Ekološka udruženja podržala protest zbog seče šume u Bavaništu

ziltoid

Iskusan
Banovan
Poruka
5.860

Ekološka udruženja podržala protest zbog seče šume u Bavaništu


Aktivisti iz Bavaništa u opštini Kovin, koji se mesecima bore za očuvanje svoje viševekovne šume, zakazali su za sutra protest ispred zgrade opštine.

Bavaniste1-1024x576.jpg


reža organizacija „Pošumimo Vojvodinu“ podržala je protest meštana Bavaništa, koji zahtevaju da se šuma izuzme iz stečajne mase preduzeća „Lune Milovanović“, i ostane u državnom vlasništvu u kome je oduvek bila.

Mreža koju čine 24 ekološke organizacije iz Vojvodine, upozorila je i da bavaništanska šuma mora biti očuvana, „ne samo zbog ekološke funkcije, kao stanište zaštićenih vrsta“, već i kao odbrana od košave i prostor koji čuva basen vode iz koga se napaja Bavanište.

Ekolozi podsećaju i da su u septembru prošle godine meštani Bavaništa primetili da se šuma seče i alarmirali nadležne institucije, a da je po izlasku Pokrajinskog inspektora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Jedinice policije za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, seča zaustavljena, a podnete su i krivične prijave protiv počinioca.

„Šteta koja je naneta se procenjuje na više stotina hiljada evra, pošto su posečena staba hrasta lužnjaka starosti od 120 do preko 200 godina i nešto jasena. Preduzeće koje je seklo zdrava, izuzetno vredna stabla, imalo je sklopljen ugovor o sanitarnoj seči šume, što podrazumeva održavanje, a ne eksploataciju prostora“, upozoravaju ekolozi.

Podsećaju i da je 10. februara ove godine Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila „prodaju šumskog zemljišta sa pripadajućom drvnom masom“, iako šuma po tvrdnji meštana nije vlasništvo preduzeća ‘Lune Milovanović’ u stečaju iz Bavaništa. https://www.danas.rs/vesti/drustvo/ekoloska-udruzenja-podrzala-protest-zbog-sece-sume-u-bavanistu/
28. februara 1974 godine usvojen je Ustav Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine koji je Vojvodini garantovao veoma visok stepen autonomije i za vreme važenja tog ustava, SAP Vojvodina je po svim ekonomskom pokazateljima po razvijenosti bila dostigla nivo SR Slovenije. A onda je Slobodan Milošević nasilno srušio ustavnu autonomiju Vojvodine otpočevši njezinu devastaciju koja traje i danas. Vojvodina je razorena. Otimaju joj se njezina prirodna bogatstva, kao što ovdje vidimo na primjeru seče stoljetne bavaništanske šume. Takođe, vrši se zamena stanovništva tako što je kvalitetna vojvođanska omladina naterana odlaziti u Europsku uniju, a iz istočnog dijela Bosne i Hercegovine se najgori ljudski otpad u Vojvodinu uvozi.
 

ziltoid

Iskusan
Banovan
Poruka
5.860
Novca ima, planova pošumljavanja u Vojvodini nema

drva-ogrev-2-880x495.jpg

Ilegalna seča šume u Bavaništu

Vojvodina je najmanje šumovita regija Evrope i zbog nedostatka šuma trpi znatne ekonomske štete. Novca za pošumljavanje ima, ali ono ipak izostaje, jer odnos društva i vlasti prema ovom problemu nije zadovoljavajući. Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ istraživala je kako se planira i koliko finansira pošumljavanje.


Prema Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja, šumovitost u Srbiji je oko 30 odsto, što je čini srednje šumovitom državom, iako ispod evropskog proseka. Međutim, većina ovih šuma nalazi se u centralnoj Srbiji, dok je Vojvodina najmanje šumovita regija u Evropi.


Šume u AP Vojvodini pokrivaju oko 150 hiljada hektara, ili oko 7% površine. Podaci se razlikuju, u zavisnosti od izvora i kriterijuma koji su uzeti kao merilo. Negde su dati katastarski podaci o površinama šuma i šumskog zemljišta, koji odstupaju od stvarnog stanja, jer se neretko u katastru oranice vode kao šume i obrnuto. Zato se koriste i podaci o šumom obraslim površinama. U tabeli su podaci različitih izvora i kriterijuma.

