Quantcast

Екоцид у Србији

Poruka
8.007

NYT: Влада гледа кинеске инвеститоре као спасиоце, граћани указују на проблеме​

ВЕСТИ Аутор:Њујорк тајмс28. мар. 202109:11 > 09:1248 коментара
Подели:vucic-i-si-321966-725x408.jpeg
Извор: Сцреенсхот
Бунар у дворишту пензионисаног пара, њихов једини извор чисте воде, почео је да пресушује пре две године. Прошле године мртве рибе почеле су да се појављују на обалама реке која пролази поред њихове куђе у селу Метовница на југоистоку Србије, пише Њујорк тајмс.
Али оно што највише забрињава Верицу Живковиђ и њеног супруга Мирослава су све веђе пукотине у зидовима куђе коју су изградили након што су се пре више од једне деценије преселили на село ради узгајања коза.
„Дошли смо овде због мира и тишине“, рекла је Живковиђ (62), али све се променило када је стигла кинеска компанија.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ​


Министарство одбацило захтев Зићина у вези са еколошком студијом

ВЕСТИ
16. мар. 20211

Мештани села код Бора кажу да им минирање из рудника Зићина урушава земљиште

БИЗНИС
08. феб. 20212

ЦИНС: Првостепена пресуда против Зићина, компанија крива за загаћење у Бору

ВЕСТИ
02. окт. 2020

Загаћење у Бору преко свих граница, граћани кажу – постало је неподношљиво

ВЕСТИ
11. сеп. 2020
Наиме, 2018. године компанија Зићин Мајнинг Груп преузела је управљање над топионицом бакра у оближњем Бору и започела минирање у брдима у потрази за бакром и златом.
Иако се овај пар и многи други мештани жале због доласка кинеских инвеститора, српска влада је с одушевљењем поздравила кинеске компаније попут Зићина, упркос доказима о њиховом непоштовању еколошких стандарда. Многе кинеске компаније доводе раднике из Кине, уместо да запошљавају Србе, а критичари наглашавају да кинеске инвестиције помажу српској влади да ограничава демократске слободе, пише лист.
Када је Зићин купио топионицу која је претходно била у власништву државе, након што је друга кинеска компанија купила челичану пред пропадањем у близини главног града Београда, председник Србије Александар Вучиђ поздравио је кинеске инвеститоре као спасиоце своје земље. Кинески новац спасио је од уништења две велике, али пословно лошестојеђе произвоћачке компаније у Србији, спасивши више од 10.000 радних места и ојачавши оно што две државе описују као „челично пријатељство“ Србије и Кине. Мећутим, за неке ово пријатељство показује опасност од преношења у Европу оваквог приступа инвестирању и његовог негативног утицаја на локално становништво које кинеске компаније примењују у сиромашни регионима света, наводи се даље у тексту.
„Кина послује у Србији на исти начин као у Африци – има исту стратегију“, рекао је Драган Ђилас, пословни човек и бивши градоначелник Београда који сада води највеђу опозициону странку у Србији.
Ослонац те стратегије широм света био је успостављање блиских приватних односа са локалним мођником – у случају Србије, Александром Вучиђем, демократски изабраним, али, како се оцењујуе, све ауторитарнијем.
Вучиђ је постао можда највеђи „кинески навијач“ у Европи, наводи амерички лист и додаје да је он одбацио жалбе на своју пословну праксу и објавио да Кина, која је не само уложила стотине милиона долара, веђ је обезбедила и милионе доза вакцина Covid-19, „једина може да нам помогне“.
“Кинески лидер Си Ђинпинг“, рекао је Вучиђ прошле године, „није само драги пријатељ веђ и брат“.
То је била улога коју је раније играла Русија, а која је за Србију везана заједничком православном хришђанском вером и дубоким културним и политичким везама које сежу вековима уназад, оцењује NYT.
Али, како је рекао Ђилас, бивши градоначелник Београда, „сада имамо новог Великог брата“.
Премијерка Ана Брнабиђ оспорила је ове наводе Ђиласа, напомињуђи да, иако „кинеске компаније изузетно помажу Србији“, немачка предузеђа запошљавају више својих људи.
Али често је природа колико и обим кинеске улоге оно што изазива критике, пише даље NYT. Кинески телекомуникациони гигант Хуавеи, на пример, инсталирао је на стотине надзорних камера опремљених технологијом препознавања лица широм Београда, за које влада каже да ђе помођи у смањењу криминала. Али они који бране приватност кажу да се овај систем користи за идентификовање и одврађање демонстраната и показују како Вучиђ користи Кину за смањење демократских слобода, додаје се.
Љубав измећу изабраног лидера Србије, који наводно тежи придруживању Европској унији и који тврди да дели њене демократске вредности, и господина Сија, лидера једне од најрепресивнијих земаља света, згрозила је Србе који желе да се придруже Европи и ни најмање их није привукла ка истоку, истиче се у тексту.
Нудеђи велике зајмове, вакцине и инвестиције без контроле и транспарентности које захтева Европска унија, Кина је помогла Вучиђу да испуни нека обеђања о везана за српске економије.
“Али, ово све помаже изградњи полицијске државе“, рекла је Мариника Тепиђ истакнута опозициона политичарка.
Мариника Тепиђ тврди да договори Србије са Кином помажу „изградњи полицијске државе“.
