Ekavica i ijekavica

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uzgred....već sam napisao, prije, d aje mogao uspjeti samo onaj tko:

a) bijaše realan i na crti oblikovanja književnoga jezika koji
se mogao "primiti"

b) koji je imao mateerijalno-financijsku potporu utjecajnih krugova
u Austriji

Karadžić je imao "odlično uho" i puno energije, a i
promućurnosti. No, zaostajao je za suvremenicima u znanju,
i uspio je zahvaljujući potpori Kopitara i "trendu" narodnjačenja
u jeziku, što je bilo "in" u doba romantizma. Ostali su ga nadvisivali znanjem,
pa su uspjeli (kod Srba Daničić) ako su bili na toj crti, a kod Hrvata
je išlo krivudavije (većini nepoznat Fran Kurelac je bio jezični genij, no i
fantast pa nije od njegova rada puno ostalo. Za razliku od Jagića, koji je znao sve i
mogao (skoro) sve- iako je po karakteru bio li-la).

Vuk Karadžić
+++++++++++++
Govorio je njemački i ruski, a u stanovitoj mjeri i
starocrkvenoslavenski (cksl). S teškoćom se snalazio u
srpskoj recenziji cksl u srbuljama.

Ivan Mažuranić
+++++++++++++
Znalac hrvatske baštine, poglavito na latinici,
ali i ćirilici i glagoljici.

njemački
mađarski
talijanski
latinski
grčki
ruski
talijanski
francuski
poljski
češki
engleski

Đuro Daničić
+++++++++++
Odličan poznavalac stare srpske književnosti na cksl. a
dobar dijela hrvatske na čakavštini i štokavštini
(Marulića, Lucić, Hektorović, Palmotić, te vjerskopoučni spisi)

njemački
grčki
ruski
latinski
sanskrt
češki
mađarski
slovački
poljski
cksl

Fran Kurelac
++++++++++++++++++

Znalac hrvatske glagoljske, ćirilske i
latinične knjige, poglavito iz područja Dalmacije
(Šime Budinić, većina Dubrovčana i Splićana,..)

grčki
latinski
njemački
mađarski
francuski
talijanski
češki
slovački
ruski
poljski
crkvenoslavenski
slovenski

Vatroslav Jagić
+++++++++++++++++++
Odličan znalac baštine hrvatske na sva
tri pisma (galgoljica, ćirilica i latinica), a
dobrim dijelom i srpske, te ostalih slavenskih.

njemački
francuski
talijanski
grčki
ruski
poljski
gotski
staropruski
ukrajinski
lužičkosrpski
rumunjski
provansalski
slovački
češki
litavski
engleski
cksl
latinski
sanskrt
bugarski
slovenski
španjolski

Мaлопре си хвaлио грaбежљивост...

Ја сам хвалио природну интелигенцију и сналажљивост, слободарски дух и непокорност, а ако је то теби еквивалент за грабежљивост, онда стварно не знам шта да ти кажем..
Или, знам - живи и даље у својим заблудама..;)

Откуд ти тај податак?

Моје тврдње су познате, језик јужних Словена је континуум дијалеката, без оштрих прелаза, варијетета је много и поделе типак чакавски, кајкавски, штокавски, екавски ијекавски су једнодимензионалне и не одражавају праву слику.

Аустрија је кренула са спровођењем пројекта једног стандарда за јужне Словене (тачније што већи број њих), а тај пројекат је наставила СХС и касније југословенска империја.

Тако је за основу узет говор са етничке међе Срба и Хрвата, и ето ми се сад отимамо чији је то језик.

Да смо правили један књижевни стандард са Бугарима, за основу би вероватно био узет говор Пирота и Беле Паланке, па би исправно било користити два падежа, а данас бисмо се о језик и име језика отимали с Бугарима...

Što bi to bila banja... Konačno bi mogao maternji da prozboriš. :lol:

Ne smeta mi ijekavica, što bi.

Sem u medijima koji izlaze ovde u Srbiji i ostalim javnim poslovima koji se finansiraju iz budžeta.

Zvanično pismo treba i jeste ekavica.

U Srbiji.

a) službeno pismo u Srbiji je ćirilica
b) službeni jezik u Srbiji je srpski (u svoje dvije varijante: ijekavski i ekavski)

Ono kad te Hrvat iz Hrvatske mora učiti zakonima tvoje zemlje. :roll:

a) službeno pismo u Srbiji je ćirilica
b) službeni jezik u Srbiji je srpski (u svoje dvije varijante: ijekavski i ekavski)

Ono kad te Hrvat iz Hrvatske mora učiti zakonima tvoje zemlje. :roll:

Toga ranije nije bilo , jedino ako su vam švapski podanici na vlasti trenutno i to dopisali jer zaboga vi ste im jedini i verni glasači...sem tu i tamo neke sporadične pogubljene seljančure koja se i ne računa u misleće :D

Ta piše ono što bi trebalo da se poštuje u ovoj zemlji.

