Eh ti Japanci..a mogu i Koreanci...

• Začetnik teme Začetnik teme Jary
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ja volim americka kola da se ne lazemo posebno krajslere ove napucane od 97 pa nagore ne znam modele i i godista stratus sebring i taj tip kola
ali volim mice i subarue, sto se tice sportskih modela mene cudi da su americka kola tako jefina tu mora da nesto postoji ajde da se zapitamo sto su one jeftina sta trpaju u odlivke motora menjaca u limove koji kvalitete plastika instalacijaikoji kvalitet materijala dalje kakav je ukupni kvalitet amera u odnosu na japance
meni sve to lici na razne proizvode koji se u srbiji prodaju na njima pise made in italy a proizvode se u bugarskoj turskoj ili ukrajini
nadam se da nisam u pravu
sto se tice srbije silni konji i nm tesko je u srbiji isprobati losi putevi tako da se mnoga kola isprobavaju u ulici strahinjica bana ili slicnim sugar avenijama sve ostalo je potencijalno samoubistvo
ne ljuti se sto sam te prozvao za dolar ali nije sve u novcu vreme ce pokazati kvalitet jednih i drugih za 5/6 godina pa ce mo onda moci da kazemo koji je bolji (dotle ce onaj ko ima novca da menja automobile to nece saznati vec samo oni koji kupuju polovnu robu)
ali ovo je razmisljanje nekoga koji zivi u zemlji u kojoj je bitno da stvar koju kupis traje dozivotno

kolko sam cuo englezi kazu" nisam dovoljno bogat da bih kupovao jeftine stvari" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Bravo Yugo... I da dodam kad smo kod cena Amerikanaca, na sve navedeno oko diskutabilnosti cene tih vozila treba ukalkulisati i ne jeftinu radnu snagu u Americi. Stvarno mi je nevarovatno da Cobra košta 25000 eura... Onakav i onoliki auto! Stvarno se razmišljam kakvi su materijali (a ne bi smelo da su ni dobri, već super kvalitetni!) i slične stvari koje čine auto....

Ako neko ima teoriju, voleo bih da čujem.

Pa teorija u stvari i ne postoji, stvar je samo u odlicnom proracunu...

Kao prvo, tvrdnja po kojoj ameri zakidaju na matrijalu odmah pada u vodu jer vec decenijama u americi postoji nesto sto se zove Quality Control Evaluation i obavezan je za sve americke proizvodjace automobila. Rec je o standardima koji korisceni materijali moraju da ispune. U slucaju da su sirovine slabije od zahtevanog, svaki proizvodjac ce imati jako ozbiljnih problema sa americkim Senatom, saslusanja i istrage a da ne govorimo o negativnoj reklami koju bi to pokrenulo. Jos od 1965 godine i Ralfa Nadera ( "Unsafe at any speed" ) ameri jako obracaju paznju na takve stvari i jedini koji zakidaju su japanci jer njih ne kontrolise isto telo...

Kod mustanga je slucaj sto je Ford u startu ima prednost velikih serija koje smanjuju troskove proizvodnje jer kod mustanga je sve osim platfome i karoserije vec postojece. Najvaznija stvar je u tome sto je konkretan profit na svakom prodatom primerku prilicno mali i fabrika se nije alavila u startu. Na primer, recimo da Ford na svakom prodatom mustangu zaradi 1 $ a Toyota na ( recimo ) Celici 2 $ ( duplo vise ) ( mislim da ovi automobili kostaju odprilike isto ). Zahvaljujuci odlicnom odnosu cena/kvalitet/snaga/imidz, Mustang se godisnje proda u 250 000 primeraka a Celica u max 50-60 000 ( opet proizvoljne cifre ali samo da dobijete predstavu ) i onda je Ford zaradio 250 000 $ a Toyota 100-120 000 $. Jednostavno zakon velikih brojeva je na strani Forda. Pored toga, Ford zna da ce Mustang biti na trzistu preko 5 god a to podrazumeva konstantan velik profit... Znaci, vise primeraka je uvek veca zarada a obim produkcije se postize i nizom cenom u startu...

jomini:
Bravo Yugo... I da dodam kad smo kod cena Amerikanaca, na sve navedeno oko diskutabilnosti cene tih vozila treba ukalkulisati i ne jeftinu radnu snagu u Americi. Stvarno mi je nevarovatno da Cobra košta 25000 eura... Onakav i onoliki auto! Stvarno se razmišljam kakvi su materijali (a ne bi smelo da su ni dobri, već super kvalitetni!) i slične stvari koje čine auto....

Ako neko ima teoriju, voleo bih da čujem.

Rekao sam pre, ali ponovicu opet - Veliki broj Japanskih auta se pravi u Americi tako da ne trebas da placas radnu snagu nista vise za Toyotu Camry nego sto bi platio za Forda Taurusa.
Cobra kosta $33,000 u Americi, u Evropi kosta vise. Ali cak i sa dosta vecom cenom u Evropi, Cobra pruza daleko vise nego bilo koji Evropski auto za te pare.

jomini:
Ali Hemi, i ostali navedeni auti su veliko serijska vozila, a teško da se ugrađuju mnogo više... Pa nisu ni oni glupavi! Ja nisam ni sumnjao da je išta tu nekvalitetno, zato me i bune te cifre...

Nisu glupavi, naprotiv! Forda kosta bazni model mustanga 17 500 a on ga proda za 18 000 $ ali ga proda u pola miliona komada i zaradi tri puta vise nego neko ko se ugradjuje u auto duplo, bez kompromitacije i jedne karakteristike automobila! Cista ekonomska politika kompanije. Osim toga ima i dobar obrt kapirala...

Ok, nego da postavim moju želju... Ovako nešto da posedujem, pa nek' ide život...
Meni najlepše i najbolje iz autoindustrije:
2006Impreza01b.jpg

Back