Она додаје да Вучиђ гвозденом песницом управља земљом, те је продемократска група Фреедом Хоусе са седиштем у САД дала Србији смањене оцене 2019. године чиме је Србија из категорије „слободне“ прешла у категорију „делимично слободних земаља, уз навоћење смањене контроле државе и упадљиво смањење граћанских слобода и присутног полиичког утицаја на медије.
У јануару је 26 чланова Европског парламента захтевало ревизију „растуђег кинеског економског утицаја у Србији“, укључујуђи „опасне пројекте са потенцијално разарајуђим вишеструким утицајима на животну средину, и на околно становништво“.
Корени усмерења Србије према Кини, наводи се, датирају из 1999. године, током рата на Косову, када су амерички ратни авиони грешком бомбардовали кинеску амбасаду у Београду, убивши три кинеска новинара. На том месту сада је огроман кинески културни центар. На мермерном спомен-камену налазе се натписи на српском и кинеском језику који поздрављају кинеске „мученике“.
Али сеђања на заједничку патњу изазвану америчким потезима избледела су на местима попут Бора, у коме се налази топионица у кинеском власништву.
Загаћење из борске фабрике скочило је вишеструко изнад законски дозвољеног нивоа 2019. и 2020. године, покренувши серију уличних протеста и подстакавши генералног директора Зићин Мајнинга у Србији да прошлог октобра својим менаџерима каже да је „веома незадовољан“ застрашујуђим нивоом загаћења, како је наведено у записнику процурелом са састанка.
Окривио је граћане да је њихов јавни бунт оштетио „владу Народне Републике Кине“, и окривио је „људе који су наклоњени Западу и добијају подршку“ да „стали насупрот нашег рада“.
Градоначелник Бора, Александар Миликиђ, одан Вучиђу, у почетку је одбацио протесте као дело политичких агитатора.
Али, очигледно забринут због губитка гласова, прошле године је најавио да ђе покренути судски поступак против Зићина због немара. Није јасно да ли је то икада заиста учинио. Градоначелник је одбио интервју. Зићин Мајнинг није одговорио на захтеве NYT за коментар.
Миленко Јовановиђ, стручњак за загаћење ваздуха, рекао је да је отпуштен у новембру из Агенције за заштиту животне средине Србије након што је изразио забринутост због опасно високог нивоа сумпор-диоксида и арсена у ваздуху око Бора. Влада је, рекао је, одбила све што би могло узнемирити Кину и њене инвеститоре. „Омогуђава им (Влада) да раде шта год желе“, рекао је.
Суд у Београду пресудио је овог месеца да је Јовановиђ незаконито отпуштен и наложио да му се врати посао.
Активисти признају да је ниво загаћења ваздуха у Бору опао од протеста, али кажу да се главна опасност сада пребацила на градове и села на југу, где стотине кинеских радника које је довео Зићин развијају једно од највеђих неискоришђених налазишта бакра, и копање злата.
Земља око новог рудника подрхтава од минирања, а тешки камиони, које возе кинески радници, тутњају дуж путева украшених црвеном националном заставом Кине. Реке и потоци су обојени као да су отпадне воде.
Влада је повеђала бес јавности издавањем налога за експропријацију како би Зићин могао да изгради приступне путеве и прошири рудник. Драган Виачиђ, пољопривредник, рекао је да је добио писмо од српског министарства финансија у којем га обавештава да мора да прода 13 хектара своје земље по много нижој цени од тржишне.
„Рекли су да је то неопходност у јавном интересу, али у стварности то је само интерес Кинеза“, рекао је.
У Метовници, селу у близини рудника, господин Живковиђ и његова супруга некада су имали 25 коза, али без чисте воде након што су им бунари пресушили, сада држе само једну.
„Зашто више немамо воде? Зашто у реци нема рибе? “ Одговор је, рекао је, Зићин Мајнинг Груп.
Указујуђи на пукотине које су се прошириле преко зида његове куђе, а које су се појавиле прошле године након што су кинески рудари почели да користе експлозив, Живковиђ је рекао: „Прво је то била мала пукотина, а онда се проширила.
Уверени да имају подршку Вучиђа и његових званичника, рударска компанија и други кинески подухвати у Србији углавном су игнорисали жалбе и своје пословање заташкали у тајности, наводи Њујорк тајмс.
Саша Станковиђ, активиста за заштиту животне средине и изабрани члан борског регионалног веђа, рекао је да је безуспешно покушао да контактира Зићин ради разговора о нивоима загаћења. Топионица бакра у Бору је, како је рекао, деценијама била опасна по здравље, али опасност је нагло повеђана након што је Зићин стигао и повеђао производњу.
Бор сада чини запањујуђих 80 одсто српског извоза у Кину, понављајуђи образац који је надалеко вићен у Африци – где кинеске фирме ваде природне ресурсе које потом испоручују назад у Кину.
У Слатини, селу низ пут, Миодраг Живковиђ, локални пољопривредник, стајао је на климавом мосту преко реке Бор, где вода личи на густи муљ прекривен смеђем, и рекао: „Нисмо ишли у кинески рудник, али рудник је дошао нама.“
Свеједно, рекао је, с обзиром на мало расположивих послова у региону, његов син би и даље желео да се запосли у топионици, зато што се посао релативно добро плађа. „Свима овде треба плата и спремни смо да ризикујемо све“, каже.

