Ekonomista - psihoterapeut?

fashionps

Početnik
Poruka
26
Neki iz familije imali su iskustva sa psihoterapeutkinjom koja je završila ekonomiju, ali je neke kurseve u SAD završila i sad je psihoterapeut, prvo je bila u bankarstvu, koliko sam razumeo vodila ljudske resurse u nekoj banci, bila i u javnoj diplomatiji, ali ne verujem da može biti ne znam kakav psihoterapeut ako nema završenu psihologiju, ne znam zvuči li vam kao da je u pitanju hohštapler?

Neki iz familije imali su iskustva sa psihoterapeutkinjom koja je završila ekonomiju, ali je neke kurseve u SAD završila i sad je psihoterapeut, prvo je bila u bankarstvu, koliko sam razumeo vodila ljudske resurse u nekoj banci, bila i u javnoj diplomatiji, ali ne verujem da može biti ne znam kakav psihoterapeut ako nema završenu psihologiju, ne znam zvuči li vam kao da je u pitanju hohštapler?

kad je necije obrazovanje ili zivotni put cinilo razliku?

znao sam vrhunskog hirurga, koji je proucavao babu 'kostolomku', koja je bila poznata po tome da namesta ljudima ruke i noge (i bila pritom nepismena) - nekom zlom prilikom tako sam se ukocio (pretovarao kamion cigala) da me bolelo i kad trepnem. Otisao sam kod njega ispricao sta sam radio - kaze on: lezi ovde da te popravim, i prodje mi niz kicmu i svaki prsljen namesti na mesto - ustanem ja - drugi covek - apsolutno nigde bola ni na vidiku - sve radi. Kaze on: normalno mogao sam da ti prepisem lekove protiv bolova, pa da pijes jedno 2-3 nedelje dok ti kicma sama ne dodje na mesto. Ovo se inace ne radi - mora tacno da znas kako, al' sto da se mucis... i isprica mi pricu o babi kostolomki od koje je naucio svasta nesto sto se nije ucilo na fakultetu.

ima jedan psihoterapeut bravar jako dobar

Otvorio si odličnu temu.

Bold: Ta žena nije pravi psihoterapeut. Ona je life coach. Life coach, tj životni trener može da postane svako ko položi obuku i dobije sertifikat.

https://www.itnetwork.rs/kako-postati-life-coach/

https://www.coachingakademija.com/kako-postati-life-coach/

U ovim tekstovima je detaljno objašnjeno šta je posao profesionalnog life coach-a i kako se postaje life coach.

Ukoliko postoje ozbiljni problemi ( tuga koja traje duže od dve nedelje, trauma, dugotrajni stres...) potrebno je posetiti psihologa i psihijatra.

Мени звучи онако..”инелектуално” ;)

prvo je bila u bankarstvu, koliko sam razumeo vodila ljudske resurse u nekoj banci, bila i u javnoj diplomatiji
Meni ovo zvuci kao dobra podloga, tj zavisno sta je tacno radila moze imati sasvim dobro iskustvo, a takodje ako je zavrsila dobar kurs i stekla dovoljno znanja moze biti sasvim dobar terapeut, a moze i biti los, kao sto i psihijatar s 5 fakilteta moze biti dobar, ali i los.

Profesionalni psiholog/psihijatar ima mnogo vece sanse za uspenu terapiju i mnogo manje sanse da je nekompetentan ili prevarant,
no nikad nema garancija i najbolje je videti statistiku i iskustva pacijenata i najvznjije koji program koristi i da li je taj program adekvatan za lecenje,

Back