namjeru da ujede za 8 ili 9 godina neprekidne vlasti "ujeo bi".Uradio bi ono što govori, što javno najavljuje već godinama, pred svake izbore sa većim intenzitetom.Ovako Mile Dodik kaže pa slaže,pa opet kaže pa slaže, postaje sve više politički neozbiljan i narod to počinje shvatati ko zajebanciju, i već se šprdaju sa tom njegovom stalnom pričom a djela ništa.

Ili ko onaj što je stalno pričao:"eto vuka", i uvijek bi slagao, jer vuk se ne pojavi, i onda se desi da jes tvarno došao vuk, i ni tada mu niko ne povjerova, jer sa puno neispunjenih najava nečega, gubi se politički i ljudski kredibilitet.

Poslednja izmena:
Sjećam se jedne izjave Nebojše Vukanovića od prošlih lokalnih izbora (iz emisije Zabranjeni forum, ukoliko me sjećanje ne vara). Reče Nebojša nekom gostu iz Sarajeva (parafraziram): "Ne bojte se vi ovih što stalno galame oko otcjepljenja, a ne čine ništa..Ili ona narodna:"Pas koji laje ne ujeda", jer da je imao namjeru da ujede za 8 ili 9 godina neprekidne vlasti "ujeo bi".Uradio bi ono što govori, što javno najavljuje već godinama, pred svake izbore sa većim intenzitetom.Ovako Mile Dodik kaže pa slaže,pa opet kaže pa slaže, postaje sve više politički neozbiljan i narod to počinje shvatati ko zajebanciju, i već se šprdaju sa tom njegovom stalnom pričom a djela ništa.

Ili ko onaj što je stalno pričao:"eto vuka", i uvijek bi slagao, jer vuk se ne pojavi, i onda se desi da jes tvarno došao vuk, i ni tada mu niko ne povjerova, jer sa puno neispunjenih najava nečega, gubi se politički i ljudski kredibilitet.

Ovo je tacno. Narod je vec toliko puta prevaren i obmanut da ne vjeruje vise ni Bogu ocu a ne nekakvim tamo ugojenim politicarima koji kao papagaji godinama ponavljaju jedno te isto istovremeno nabijajuci i kilograme i dzepove. A sto se tice te price o otcjepljenju, od zavrsetka rata u nju niko ozbiljan nije ni vjerovao u Repubici Srpskoj niti ko o tome uopste razmislja ili prica osim Dodika pred izbora i klinaca i leziljebovica po forumima. Narod Republike Srpske ima o cemu razmisljati, kako prezivjeti do sljedeceg mjeseca.

Ovo je tacno. Narod je vec toliko puta prevaren i obmanut da ne vjeruje vise ni Bogu ocu a ne nekakvim tamo ugojenim politicarima koji kao papagaji godinama ponavljaju jedno te isto istovremeno nabijajuci i kilograme i dzepove. A sto se tice te price o otcjepljenju, od zavrsetka rata u nju niko ozbiljan nije ni vjerovao u Repubici Srpskoj niti ko o tome uopste razmislja ili prica osim Dodika pred izbora i klinaca i leziljebovica po forumima. Narod Republike Srpske ima o cemu razmisljati, kako prezivjeti do sljedeceg mjeseca.

Ti ne misliš da RS treba biti samostalna? Pa da je RS nezavisna, već bi imala izgradnju južnog toka a ne kočnice kao sada iz Sarajeva, na dozvolu konkurencijskog savjeta za Rafineriju nafte ne bi čekala 3 godine, gradila bi hidroelektrane na Drini a ne kao sada bivala blokirana na sve strane, išla ka EU najbrže u regionu ... BiH je kočnica jer Bošnjaci ništa drugo ne žele da rade dok ne dokinu RS i isisaju joj sve nadležnosti, RS ne želi da žrtvuje svoju samostalnost i prenese sve u hebeno sarajevo jer i od ovog što je prenijela ima samo glavobolju i opstrukcije i sem nezavisnost RS nema drugi put ... taj put mora da živimo svaki dan a kad dođe svi ćemo da slavimo kao drugi rođendan. Taj put može da izgura samo jedan čovjek a zna se koji i samo jedna partija, sigurno ne frakcijama i animozitetima rasturena i kriminalizovana opozicija koja nema nikakvu viziju sem fotelje niti su išta uradili za ovaj narod u svojih 10 god. vladavine

Poslednja izmena:

Back