https://rs.n1info.com/vesti/nyt-vla...re-kao-spasioce-gradjani-ukazuju-na-probleme/
https://rs.n1info.com/vesti/nyt-vla...re-kao-spasioce-gradjani-ukazuju-na-probleme/
 
Poslednja izmena od moderatora:
Poruka
8.007
Eко стража.

Имамо неколико разлога да верујемо да је ситуација сада гора него пре 10 до 20 година:
1) угаљ је све лошијег квалитета, сада је фактички глина, а 70% електричке енергије нам долази из њега
2) имамо употребу индустријског угља у домаћинствима, што је мимо сваког стандарда.
3) имамо толико дивљих депонија које се множе и од којих су сада многе - упаљење. Винча као највећа се упалила неке 2017. година и до дан данас се није угасила. Овде нису само ПМ честице проблем већ и диоксини и фурани, много опасније материје.
4) термо електране су сада још старије и нема тог филтера који може од маторе бабе да направи девојку
5) доведена је такозвана прљава индустрија, фабрике су дате кинеским инвеститорима које немају потребу да прате икакве еколошке стандарде, а у истом пакету иду и други страни инвеститори три цементаре, хроноспан, домаћи производјачи Некар, Нумановиц, разне кланице, производјачи ПВЦ столарије, аутосервиси итд. итд.
6) масовни увоз половних гума из Европске уније, земље чланице ЕУ тај начин на најлакше тарасе свог отпада који заврши овде, наши возачи их користе једну евентуално две сезоне и онда се спаљују што на регулисан што на илегалан начин, а чак је и тај регулисани метод крајње упитан
7) увоз половњака и скидање катализатора, масовна експанзија доставе хране, где кршеви циркулишу 24-7-365 поготово по Београду
Сем тога, људи, визуелно је ситуација гора. Овај смрадеж, смогчине и десатирација, инверзије није нешто што је било пре десет година. Ево ви ми реците да ли је тако или није.
И шта ћемо сад, сад када знамо каква је ситуација? Да се помиримо јер "јао тако је било одувек"? Такодје раније нисмо знали како то утиче на људско здравље. Сад ЗНАМО да је свака пета смрт у свету проузрокована загадјењем, а да га ми имамо највише у целој Европи заједно са Босном.
И што је најважније маса нас је ових година постала родитељ, а то мења све.
Ова држава је многе ствари сакрила од нас, није наша грешка што смо их тек сада ухватили у завери.
 
