Eh ti Japanci..a mogu i Koreanci...

• Začetnik teme Začetnik teme Jary
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
******, u Americi nikad VTEC nije bio opcija na CRX. A inace, motor je nista posebno, 160 hp i to je najjaci motor koji je Civic (bilo koji model) ikada imala, toliko hp i dan danas najjaca Civic ima (Civic Si). Pa moj Mustang ima 193 hp i to je osnovni motor kod Mustanga (i opet je jeftiniji od Civic SI, iako je mocniji).
Iz tog perioda kad se CRX pravila, radije bi uzeo 5.0L Mustanga ili Camara

Mustang%205-0B.jpg

1992z28052503.jpg

Inace, ja obozavam 1992-1995 Hondu Civic i nekoliko puta sam bio na pragu da je kupim. Ali uvek je bilo nekih komplikacija i nikad je nisam kupio. Takodje obozavam 1995-1999 Mitsubishi Eclipse i 2001 sam umalo kupio Eagle Talon koji je isto auto kao i Eclipse. Medjutim, Mustang je bio noviji, sa manje milja i jacim motorom i sve to za manju cenu i kupio sam Mustanga.

95HondaCivicDX014.jpg

57_540.png

Od importa iz sveta Trucks najvise mi se svidja Honda Ridgeline, ali je daleko na mojoj listi iza Americkih modela iz te serije - F-Series, Silverado, Ram, Sierra, Escalade i Mark LT.

Honda%20Ridgeline.jpg

Na trenutak da se vratim o Vtec-u... To je 100ks/l goriva, za to vreme impresivno, naročito ako se uzme da je bila velikoserijska proizvodnja... Dve bregaste u glavi motora, 16v... Lepo se odazivala na gas, ali kako sam primetio po onoj što sam na kratko ''posedovao'', zahtevala je veće obrtaje da bi došlo sve do izražaja. Nema one ziceraške vožnje da šaltaš na 2000rpm... Guši se... Inače što se tiče poređenja i ovakve Honde, kao i one malopre Impreze i Lancera, treba uzeti u obzir mnogo manju potrošnju, kao i jeftinije registrovanje samog auta. Jednom sam čuo da se neki čikica hvalio da mu neki Fordov van troši 9l benzina na 100km!!! A više od 3000ccm... Jel istina da su ti američki benzinci štedljivi toliko...?

Pa Ford trenutno ima jedan MiniVan i to je Freestar i nemoguce je da moze preci tako malo. Freestar moze preci 17/18 milja po galonu po gradu i 23 milje po galonu po autoputu.
ford_freestarwagon_limited_2005_385x192.jpg

E sad, Ford takodje ima i Van kao sto je E-Series i on posebno ne moze da trosi tako malo jer ima V8 motor(e).
fordtruck_eseriesvan_e350superduty_2005_385x192.jpg

Moguce da je mislio na Aerostar, ali on se ne pravi od 1997 i on ne trosi tako malo.
aerostar.jpg

Jesi li siguran da je bas rekao Van, mozda je mislio na small SUV kao sto je Ford Escape. E on moze preci toliko tj. malo trosi posebno hybrid verzija.
Ford_Escape_04.jpg

Pre dva-tri meseca u Nemačkoj anketirani vozači su dali glas Japancima... Dobili su 5 od 7 prvih mesta na rangiranju po zadovoljstvu kupaca (tako nešto)!

http://www.jdpa.com/studies_jdpower/pressrelease3.asp?ID=2005088

Toyota models earn five of the seven individual new-vehicle segments, with BMW and Mercedes-Benz models capturing the remaining two. The awardees in each segment are:

* Toyota Yaris Verso (small car)
* Toyota Corolla (lower medium)
* Toyota Avensis (upper medium)
* BMW 5 Series (executive/luxury)
* Mercedes-Benz CLK (sports car)
* Toyota Corolla Verso (MPV)
* Toyota RAV4 (SUV)

I još nešto...

American dream

There was better news for US giant Ford, which the survey found has raised its game in recent times.

Most reliable cars
Honda Accord
Honda Jazz
Mazda 323
Nissan X-Trail
Toyota Celica

Source: Which? magazine
Consistently rated poor in the survey from 1998 to 2000, Ford has managed to clamber into the good category, having been rated average last year.

Dominating the top reliability places for both manufacturers and individual car models were the Japanese and other Asian makers, with Honda, Hyundai, Lexus, Mazda, Nissan and Toyota all in the best category for maker-reliability.

