Ekonomska i politicka podjela u Srbiji i Rusiji...da li se slazete sa mapom ?

gost 186118

Veoma poznat
Poruka
10.118
Evo mape...

ekonrussia.png




87-eko%20partije.png
 
EKONOMSKO ODREĐENJE
komunizam; socijalizam; cantar; neoliberalizam



SOCIJALIZAM
je ekonomski koncept, koji forsira javni sektor i javnu svojinu.
Socijalisti se dele na klasične socijaliste i tvrde socijaliste-komuniste.

SOCIJALISTI (u užem smislu) smatraju da društvo bolje funkcioniše kad se bazira na javnom sektoru. Država je ta, koja treba da kontroliše ekonomiju.
Socijalisti smatraju da solidna primanja ne zaslužuju samo uspešni i zaposleni već i penzioneri, nezaposleni i socijalno ugroženi. Da bi se to postiglo, potrebni su veliki porezi, koji su sastavni deo socijalizma. Od para prikupljenih preko njih, novac se preliva u fondove ugroženih i tako dolazi do određenog izjednačavanja. Po socijalističkom ekonomskom konceptu školstvo i zdravstvo treba da su što jeftiniji, a po mogućstvu i besplatni.

KOMUNISTI predstavljaju krajnje krilo socijalista. Za razliku od klasičnih socijalista, kojima ne smetaju privatnici ako zapošljavaju i hrane mnoge i plaćaju velike poreze, komunisti nisu ni za kakav kompromis. Zalažu se za potpuno ukidanje privatne svojine osim najličnijih stvari: kuće, nameštaja, dvorišta i bašte.

Ključna razlika:
UMERENA LEVICA – uvažava samo tekovine francuske revolucije. (sekularna država, radnička prava, republikanizam)
KRAJNJA LEVICA – uvažava tekovine i francuske i oktobarske revolucije. (sve od francuske revolucije + potpuno ukidanje privatne svojine i višestranačke demokratije)

NEOLIBERALIZAM
je ekonomski koncept, koji forsira privatni sektor i slobodno tržište.

NEOLIBERALI su za što manje mešanje države u ekonomska pitanja. Smatraju da država svojim intervencijama i velikim porezima veoma usporava i guši razvoj privrede, a time i sveopšti napredak.
Polaze od tog da je za uspeh jednog društva najbolje forsirati rad i one, koji uspešno privređuju, dok nerad (nezaposlenost) ne treba nagrađivati velikim primanjima jer u takvom društvu na duže staze niko neće želeti da radi.
Smatraju da se nezaposlenost najbolje rešava razvojem i grananjem nesputane privrede, čime u praksi dolazi do novih i novih radnih mesta.
Po neoliberalima u poštenom otvorenom tržištu, privreda cveta i razvija se pa građani mogu da biraju gde će raditi, čime su isključene mogućnosti lošeg ponašanja šefa, malih plata i maltretiranju radnika.
Po njima u društvu razvijene i konkurentne privrede, radnici lako mogu da nađu drugo dobro radno mesto, čime se poslodavcima ne isplati da budu loši prema njima ili ih malo plaćaju.
Neuspešnim privrednicima država ne treba veštački da pomaže (ograničavanjem uvoza stranih proizvoda da bi se domaći proizvod na silu prodavao). Umesto tog neuspešan privrednik treba da se preorijentiše na drugu delatnost.

Nisu za besplatno školstvo jer smatraju da škole treba da plaćaju samo oni, koji žele da se školuju, a ne da država porezima uzima novac od svih, da bi iz istog budžeta plaćala školovanje samo nekih. Međutim mogu biti za vrlo jeftino i školstvo i zdravstvo.

Prefiks ,,neo’’ dodat je terminu ,,liberalizam’’ da bi se napravila razlika između ekonomskih liberala i liberala po pitanju ljudskih prava, koji ne moraju biti za ovaj ekonomski koncept.

Ekstremno krilo neoliberala bio je FEUDALIZAM.
FEUDALIZAM je bilo društvo u kome je sve zasnovano na privatnom sektoru. Država nije imala uticaja ni na sudstvo i policiju. Ovaj koncept je prevaziđen jer su savremeni neoliberali postigli konsezus da bar sudstvo, policija i parlement, a često i još neke stvari moraju biti pod upravom države jer se jedino tako postiže da nijedan pojedinac, ma koliko bogat, ne može biti iznad zakona.