Poruka
8.007
Reakcije: Miroslav Samardžić - Čudo u Zrenjaninu (foto: Pixabay)

Reakcije: Miroslav Samardžić - Čudo u Zrenjaninu (foto: Pixabay)

Čudo u Zrenjaninu​

Neko drugi 18. april 2021. Akcije i reakcije Postavite komentar

Posle šest godina naprednjačkog laganja, Aleksandar Vučić je priznao da je izgrađena „fabrika vode“ u Zrenjaninu promašaj.
Gostujući sinoć na TV B92 rekao je da su se u vezi sa „fabrikom vode“ „čuda dešavala“. Kaže, bilo je tu i bahatosti, osionosti i neodgovornosti. Pominjao je i da je neko hteo da uzme pare, ali da za to nema dokaze. Čak je istakao da se zbog svega puno nervira i da će se sam anagažovati!

Nije, međutim, rekao da je to bio projekat SNS-a.
Osnovna ideja je bila da se podigne nekakva skalamerija, a potom da se građani besomučno obmanjuju kako je problem rešen.
Ekonomista Šumpeter govorio je da se ne može večito lagati, ali može dovoljno dugo da bi se nanela nepopravljiva šteta. To se desilo u vezi sa „fabrikom vode“ u Zrenjaninu.
Naravno da niko neće odgovarati, jer su sve odluke u vezi sa „fabrikom vode“ donosili najviši gradski organi vlasti. Ipak, mnogi naprednjaci u Zrenjaninu sad su u panici. Možda Vučić baš njih izabere da budu žrtveni jarci za skandal za koji je odgovorna cela stranka.
U autoritarnim režimima važe pravila koja su postojala u Otomanskoj imperiji. Ko je bio blizu sultana uživao je u slatkom životu. Ali, uvek mu je nad glavom visio i svilen gajtan.
Ko bespogovorno sledi tiranina, uvek je na ivici propasti.
Očigledno je da postojeća „fabrika vode“ neće nikad proraditi. Svi su znali, osim Vučića, da se radi o najvećoj prevati u istoriji grada.