Link: http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/3129581.stm

Uporedjivati Japanska i Americka vozila je kao uporedjivati babe i zabe.
Niko nemoze da ospori lepotu americkih modela narocito starijih. Ali niko nemoze da dokaze njihovu prakticnost, narocito za evropske uslove.
Japanci su majstori da proizvedu mali, jeftin i pouzdan auto koji zadovoljava potrebe vecine obicnih ljudi. Ali takodje je tacna konstatacija da pate od manjka identiteta.
Ako bih mogao da biram ja bih najpre izabrao neki evropski auto koji ima dusu a za kojim ameri u kvalitetu zaostaju bar 5 - 6 decenija.
Cudi me da HEMI kao dobar poznavalac teorije toliko hvali maksimalnu snagu i brzinu Americkih automobila. Mislim da svaki iole ozbiljniji evropski auto moze bez vecih problema da iza sebe daleko ostavi americke nabudzene masine u realnim uslovima. Kad kazem realnim uslovima mislim na voznju po putevima a ne autodromima i ovalnim pistama.
Mekano (salonsko) ogibljenje kod Americkih automobila nikako ne ide u prilog brzoj voznji i dobrom lezanju u krivinama i tu je glavna zamerka amerima.
To sto ce Mustang od 400 - 500 konja na pravcu od 1 - 2 km. pobeci duplo slabijem BMW-u, Mercedes-u, Porshe-u Audi-u ili mozda Alfi neznaci nista jer ce vec u prvim krivinama da se naginje kao RENAULT 4, proklizavace po svim mogucim pravcima i stecenu prednost ce vrlo brzo izgubiti uz 3 - 4 puta vecu kolicinu goriva.
A sto se tice Japanaca, konkretno Skylin-a mislim da trnutno ne postoji amer koji mu moze konkurisati po voznim karakteristikama ( lezanje na putu, savladavanje krivina, drzanje pravca...)
I bez ljutnje sve je pocelo u Evropi.
Tacnije Mecka je Mecka ma koliko se ostali trudili.

jomini:
Na trenutak da se vratim o Vtec-u... To je 100ks/l goriva, za to vreme impresivno, naročito ako se uzme da je bila velikoserijska proizvodnja... Dve bregaste u glavi motora, 16v... Lepo se odazivala na gas, ali kako sam primetio po onoj što sam na kratko ''posedovao'', zahtevala je veće obrtaje da bi došlo sve do izražaja. Nema one ziceraške vožnje da šaltaš na 2000rpm... Guši se... Inače što se tiče poređenja i ovakve Honde, kao i one malopre Impreze i Lancera, treba uzeti u obzir mnogo manju potrošnju, kao i jeftinije registrovanje samog auta. Jednom sam čuo da se neki čikica hvalio da mu neki Fordov van troši 9l benzina na 100km!!! A više od 3000ccm... Jel istina da su ti američki benzinci štedljivi toliko...?
Od ortaka Holden 3.8L V8 trosi 12l, tako da jeste istina, a ne mora da bude, pretpostavljam kod jacih modela sa manjom zapreminom da je potrosnja veca.

SAMARA:
.Cudi me da HEMI kao dobar poznavalac teorije toliko hvali maksimalnu snagu i brzinu Americkih automobila. Mislim da svaki iole ozbiljniji evropski auto moze bez vecih problema da iza sebe daleko ostavi americke nabudzene masine u realnim uslovima. Kad kazem realnim uslovima mislim na voznju po putevima a ne autodromima i ovalnim pistama.
Mekano (salonsko) ogibljenje kod Americkih automobila nikako ne ide u prilog brzoj voznji i dobrom lezanju u krivinama i tu je glavna zamerka amerima.
To sto ce Mustang od 400 - 500 konja na pravcu od 1 - 2 km. pobeci duplo slabijem BMW-u, Mercedes-u, Porshe-u Audi-u ili mozda Alfi neznaci nista jer ce vec u prvim krivinama da se naginje kao RENAULT 4, proklizavace po svim mogucim pravcima i stecenu prednost ce vrlo brzo izgubiti uz 3 - 4 puta vecu kolicinu goriva.
A sto se tice Japanaca, konkretno Skylin-a mislim da trnutno ne postoji amer koji mu moze konkurisati po voznim karakteristikama ( lezanje na putu, savladavanje krivina, drzanje pravca...)
I bez ljutnje sve je pocelo u Evropi.
Tacnije Mecka je Mecka ma koliko se ostali trudili.