Novca-ima-planova-posumljavanja-u-Vojvodini-nema-tabela-1.jpg


Vojvodina jeste poljoprivredna regija, u kojoj poljoprivredno zemljište ima najviši prioritet i zauzima najveću površinu. Ali, nedostatak šuma itekako negativno utiče na poljoprivredu, ekonomiju i zdravlje ljudi. Šume sprečavaju eroziju i isušivanje zemljišta, štite nas od suša i poplava, ublažavaju negativne posledice klimatskih promena, povoljno utiču na prilagođavanje klimatskim promenama, prečišćavaju i povećavaju kvalitet vazduha, vode i zemljišta, povećavaju prinose u poljoprivredi i kvalitet hrane, staništa su za 80% vrsta, čuvaju biološku raznovrsnost, povoljno utiču na turizam, pčelarstvo, psihičko i fizičko zdravlje ljudi. Štete i izgubljene dobiti zbog nedostatka šuma u Vojvodini, mere se desetinama miliona evra godišnje.
Šume ni u Vojvodini nisu ravnomerno raspoređene. Najviše šuma ima na jugu i zapadu, u velikim kompleksima na Fruškoj gori i Vršačkim planinama, u sremskim i bosutskim šumama, Koviljsko-petrovaradinskom ritu, Gornjem Podunavlju, zatim u Deliblatskoj i Subotičkoj peščari i duž velikih reka (Tisa, Tamiš). Van ovih, po površini relativno malih područja, veći deo Vojvodine je gotovo potpuno ogoljen, sa tek nekoliko promila površine pod šumama. Šumovitost ispod proseka od 7 odsto ima 31 opština i grad, što je skoro 70 odsto od 45 opština i gradova, koliko ih se nalazi u AP Vojvodini. Ispod 1 odsto šuma ima njih 14, što je gotovo trećina, a između 1 i 7 odsto ima njih 17, ili nešto više od trećine.

Novca-ima-planova-posumljavanja-u-Vojvodini-nema-tabela-2.jpg


Najveću površinu pod šumama imaju opštine Šid, Kovin i Grad Sremska Mitrovica, a najvišu šumovitost imaju imaju opštine Beočin, Sremski Karlovci i Šid, svaka više od 30 odsto. Najmanju površinu pod šumama i šumovitost imaju opštine Temerin, Srbobran i Mali Iđoš, sa svega nekoliko hektara i promila pod šumom.

Da bi se u Vojvodini postigla optimalna šumovitost od 14%, treba podići još oko 170 hiljada hektara novih šuma i zaštitnih pojaseva – duplo više nego što ih ima sada. To je pojas širok 17 i dug 100 kilometara, od Novog Sada do Subotice. Za ovakav poduhvat, stručnjaci procenjuju, potrebno je 100 miliona kvalitetnih i ekološki prihvatljivih sadnica, različitih vrsta drveća. Zato je presudno da društvo u celini, naročito vlasti na svim nivoima daju prioritet očuvanju postojećih i podizanju novih šuma u Vojvodini.

Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ istraživala je kako se planiralo i koliko finansiralo pošumljavanje u AP Vojvodini u poslednjih osam godina, na pokrajinskom i lokalnom nivou, kroz primenu Zakona o šumama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Od pokrajinskih vlasti traženi su godišnji programi Fonda za šume AP Vojvodine za period 2014–2022, kao i izveštaji o sprovođenju ovih programa. Od svih 45 opština i gradova u Vojvodini traženi su zakonom obavezni dokumenti, Program korišćenja sredstava od naknade za korišćenje šuma i šumskog zemljišta za period 2019–2022, zatim izveštaj o korišćenju ovih sredstava, te izveštaj o sprovođenju programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za period 2016–2021.

Traženi su i lokalni prostorni planovi, kao i višegodišnji planovi pošumljavanja, čije usvajanje nije zakonska obaveza, ali bez kojih planskog pošumljavanja ne može biti.