Ako se ikada ujedine bosna i Srbija onda neka budu ravnopravne , ovako je besmisleno.

Nije dosta što su ********* i bosanski lobi okupirali Srbiju i sve u njoj još treba i ijekavicu da nam nametnete, a imate svoje matične države sa svojom ijekavicom kao službenim jezikom.

Evo ovako...

Polovina Srba u Vojvodini su, na ovaj ili onaj način, ijekavci. Nisu "došli" tipa kao nadničari, nego su 1. planski kolonizovani u Srbiju jer je manjkalo stanovništva nakon iseljavanja Nemaca i 2. jer su izgubili svoje matične države zbog lojalnosti Srbiji i njenoj politici.

Drugo, cela zapadna Srbija je izvorno ijekavska, a u celoj istočnoj se izvorno uopšte i ne govori ovaj standardni jezik koji je tamo nametnut školstvom, nego izvorni dijalekti sa različitim rečnikom i različitom gramatikom. Kroz zapadnu Srbiju je ijekavica sistematski iskorenjivana, ali i dalje postoji po selima i zabitima te se, možda i bez razloga, smatra "seljačkim govorom". Ekavica je karakteristična za Šumadiju i Vojvodinu... sve van toga je...

Ja sam npr. ekavac i iz Beograda sam. Ali sam isto tako iznerviran tom bezrazložnom nadmenošću koju obično imaju Srbijanci, a naročito Beograđani, o svom nekakvom prvenstvu, kao da su oni nad-Srbi. Brate, ako si sebe proglasio za matičnu državu SVIH Srba i ako si postavio glavni grade cele SRbije i za sve Srbe, nema šta da ti smetaju ni Bosanci, ni Hercegovci, ni Crnogorci. Ako si sve-Srbija, onda si sve-Srbija - ako objedinjuješ sve Srbe, onda objedinjuješ sve Srbe, ne pretvaraš ih sve u Šumadince ili Beograđane, nabijaš im šajkaču na glavu i namećeš im ekavicu. Zato bih baš voleo da od toliko silnih predsednika poreklom iz Bosne ili CG konačno dobijemo nekoga ko će stvarno i pričati ijekavicu, da konačno vidimo neki ijekavski časopis koji se izdaje u Beogradu ili nekog ijekavskog ministra/voditelja/novinara/pisca iz Srbije. Ako se to ne desi, to onda zaista smatram za izrazitu kulturološku slabost svih žitelja Srbije koji su jezički ijekavci.

Evo ovako...

Polovina Srba u Vojvodini su, na ovaj ili onaj način, ijekavci. Nisu "došli" tipa kao nadničari, nego su 1. planski kolonizovani u Srbiju jer je manjkalo stanovništva nakon iseljavanja Nemaca i 2. jer su izgubili svoje matične države zbog lojalnosti Srbiji i njenoj politici.

Drugo, cela zapadna Srbija je izvorno ijekavska, a u celoj istočnoj se izvorno uopšte i ne govori ovaj standardni jezik koji je tamo nametnut školstvom, nego izvorni dijalekti sa različitim rečnikom i različitom gramatikom. Kroz zapadnu Srbiju je ijekavica sistematski iskorenjivana, ali i dalje postoji po selima i zabitima te se, možda i bez razloga, smatra "seljačkim govorom". Ekavica je karakteristična za Šumadiju i Vojvodinu... sve van toga je...

Ja sam npr. ekavac i iz Beograda sam. Ali sam isto tako iznerviran tom bezrazložnom nadmenošću koju obično imaju Srbijanci, a naročito Beograđani, o svom nekakvom prvenstvu, kao da su oni nad-Srbi. Brate, ako si sebe proglasio za matičnu državu SVIH Srba i ako si postavio glavni grade cele SRbije i za sve Srbe, nema šta da ti smetaju ni Bosanci, ni Hercegovci, ni Crnogorci. Ako si sve-Srbija, onda si sve-Srbija - ako objedinjuješ sve Srbe, onda objedinjuješ sve Srbe, ne pretvaraš ih sve u Šumadince ili Beograđane, nabijaš im šajkaču na glavu i namećeš im ekavicu. Zato bih baš voleo da od toliko silnih predsednika poreklom iz Bosne ili CG konačno dobijemo nekoga ko će stvarno i pričati ijekavicu, da konačno vidimo neki ijekavski časopis koji se izdaje u Beogradu ili nekog ijekavskog ministra/voditelja/novinara/pisca iz Srbije. Ako se to ne desi, to onda zaista smatram za izrazitu kulturološku slabost svih žitelja Srbije koji su jezički ijekavci.

