Мени је ијекавица много лепа.![]()
Баш волим да је чујем.
Istina, puno lipse zvuci nego ekavica.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Мени је ијекавица много лепа.![]()
Баш волим да је чујем.
као екавци су културни ''грађани'' а ијекавци ''сељаци''.
ima nešto u tome da ijekavci kad odu među ekavski za 2 dana promijene svoj govor dok obrnuto nije slučaj... znam dosta ekavaca u mom gradu koji su ovde decenijama ili godinama i dalje parlaju ekavski...
Ма то је од човека до човека.ima nešto u tome da ijekavci kad odu među ekavski za 2 dana promijene svoj govor dok obrnuto nije slučaj... znam dosta ekavaca u mom gradu koji su ovde decenijama ili godinama i dalje parlaju ekavski...
.

Zavisi i odakle je čovek koji govori ekavicom/ijekavicom. Ko od obrazovanih ljudi najtvrđe čuva ijekavicu u čisto ekavskim krajevima? Ljudi iz Crne Gore i Hercegovine, koji važe za ponosite i koji u ekavske krajeve ne dolaze kao "seljačići" već uzdignuta čela. Sa sela, ali kao mali plemići, sa porodičnim predanjima starijim nego istorijat celokupnog srpskog stanovništva u Beogradu. Dolaze ponosito i puni sebe, do kraja ubeđeni u svoje čisto i izvorno srpstvo. Znaju oni da govore ekavski, ali neće. Poštuju tuđe, ali to poštovanje pokazuju poštujući sebe i ono što su. Većina ostalih dolazi kao sa kompleksom palanke u veliki grad. Ima izuzetaka, ali ovo za CG-orce i Hercegovce važi kao pravilo. A pomaže i to što njih i ne može niko da smatra za "seljake" zbog ijekavice, jer im je jezik toliko čist i toliko bogat da je prosečan Srbin iz tih krajeva Andrić za sve ostale Srbe, a naročito one iz urbanih ekavskih sredina.
Ахам, и они исто поштују наше који оду доле...Ne znam, ja to poštujem.
Да, зато много Срба одлази да живи доле...Mogu da ti kažem (bar kad su srpski krajevi CG i Hercegovine u pitanju), Srbe iz Srbije poštuju 100x više nego što će ikada prosečan Srbin iz Srbije, a naročito krajeva kao što su Vojvodina ili Beograd, poštovati njih.
I kazu da zlatiborski kraj i nije prava Srbija, nego vise Bosna, a da Srbija pocinje kad udjes u Cacak.Да, зато много Срба одлази да живи доле...
Да, зато много Срба одлази да живи доле...
Ne znam samo sta te cini toliko ljubomornim da priznas da su Srbi Hercegovine, Crne Gore mnogo kvalitetniji od nekih moravoida i polu cigana u Beogradu i okolini.Ma jok katepilar......najcistiji i pravi Srbi zive u Grockoj i Sremchitzzi i Beogradu. Tu je onaj najtvrdji srpski mentalitetNe znam samo sta te cini toliko ljubomornim da priznas da su Srbi Hercegovine, Crne Gore mnogo kvalitetniji od nekih moravoida i polu cigana u Beogradu i okolini.

Како иде враћање Титиног споменика у Ужице?
Jeli kulovu......odakle si ti? Ima selo Ljubis na Zlatiboru, da nisi odatle mozda?Rodom sam iz Crne Gore u kojoj i živim
a govorim ijekavski onako kako se odvajkada govoraše i u vazda srpskom Dubrovniku koji inače posjećujem svakog ljeta barem jednom.
Rodom sam iz Crne Gore u kojoj i živim
a govorim ijekavski onako kako se odvajkada govoraše i u vazda srpskom Dubrovniku koji inače posjećujem svakog ljeta barem jednom.
Зaр у српском Дубровнику?Više si u Dubrovniku od mene:-). Je li još na Stradunu spomen dom za poginule hrvatske branirelje Dubrovnika i table na ulazu u stari grad sa oznakama gdje su pale granate ispaljene od "srbo-crnogorskog" agresora?