Ekonomska emancipacija "50-50%"

Drage ladies,

(mogu i gentlmen's, ofc) da komentarišu.

Da li primećujete ili ne daj bože praktikujete ovaj trend koji primećujem uglavnom kod mlađih generacija, koje prilikom zajedničkog života, sve troškove uglavnom dele ravnopravno?
Primera radi,...kad kupuju hranu, plaćaju režije za stan, kola i putovanja, dele sve ravnopravno, dok individualne troškove svako plaćanja svoje.
Pa onda kad uđu u neki tržni centar, guraju jedna velika kolica sa hranom i sredstvima za higijenu, i dve manje korpe, koje svako plati za sebe. Koliko je to po vama "fer play", koliko ili zašto nije,...i tako to.
Ili preferirate partnere koji su starog kova, ali su zato "Bečka škola", pa ne dozvoljavaju da vi platite.
Hvala.

Bonus pitanjce za mlađu populaciju:
" Plaćate li i piće svojim dečacima i zašto to radite"?😁
Uzasno , kakva je svrha veze ako je novac toliko bitan u vezi.

Odlucio si da djelis zivot sa nekim ali troskovi moraju biti 50-50 stvarno to ne razumijem.
Ne moraju striktno,...ko više zarađuje, više plaća. U tome je va'lda "ravnopravnost". :rotf:
Ili celi "apsurd", oko muško- ženske ekonomske ravnopravnosti, jer valjda smo do sada apsolvirali, da smo kao ljudska bića bar pred Zakonom ravnopravni.
Pa sad,...ko kako shvata i razume.
Nekako obe strane moraju biti na kraju dana zadovoljne, inače baš i ne funkcioniše.

Ok,...to bi trebalo podeliti "na pola", po nekom modelu.je'l to?
Zasto da ne? Mislim da zena sama (osim ako nije naterana silom prilika) ne treba da ucestvuje u odgajanju dece.Onaj ko zeli zenu kojoj su obaveze pored posla i konstantna briga o higijeni kuce,deci,hrani on zeli ustvari roba.Onaj ko zeli srecnu zenu- bice tu 0/24h.
Zasto je problem da muskarac sam skuva rucak,odvede dete u vrtic?kod lekara?usisa kucu?Jedino ako je zena nezaposlena i "domacinstvo" joj je posao onda ok. - Muz doprinosi ona odrzava i to je fer ukoliko je to dogovor.
Sto se novca tice - u vezu/brak iskljucivo ulazim zbog emocija i nisam matematicar.
Jedan krov- jedan fond i nije bitno ko zaradjuje vise.- to je uvek promenljivo.
U mom odnosu sa muskarcem moze da izbije problem samo ukoliko on sedi i igra igrice,kladionicu,ide na posao cisto da se zna da je zaposlen a ja non stop tezim ka visim ciljevima.-Dakle lenjost i manjak ambicija su kod mene jedno veliko no no.

Pa ja sam ti rekla da je to kompromis. Zašto misliš da je evropska žena nezadovoljna? Ona je samostalna ako želi da bude samostalna.

Evo ti primer koji sam čula u salonu. Znači žena želi da se razvede od muža, ali bukvalno sve kartice koje ima su njegove. Trošila je koliko je htela, on je bogat i ima dobar biznis. Mislila je da je sve sjajno i da je ubola keca jer može da troši, ali ništa ne radi. Ali se onda desilo da je shvatila da on ima ljubavnicu, ženu sa kojom sve više provodi vremena. To joj se nikako nije svidelo i kako je vreme išlo želela je da bude samostalna. Ali kako? Nema svoj stan, sve kartice su njegove, gde da ode i od čega da živi, posle faksa nije uopšte radila u struci. I sad šta? Neko bi joj rekao traži razvod i da se imovina podeli na pola. Ali ona nema neke pare ni za advokata, nije štekovala, nije mislila da će se to desiti. To je po meni ludost. Tako živeti. Više od svega cenim svoju slobodu.

Zašto misliš da je evropska žena nezadovoljna? Što bi želela da se neko brine o njoj? Ali mislim, to ima svoje posledice.
A uračanala sam ja to da je i za sebe, zato je samo 50% cene surogata ...
Vidiš ti možeš da nađeš donora za 350$(imaš i besplatne donorske banke sperme) dok on ne može ništa ispod par desetina hiljada evra ako ne i stotina hiljada za surogat. Ali je zato beli čovek ubedio ženu da treba i da rodi i da kuva i da sprema i da čisti i da doprinosi 50% prihoda.
Čista ludost u računici.