Очигледно ниси из круга двојке..;)

Evo ovako...

Svaka cast. Cak i kad se nimalo ne slazemo mogu uvijek uvaziti tvoje misljenje.

Svaka cast. Cak i kad se nimalo ne slazemo mogu uvijek uvaziti tvoje misljenje.

Ti si toliko dosadan i naporan da sam ja odavno prestala da čitam tvoje postove.

Izjede te čoveče mržnja prema ovoj zemlji i nesagledivi kompleksi , zar nemaš neki drugi način da to istreseš iz sebe?

I ja sam nekim poreklom Ličanka ali u glavi imam idealnu sliku tih ljudi odande , kao dobroćudne i čestite ljude pre svega poštene do balčaka .

Ti i slični tebi tu sliku tako rušite da ja nemam reči ni opravdanja za to takvo ponašanje...mada sam svesna da u svakom žitu ima kukolja ali zaista .

Ma, nisam iz Beograda uopšte, tu sam tek od studija... Samo iz ekavskog dela Srbije.

Vidi se :lol:

I opet. Ijekavica nije zabranjena,čemu sva ova priča? Normalno je da ako 90% ljudi u Srbiji priča ekavicu da će ona biti dominantna. Isto tako je normalno da ijekavci koji se nasele u ekavskom području prihvate posle određenog vremena dominantni izgovor sredine u kojoj žive. Ako se oni ne asimiluju potpuno,njihovo potomstvo sigurno hoće. Dokle god migracije idu iz ijekavskog u ekavsko područje tako će biti.Sasvim prirodan proces.

A koliko mi je poznato ko želi zvanična dokumenta na ijekavici ima pravo da ih zahteva. Zakon je ispoštovan.

A da li mi nečiji akcenat,dijalekat ili bilo šta smeta,to je moj problem i moja lična stvar i ne ugrožava ničija prava.

Npr. ja ponekad krenem da pricam ijekavski u prodavnici ili autobusu a keva me presece i kaze :"Ne izmotavaj se....'oces da kazu....gle seljaka ne ume ni da prica"! A opet, ne kaze nista kad npr. gleda rtv bn gde pricaju ijekavski. Cesto joj ukazujem na taj paradoks i objasnjavam da je ispravno oboje.

Evo ovako...

Uglavnom se slažem sa rečenim izuzev ljigave snishodljivosti kojom ti, kao jezička Sonja Biserko, pokušavaš da kupiš ideološke sledbenike.

Tačno je i da ima licemerja u tretiranju ijekavice u Srbiji, ali se pitam da li su za podozriv odnos javnosti prema ijekavici ipak krivi oni koji su poslednjih 100 godina primali platu, koju je od usta otkidala ta ista javnost, da bi formirali srpsku lingvistiku. A šta danas imamo od srpske lingvitike?

Pre 100 godina pisali su naši istoričari jezika "nije lako Hrvatima, kad moraju tako da se dovijaju u jeziku dokazujući nedokazivo", a danas nije lako nama. U međuvremenu su Hrvati sve živo izobrađivali na sto različitih "domoljubnih" načina, dok su naši tokom poslednjih sto godina uglavnom primali platu da bi spavali zimski san, izuzev na prste nabrojivih sjajnih pojedinaca. Danas Hrobi ne zna šta će pre sa police da skine od Katičića do Kačića, od Broza do Brozovića - toliko ih ima da možeš etimološki da ih grupišeš. A koga ja da uzmem sa police, ti mi reci? Lomu, koji sve Srbe pretvori u romanske Vlahe?

Dakle nisu krivi "nadmeni Beograđane", nego zaposlenici Isntituta za srpski jezik SANU, pa svi lingvisti dalje redom, kao raspala šašava družina. Koliko je para otišlo u te plate samo u poslednjih 10 godina? Negde oko 3 do 5 miliona eura samo na plate zaposlenih u Institutu. I šta smo za te pare dobili? Ima li internet sajt sa popisom izdanja? Gde su smernice? Gde su definicije? Gde su TV emisije? Lingivistička elita ili "elita"?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back