Eh ti Japanci..a mogu i Koreanci...

• Začetnik teme Začetnik teme Jary
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
HEMI 426:
Steta...

"kafana je uciteljica zivota"

zapamitite to... :wink:

SoleteRayos%C3%91ajo.gif

jomini:
Otkud znam.... Nas troje, hleb, mleko, kutija cigara svaki dan, meso, voće, povrće... Ko bi znao...bar 200 eura, možda i više. Ali nebitno, neuporedivo je. I ako poredimo, treba uzeti neku normalnu evropsku državu, a ne ovaj cirkus.

Ako troclanoj porodici treba 200+ evra mesecno samo za hranu, kakve su onda price da prosecan gradjanin zaradjuje 200-300 evra mesecno? Ispade da ljudi rade samo za hranu.

Treba vise od 200. Ja sam pojedem bar 150E, i to jeftine hrane. Pazi, ovde jeste zvanicno prosecna plata 250-300, ali se dosta radi na crno (ne prijavljuju se cele plate). Dosta ljudi ima svoje stanove (koje im je Sloba poklonio90-tih da sacuva socijalni mir), tako da ne moraju placati stan, nego samo hranu, racune i malo benzina, za to je 300E dovoljno (ako recimo zivis sa roditeljima) .U Beogradu je zivot skuplji nego u unutrasnjosti, pa se mora vise zaradjivati da bi preziveo, pogotovo ako si dosao iz unutrasnjosti. Iznajmljivanje malog stana (jednosoban) je 200-400 evra, zavisno od lokacije i namestaja. Mesecni racuni su skoro 100E (grejanje, struja, voda, telefon, internet...), za hranu sam rekao, benzina potrosim oko 70E, iako vrlo malo prelazim. To su najosnovniji troskovi pa ti saberi.

Znaci ispade bolje nego u Americi. Ovde ocekuj stan minimum $500, ako je kuca onda preko $1,000. Bas sam danas bio kod jednih porodicnih prijatelja (poznajemo se jos iz vremena dok smo i mi i oni ziveli u Idahu) i bas su danas kupili prelepu kucu, $240,000. Racunaj zdrastveno osigurnje, pa gorivo za svako auto, pa osiguranje za kola ... ma milion racuna.

Da, ali nasi troskovi su mnogo veci od plate :) Pazi, vecina zaista i ima onih 300E platu. Ja sam ti rekao cenu za jednosoban stan(soba kuhinja kupatilo), kuce i veci stanovi su mnogo vise. I to evra ne dolara. Ono sto sam naveo su troskovi za JEDNU osobu.
Kod nas se ne placa zdravstveno osiguranje (tj, odbiju ti od bruto plate), ali za skoro sve ozbiljnije od prehlade moras podmititi doktora, sestre..ili dobijes losu uslugu. Dosta ljudi se odlucuje za privatne lekare kojih je sve vise, jer se cekanje da dodjes na red kod drzavnog lekara ne isplati. Bio sam u ambulanti prisutan kad su ocigledno bolesnog starijeg coveka odbili jer njegov doktor ima slobodan termin tek za nekoliko dana.
Gorivo za svaki auto, pa ne vozis dva odjednom :)

Ovde racunaj da neces imati vecu platu od $1,500 ako imas samo srednju skolu.

Stan $500, kola retko ko ima na kredit sa takvom platom tako da racunam na neki stariji auto. Gorivo barem $150 mesecno, osiguranje za kola ajmo reci $50. Internet $50, Zdrastveno osiguranje barem $200. Znaci $950. Znaci ostaje ti $550 za hranu, izlaske, garderobu i slicno. To je pod uslovom da nema drugih izdataka (poseta doktoru, poseta mehanicaru ...)

Jel to American dream?

Pa mislim, ostane ti 550$ sa srednjoskolskom platom, nego sta je nego dream! Ovde sa srednjom nije lako naci bilo ikakav posao, mozes da budes prodavac recimo. Plata do 300 E. Auto nemas, uzimas od caleta vikendom (ovde keve uglavnom nemaju kola :) ), mozda imas starog yuga, ili kadeta iz 88-me koje popravljas svakih 20 dana. Stan nemas, zivis sa roditeljima u dvosobnom stanu. Internet do 20E, ako si u BG, u unutrasnjosti dial up brzine 3.5 kb/s . Lecis se crnim i belim lukom. Ne ustedis nikad nista.
Kod vas su skuplje neke stavke, ali je plata mnogo veca, tako da ste u pet puta boljem polozaju.

To je $550 bez hrane. Racunaj da i tu ode $200-$300 na hranu, posebno ako se hranis po restoranima.
Ja sam to racunao da vec imas otplacen auto. Kupi i onaj najjeftiniji auto (recimo Chevrolet Aveo ili Hyunda Accent) koji su $10,000 i racunaj da ce ti za to rata biti barem $200.

Sto znaci da ti ostaje $50-$150 mesecno na izlaske, za garderobu i slicno.

Jos uvek verujes u American dream?

Ovde auto moras imati, nemozes nista bez kola. Moji su u Beogradu ziveli 2 godine bez kola i nista nam nije falilo. Ovde moras imati kola, bez njih si nista.

Daleko od toga da pokusavam da kazem da je situacija u Srbiji bolja ili ista kao u Americi, ali dali je American dream raditi (ali bas raditi; radio su u Americkoj kompaniji, znas kakvi su Ameri) u nekoj fabrici da bi pokrio racune i vozio star automobil? I opet kazem, to je pod uslovima da se ne razbolis, da nemas kvarova na kolima, da nigde ne ides na odmor.

68Mustang428CJ:
Znaci ispade bolje nego u Americi. Ovde ocekuj stan minimum $500, ako je kuca onda preko $1,000. Bas sam danas bio kod jednih porodicnih prijatelja (poznajemo se jos iz vremena dok smo i mi i oni ziveli u Idahu) i bas su danas kupili prelepu kucu, $240,000. Racunaj zdrastveno osigurnje, pa gorivo za svako auto, pa osiguranje za kola ... ma milion racuna.
Da, bolje je nego u Americi... Dođi malo da vidiš. :D

68Mustang428CJ:
Jomini, ako nije tajna dali imas zavrsen college? Po onome sto sam mogao zakljuciti vidim da ti solidno zivis, a veruj mi da 95% Amerikanaca bez college bi hteli takav zivot kakav ti imas.
Nemam. Srednja škola samo. A roditelji su mi ostavili stan, a radimo i ja i žena.
A ako se setiš nekoga Amerikanca koji bi da se menja malo, javi mi. Ja peške dolazim. :D
Laku noć, sutra malo na Frušku goru na jedan brdski.... pa onda ručak. :D

Evo Jomini nesto za tebe. Danas sam (ponovo) isao na auto show i uspeo sam da uzmem brosuru od Subaru modela. Ako se ikada upoznamo - tvoja je.
Ranije sam postavio nekoliko slika, neznam jesi li video.
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=3817237&postcount=3394

Sedeo sam u svim Subaru modelima i jedino mi se B9 Tribeca (zadnja slika) svidela. Nadam se da tvoj WRX nema sedista kao Sti jer (barem u mom slucaju) bi imao problema sa ledjima posle 2 minuta voznje.

A evo brosure:

IMG_0414-6.jpg

IMG_0422-1.jpg

IMG_0415-3.jpg

IMG_0416-3.jpg

IMG_0417-2.jpg

IMG_0418-2.jpg

IMG_0419-2.jpg

IMG_0420-1.jpg

IMG_0421-1.jpg

Back