Ekonomska propast SFRJ tokom 80-tih viđena očima Zapada

U sfrj je postojala značajna industrija. Činjenica je da se padom komunizma došlo do deindustrijalizacije. Danas imamo egzodus stanovništva. Manje više u svim bivšim socijalističkim zemljama došlo je do smanjenja stanovništva. Nešto industrije je još ostalo. Npr elektrane su iz doba socijalizma. Prije se gradilo i stvaralo. Sada se samo rasprodaje i raskućuje. Kad pogledam te stare generacije, gotovo svi su bili zaposleni. Danas je masa nezaposlenih. A broj iseljenika je drastično narastao.
Zapadne zemlje su i danas razvjenije od istočnih. Eto komunizam je pao, pa što nisu sustigli? Mnoge tradicionalno kapitalističke zemlje su katastrofa. Najbolje su one zemlje koje su usvojile mnogo štošta od socijalizma. To je prije svega zapadna evropa. Latinska amerika iako je kapitalistička je katastrofa, tako da to nije pravilo. Oba sistema imaju mane. Zato su najbolje one zemlje koje su uzele od oba sistema najbolje.
U Srbiji nema sloja bogatih kapitalista. I pored pljačke opet nije dovoljna akumulacija kapitala. Ko će da gradi fabrike? To je socijalizam u prednosti.
 
Бонови за гориво

bonovi-gorivo-sfrj-vise-komada-kompletu-slika-177604855.jpg
 

Back
Top