Rezultati istraživanja su zabrinjavajući. Pokrajinski fond za šume ubedljivo najviše finansira izgradnju šumskih puteva, dok najmanje od svih mera finansira podizanje novih šuma, što je osnovni cilj Fonda. Sredstvima Fonda podignuto je samo oko 1100 hektara novih šuma u poslednjih 8 godina, jer na konkursima Fonda za pošumljavanje ima samo po nekoliko prijava godišnje. Zato najveći deo novca planiranog za ovu aktivnost ostaje neiskorišćen. To pokazuje da novac nije presudan, već da postoje drugi, sistemski problemi, koji pošumljavanje onemogućavaju ili ograničavaju.

Stanje po opštinama i gradovima je još nepovoljnije. Gotovo sve opštine su nenamenski trošile novac od naknade za korišćenje šuma. Samo njih dve imale su program korišćenja sredstava od ove naknade, a samo jedna ima višegodišnji plan pošumljavanja. Više od polovine njih prostornim planovima uopšte nije planiralo povećanje površina pod šumama, a ispod jedne petine njih podiže vetrozaštitne pojaseve sa simboličnim iznosima novca.
Rešenja za ove probleme postoje. U nameri da ukaže na ova rešenja, mreža „Pošumimo Vojvodinu“ je pokrenula kampanju za izmene nekoliko zakona kojima će se omogućiti masovnije pošumljavanje u AP Vojvodini.

Projekat “Pošumimo Vojvodinu – Platforma za učešće javnosti u odlučivanju o javnim politikama zaštite prirode i pošumljavanju u AP Vojvodini” sprovode Ekološki centar “Stanište” (Vršac), Udruženje za zaštitu šuma (Novi Sad), Pokret gorana Sombor i Udruženje “Zeleni most” (Banatski Brestovac).
 

cronnin

Veoma poznat
Moderator
Poruka
13.522
28. februara 1974 godine usvojen je Ustav Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine koji je Vojvodini garantovao veoma visok stepen autonomije i za vreme važenja tog ustava, SAP Vojvodina je po svim ekonomskom pokazateljima po razvijenosti bila dostigla nivo SR Slovenije. A onda je Slobodan Milošević....


..... srušio ustavnu autonomiju Vojvodine...

... након чега су њега насило срушили еуронацисти,

otpočevši njezinu devastaciju koja traje i danas. Vojvodina je razorena. Otimaju joj se njezina prirodna bogatstva, kao što ovdje vidimo na primjeru seče stoljetne bavaništanske šume. Takođe, vrši se zamena stanovništva tako što je kvalitetna vojvođanska omladina naterana odlaziti u Europsku uniju, a iz istočnog dijela Bosne i Hercegovine se najgori ljudski otpad u Vojvodinu uvozi.
 

fobos11

Iskusan
Poruka
5.912
28. februara 1974 godine usvojen je Ustav Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine koji je Vojvodini garantovao veoma visok stepen autonomije i za vreme važenja tog ustava, SAP Vojvodina je po svim ekonomskom pokazateljima po razvijenosti bila dostigla nivo SR Slovenije. A onda je Slobodan Milošević nasilno srušio ustavnu autonomiju Vojvodine otpočevši njezinu devastaciju koja traje i danas. Vojvodina je razorena. Otimaju joj se njezina prirodna bogatstva, kao što ovdje vidimo na primjeru seče stoljetne bavaništanske šume. Takođe, vrši se zamena stanovništva tako što je kvalitetna vojvođanska omladina naterana odlaziti u Europsku uniju, a iz istočnog dijela Bosne i Hercegovine se najgori ljudski otpad u Vojvodinu uvozi.

Дана 18.11.2022. године у Новом Саду дошлло је до концерта Баје малог Книнџе. Први пут након укидања аутономије Нови Сад и Војводина су у потпуности ресетовани на српство и постали су заиста Српска Атина. Ненад Чанак завршио на апаратима, као и она група секташа који себе називају аутономаши.

У то име да оставимо неке текстове из Бајине збирке песама које ће се ускоро наћи у читанкама:

Нека не брине Баваниште, после Бајиног концерта почела дрва сама да ничу.
 

Top