ssuny
Izgleda da sam previše očekivao kada sam postavio temu EKO SELA u Srbiji ?!Pomislio sam da ću pokrenuti istomišljenike na diskusiju i možda na inicijativu za stvaranje istog kod nas,za sada bez rezultata.Ali oni koji bi da promovišu ovu ideju budućnosti neka me kontaktiraju:ssunny@krstarica.com
Немој да се љутиш одмах

, јер је тема непозната већини људи, а такође и сам појам еко села треба мало појаснити, јер постоје две групе: комерцијална и некомерцијална еко села.
Комерцијална еко села представљају (углавном) приватне туристичке пројекте који су у свету одавно нормална појава, а код нас се са њиховом изградњом почело задњих 10-ак година. Кустуричино етно село је код нас најпознатије, а уколико те интересује детаљна мапа етно села Србије, можеш је купити у књижари која се налази (на раскрсници) преко пута Машинског факултета у Београду.
Непрофитна етно села углавном оснивају групе еколога и/или духовних трагача, којима је живот у граду постао превише напоран и бесмислен. Повратак природи, еколошко гајење биљака, изградња кућа од алтернативних материјала (бала сламе, најлонских џакова напуњених земљом, изградња полуземуница...), добијање енергије путем соларних панела, мини ветрењача или мини хидроцентрала... , медитација, вегетаријанство или веганство, бављење неким обликом уметности - вајарством, сликарством... представљају део активности тих заједница, од којих је најпознатија
Даманхур заједница.
Код нас још од 1977 године у селу Брезовица испод планине Рудник (недалеко од Горњег Милановца) постоји Породица Бистрих Потока коју води
Божидар Мандић. У питању није класично Еко село, јер у тим објектима живи само он (супруга и деца су се после 15-20 година живота у Брезовици, вратили у град/цивилизацију), али код њега стално долазе људи, проведу ту пар или више дана и онда се врате својим обавезама.
Колико сам упознат за недељу-две се код њега одржава традиционални фестивал алтернативних позоришних представа, поезије и слично, што поред еколигије, представља његову основну вокацију.
Отприлике на пола пута између Бољевца и Зајечара - у селу Планиница, постоји слична заједница (подигнут један објекат - два су у фази изградње), док на Јужном Кучају у селу Микуљ постоји слична група. Сигурно да у Србији постоји још сличних заједница, но очигледно је да нису повезане у мрежу и присутне на нету.
Овде ћеш вероватно добити више информација
http://www.objave.com/phpBB2/viewforum.php?f=31 на тему еко села.
П.С.
На нету ћете о овој теми наћи доста информација уколико у претрази укуцате: "Permaculture".