Treba podsetiti i na istorijat problema…​

Voda iz gradskog vodovoda zabranjena je za piće i pripremanje hrane još 2004. zbog katstrofalno lošeg kvalteta. Samo količina arsena u njoj deset puta veća je od dozvoljene.
Gradska vlast u kojoj je dominirao SNS 2015. sklopila je protivzakoniti ugovor sa jednim privatnim konzorcijumom po kome je on trebalo pročišćenu vodu, čiji kvalitet odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode, da isporučuje JKP „Vodovod i kanalizacija“.
Posao je poveren firmama sa nekoliko zaposlenih bez ikakvih referenci u toj oblasti. Vlasnik jedne od tih firmi Nenad Obradović uhapšen je februara prošle godine zajedno sa bivšim direktorom „Vodovoda“ i bivšim pomoćnikom gradonačelnika Ivanom Devićem zbog navodnih zloupotreba.
Oni su posle uvođenja vanrednog stanja pušteni da se brane sa slobode, a postupak protiv njih još je u toku. Optužnica nije podignuta.
Otkako je počela izgradnja „fabrike vode“, javljali su se neprestano različiti problemi, pa je njen rad u više navrata prekidan. Do prekida vodosnabdevanja dolazilo je i dok je pandemija virusa korona bila u punom jeku. Čak i neposredno uoči „izbora“ održanih juna 2020. ceo grad je satima bio bez vode.
Iako“fabrika vode“ nikad nije dobila odgovarajuće dozvole za rad „Vodovod“ je privatnim vlasnicima plaćao račune za isporučenu vodu. Iz gradskog budžeta izdvajane su znatne sume novca za potrebe postrojenja. Neko vreme oko izgradnje prečistača bila je angažovana i premijerka Ana Brnabić.
U demokratskim sistemima postoje mogućnosti da se greške isprave, dok su još male. U Zrenjaninu SNS je uporno ignorisao upozorenja da je prihvaćeni projekat „fabrike vode“ promašen. Ali, u Srbiji nema demokratije.
Greška se priznaje tek kad dovedu do katastrofe.
Jedna stručna komisja zrenjaninskog vodovoda nedavno je utvrdila da „investitor“ nije ispunio ni jednu od 34 stavke ugovora i da je postrojenje svojim radom ugrožavalo vodoizvorište i kanalizacionu infrastrukturu.
Proteklih godina u gradu je održano više tribina o ovoj temi, objavljen je veliki broj članaka i saopštenja. Sve je bilo poznato i državnim organima nadležnim za krivično gonjenje. I ništa nije pomagalo.
Aleksandar Vučić velikodušno penzionerima poklanja vitamine. Onima u Zrenjaninu potrebna je i ispravna voda sa kojom će da ih popiju.
Bog zna kakve biohemijske reakcije u organizmu nastaje kad se zajedno uzimaju vitamini sa ogromnom količinom arsena. Da parafraziram Mažuranića: „Vode, vode, gospodaru, ne videsmo davno vode“.

https://www.danubeogradu.rs/2021/04...RKXXqTF-G8gSTAggZ-NIVEdzTSIP7cGsqzNm5BKdlLmDA
https://www.danubeogradu.rs/2021/04...RKXXqTF-G8gSTAggZ-NIVEdzTSIP7cGsqzNm5BKdlLmDA
 
Poslednja izmena od moderatora:

savasavanovic

Veoma poznat
Poruka
11.842
масовна експанзија доставе хране, где кршеви циркулишу 24-7-365 поготово по Београду
Ваљда је мање загађење ако једно возило опслужи 20 муштерија у току дана, него да свако иде својим возилом у куповину.
 

Motorcyclist

Legenda
Poruka
68.447
Vesna Prodanović, direktorka Rio Sava Exploration, dela Rio Tinta u Srbiji, gostovala je na televiziji Newsmax Adria. Ponovo smo čuli bajke da su oni izuzetno zabrinuti za našu životnu sredinu, ma gde bi oni trovali, časna reč.
*Slike ih optužuju. Ako još tokom istraživanja pokazuju da ih je baš briga kakva pustoš ostaje za njima, koliko će otrova ispuštati ako rudnik počne da radi?
Bušotine za sondiranje terena na privatnom imanju u selu Nedeljice. Od četiri bušotine cure tri. Rio Tinto laže i ne mrda ni malim prstom. Vlasnicima zamaže oči bednom odštetom i nastavlja. Inspektor za zaštitu životne sredine je saučesnik.*
*Možda su veliki, ali nema sile koja se ne može pobediti rešenošću i istinom.
Zato - MARŠ SA DRINE I NAPOLJE IZ SRBIJE.*
176939749_10159189570852162_262480156605395211_n.jpg
 
Poruka
5.438
Немате појма где живите и каквих све људи има. Има људи који без икаквих проблема баце мртво прасе, кера у реку, једном је чак мој рођак бацио мртву овцу у контејнер у граду, возио ветеринару у гепеку па му липсала у путу, он шта ће куд ће па у контејнер да не вози опет кући. Бацање смећа у реку или било где у природу њима је сасвим нормална ствар. Гласање за паре сасвим нормална ствар. Маса паметних и добрих људи напушта ове просторе зато може бити само горе. Тако и треба док багра не поцрка у сопственим фекалијама. Очекивати да лош човек почне да чини добра дела је идиотизам.
Kome se ne svidja,da zivi u ovoj i ovakvoj srbiji,iz bilo koga razloga,neka se uhvati za usi,pa neka ode iz ove "prljave" zemlje.Samo neka zna,da ni jedna zemlja,nije spremna da primi nas,i da nas doceka sa muzikom i da baca cvece na nas,od srece sto im zaboga miloga,SRBI dolaze da kod njih,
"zarade" pare..........
 

