Eh ti Japanci..a mogu i Koreanci...

• Začetnik teme Začetnik teme Jary
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
jomini:
Evo slike Subaru Impreze WRX STi WR1.
To je onaj sa 320 ks, 4.25 0-100 i 422 Nm. 12.8sec na 1/4 milje, a nije budžen naknadno, fabrički model. I ovaj je izašao prošle godine, znači mašina 2000ccm turbo(izvinjenje za grešku ranije, pisao sam da ima 2500ccm). Impresivno i nedostižno u klasi... još dugo vremena, dok se neko ne približi. Potom idemo dalje. I brže.

imprezawr104.jpg

Cena munje je 54000$ on-the-road. Dakle carina i verovatno kraljevski porez na sve što nije američko. Ili na sve što je japansko... Mora se, ko bi kupovao drugo nešto... :shock:

$54,000 za taj krs? Dodaj jos $6,000 i imaces Chevrolet Corvette Z06 sa 505 hp koja radi 0-60 mph za 3.7 sekunde i to u 1. brzini.

corvettez0606.jpg

jomini:
Evo, strah me da pomislim šta bi bilo kada bi se Subaru, Mitsubishi, Honda odlučili da naprave sportski auto sa 5000ccm.... Kako li je onda drugima...
Evo jednog sa ''velikim'' motorom, da rasteramo razne Mustange, Corvete i slične...
Više puta pominjan, ali ovaj je malo fabrički doteran, pod nazivom Z-tune (nešto poput AMG-a). Skyline GT-R, 2.8 litara turbo, 500ks, 540Nm...

ztune05.jpg

Biće napravljeno samo 20 komada, za ozbiljne kupce, kojima je dosta preskupih evropskih auta. Cena oko 135.000eura.

Taj protiv Corvette Z06 nema sanse, a uz to Corvette kosta jedno 2 i po puta manje. Za iste pare lepo kupis super-auto, Ford GT, 5.4L supercharged V8 sa 550 hp. Citaj malo Car and Driver da vidis sta je Porscheu i Ferrariu uradio na stazi (do 150 mph je ubrzao 7 SEKUNDI BRZE).
A za to "kad bi Japanci pravili auto od 5 litara" pricu ... Za pocetak, niko ih ne sprecava da prave. To sto su oni smotani pa jedino uz pomoc tubrochargera/superchargera mogu napraviti jak motor, to je njihova stvar. Ali sigurno nebi imali neku veliku snagu i da ih prave, jer oni sto ih prave nemaju nesto jake motore. Primera radi, 2005 Toyota Land Cruiser 4.7L V8 motor sa 235 hp. WOW.

05.ford.gt.f34.500.jpg

Aleksej_BASO:
O tome ti i pricam kako god okrenes, vi natempirate da izlai kao pobednik...

Ja zivim u Americi gde ima gomila i Japanskih i Americkih auta i znam karakteristike i jednih i drugih. Znam cene, znam performance, znam vrline i mane jednih i drugih jer imam i Japansko auto i Americka auta u familiji. Veruj mi, bez obzira koje Japansko auto nadjete ja cu uvek naci Americko auto koje a)pruza puno vise za istu cenu ili b)pruza isto za manju cenu. Japanci imaju kvalitet motora, ali sve ostalo im je jedna velika 0, imaju jos puno da uce. Pa u vreme kad je Henry Ford vladao auto industrijom, ljudi u Japanu nisu ni znali sta je bicikla.

jomini:
Tek će. Ima 408 ks i 3300ccm. I plus ima i 2 elektromotoar za cruise po naseljima.
Nisam to najbolje razumeo, ali valjda el.motori rade zajedno sa benzinskim...
0-100 za 4.03sec.
Napravljen je u saradnji sa Italijanima...

Hybrid genije, hybrid. Ta slika se pojavila na netu pre godinu dana i od tada nema ama bas nikakvih novosti o tom vozilu, hoce li se praviti ili ne. Tako da to tvoje "uskoro stvarnost... Vrlo skoro..." je samo tvoja masta.

68Charger440:
Hybrid genije, hybrid. Ta slika se pojavila na netu pre godinu dana i od tada nema ama bas nikakvih novosti o tom vozilu, hoce li se praviti ili ne. Tako da to tvoje "uskoro stvarnost... Vrlo skoro..." je samo tvoja masta.
Zato je i ''uskoro stvarnost''... Toyota već veliko serijski pravi svoj hibrid, Subaru isto ima na japanskom tržištu, a do kraja godine i za široke narodne mase... Zato je i ovo uskoro realnost...

68Charger440:
To sto su oni smotani pa jedino uz pomoc tubrochargera/superchargera mogu napraviti jak motor, to je njihova stvar. Ali sigurno nebi imali neku veliku snagu i da ih prave, jer oni sto ih prave nemaju nesto jake motore. Primera radi, 2005 Toyota Land Cruiser 4.7L V8 motor sa 235 hp. WOW.
Land Cruiser? Terenac? Jesi ti svoj, prijatelju, pa zašto bi iko stavljao u onako visoko vozilo više snage kada se ne bi moglo iskoristiti? Jel ti misliš malo???
Drugo, što se tiče turba... Neko koristi turbo, neko stavi motor od 8 cilindara i 5, 6 ili 8 litara zapremine... Svako ono šta misli da je bolje.... Zato, pamet u glavu pre nego što kažeš nešto tako...

jomini:
Zato je i ''uskoro stvarnost''... Toyota već veliko serijski pravi svoj hibrid, Subaru isto ima na japanskom tržištu, a do kraja godine i za široke narodne mase... Zato je i ovo uskoro realnost...