Nadji mi Evropi auto od $25,000 (pretvori to u eure, marke, dinare, u sta god hoces) koji je brzi nego 2005 Ford Mustang GT (300 hp). Nadji mi Evropski auto od $30,000 koji je brzi nego Pontiac GTO (400 hp). Nadji mi Evropski auto od $60,000 koji je brzi od Chevrolet Corvette Z06 (505 hp).
Evo ti jedan article, gde su testirali Ford GT na stazi protiv Porsche 911 GT3 i Ferrari Challenge Stradale. Oduvao ih je na stazi, ubrzavao je 0-150 mph 7 sekundi brze nego Porsche i Ferrari.
http://www.caranddriver.com/article.asp?section_id=15&article_id=7565
Sto se tice Skylane, ovde u Americi vise ne postoji (postoji samo Infiniti G35), a dok se pravio imao je 280 hp sto nije nista posebno i imao je ogromenu cenu. Svaki jaci Mustang, Camaro i Firebird bi ga lako oduvali.

Da ali ovaj ti nije ni izbliza jeftin kao modeli koje si ranije nabrojao.
Ja pricam o modelima koji su za svakodnevnu upotrebu a ovaj ford je izrazito sportski.
Razlika u ceni izmedju Evropskih i Americkih modela je nastala zahvaljujuci mnogo sofisticiranijoj tehnici koja se ugradjuje u Evropske automobile.
Gledano u globalu Evropljani su mnogo stabilniji i vozniji od amera. Jedina prednost amera je udobnost. A i ova zadnja konstatacija pije vodu dok u igri nisu Mercedes, BMW, Jaguar, Rols, Bently i ostali iz high class.

SAMARA:
Ako bih mogao da biram ja bih najpre izabrao neki evropski auto koji ima dusu a za kojim ameri u kvalitetu zaostaju bar 5 - 6 decenija.

Auuuu sad si dirnuo hemija u bolnu tacku....

Sad si gotov...

Sad sledi pitanje, kako ti znas da oni lose leze, kad ih je boze moj, on VOZIO, pa bolje zna sve...

Aleksej_BASO:
Ma jeste, on je sve video, i sve zna... ;-)

Rekao sam da se necu pojavljivati na ovoj temi ali posto sam prozvan moram ( izvini jomini ).

Posto zivim u Srbiji gde su ameri retki smatram uspehom sto sam mogao da vozim Corvette C5, 300 C Hemi i 3,5, Grand Cherokee nekoliko verzija, Sebring 2,7, Ford Explorer, PT Cruiser, Crossfire, Neon...i jos dosta amera koji su stariji i nisu relevantni za ovu pricu..
Sa druge strane sam imao prilke da vozim i njihove evropke i japanske pandane, pa sam tako ganjao i X5 i X3 kao i Rav 4 i Landcruiser ( koji sam i slupao ), Hondu Accord 2,4 novu i BMW Serije 3 novi, Toyotu Corrolu i Golf 5 ( samo ih navodim kao primere ).....i mnogo drugih evro/japanskih automobila koji se mogu staviti u istu klasu... Namerno sam odvojo amere jer su oni prica za sebe i meni su najdrazi ali ako ce mo da posmatramo sve ostalo, onda imam iskustvo za volanom ko svi vi zajedno ukljucujuci i neke gadne momente koje sam ( na srecu ) preziveo ali su me naucili sta znaci auto u svim uslovima. Tako da sve price od alexeja koji se vozi busom i jominija koji voli japance i ganja japanskog plastikanera starog 20 god, zvuce decije i smesno....Mislim, da li vi deco znate kako izgleda prziti BMW 750 iL , 245 km/h na auto putu ili paliti gume na semaforu sa Crossfireom ili penjati se kroz sumu sa Landcruiserom.......nemate pojma....znaci, TIŠINČINA.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

i onda kada japance krenem da mazem govnima, znam zasto to radim.... :wink:

HEMI 426:
ako ce mo da posmatramo

Ho Ce Mo!!!!

Ne nego ces ti da nas ucis sto hoces da budzis dizela....

Kada se budem vozio bar cu voziti nesto normalno. A necu se stiskati za gorivo...

A to sto si provozao gomilu kola, ne daje ti za pravo da nameces svima ostalima svoje misljenje, da su ameri naj u svemu! Ti i dalje obozavaj mustange sa krutim zadnjim osovinama, a ja cu BMW. Kupicemo ih otprilike u isto vreme.

Ako je uslov da se vise ne pojavis na ovoj temi, ja te sigurno vise necu spominjati, Poz!

I ne vozim se busom, uglavnom furam bike! :wink:

Ma whatever....:roll:

Pozdrav matori, vidimo se na drugim temama, japaci su ionako smor, svadjanje i glupiranje ( pogotovo od kako sam skontao da jomini nema pojma ) Ko prvi kupi auto koji zeli ( bembara ili stangmu ) casti pa na crtu! Dotle cu ja da djram moju cekicaru koja je jedno sasvim dobro, koforno, prilicno novo i upotrebljivo prevozno sredstvo a ako te vidim na bikeu, mahni da te pokupim ( mislim, u auto ne, na haubu ) :lol: :lol: :lol:

Back