Losferan

Primećen član
Poruka
589
Kome se ne svidja,da zivi u ovoj i ovakvoj srbiji,iz bilo koga razloga,neka se uhvati za usi,pa neka ode iz ove "prljave" zemlje.Samo neka zna,da ni jedna zemlja,nije spremna da primi nas,i da nas doceka sa muzikom i da baca cvece na nas,od srece sto im zaboga miloga,SRBI dolaze da kod njih,
"zarade" pare..........
Treba se boriti protiv bezakonja, neće ništa samo od sebe doći. Vidiš komšiju da baca smeće - prijavi, vidiš nekog da prodaje glas - prijavi, dok to ne shvatimo nema napretka. Neka bude borba neprestana...
 

Losferan

Primećen član
Poruka
589
A da ispričam i jednu priču koju je pričao moj otac o njegovom detinjstvu.
Dakle, kad je on bio mali, a bio je 60ih godina prošlog veka, još uvek se jelo iz jedne sinije (posuda za kuvanje valjda), tako da su sva deca u toj kući a bilo ih je mnogo (ne samo braća i sestre nego i rođaci) sa kašikama zaitala iz jedne posude koja je bila na sred stola pa ko više dohvati njemu bolje. Kao da to nije bilo dovoljno bio je tu i jedan pametnjaković koji bi raknuo pljunuo šlajm u tu posudu, druga deca bi s gađenjem odustala od jela dok je on nastavljao da jede. Verovatno im je i on govorio "kome se ne sviđa ne mora da jede". Tako dragi moji, protiv lupeža se mora boriti jer kako reče Njegoš: "A tiranstvu stati nogom za vrat, to je ljudska dužnost najsvetija".
 
Poruka
8.007
Treba se boriti protiv bezakonja, neće ništa samo od sebe doći. Vidiš komšiju da baca smeće - prijavi, vidiš nekog da prodaje glas - prijavi, dok to ne shvatimo nema napretka. Neka bude borba neprestana...
У нормалним државама постоји систем, имаш коме да пријавиш и та служба би реаговала. Овде нико није надлежан, а ако и јесте на крају нико не реагује.
 
Poruka
8.007
Eko straža
181023530_317473106402146_2019721357282086487_n.jpg

Омиљено · 2. мај у 10:15 ·
Zrenjanin. Problem je što nije samo pijaća voda u pitanju. Kupovina vode za potrebe kupanja je ogroman izdatak čak i za imućne, ali takodje logistički vrlo problematična. Da ne pričamo o plastičnom otpadu koji ostaje iza.
Arsen teže ulazi preko kože, ali kada se od rodjenja kupate takvom vodom... Bebe znaju da stavljaju ručice u usta dok se kupaju, takodje da se prskaju, pa je nemoguće da bar jedan deo te vode ne unesu oralno.
21. vek ljudi, 2021. godina, u zemlji gde se priča o letećim automobilima.
 