Ne moraju striktno,...ko više zarađuje, više plaća. U tome je va'lda "ravnopravnost". :rotf:
Tacno ,zamisli sad zelis da ides na odmor koji kosta 20000 eura a partner to ne moze da plati i onda ni ti ne ides na odmor ili da prestanes da radis jer imas dovoljno a partner znaci mora da nastavi da radi jer je sve pola pola itd to nije ni prakticno da ne govorim o tome da zivis sa nekim koga volis i ne mozes bez njega, ne razumijem kakve su tu emocije u vezi,ljubav itd. U tom slucaju da se od mene trazi 50-50 otisao bi istog momenta.Zao mi ti ljudi , slicna stvar je i sa ljudima koji su kao uspjeli jer su zenu prevarili za imovinu jer se radi upravo o racunici.

Zasto da ne? Mislim da zena sama (osim ako nije naterana silom prilika) ne treba da ucestvuje u odgajanju dece.Onaj ko zeli zenu kojoj su obaveze pored posla i konstantna briga o higijeni kuce,deci,hrani on zeli ustvari roba.Onaj ko zeli srecnu zenu- bice tu 0/24h.
Zasto je problem da muskarac sam skuva rucak,odvede dete u vrtic?kod lekara?usisa kucu?Jedino ako je zena nezaposlena i "domacinstvo" joj je posao onda ok. - Muz doprinosi ona odrzava i to je fer ukoliko je to dogovor.
Sto se novca tice - u vezu/brak iskljucivo ulazim zbog emocija i nisam matematicar.
Jedan krov- jedan fond i nije bitno ko zaradjuje vise.- to je uvek promenljivo.
U mom odnosu sa muskarcem moze da izbije problem samo ukoliko on sedi i igra igrice,kladionicu,ide na posao cisto da se zna da je zaposlen a ja non stop tezim ka visim ciljevima.-Dakle lenjost i manjak ambicija su kod mene jedno veliko no no.
Zato što je napr.( lično verujem da je to istina) pojedinim muškarcima lakše da zarađuju novac, nego da sede doma uz ženu i decu. Sad pitanje je kojoj ženi stvarno treba "bankomat", umesto muža i oca, ali se pojedine žene mnogo i ne bune. Baš naprotiv,...obično problemi te vrste dođu kasnije, tu deca nažalost odvuku i navuku sebi najviše problema, zbog njihovog nemara ili sebilluka.

Zato što je napr.( lično verujem da je to istina) pojedinim muškarcima lakše da zarađuju novac, nego da sede doma uz ženu i decu. Sad pitanje je kojoj ženi stvarno treba "bankomat", umesto muža i oca, ali se pojedine žene mnogo i ne bune. Baš naprotiv,...obično problemi te vrste dođu kasnije, tu deca nažalost odvuku i navuku sebi najviše problema, zbog njihovog nemara ili sebilluka.
pa realno dok si trudna i ako si ti strana koja čuva decu kad se porodiš on najmanje što može da bude je bankomat, to je minimum

Zato što je napr.( lično verujem da je to istina) pojedinim muškarcima lakše da zarađuju novac, nego da sede doma uz ženu i decu.
I meni je,ja sam taj tip.
Sad pitanje je kojoj ženi stvarno treba "bankomat", umesto muža i oca, ali se pojedine žene mnogo i ne bune. Baš naprotiv,...
Sta ako ti kazem da ti "bankomati" iako su u mirnim lukama sami izjavljuju -"Da se nikad ne zna,da treba obezbediti svakom po stan za svaki slucaj ako im padne na pamet razvod"? Ti muskarci nisu budale,oni vide samo su u braku dok njima to odgovara. I @Paula ti je dala primer.
obično problemi te vrste dođu kasnije, tu deca nažalost odvuku i navuku sebi najviše problema, zbog njihovog nemara ili sebilluka.
Ne postoji opcija bezanja od obaveza.

pa realno dok si trudna i ako si ti strana koja čuva decu kad se porodiš on najmanje što može da bude je bankomat, to je minimum
Daleko sam ja od toga,...kraljevski tretman nisam nikad podnosila.
Ali shvatam poentu tvojih postova. Žena jeste u neku ruku u neravnopravnom položaju, upravo zbog te činjenice. To je tako i tako ostaje. Za vek vekova!
Smešne su mi te ženice,...ostanu u drugom stanju, pa očekuju kraljevski tretman! Dobro je što ne mogu još ni da sanjaju, šta ih tek čeka dalje!🙂

Daleko sam ja od toga,...kraljevski tretman nisam nikad podnosila.
Ali shvatam poentu tvojih postova. Žena jeste u neku ruku u neravnopravnom položaju, upravo zbog te činjenice. To je tako i tako ostaje. Za vek vekova!
ma to nije kraljevski tretman to je normalan tretman

mi smo počeli i redovnu alimentaciju da doživljavamo kao vau a kad muškarac promeni pelene svi redovno izneveruju

Drage ladies,

Da li primećujete ili ne daj bože praktikujete ovaj trend koji primećujem uglavnom kod mlađih generacija, koje prilikom zajedničkog života, sve troškove uglavnom dele ravnopravno?
Primera radi,...kad kupuju hranu, plaćaju režije za stan, kola i putovanja, dele sve ravnopravno, dok individualne troškove svako plaćanja svoje.
Pa onda kad uđu u neki tržni centar, guraju jedna velika kolica sa hranom i sredstvima za higijenu, i dve manje korpe, koje svako plati za sebe. Koliko je to po vama "fer play", koliko ili zašto nije,...i tako to.
Ili preferirate partnere koji su starog kova, ali su zato "Bečka škola", pa ne dozvoljavaju da vi platite.
Hvala.