Toyota ima hybrid model (Prius) jos od 1997, a samo zato sto imaju hybrid model to ne znaci da ce svaki concept hybrid koji se predstavi izaci u prodaju. Kao sto rekoh, slika tog hybrid koncepta (koji se zove Volta by the way) se pojavila davno i od tada nema ama bas nikakvih informacija o njoj, tako da nemam pojma odakle ti to da ce se uskoro pojaviti u prodaji. Samo zato sto Toyota ima nekoliko hybrida ne znaci da ce Volta izaci u prodaju. Ako imas dokaz da nisam u pravu - pokazi mi.

jomini:
Land Cruiser? Terenac? Jesi ti svoj, prijatelju, pa zašto bi iko stavljao u onako visoko vozilo više snage kada se ne bi moglo iskoristiti? Jel ti misliš malo???
Drugo, što se tiče turba... Neko koristi turbo, neko stavi motor od 8 cilindara i 5, 6 ili 8 litara zapremine... Svako ono šta misli da je bolje.... Zato, pamet u glavu pre nego što kažeš nešto tako...

Zato sto konkurencija ima velike motore - Cadillac Escalade ima 345 hp dok Lincoln Navigator ima 300 hp. Nije ni cudo sto se bolje prodaju. Ako ces gledati koliko je snage dovoljno, onda bi mogao imati i 100 hp motor, i on bi obavljao zadatak.

jomini:
Da, još nešto što sam maločas primetio. Pitanje je bilo da nađeš američku referencu U KLASI sa WR1 i FQ400, a ti se dade na Korvetu...
Dakle srednja (niža srednja, kompakt, kako li se već zove...?) klasa... :?:

Ma dzaba im je da imaju jace auto u toj klasi kad to auto kosta $15,000 vise. Prave aute u istoj klasi kao sto su Dodge SRT-4 i Ford SVT Focus, a onda im nabiju cenu od $10,000-$15,000 vise. Isto kao kad je Audi predstavio RS4 i rekao da ce biti u istoj klasi kao i BMW M3. Samo su zaboravili jedan mali detalj, a to je da RS4 kosta $30,000 VISE nego M3.

Sad ti meni nadji Japansko auto u klasi Mustanga/GTO, u klasi Corvette i u klasi GT (da imaju isto ili priblizno jak motor ali da ne prelazi cenu). Mustang i GTO su $30,000 (Mustang V8 ima pocetnu cenu $25,000, ali ajde racunam ga sa svim opcijama), Corvette je $60,000, GT je $140,000.

Sto bi bilo tesko poverovati? Pre 1908 svi Americki auti su bili skupi i samo bogatasi su ih imali. Kad je Henry Ford 1908 postao vlasnik Forda (pre nije bio glavni, morao je da slusa druge ljude) predstavio je Model T i proslavio Ford. Od tog dana Amerikanci su uvek imali auto za svakoga, cak i za one koji zele mnogo snage za ne bas mnogo para (Plymouth Road Runner je odlican primer). Kod Japanaca to nema. Zato su auta kao sto su Ford Mustang i Chevrolet Corvette bez jace konkurencije vec ... dobrih 40 godina.

Ako misliš na klasu Mustanga, Corvete, GTO-a... Japanci ne prave takve aute... Na znam zašto, verovatno ne žele da se vade na veličinu, drže do sebe... A ostali prave klasu Impreze ili Lancera, pa su malo iza... Zato je nemam odgovor na tvoje pitanje, ali ti bi trebao imati na moje...

Malo mi je preterano 200 KS po litri zapremine... nisam siguran u izdrzljivost, odnosno dugotrajnost tog motora, narocito jer se vrti izuzetno brzo (8000, 9000 rpm) - pazi, Chargeri, Roadrunneri i ostali idu (i to dobro) i posle 40 godina, a snagu jesu izvlacili iz osmaka nehumane zapremine, ali pri znatno nizim obrtajima (HEMI na 5000, ostali jos manje)
A sto se tice turba - prvi auto koji je imao turbo bio je Olds Jetfire jos 1963, tako da nije na mestu izjava da su ameri po tom pitanju zaostali

68Charger440:
Sto bi bilo tesko poverovati? Pre 1908 svi Americki auti su bili skupi i samo bogatasi su ih imali. Kad je Henry Ford 1908 postao vlasnik Forda (pre nije bio glavni, morao je da slusa druge ljude) predstavio je Model T i proslavio Ford. Od tog dana Amerikanci su uvek imali auto za svakoga, cak i za one koji zele mnogo snage za ne bas mnogo para (Plymouth Road Runner je odlican primer). Kod Japanaca to nema. Zato su auta kao sto su Ford Mustang i Chevrolet Corvette bez jace konkurencije vec ... dobrih 40 godina.
Tesko poverovati zato sto za te pare u Srbiji moze da se kupi najslabiji BMW serije 1 bez ikakve dodatne opreme. :cry: Naravno-kad mu je cena skoro 200%.

Back