Poruka
8.007

Јефтина струја властима важнија од екологије​

Иако је Јанез Копач, директор Секретаријата Енергетске заједнице, у недавном разговору са председником Александром Вучићем изразио очекивање да ће наша земља прихватити иницијативу те институције под ингеренцијом Европске уније о увођењу таксе на угљеник, тешко је поверовати да ће власт у Србији на тако нешто пристати, каже за Данас извор близак Влади Србије који је желео да остане анониман.
0Пише: Гојко Влаовић04. маја 2021. 18.00 Измењено: 18.01
Istinomer
Jeftina struja vlastima važnija od ekologije 1
Фото: Александар Рокнић
Енергетска заједница је наиме израдила студију о увођењу таксе на емисије ЦО2, у којој се истиче да је постепено увођење те дажбине обавезне за све привредне субјекте који троше струју добијену из угља, најисплативија опција у циљу заштите здравља човека и животне средине.
Сходно томе, Енергетска заједница је затражила од Србије као и земаља у њеном окружењу да постепено уведу таксе на угљеник и досад се на то одазвала само Електропривреда Црне Горе, која је прошле године уредбом покренула трговину емисијама штетних гасова, у циљу ограничавања делатности индустријских и енергетских постројења које доприносе климатским променама а цену емисија ЦО2 до краја године треба да почну да обрачунавају Електране Северне Македоније.
Судећи по сазнањима Данаса, власт у Србији није рада да следи тај пример.
– Већину струје добијамо из термоелектрана, па ће Влада и даље водити рачуна о томе да струју и даље третира као социјалну категорију и тешко да ће без неког чврстог договора са ЕУ да се одлучи на увођење такси за угљеник јер би то наметнуло додатне трошкове индустрији и повећало цене струје за потрошаче. Од тога дакле нема ништа осим ако се не постигне договор који би подразумевао инвестиције и повољне кредите у друге изворе електричне енергије – наводи наш саговорник и додаје да ће се цена струје и даље коригивати као и досад минимално и у годинама када се не одржавају избори.
Док власт по подацима до којих смо дошли нема намеру да послуша препоруку Енергетске заједнице стручна јавност је подељена по питању да ли то што се од нас тражи треба и испунити.
Експерт за енергетику Горан Радосављевић каже за Данас да је увођење таксе на угљеник тренд у Европској унији у последњих неколико година.
– Његов циљ је да генералним опорезивањем свих оних који производе или користе струју из термоелектрана буде заштићена животна средина и здравље људи. Дакле оно је свеобухватно за све привредне субјекте док је претходно то наплаћивање такси било парцијално и односило се само на неке. Није реч о обавезном услову који Србија мора да испуни како би постала члан Европске уније већ о препоруци. Без обзира на том требало би пристати на иницијативу Енергетске заједнице на начин како је то најповољније за грађане Србије. Наиме, оно што не би било добро је да такса на угљеник буде још једна додатна дажбина у циљу заштите животне средине. Постоји већ доста еколошких такси које се у Србији плаћају. У случају да се дода још једна то би се свакако одразило негативно на цену струје, односно она би се дефинитивно повећала. Да би се то избегло potrrebno је да такса на угљеник замени постојеће еколошке таксе, уместо да им буде придодата. На тај начин не би требало да дође до раста цена и додатног трошка за потрошаче – објашњава наш саговорник.
Према његовим речима, буџет Србије инкасира значајна средства од такси за заштиту екологије, па је тако само од Електропривреде Србије у последњих десетак година наплаћено више стотина милиона евра.
– Проблем је што од те суме само мали део иде у пројекте заштите животне средине. Разлог што већи део средстава није искоришћен је био и недостатак конкретних пројеката. Оно што би требало радити у будућности је да се та средства троше системски како не би била неискоришћена а досад то није био случај – каже Радосављевић.
С друге стране Војислав Вулетић, генерални секретар Удружења за гас Србије, каже за Данас да не постоји ни један једини разлог да надлежни у нашој земљи прихвате иницијативу Енергетске заједнице.
– Немачка као чланица Европске уније производи струју из угља. Исто чини и Пољска. Ако то раде те земље, због чега се од нас очекује да и ми не поступамо на исти начин. Србија добија највише струје из термоелектрана и нема разлога да не користи угаљ као ресурс док год га има. Нема потребе да уводи таксу на угљеник како тражи Енергетска заједница јер би на тај начин струја у Србији поскупела и потрошачи би плаћали веће рачуне него што је то сада случај. Дакле, са производњом струје из угља треба наставити и паралелно уводити опрему за заштиту животне средине. Подсећам да у Термоелектрани „Костолац“ од октобра прошле године веома ефикасно ради и служи својој сврси постројење за одсумпоравање димних гасова. Дакле Србија улаже у модерну опрему за заштиту животне средине у термоелектранама те је стога потпуно бесмислено тражити да истовремено уводи и таксу на угљеник, чиме би се цена струје за домаћинства и привреду повећала – закључује наш саговорник.