Naravno da nije fer. Što oni da plaćaju samo pola a mi što nemamo nikoga moramo sve

Drage ladies,

Hvala.

Uh...zeznuto je pitanje, ali mi najispravniji odgovor dodje onaj "zavisi sa kim i zbog koga".

Nemaju sve zene skladan brak. Dakle, njih izuzimam.
Nemaju svi muskarci racionalne zene u svom zivotu. I njih izuzimam.

Ukoliko ljudi imaju skladan brak, ukoliko se vole i ukoliko imaju decu...ne, ne smatram da je okej meriti na kantaru svaki dinar.

Mnogo je lakse imati kraj sebe stabilnog i posvecenog muskarca. Ne treba ih kastrirati novom modom da "nisu oni duzni".
Kada muskarci imaju zbog koga, deset puta vise se trude. Mnogi zele da budu zastitnici i
valja ih pustiti da to i budu.

Misljenja sam da su takvi brakovi uspesniji, da nisu skloni razvodima, svadjama, nekako svako nadje svoje mesto u takvoj zajednici.

To ne znaci da zena treba da bude bez skole i zvanja. Zenska deca zasluzuju jednako kao i muska.
Medjutim, imati muskarca kraj sebe koji je vaspitan tako da je "na njemu" (bilo na njemu ili ne), iz mog skromnog iskustva, dodje blagodet jer se imas na koga makar malo osloniti dok ti je beba na krilu.

Tako da...nemam zensko dete, ali musko vaspitavam tako da ima osecaj da je na njemu.
Njegov deka je to uradio i to je najbolji brak koji ja znam. Njegov otac je to uradio i ja sam mu mnogo zahvalna za sav mir koji mi je doneo.
A nije da nisam vidjala i osetila drugacije.
Ma nebo i zemlja.

Pa ja sam ti rekla da je to kompromis. Zašto misliš da je evropska žena nezadovoljna? Ona je samostalna ako želi da bude samostalna.

Evo ti primer koji sam čula u salonu. Znači žena želi da se razvede od muža, ali bukvalno sve kartice koje ima su njegove. Trošila je koliko je htela, on je bogat i ima dobar biznis. Mislila je da je sve sjajno i da je ubola keca jer može da troši, ali ništa ne radi. Ali se onda desilo da je shvatila da on ima ljubavnicu, ženu sa kojom sve više provodi vremena. To joj se nikako nije svidelo i kako je vreme išlo želela je da bude samostalna. Ali kako? Nema svoj stan, sve kartice su njegove, gde da ode i od čega da živi, posle faksa nije uopšte radila u struci. I sad šta? Neko bi joj rekao traži razvod i da se imovina podeli na pola. Ali ona nema neke pare ni za advokata, nije štekovala, nije mislila da će se to desiti. To je po meni ludost. Tako živeti. Više od svega cenim svoju slobodu.

Zašto misliš da je evropska žena nezadovoljna? Što bi želela da se neko brine o njoj? Ali mislim, to ima svoje posledice.

Polovina svega sto gospodin ima je njena.

Crno na belo.

Ne treba joj advokat, to je zajednicka imovina po zakonu. Moze da joj pljune pod prozor ili da otudji sve na tudja imena pa da se predstavi sudu da on nema nista.

Za sada, taj biznis je fifti - fifti njen, ako su vencani i ako nije iskljucivo nasledstvom stecena napokretnost.

Zato se gospodin i ne razvodi.
A ako imaju i decu, od 10 do 40% prihoda alimentacije do 26. godine zivota.
I to u skladu sa "zaradom roditelja i potrebama dece".
Za maloletnu decu se ukljucuje Centar.

Jedino mi je ovde strasno koliko zene ne poznaju svoja prava.

E, tu sad dolazi do pitanja efikasnost našeg pravnog sistema. Zatim, ne znam da li ste se povlačili po sudovima sa nekim, kako to izgleda i koliko traje, i gde ćete u međuvremenu da živite, pa samo da pokrenete privremenu meru da živite u stanu sa decom pa se čeka više meseci.

Meni je milion puta lakše da imam sve svoje i da uvek mogu da odem ako želim. A ko hoće sa svim tim da se bakće nek izvoli.

Dve samostalne osobe koje su zajedno samo zato što žele biti, nema veze sa parama, u odnosu u kojem svako ima za sebe, i proizvode još zajedničkih para koje će jasno jednom podeliti ili uložiti u nešto zajedničko, to je vredno. Za mene.

Back