Економски Тигар: Јаја и млечни производи поскупели за чак 68, 7%!

Пријатељу у погрешној "цркви" се молиш. Ова власт, а ништа боља није ни опозиција, да реши неке озбиљније проблеме - НЕМА ШАНСЕ. Ови и када би хтели немају појма како било шта да ураде а и опозиција ми потпуно исто делује.
На цену хране највише утичу улазне цене: ЂУБРИВО, ГОРИВО ЗА МЕХАНИЗАЦИЈУ, САМА МЕХАНИЗАЦИЈА и СЕМЕ.
Решење:
ЂУБРИВО:

Србија је имала 8 произвођача вештачког ђубрива, сада има само једног који је малог капацитета и зависи од цене увозних сировина које су астрономске. Србији годишње треба око 1 300 000 до 1 500 000 тона вештачког ђубрива (НПК и азотних). цена ђубрива је око 900 - 1100 евра по тони што помножено са потрошњом даје око 1 600 000 000 евра (МИЛИЈАРДУ и ШЕСТО МИЛИОНА евра) годишње.
А решење је веома просто: Србија годишње вади око 310 000 000 м3 гаса што је више него довољно за производњу свог потребног вештачког ђубрива у Србији за једну сезону. То ослободиш ПДВ-а и свих акциза и ето ти јефтино ђубриво.
ГОРИВО ЗА МЕХАНИЗАЦИЈУ:
Србија годишње вади око 1 000 000 тона сирове нафте. За потребе пољопривреде потроши се око 550 000 тона дизела. Удео дизела у литри сирове нафте је око 46% а може да иде до 70% значи да би ми обезбедили сву потребну нафту за пољопривреду сами. ослободиш је акциза и ПДВ-а и ето ти литар горива по јако ниској цени (80-90 динара)
САМА МЕХАНИЗАЦИЈА:
Наш трактор ИМТ539 коштао је око 10 000 евра. Већи трактори око 20 000 - 30 000 евра из домаће производње. Следи да би једном просечном пољопривредном домаћинству, за опремање свом механизацијом било потребно око 30 000 - 50 000 евра. Омогућити пољопривредницима отплату механизације у производима на 10-ак година. (Србија је само због погрешне пословне политике са ЕР Србијом изгубила 535 000 000 евра - око 12 000 домаћинстава добило би потпуно бесплатну механизацију). Али ми смо угасили производњу пољопривредне механизације.
СЕМЕ - некада смо били једни од највећих произвођача у свету. Боли њих q..ac za ovo.

Ето пријатељу једноставних решења али власт, и опозиција, само ке..њају и ништа не раде јер их заболе а народ се прима на њихова лупетања веома лако. ****** смо јежа ако се овако настави.
Ове методе које примењује тренутна власт као и претходна као и будућа које најављује да ће примењивати су НЕОДРЖИВЕ јер ту нема никакве логике зато што: цене енергената, ђубрива и механизације стално ратсу а држава колико год да повећава субвенције по хектару никада не може наокнадити разлику између уложеног и цене хране из простог разлога што је годишња производња по хектару ограничена величина (скоро константа) а цене хране стално расту али мало спорије од цена сировина и још важнија ствар смањује се број пољопривредника па је маса новца добијеног од пољопривреде све мања.
Ово је једино решење јер не завлачи држави руку у буџет директно а пуни буџет на крају ланца.
I jedne i druge zabole za poljoprivrednike, jer je globalni plan da se unište sitna gazdinstva.
Tako je jedino moguće kontrolisati proizvodnju hrane, kada je koncentrisana u rukama 5% stanovništva.
 

Back
Top