https://www.danas.rs/ekonomija/jeftina-struja-vlastima-vaznija-od-ekologije/
https://www.danas.rs/ekonomija/jeftina-struja-vlastima-vaznija-od-ekologije/
 
Poslednja izmena od moderatora:
Poruka
8.007

Eko straža

star_filled_24_fds-gray-70.png
Омиљено · 6. мај у 21:04 ·

Huanghe Hydropower Development iz Kine je napravila solarnu farmu snage 2.2GW sa kapacitetom akumulacije od 200MW tako da će moći da šalje struju u mrežu i noću. Cena je bila 2.2 milijarde dolara (1.9 milijardi eura). Emisije štetnih gasova su 0. Srbija gradi Kostolac B3 koji nas košta 660 miliona eura, a kapaciteta je 350MW.
Za tri puta veći novac Kinezi su dobili sedam puta veću količinu struje. Sem te računice, od Kostolca B3 i nekvalitetnog lignita mnogi ljudi će se razboleti pa ćemo imati i visoke zdravstvene troškove. Trenutno Srbija plaća zdravstvene troškove od zagadjenja u vrednosti jedne milijarde evra godišnje.
Zašto naša država planira da napravi još šest termoelektrana, to nemožemo znati, ali se nameće zaključak da ih nije briga ni za ekonomiju ni za zdravstveno stanje nacije.

182766356_320044909478299_2528134276049187122_n.jpg
 

Motorcyclist

Legenda
Poruka
68.447
Organizacije Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) i Koalicija za održivo rudarstvo (KORS) u Srbiji obratili su se otvorenim pismom Ministarstvu za zaštitu životne sredine, rudarstvo i energetiku i Ministarstvu za gradjevinarstvo i saobraćaj u kome izražavaju zabrinutost zbog povećanja proizvodnje uglja.
"Prostornim planom Srbije i nacionalnom strategijom klimatskih promena predvidjeno je dramatično povećanje proizvodnje uglja lignita za skoro 30 odsto, sa 39 miliona tona na 48 miliona tona", navodi se u pismu, upućenom ministrima tri ministarstva Ireni Vujović, Zorani Mihajlović i Tomislavu Momiroviću

Dodaje se da će povećanje proizvodnje uglja u termoelektranama Kostolac B3, Kolubara B, Nikola Tesla B3 i u Kovinu dovesti do toga da se Srbija "zaključa" u visoko-karbonski pravac razvoja što nije u skladu sa Pariskim sporazumom, a usput će izložiti gradjane troškovima zbog izdataka za zagadjenje i takse na emitovani CO2 koje su dostigle 50 evra po toni, što oba dokumenta nisu uzela u obzir.

Zbog takse za CO2 će, kako se navodi, morati da se odvaja dve milijarde evra godišnje što će uništiti socijalnu stabilnost, povećati nezaposlenost i smanjiti konkurentnost srpske privrede.


"Ovim pismom upozoravamo javnost da ni klimatska strategija niti Prostorni plan Srbije nisu uradjeni u skladu sa alarmantnim galopom klimatskih promena i nisu uradjeni scenariji dekarbonizacija Srbije do 2040. godine, odnosno 2050", navodi se u pismu.

Ističe se da Srbija ima dovoljno tehničkog potencijala da uz velike nove hidro-centrale, posebno velike reverzibilne hidro-centrale na Dunavu, Bistrici, iskorišćenja vetro i solarne energije, biomase i upotrebe geotermalnih izvora podmiri svoje energetske potrebe.

CEKOR i KORS su pismom pozvali nadležna ministarstva da povuku oba dokumenta i da pristupe hitnoj ponovnoj izradi kako bi se omogućila izrada alternativnog energetskog scenarija koji će ispuniti obaveze koje proističu iz evropskih i globalnih obaveza Srbije ali i moralne i ustavne obaveze svih gradjana Srbije da štite svoju i globalnu životnu sredinu.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.