EKONOMSKI CENTRIZAM
predstavlja koncept kompromisa javne i privatne sfere.

CENTRISTI ne forsiraju samo javni ili samo privatni sektor jer smatraju da su red, rad, stručnost i poštenje daleko bitniji za ekonomski uspeh od toga da li je neka fabrika/firma javna ili privatna.

Oni su za kompromis.
Ukoliko je sve više onih, koji ne žele rade jer im država obezbeđuje dobar život od socijalne pomoći, okrenuće se neoliberalnim zakonima i smanjiti poreze, koji bi se izdvajali nezaposlenima da bi podstakli rad.
Ukoliko su penzije ili socijalna pomoć mali, centristi će se okrenuti socijalističkim zakonima.

Isto važi za školarine. Ako su prevelike i nedostupne, centristi će se okrenuće socijalističkom konceptu i gledati da ih smanje. Ako su premale da bi prosvetarima omogućile pristojan život, zalagaće se za povećanje školarina.

Ukoliko su penzioneri najugroženiji, izabraće socijalistički koncept.
Ukoliko su najugroženiji mladi, koji ne mogu da nađu posao jer država porezima guši firme i kompanije, koje time onemogućava da se šire i zaposle više ljudi, centristi će se okrenuti neoliberalizmu

U Srbiji su dominanti ekonomski centristi.
Dve najveće partije su centrističke, kao i DSS a na istoj su poziciji i svi klerikalni pokreti. Često se čuje da OBRAZ iskazuje jednak prezir i prema komunistima i prema neoliberalima.

Socijalističke partije su manje, ali imaju uticaja. Čak 4 su u vladi (SPS, PUPS, SDP i LSV) jedna je parlemantana opozicija (SDU), dok Vulinov Pokret Socijalista nije prešao cenzus.

Od neoliberala, u vladi je G17+, zaslužna za privatizaciju velikih preduzeća, neoliberalna perjanica predhodne, Koštuničine vlada, bila je Nova Srbija Velje Ilića, takođe zaslužna za privatizaciju mnogih preduzeća ali i za razvoj malih privatnih preduzeća u Čačku, dok je u večitoj opoziciji LDP, koji je formalno više za neoliberalni koncept, ali je u praksi bio jedini koji kritikuje monopol tajkuna. Njihova pozicija je — privatizacija da, ali poštena i bez monopolisanja.
.....
 
Postoje u Amazoniji drustva koja zive tako sto se bave sakupljanjem hrane po dzungli.Sa druge strane imamo drzave koje spustaju rakete,pa i ljude,na okolna nebeska tela.
Nikoga na silu ne mozemo usrecivati.Svaki pojedinac i kolektivitet prvenstveno svojim naporima moze ici napred,u neku visu fazu razvoja.
Sada se Grcka i neke druge zemlje u EU -i zalazu za nekakve obavezne prosecne plate,pa kako misle da privuku kapital?
Razvoj je proces,evolucija.
Vecina gradjana u razvijenim zemljama dosta rasipaju svoja zaradjena sredstva umesto da budu stedise,akcionari,zakupodavci i slicno.Zasto mnogi od njih to ne cine,vec prihvataju nomadsku psihologiju?
Ima vise puteva kojima se moze stici do pravednog i uspesnog drustva.
 
ово су неолиберали

50353_41723242830_3542553_n.jpg


Ogledalce
Kupila sam ogledalce
malo, malo, malo ogledalce
kupila sam ogledalce
malo, malo, malo ogledalce
svake noci svakog dana
da ti budem doterana

Ref.
Da ti budem lepa
zamnom da poludis
zamnom da poludis
druge da ne ljubis

Kupi i ti prsten mali, mali
mali, mali prsten mali
da sa moje ruke blista
da mi savest bude cista

чиста савест и прљаве руке :mrgreen:

Jelena Karleuša je kćerka bivše voditeljke Divne Karleuše i beogradskog policajca Dragana Karleuše.

jeca3hu.jpg
 
velja neoliberal, obrazovci centar.....:hahaha:
У економском смислу, не у политичком.
Нисам ја правио ову табелу...али НС је по мом мишљењу економски центар, а Образ економски десни центар (имао сам прилике да се упознам са њиховим ставовима).
 

Back
Top